Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Dyspozycja z ukradzioną kartą EC mimo zablokowania karty.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Mam poważny problem i pilnie potrzebuję porady z forum. Dwa tygodnie temu skradziono mi kartę EC, którą od razu zgłosiłem jako skradzioną w moim banku. Pomimo tego, kilka razy z nią jeszcze dysponowano. Moje bank nie chce teraz pokryć poniesionej szkody i zwrócił mi uwagę, że w procedurze EC-Cash można nadal dysponować, ponieważ wymagane jest tylko podpisanie. Nie rozumiem kompletnie i nie mogę zrozumieć, dlaczego mam być odpowiedzialny za szkodę. Komuś podobna sytuacja się zdarzyła i kto może mi pomóc??? Dzięki wielkie, AnRö

Napisany przez ADMCI4
Cześć Anrö.. nie mogę tego również zrozumieć. Czy naprawdę od razu zablokowałeś zgubioną kartę? W takim przypadku bank ponosi odpowiedzialność. W razie wątpliwości zalecam zasięgnięcie porady prawnej. Tricolor

Napisany przez ADMCI4
AnRö pisze: Cześć, Moje bank nie chce teraz pokryć powstałych szkód i wskazał mi, że w procedurze EC-Cash nadal można dysponować środkami, ponieważ wymagane jest tylko podpisanie.
To jest prawda, za pomocą ELV, czyli procedury polecenia zapłaty, za pomocą karty EC można nadal dysponować swoim kontem. Teraz jednak jest jedno duże ALE. Obecnie ryzyko przy takich transakcjach ponosi sprzedawca/firma. Możesz odwołać takie polecenia zapłaty w ciągu 6 tygodni bez podania powodu. Wszystkie inne procedury z kartą EC, czyli z wprowadzeniem PIN, procedura online polecenia zapłaty (online checking) nie powinny już działać, gdy karta została zablokowana. Jeśli tak się dzieje, to winę ponosi twój bank. Więcej informacji tutaj: electronic cash - Wikipedia Podsumowując: Po zablokowaniu karty możliwe jest jedynie korzystanie z prostego polecenia zapłaty za pomocą podpisu. Jednakże takie polecenia zapłaty można bez problemu odwołać w ciągu 6 tygodni. Wszystko inne przestaje działać po zablokowaniu karty - jeśli jednak działa, to bank popełnił błąd. Nie daj się zbić i nie wierz w bajki opowiadane przez twój bank. Dlaczego bank nie wspomniał od razu o możliwości odwołania transakcji ELV uważam za dziwne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata