Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa budowlana wyłącznie na finansowanie nieruchomości?

Napisany przez ADMCI4
Odkryłem to forum dopiero wczoraj i mam nadzieję, że jest to odpowiednie miejsce. Od ponad czternastu lat mam umowę oszczędnościową na budowę, na której zgromadziłem około 18 000 euro. Ponieważ nie jestem pewien, czy kiedykolwiek kupię Dom, wolałbym wykorzystać te pieniądze na inne cele. Kto może mi powiedzieć, czy jest to możliwe bez problemów i czy w takim przypadku stracę już udzielone dotacje? Dziękuję & Do widzenia Peacemaker

Napisany przez MThiemann
Cześć Peacemakerze, ponieważ terminy związane ze zwolnieniami podatkowymi dla państwowych dotacji już minęły, możesz również użyć oszczędności z budżetu mieszkaniowego na cele inne niż mieszkaniowe i nie stracisz żadnych dotacji. Natomiast kredyt budowlany związany jest z ponownym zastosowaniem na cele mieszkaniowe. W niektórych taryfach oszczędnościowych otrzymasz premię odsetkową i być może nawet zostaniesz zwolniony z opłaty manipulacyjnej przy przydzieleniu i zrezygnowaniu z kredytu. Po prostu zapytaj o to w swoim banku oszczędnościowo-budowlanym. Ponieważ to prawdopodobnie nadal jest stosunkowo stary pakiet, sprawdź również, jaka jest obecnie stopa oprocentowania oszczędności na koncie oszczędnościowym budowlanym. Powinno to być nieco wyższe niż obecne możliwe stopy procentowe. Wiele pozdrowień, M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Cześć, to nie jest problem. Wykorzystaliśmy naszą umowę oszczędnościową na budowę do spłaty kredytu. Jeśli dobrze pamiętam, nie otrzymaliśmy także żadnych obniżek. Do zobaczenia, Pico

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata