Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Późniejsza zmiana umowy ubezpieczenia na życie

Napisany przez ADMCI4
Ok. Około dwunastu lat temu wykupiłem polisę na życie, aby zapewnić sobie finansowe zabezpieczenie na starość. Wtedy byłem żonaty i miałem dobrze płatną pracę. Jednak moja sytuacja życiowa znacząco się zmieniła i chciałbym zmodyfikować umowę ubezpieczenia w celu obniżenia składek i zmiany beneficjentów. Czy ktoś wie, czy jest to możliwe bez problemów i dodatkowych opłat? Czy będzie ponowna opłata za przetworzenie? Dziękuję Kasztanowiec

Napisany przez Planvoll
Rosskastanie pisze: Około dwunastu lat temu wziąłem polisę na życie, aby zapewnić sobie finansowe zabezpieczenie na starość. Wtedy byłem żonaty i dobrze zarabiałem. Moja sytuacja życiowa jednak znacznie się zmieniła, i chciałbym zmodyfikować umowę ubezpieczenia pod kątem obniżenia składek i zmiany osób uprawnionych do świadczeń. Kto wie, czy można to zrobić bez problemów i dodatkowych kosztów? Czy ponownie będzie pobierana opłata za przetworzenie? Serdeczne podziękowania Rosskastanie
Cześć, można to zrobić bez problemu i bez dodatkowych opłat (koszty są obecne jedynie pośrednio, ponieważ już opłaciłeś opłaty za zawarcie umowy przy wyższej składce)! Wystarczy zwykłe pismo lub faks! P.S. Jednak pamiętaj, masz oparte na podatku małżeństwo ze znacznie wyższym stopem gwarantowanego oprocentowania niż obecnie! Jednakże, z wypłatą zwolnioną z podatku już nigdy więcej nie będziesz miał(a) do czynienia! Dlatego spróbuj ustawić inne priorytety - będziesz ponownie bardzo zadowolony(a) z twojego ubezpieczenia na życie! Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Cześć, późniejsza zmiana zawsze jest możliwa. Ale może wiązać się to dodatkowymi kosztami dla Ciebie. Ale czy jest na to jakieś inne rozwiązanie? Pozdrowienia, Karsten

Napisany przez Mike Spezi
Karsten09 pisze: Cześć, dokonanie zmian w późniejszym terminie zawsze jest możliwe. Jednak może się zdarzyć, że będzie to wiązało się dodatkowymi kosztami dla ciebie. Ale czy mamy wybór? Pozdrowienia, Karsten
Ta wypowiedź jest tak samo mylna, jak zbędna, ponieważ we wcześniejszej odpowiedzi wszystko zostało już wyjaśnione!! Dokonanie zmian w późniejszym terminie nie zawsze jest możliwe!! Jeśli chcę płacić niższą składkę, nie ma z tym problemu i nie może być tak, że wiązałoby się to dodatkowymi kosztami. Jeśli jednak chcę zwiększyć ubezpieczenie na życie, oznacza to większe ryzyko i dlatego jest traktowane jak nowe ubezpieczenie. Dlatego do obliczenia udziału w zwiększonym ubezpieczeniu przyjmuje się moją aktualną datę wejścia i stan zdrowia. Jeśli więc jestem zbyt wysokim ryzykiem dla zawarcia nowej umowy / zmiany umowy, nie mogę zwiększyć mojego ubezpieczenia na życie. Dlatego zawsze rozsądnie jest ustalić dynamikę od samego początku. Zawsze zostaną one odniesione do daty zawarcia umowy! Więc nie ma potrzeby dodatkowej weryfikacji! Pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
Obniżenie składki zawsze jest możliwe bez konsekwencji podatkowych. Oczywiście ostateczna wypłata będzie niższa. Musisz sprawdzić, czy uprawnienie do wypłaty jest nieodwołalne czy odwołalne. W przypadku drugiego możesz je zmienić bez konsekwencji. W przypadku pierwszego nie masz szans na zmianę. Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata