Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej jako obowiązek dla najemców?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Zarówno moja dziewczyna, jak i ja studiujemy i chcemy teraz zamieszkać razem. Znaleźliśmy już odpowiednie i tanie mieszkanie. Teraz właściciel poinformował nas, że chciałby otrzymać od nas dowód na posiadanie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Początkowo planowaliśmy odłożyć sobie to ubezpieczenie, ponieważ musimy bardzo uważać na pieniądze. Chcielibyśmy teraz wiedzieć, czy może on na tym nalegać i jeśli tak, czy ktoś zna bardzo tanie ubezpieczenie.

Napisany przez ADMCI4
Nie jestem pewien, czy istnieje podstawa prawna, ale to nie ma znaczenia. Jeśli jest to warunek wynajmu, to chyba nie macie innego wyboru. Możecie po prostu zapytać w firmach ubezpieczeniowych o specjalne oferty dla studentów.

Napisany przez PI112
Cześć, czy dobrze zrozumiałem? Chcecie zaoszczędzić na OC? Serio? Wszędzie mogę sam zdecydować, jakie ryzyko biorę na siebie, ponieważ ubezpieczyciele pokrywają moje szkody. OC chroni innych przed wami, dlatego wasz wynajmujący chce to potwierdzenie! Świadomie pójście przez życie bez OC jest już coś aspołecznego. Powinniście zapytać u ubezpieczycieli waszych rodziców, czy jesteście jeszcze ubezpieczeni. Jeśli nie, powinniście jak najszybciej to załatwić!

Napisany przez Mike Spezi
Wszystko w porządku PI 112!! Zazwyczaj, jeśli studenci spełniają określone warunki, istnieje możliwość kontynuowania ubezpieczenia pod rodzicami (maks. wiek 27 lat, stan wolny, brak własnego gospodarstwa domowego, itp.). Istnieją jednak różnice między różnymi ubezpieczycielami. Warto dokładnie to sprawdzić, aby mieć pewność. Zupełnie nieetyczne i absurdalne jest to, że właściciel mieszkania może mnie do tego zmuszać albo chcieć. Choć może to być zrozumiałe z jego punktu widzenia, to jednak nie jest to zgodne z prawem! ubezpieczenie OC nie jest ubezpieczeniem obowiązkowym! Nikt nie może mnie do tego zmusić! Niemniej jednak, jak również pisze PI112, jest to najważniejsze ubezpieczenie ze względu na to, że zgodnie z BGB jestem zobowiązany do odszkodowania innym za szkody. Jeśli więc jestem odpowiedzialną osobą, to OC jest koniecznością! Gdybym ja decydował, uczyniłbym je obowiązkowym ubezpieczeniem. Dziwnym trafem, konieczność posiadania ubezpieczenia OC dla samochodu jest jasna dla każdego. Pozdrowienia mike

Napisany przez MsHardy
Niezależnie od tego, czy jesteś najemcą, każdy powinien posiadać ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Długoterminowo jest to zdecydowanie mądry wybór. Ponieważ jeśli wyrządzisz szkodę i nie masz takiego ubezpieczenia, które pokryje powstałe koszty, będziesz musiał sam głęboko sięgnąć do kieszeni. Dlatego zdecydowanie polecam odłożyć te kilka euro miesięcznie i w Twoim miejscu zawrzeć ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Możesz porównać ubezpieczenia samodzielnie (w testach finansowych są dobre porównania; w internecie na przykład strona versicherungsprodukte24.eu jest dobrym wyborem) lub skorzystać z usług brokera ubezpieczeniowego. Przedstawi on Ci kilka ofert. Optymalnie jest oczywiście, gdy zrobisz obie rzeczy. Mam nadzieję, że moja rada Ci pomogła. Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi
Pytanie było z października 2009 r. Niestety, dalsze informacje od pytającego nie nadeszły.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata