Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy państwo udziela wsparcia także dla funduszu emerytalnego?

Napisany przez ADMCI4
Po tym jak moja żona zdecydowała się na zawarcie umowy Riester, coraz bardziej interesuję się możliwością wpłacania do funduszu emerytalnego u mojego pracodawcy. Czy mogę w ten sposób także otrzymać dofinansowanie państwowe, czy też oszczędzam wyłącznie na poziomie prywatnym z własnej kieszeni? Jakie korzyści przyniesie mi taki fundusz emerytalny pracowniczy? Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrowienia, Karnevalsjeck

Napisany przez PI112
Cześć, podczas PK składki są odprowadzane bezpośrednio od Twojej brutto. Oznacza to, że składki są wolne od podatku i składek na ubezpieczenia społeczne. Jest to praktycznie państwowe wsparcie. Zasadniczo zaleca się korzystanie z ubezpieczenia PK. W wieku emerytalnym świadczenia z tych umów podlegają opodatkowaniu (prawdopodobnie wtedy będziesz jednak opodatkowany znacznie niższą stawką podatkową), ale nie obciążone składkami na ubezpieczenie społeczne. To jest korzyść. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Planvoll
Cześć, Ogólnie rzecz biorąc, ubezpieczenie bezpośrednie oferowane przez PK jest preferowane. W późniejszym wieku świadczenia z tych umów są opodatkowane (prawdopodobnie będziesz jednak wówczas korzystał z niższej stawki podatku), ale nie obciążone składkami ubezpieczenia społecznego. To jest korzyść. Cześć, muszę dokonać małej korekty: Wszystkie świadczenia związane z emeryturą korporacyjną niestety są wliczane w dochód podlegający składkom na ubezpieczenie społeczne, nawet w przypadku jednorazowych wypłat kapitału. Oznacza to, że wszyscy członkowie GKV muszą płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze. Dla osób ubezpieczonych w PKV nie ma jednak obowiązku składkowego! Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Nie, nie otrzymasz wsparcia państwowego w przypadku funduszu emerytalnego, ale pracodawca zapewnia oprocentowanie, które z reguły jest dość wysokie. Niektóre firmy oferują jednak wpłacenie świadczenia pracowniczego w ramach funduszu emerytalnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata