Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Straty przy wcześniejszym wypowiedzeniu ubezpieczenia na życie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy doradcy! W bardzo młodym wieku - kiedy finansowo było mi lepiej - wykupiłem ubezpieczenie na życie jako zabezpieczenie emerytalne. Ponieważ teraz nie stać mnie na wysokie comiesięczne składki, a również dobrze by mi się przydał zgromadzony kapitał, zastanawiam się nad anulowaniem tego ubezpieczenia i zamiast tego przejściem na Riester na starość. ubezpieczenie działa już od 13 lat i chciałbym wiedzieć, z jakimi stratami muszę się liczyć, jeśli teraz je anuluję. Galuppy01

Napisany przez ADMCI4
Musiałem również zlikwidować moje ubezpieczenie na życie jakiś czas temu i zauważyłem, że nawet moje zebrane składki nie zostały mi w pełni wypłacone. Straty są dość wysokie. Lepiej niech spoczywa... Streetworker

Napisany przez Mike Spezi
Ja mówię tylko, trzymaj się z dala! Oczywiście istnieją różnice w wartości wykupu polis na życie. To głównie zależy od tego, czy zawarłeś umowę z dobrą czy złą firmą ubezpieczeniową. Ale oto co dotyczy twojego przypadku, nawet jeśli chodzi o najgorsze towarzystwo: 1. Twoje ubezpieczenie zostało zawarte 13 lat temu, jest więc całkowicie wolne od podatku przy wykupie / wypłacie!!! Wszystkie produkty zawarte od 01-01-2005 podlegają odroczonemu opodatkowaniu!!! (Podatek od zysków kapitałowych / składka solidarnościowa / opodatkowanie udziału w zyskach) 2. Twoje ubezpieczenie ma jeszcze oprocentowanie gwarantowane powyżej 4%! (obecnie tylko 2,25%) Większość firm obecnie nie osiąga tego wskaźnika nawet z nadwyżkowym oprocentowaniem!!!! Przy nowym zawarciu umowy o rentę z Riester ponownie pojawiają się koszty związane z zawarciem umowy i zarządzaniem oraz jest mniej elastyczna, można z niej skorzystać dopiero przy ustawowym wieku emerytalnym, - i jak już wspomniałem, podlega opodatkowaniu po uzyskaniu renty. Zanim zrównoważysz stratę związana z rezygnacją, będziesz prawdopodobnie już emerytem. Renta Riester powinna być traktowana tylko jako uzupełnienie obcięcia renty obowiązkowej. 3. Możesz też chwilowo wstrzymać swoje ubezpieczenie na życie lub je zawiesić. W tym przypadku zgromadzony kapitał będzie po prostu dalej oprocentowany! 4. Masz także możliwość zastawienia swojego własnego ubezpieczenia, nazywanego pożyczką polisową. Zazwyczaj około 60-70% wartości wykupu, i to przy niskich stopach procentowych. Elastyczność w spłacie. Zastanów się więc dobrze, zanim zdecydujesz się zrezygnować z emerytalnego zabezpieczenia wolnego od podatku!! pozdrowienia mike

Napisany przez ADMCI4
Mike Spezi nie do końca uważał i nie przeczytał dokładnie. Ponieważ Galuppy01 chce przejść na Riester, nie płaci już podatku, więc nonsensowne jest odszkodowanie podatkowe itp... Galuppy, podpisując umowę na twojej polisie, od razu poniosłeś pierwszą stratę i nadal jesteś na minusie, co się nie zmieni. Dlatego zrezygnuj z tej beznadziejnej polisy na życie. Jednak nie popełniaj błędu, biorąc kolejną polisę Riester w ubezpieczalni, ponieważ koszty, jakie ponoszą ubezpieczyciele, pochłaniają średnio około 30% twoich dopłat państwowych. Rozwiązaniem tego problemu i rzetelną informacją zajmuje się firma Multiservice Finanzcoaching GmbH, która współpracuje z prawnikami ds. ochrony konsumentów i edukuje konsumentów. Multiservice Finanzcoaching Pozdrowienia

Napisany przez C. Andreas
Galuppy01 pisze: Witaj, Galuppy, Masz 3 możliwości 1.) Pozostawienie bez zmian 2.) lub wypowiedzenie umowy 3.) sprzedaż Zawieszenie opłat opłaca się tylko w przypadku Riester, ponieważ wpłaty są gwarantowane. Jeśli w ubezpieczeniu na życie pobierzesz opłaty, będziesz płacić przez lata za koszty zarządzania, co zmniejszy zwrot z inwestycji 1.) Pozostawienie bez zmian Oprocentowanie gwarantowane zawsze jest przed kosztami, nie po kosztach. Oznacza to, że wysokie oprocentowanie gwarantowane na poziomie 4% początkowo Ci nie pomaga, ponieważ prawie każdy ubezpieczyciel spełnia ten pułap. Twoją korzyścią będzie późniejsza premia do odzyskania i możliwość odliczenia składek na ubezpieczenie na życie do 2019 roku na mocy starego prawa, a także zwolnienie podatkowe. 2.) Wypowiedzenie umowy Jeśli zrezygnujesz, to polecam zawarcie kompromisu ze sobą. Oznacza to, że jeśli masz wartość wykupu w wysokości 10 000 euro, wówczas wziąłbym połowę i zainwestował w fundusz surowcowy, najlepiej w ramach ubezpieczenia, ponieważ wtedy nie będziesz mógł sięgnąć po swoje pieniądze. Inwestowanie w surowce lub złoto na 30 lat nie jest z pewnością najgorszą strategią. Przykład: 5000,- jednorazowa inwestycja na okres 30 lat 15% zwrot (Black Rock World Mining, mimo kryzysu finansowego) ror. 331.058,86 euro końcowy wynik. 10% zwrot ror. 87.247,01 euro 18% zwrot ror. 716.853,19 euro otrzymujesz po odjęciu podatku od zysków kapitałowych Część comiesięcznych składek zainwestowałbym w produkt Riester, ale tak jak powiedział poprzedni mówca, proszę nie wybierać ubezpieczenia. Trzecią opcją byłoby sprzedanie ubezpieczenia na życie, wtedy otrzymasz znacznie więcej niż wartość rynkowa, jeśli jesteś zainteresowany, zadzwoń.

Napisany przez Planvoll
C. Andreas;25742 pisze:Cześć Galuppy, Przykład: 5000,- inwestycja jednorazowa na okres 30 lat 15% Stopa zwrotu rocznie (Black Rock World Mining, pomimo kryzysu finansowego) 331.058,86 euro wynik końcowy. 18% Stopa zwrotu rocznie 716.853,19 euro pomniejszone o podatek od zysków kapitałowych Część miesięcznych składek przeniosę do Riester, ale tak jak powiedział poprzednik, proszę, nie w formie ubezpieczenia. O mój Boże, ci młodzi maklerzy! Jak można dawać taką radę? Przy 18% stopie zwrotu, nawet centa nie powinno się inwestować w Riester!?? Każdy cent powinien być zainwestowany w tę inwestycję!! Trzecią opcją byłby sprzedaż polisy na życie, wtedy uzyskasz znacznie więcej niż wartość wykupu, jeśli jesteś zainteresowany, zadzwoń krótko. Pojawia się pytanie: Dlaczego te takie złe produkty są nawet kupowane? Czy ci nabywcy są głupi?? P.S. Proszę, nie pisz ciągle o stopie gwarantowanej! Ten klient otrzymał znacznie wyższe stopy procentowe (i tym samym zabezpieczone) oraz obecnie otrzymuje (w zależności od towarzystwa) wyższe oprocentowanie! (Słyszałeś kiedyś o udziale w nadwyżce?)

Mike Spezi nie bardzo uważał i nie czytał dokładnie. Galuppy01 zamierza przełączyć się na Riester, więc i tak nie płaci podatków, więc nonsens z odzyskiwaniem podatków itp... Zawieszenie płatności opłaca się tylko w przypadku Riester, ponieważ wpłaty są zagwarantowane. Jeśli wypłacisz składki z ubezpieczenia na życie, będziesz płacił co roku za koszty administracyjne, co obniża stopę zwrotu. Więc tyle bzdur po sobie rzadko kiedy zostało udokumentowanych!! Poza oczywiście moim przyjacielem Planvoll! On trafia znowu dokładnie! Ale to ze względu na prywatne interesy autorów wpłat, którzy starają się przekonać ludzi, że w przypadku Riester nie ma podatków, a ich produkty, które już śmierdzą faulą, są tak dochodowe!! Jeszcze większym nonsensem jest to, że koszty związane z zawarciem transakcji w modelach ubezpieczeń emerytalnych, niezależnie od ich rodzaju, są niższe! Tylko koszty administracyjne są wyższe! Ponadto powiedziałem, że ubezpieczenie emerytalne powinno być traktowane tylko jako dodatkowe uzupełnienie istniejącego zabezpieczenia starościowym! To znaczy, że jeden nie wyklucza drugiego. Najbardziej głupią rzeczą jest stwierdzenie, Szkoda zawieszenia składek tylko w przypadku Riester! Powiedziałbym, że w Twoim przypadku coś zostało na drodze w czasie Twojego wykształcenia!! Dalej pytający powiedział, że już ma problemy finansowe z opłacaniem składek! A jednak ma delikatnie grać swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi! I dlaczego zarabia więcej pieniędzy sprzedając swoje ubezpieczenie na życie, które jest takie złe! ... niż gdyby sam zrezygnował??? Na jakiego debila nas uważacie!!! To przerażające, jakimi niebezpiecznymi półinformacjami Ci ludzie są zalewani. Jeśli robią to wiedząc lepiej, jest jeszcze gorzej! Nic więcej nie trzeba dodawać !!! Mike

Napisany przez PI112
Cześć, zgadzam się z Mikem i Planvoll. Niemniej jednak nie zarzucam poprzednikom braku wiedzy ani czegoś podobnego. Jestem święcie przekonany, że u tych osób dążenie do zysku (często nam zarzucane) jest znacznie silniejsze. Tutaj celowo gra się na uprzedzeniach, 26-letnich orzeczeniach i strachu klientów. Brak wiedzy nie występuje tu, wykorzystuje się jedynie brak wiedzy klientów! Ci ludzie nie biorą pod uwagę klientów i ich sytuacji, tylko ubarwiają swoje działania w kierunku maksymalizacji zysków. Ponadto chciałbym zobaczyć ubezpieczenie, które szacuje koszty na 30%! Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
Uważam zawsze za super, gdy ludzie nie tylko tutaj na forum mówią to, co usłyszeli o współpracowniku przy taśmie lub swoim własnym doradcy, który właśnie skrupulatnie ich wydrenowuje. PI112; jakie są koszty ubezpieczenia?????? Po prostu zadzwoń do stowarzyszenia konsumentów i zapytaj, jakie są średnie koszty. Zaplanowane powiedzenie, dlaczego takie złe produkty są kupowane, gdybyście mieli trochę pojęcia o tym, co naprawdę chce Wam przekazać C. Andreas, wiedzielibyście, co ma sens. Żaden oszczędzający na ubezpieczeniach nie zdaje sobie sprawy, że inwestuje w wartość pieniężną, a ubezpieczenie jednocześnie inwestuje tylko w 90% wartości rzeczowe!!! Czy Speci albo Mike słyszeli o tym, podejrzewam, że nie!!!! Trzeba powiedzieć drogi C. Andreasie, jeśli tak wysokie oprocentowanie, to proszę również wspomnieć o ryzyku, bo dzisiaj, jeśli chodzi o emeryturę, ryzyko powinno być minimalne. Co by to oznaczało dla pytającego tutaj, gdyby dostał kolejną solidną premię do swojej wartości odkupu nawet do 70% dodatkowo. (Zresztą od około 5 lat bardzo skutecznie praktykowane). Ale oczywiste jest, że nadal oszczędzajcie ładnie w Waszych wiernych towarzystwach ubezpieczeniowych, one na pewno pomogą Wam swoimi gwarancjami. Ale za to co roku skracajcie świadczenia końcowe. Znakomite gwarancje, powiem wam tylko. Albo jeszcze lepiej, weźcie kredyt hipoteczny, gdzie macie najlepszą stopę zwrotu w wysokości 0,5% oprocentowania, a potem po prostu zestawcie to z inflacją, wtedy macie swój zysk. Pozwólcie, że firma zajmująca się doradztwem finansowym Multiservice Finanzcoaching oświeci Was, jak na przykład. Multiservice Finanzcoaching Pozdrowienia

Napisany przez PI112
Obok dużego wroga poprawności pisowni, pan M wydaje się mieć także wiele innych problemów z uzasadnianiem swoich twierdzeń. Dotychczas zawsze, przynajmniej według Mikea, Planvoll i mnie, zasady tutaj w forum były odpowiednio poparte. W razie pytań nie padły obraźliwe komentarze w stylu sprawdź sam/a. Tutaj znów cała sytuacja przerodziła się w werbalne zadzieranie nosa. Ale też znowu świadczy to o postawie pana M. Co ciekawe, jest myląca reklama prowadzona na forum dla danej firmy, w której ta firma jest utożsamiana z ochroną konsumenta. Czy rzeczywiście współpracownicy w tej firmie wiedzą o pańskich naruszeniach prawa konkurencji?

Napisany przez C. Andreas
Cześć Mike, przede wszystkim nie podoba mi się twój agresywny ton. Jeśli nie zgadzasz się z jakimś stwierdzeniem, to udowodnij dlaczego. Najbardziej bezsensownym stwierdzeniem jest Beitrag befreit sich nur bei Riester! Powiedziałbym, że w twoim wykształceniu brakuje czegoś istotnego! Zobacz rekomendację z testu finansowego 10/2009, strona 26. A dlaczego, przy sprzedaży swojego ubezpieczenia na życie, które jest tak złe!... dostaje więcej pieniędzy, niż gdyby sam zrezygnował??? Na rynku funkcjonują dostawcy, którzy płacą około 10-15% więcej niż wartość wykupu. Jako makler często mam do czynienia z takimi scenariuszami. Wpisz w Google sprzedaż ubezpieczenia na życie i przekonaj się sam. Podpowiem ci też sekret tej całej historii - bonus końcowy. Wy macie nas za kompletnych głupców!!! To zatrważające, że ludzie są wpuszczani na ludzi z tak niebezpieczną półwiedzą. Jeśli robią to na złość, to jest jeszcze gorzej! Niewiele więcej trzeba dodawać!!! Mike, nad twoim językiem musisz jeszcze popracować.

C. Andreas pisze: Cześć Mike, na wstępie nie podoba mi się twój agresywny ton. Jeśli nie zgadza ci się jakieś stwierdzenie, to udowodnij to. Całkowicie mi obojętne, czy podoba ci się mój sposób komunikacji czy nie! Dopóki wykorzystujesz tę platformę głównie do autopromocji, nic się w tej kwestii nie zmieni! Może powinieneś przeczytać inne moje wpisy! Wtedy zauważysz, że mój sposób komunikacji jest bardzo umiarkowany i wszystkie wpisy mają solidne podstawy wiedzy fachowej. Ten portal ma pomóc ludziom w podejmowaniu decyzji i udzielać im wsparcia doradczego. Być może warto mieć na uwadze ten aspekt podczas pisania przyszłych wpisów. patrz zalecenie czasopisma Stiftung Finanztest 10/2009 Przy tego typu ocenach zawsze warto dokładnie sprawdzić, jakie kryteria zostały wzięte pod uwagę. Na rynku są dostawcy, którzy płacą około 10-15% więcej niż wartość wykupu. Jako pośrednik, zdarza mi się to często. Wystarczy, że wpiszesz w Google "sprzedaż polis na życie". Jest wiele, wiele takich firm. Wspomnę Ci nawet o tricku w tej całej historii, tzn. o bonusie końcowym. Naprawdę uważam, że udzieliłeś mi tego tricku jest niewiarygodne. Dziękuję za tę oświecającą informację! Pracuję od lat dla jednego z najlepszych towarzystw ubezpieczeniowych na życie i emerytalnych w Niemczech z własnym oddziałem, więc takie słowa jak bonus końcowy czy nadwyżka końcowa nigdy mi nie były obce!! Nad swoim sposobem wyrażania się powinieneś jeszcze popracować.
Mała wskazówka: Kiedy zwracasz się do ludzi bezpośrednio, używasz Du z dużej litery. Powinieneś zwracać na to uwagę w swoich listach do klientów. Zresztą kiedyś spojrzałem na Twoją wspaniałą stronę porównującą kredyty hipoteczne. Zauważyłem, że nasze produkty kredytów hipotecznych tam w ogóle nie są wspomniane! U nas zawsze płaci się tylko 1% prowizji przy zamknięciu, oprocentowanie wynosi zawsze 3%, brak dodatkowych opłat, takich jak opłaty za prowadzenie konta czy eleganckiego miesięcznika dotyczącego oszczędzania. Przy zrzeczeniu się kredytu hipotecznego, wypłacany jest dodatkowy bonus odsetkowy! Teraz policz jeszcze WOP do zwrotu (co również uważam za oszustwo) wtedy zauważysz, jako że jesteś specjalistą, że żaden produkt na Twojej stronie nie oferuje nawet zbliżonych parametrów. Przy wcześniejszym zakończeniu umowy o kredyt hipoteczny pobieramy zresztą również tylko 0,5% od salda. To również nie występuje w żadnym innym towarzystwie kredytowym. Pozdrowienia Mike

Napisany przez Planvoll
C. Andreas;25742 pisze:Cześć Galuppy, Oprocentowanie gwarantowane jest zawsze przed kosztami, nie po kosztach. Innymi słowy, wysokie oprocentowanie gwarantowane na poziomie 4% nie daje Ci w pierwszej chwili nic, ponieważ prawie każde towarzystwo ubezpieczeniowe osiąga ten poziom. W sprytny sposób zapomniałeś, że pytający w poprzednich latach otrzymał znacznie więcej niż te 4% (i zostały one już zabezpieczone i są pewne). Trzeba znać towarzystwo, aby stwierdzić, czy obecnie również otrzymuje więcej niż te 4% (udziały w zyskach, czyż nie panie Andreasie!?) Twoim korzyścią w przyszłości jest dodatkowy bonus końcowy oraz odliczalność składek na ubezpieczenie na życie do 2019 roku na zasadach starego prawa, a także zwolnienie podatkowe. Nie tylko to, panie Andreasie! ubezpieczenie na życie jest również (pod względem kosztów związanych z zawarciem) w pełni opłacone - pozostają jedynie marżynalne koszty administracyjne i amortyzacyjne! Oznacza to, że gdyby pytający zastanowił się nad zakupem nowego produktu zamiast starego ubezpieczenia na życie, musiałby ponownie zapłacić pełen pakiet kosztów. W połączeniu z wolnością podatkową w przypadku ubezpieczenia na życie i opodatkowaniem nowego produktu, byłoby to fiasko. Jak wysoka musiałaby być stopa zwrotu nowego produktu, aby to zrekompensować? Warte ataku śmiechu!

Napisany przez Planvoll
Mister M;25801 pisze: Pozwólcie, że wam powiem o ochronie konsumentów i usługach konsumenckich, jak na przykład firma Multiservice Finanzcoaching GmbH. Ostrożnie, drogi Misterze M, nie wychylaj się zbyt daleko! Jest niebezpiecznie udawać, że twój wspomniany agent ubezpieczeniowy w jakikolwiek sposób powiązany jest z tradycyjną ochroną konsumentów!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata