Duran pisze:
Około 3 lata temu postanowiłem przekształcić część mojej pensji na kapitał emerytalny prowadzony w ramach firmy. Niestety, potrzebuję dzisiaj tych pieniędzy raczej na utrzymanie i chciałbym wiedzieć, czy mogę po prostu wypowiedzieć to ubezpieczenie emerytalne i odzyskać wpłacone składki.
Czy istnieje możliwość odliczenia wsparcia państwowego i wypłacenia mi tych pieniędzy?
Dziękuję za porady
& pozdrowienia, Duran
Cześć, czy zdajesz sobie sprawę, że składka nie wpływa nawet w połowie netto, ponieważ nie płacisz ani podatku dochodowego (podatku granicznego), ani składek na
ubezpieczenie społeczne za ten udział!
Niezależnie od tego, zazwyczaj nie ma możliwości uzyskania dostępu do pieniędzy przed osiągnięciem wieku emerytalnego. Możesz jednak zawiesić składki lub w przypadku obecnego trudnego okresu finansowego je przerwać.
Pozdrowienia
P.S. Nawet jeśli mógłbyś otrzymać wartość wykupu, nie odzyskałbyś nawet w przybliżeniu swoich składek, ponieważ zazwyczaj koszty związane z ubezpieczeniem są rozłożone na 5 lat, co sprawiłoby, że wypowiedzenie w tym momencie byłoby skrajnie negatywne. (Nie martw się, koszty występują wszędzie - w przypadku funduszy akcyjnych nadal byłeśbyś obciążony kosztami związanymi z zakupem (opłatami za emisję), a w przypadku twojej inwestycji na podstawie wynagrodzenia koszty są opłacone po 5 latach!)
Podsumowując: Zdecydowanie zalecam ci ustawienie innych priorytetów. Ograniczenie konsumpcji o 50 - 100 EUR nie zrujnuje cię..........a później będziesz wdzięczny za to, że zdecydowałeś się na bAV!