Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rentę Riester dla pozostałych po zmarłym

Napisany przez ADMCI4
G. Wieczór. Ja, 47-letnia kobieta zawarła dwa lata temu umowę na emeryturę Riester, do której co miesiąc wpłaca około 25 euro. To nie dużo, ale przynajmniej... Nie jest mi do końca jasne, co stanie się z pieniędzmi, jeśli umrę przed wypłatą umowy. Czy mój mąż będzie mógł przenieść równowartość na siebie, albo przynajmniej wypłacić moje składki oszczędnościowe? Czy całe pieniądze zostaną utracone? Mam nadzieję na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam, Maria

Napisany przez Dasdi1970
Cześć Maria! Twój mąż może przejąć umowę. Jeśli sam jest objęty ubezpieczeniem społecznym, może kontynuować oszczędzanie i w razie potrzeby otrzymać dotacje. Jednak nie jest to konieczne. Może również pozostawić umowę w zawieszeniu. Dotacje przekazane do tej pory pozostaną w każdym razie zachowane, jeśli mąż zdecyduje się wypłacić umowę dopiero w wieku emerytalnym. W przypadku wcześniejszego wypowiedzenia umowy przekazane środki zostaną ponownie odjęte. Jednak obecnie w umowie prawdopodobnie nie znajduje się zbyt wiele pieniędzy... Mam nadzieję, że pomogłem!

Napisany przez flashmove
Co się dzieje, jeśli zdecyduję się samodzielnie zrezygnować z emerytury Riester. Czy otrzymam wtedy zwrot pieniędzy? Na przykład: Wpłaciłem przez 10 lat składki i otrzymałem dodatkowe środki, ale w tym czasie zamierzam rozpocząć działalność własną i nie będę już kwalifikować się do otrzymywania wsparcia. Wiem, że mogę zawiesić wpłaty na rachunek, ale co z pieniędzmi, które wpłaciłem?? flash

Napisany przez Dasdi1970
flashmove pisze: Co się stanie, jeśli sam zrezygnuję z emerytury Riester. Czy otrzymam wtedy swoje pieniądze z powrotem? Na przykład: Wpłaciłem przez 10 lat i otrzymałem dopłaty, ale w tym czasie zaczynam prowadzić własną działalność gospodarczą, więc już nie spełniam warunków do otrzymywania wsparcia finansowego. Wiem, że mogę zamrozić umowę, ale co zrobić, jeśli chcę odzyskać wpłacone pieniądze?? flash
W takim przypadku otrzymasz wpłacone składki pomniejszone o typowe koszty branżowe. W praktyce może to być jednak znacznie mniej. Jeśli otrzymałeś wsparcie nie w postaci dopłat, lecz w postaci ulg podatkowych, to będzie to miało również odzwierciedlenie w Twoich obowiązkach wobec fiskusa. [Eigenwerbung] Jeśli jesteś zainteresowany alternatywami bez tych obciążeń kosztowych, proszę wysłać wiadomość. [/Eigenwerbung] :-)

Napisany przez ADMCI4
Cześć Maria62, uprawniony do otrzymania świadczenia w razie śmierci - czyli twój mąż - może wypłacić cały zgromadzony kapitał, z wyjątkiem wsparcia państwowego, o ile jest to określone w warunkach umowy. Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata