Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bigbank oferuje lokatę terminową z oprocentowaniem na poziomie 3,3%?

Napisany przez ADMCI4
Kto ma doświadczenie z tą bankiem? BIGBANK

Napisany przez ADMCI4
Bigbank dopiero co wkroczył na niemiecki rynek, więc nie znajdziesz tutaj ani pozytywnych, ani negatywnych doświadczeń.

Napisany przez ADMCI4
Informacja w wysokości maksymalnie 50 000 euro jest gwarantowana przez państwo Estonii w przypadku bankructwa banku. Wartość takiego zabezpieczenia depozytów widać było w przypadku Kaupthing Edge (jednego z największych banków Islandii), gdy sama Islandia była bliska bankructwa państwowego, co oznaczałoby prawdopodobnie utratę depozytów. Ponieważ Estonia również ma problemy finansowe, zalecam unikanie dużej banki, nawet jeśli oprocentowanie jest atrakcyjne w porównaniu z rynkiem. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez dagobert-duck
Z własnego doświadczenia zdecydowanie odradzam korzystanie z tej banku. Z powodu absurdalnych wymówek (np. techniczne problemy, zmiana partnerów biznesowych) oraz skomplikowanej procedury logowania i obsługi za pomocą mTAN, praktycznie niemożliwe było dla mnie zakończenie i aktywacja wniosku o lokatę terminową. Nie da się tego zrobić bez wcześniejszego przejścia procedury Post-Ident oraz ujawnienia wszystkich wrażliwych danych, w tym danych banku współpracującego oraz numeru telefonu komórkowego (niezbędnego do mTAN). Moim zdaniem bank liczy na informacje i liczne połączenia na drogi infolinię. Jeśli komuś udało się to zrobić inaczej, to dobrze, ja znam tylko dwie osoby, którym przydarzyła się taka sama sytuacja jak mnie.

Napisany przez ADMCI4
Obecnie poważnie zastanawiam się nad zainwestowaniem moich pieniędzy tam. Właśnie dzwoniłem do nich i powiedziano mi, że pieniądze są zabezpieczone na poziomie państwowym przez fundusz gwarancyjny. Na moje pytanie, co się stanie, jeśli państwo zbankrutuje, odpowiedziała... , że jest to fundusz, z którego można w każdej chwili skorzystać w przypadku bankructwa banku. Dlatego pieniądze do kwoty 50000€ są tam 1000% bezpieczne. To była odpowiedź kobiety, dodała również, że Unia Europejska pomoże w przypadku bankructwa. Czy wierzysz, że słowa tej kobiety są prawdziwe? Co się stanie, jeśli państwo zbankrutuje - czy fundusz gwarancyjny banków będzie nadal istniał i czy nadal będzie wspierał banki, które zbankrutują w tym okresie? Pozdrowienia Dziękuję

Napisany przez Der Anleger
Więc infolinia kosztuje tylko 0,09€ za minutę. Myślę, że to teraz nie jest wiele. Aktualnie zastanawiam się poważnie nad zainwestowaniem moich pieniędzy tam. Dzwoniłem właśnie do nich i powiedziano mi, że pieniądze są zabezpieczone przez publiczny fundusz gwarancyjny. Na moje pytanie, co się stanie, jeśli państwo zbankrutuje, powiedziała... że jest to fundusz, do którego w przypadku bankructwa banku można się zawsze zwrócić. Dlatego pieniądze tam mają być 1000% bezpieczne do kwoty 50000€. Takie było oświadczenie pani, dodała również, że w razie bankructwa Unia Europejska udzieliłaby pomocy. Czy wydaje wam się, że wypowiedzi tej kobiety są prawdziwe? Co się stanie, jeśli państwo zbankrutuje, czy fundusz gwarancyjny banku będzie nadal istniał i będzie wspierał banki, które zbankrutują w tym czasie? Jakie są szanse, że Estonia zbankrutuje w ciągu najbliższych 2 lat? Obecnie rating S&P wynosi A, ale z negatywnymi oczekiwaniami na przyszłość. Pozdrowienia Dziękuję

Napisany przez VOL710
Nie dotykać!

Napisany przez yamahama
Oczywiście, jest bardzo prawdopodobne, że jako indywidualny inwestor odzyskasz swoje pieniądze nawet po bankructwie banku... tylko nie wiadomo kiedy. Ktoś, kto już zapomniał o sprawie Kaupthing - i o odysei inwestorów, którzy długo czekali na zwrot swoich pieniędzy - może odświeżyć swoją pamięć tutaj: „Sprawa Kaupthing”. I szczerze mówiąc, uważam także za wątpliwe ryzykowanie ze względu na ostatni pół procent, które w razie konieczności może pociągnąć za sobą koszty, za które może odpowiadać ogół społeczeństwa.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, nie znając sytuacji banku i sytuacji gospodarczej Estonii, mogę tylko odradzić inwestowanie w taki produkt. Sam byłem jednym z tych poszukiwaczy wysokich oprocentowań i ulokowałem pieniądze w Kaupthing. Do samego końca, tuż przed krachem banków i zamrożeniem kont, opinie na temat inwestycji w ten bank były (prawie) same pozytywne. Moim zdaniem, w przypadku Bigbanku można dostrzec pewne podobieństwa: - nowy gracz na niemieckim rynku - oprocentowanie znacząco wyższe od rynkowego - niewielkie państwo o ograniczonych możliwościach finansowych dotyczących gwarancji depozytów (nawet jeśli na papierze jest napisane coś innego) Duże ryzyko. Bardzo duże. Pozdrowienia bomtathe

Napisany przez Peter_Bob
Cześć, pomimo głównie negatywnych opinii na temat banku, rozważam również zainwestowanie tam pewnej kwoty, tylko na rok. Otrzymałem odpowiedź e-mailem, że kwoty podlegające zgłoszeniu nie są zgłaszane przez bank, więc musiałbym sam się nimi zająć, ponadto w Estonii nie ma opodatkowania od odsetek... Teraz moje pytanie brzmi, jak powinienem postępować w takiej sytuacji? Czy obowiązek zgłaszania dotyczy również przelewów w obrębie UE, jeśli tak, to jak się za to zabrać, czy istnieją jakieś formularze? Co z opodatkowaniem odsetek, jak to wygląda? Powiedziano mi, że urząd skarbowy otrzymuje informację, czy muszę samemu zgłosić wszystko i zgłosić swoje odsetki, czy wszystko odbywa się automatycznie? To byłoby moje pierwsze inwestowanie zagraniczne, dlatego te pytania, sorki.. Pozdrawiam, Peter

Napisany przez Moneyman
Dobry wieczór wszystkim, proszę mi wybaczyć niecodzienny wybór słów, ale powoli zaczynam się zastanawiać, kto wpadł na pomysł, że ludzkość jest bardziej rozwiniętym gatunkiem. Przy prawie każdym losowym zwierzęciu, składającym się z więcej niż jednej komórki i posiadającym mózg z więcej niż jednym zakrętem, przynajmniej raz działa zasada próba i błąd. To nie tak dawno temu, gdy ludzie wszystkich warstw społecznych stali w kolejkach przed oddziałami różnych banków, aby wypłacić swoje oszczędności i schować je w gotówce pod materacem w domu. Bez względu na to, czy dany instytut był chociaż w niewielkich trudnościach! Telefony gorąco dzwoniły, a każdy doradca bankowy odczuwa ten brak zaufania do dzisiaj i jeszcze długo będzie to odczuwał. Jak wiele razy człowiek musi się potknąć, zanim zrozumie związek przyczynowo-skutkowy? A zwłaszcza ten związek był ostatnio tak często poruszany, że wszyscy o nim słyszeli. Ryzyko i zysk są w inwestowaniu dwoma kryteriami, które są bezpośrednio powiązane. Ten, kto po wszystkim, co zostało wymienione powyżej, nadal rozważa inwestycję tam, temu już nie można pomóc. Przy każdym produkcie, który się kupuje, szuka się haczyka. Samochód jest dokładnie sprawdzany, włącznie z poprzednimi właścicielami (i ich wiekiem). Brak zaufania na potęgę. Ale gdy przychodzi do odsetek od depozytów, regularnie przepalają się wszelkie światła ostrzegawcze. Zróbcie sobie przysługę i policzcie różnicę między tym a konserwatywnym sposobem ulokowania pieniędzy - czyli wasz zysk z odsetek (jeśli się pojawi). A następnie jeszcze raz przemyślcie, czy jest wam to warte. Oto kilka prostych pytań, które powinniście sobie zadać: - dlaczego ta oferta jest inna od rynkowej? Czy zjednoczona europejska sceneria bankowa jest w błędzie, czy też estoński bank desperacko potrzebuje zbierać środki depozytowe, aby poprawić swoje zadłużenie? - dlaczego ten warunek dotyczy krótkoterminowych lokat? Z punktu widzenia biznesowego byłoby sensowniejsze zobowiązać klientów do dłuższych lokat z tymi warunkami, aby czerpać korzyści z niskiego kosztu kapitału w miarę wzrostu stóp procentowych na rynku. Proszę, nie odbierajcie tego jako atak, ale jako ostrzeżenie Z poważaniem Moneyman p.s. Roczne sprawozdanie finansowe za rok 2008 na stronie internetowej banku również pomoże wam podjąć decyzję.

Napisany przez Peter_Bob
Oprócz tego, czy to teraz ten bank czy inny zagraniczny bank, jak wygląda sprawa opodatkowania odsetek i obowiązku zgłaszania?

Napisany przez Moneyman
W ramach rozliczenia podatkowego należy podać i opodatkować zainwestowany kapitał oraz otrzymane odsetki - niezależnie od tego, czy kapitał został zainwestowany w kraju czy za granicą. O ile mi wiadomo, nie ma ogólnego obowiązku zgłaszania ze strony zagranicznych banków, jednak brak tego obowiązku nie oznacza, że praktyka taka nie jest powszechna. Natomiast obowiązek zgłaszania ze strony Ciebie istnieje - mówimy tu o uczciwości podatkowej! (Organ nadzoru - służby skarbowe). Krótko mówiąc: Pieniądze zainwestowane w BigBanku podlegają takim samym obowiązkom podatkowym, jak w przypadku każdego krajowego instytutu. W Niemczech bank odprowadza te pieniądze za Ciebie, podczas gdy w Polsce pobierane są one na podstawie Twojego zeznania podatkowego. Oczywiście warunkiem koniecznym jest to, że otrzymujesz zarówno kapitał, jak i odsetki. Z poważaniem Moneyman

Napisany przez Peter_Bob
Hej, r n dzięki za informacje..! r n r n A wymóg zgłoszenia wygląda tak, że pobieram odpowiedni formularz od urzędu skarbowego, wypełniam go i wysyłam? Czy jaki jest tutaj standardowy sposób postępowania? r n r n Czy odsetki będą wymienione tylko w zeznaniu podatkowym, czy urząd skarbowy również otrzyma takie informacje? Ponieważ w tej chwili jestem jeszcze studentem i właściwie nie składam zeznań podatkowych :-/ r n r n Więc podejrzewałem, że muszę samodzielnie zajmować się pewnymi rzeczami w przypadku zagranicznej bankowości, które w rodzimej bankowości są automatycznie regulowane przez bank, ale ponieważ to moja pierwsza inwestycja zagraniczna, chcę oczywiście niczego nie źle zrobić, jasne!

Napisany przez Moneyman
Dobry wieczór, informacje o Twoich dochodach z odsetek są przedstawiane w Twoim zeznaniu podatkowym. Tutaj możesz również skorzystać ze stosownych kwot wolnych od podatku. Jako studentowi może się zdarzyć, że dla Ciebie ma zastosowanie procedura uproszczonego zeznania podatkowego, co oznacza znacznie mniejsze nakłady pracy dla Ciebie. Nie będę omawiał, jakie działania są obserwowane przez urząd skarbowy, ponieważ zdecydowanie nie mam zamiaru udzielać Ci wskazówek dotyczących unikania podatków. Wręcz przeciwnie - zalecam Ci postępować w każdym przypadku niezwykle uczciwie! Służby skarbowe nie ograniczają się już tylko do dużych ryb. Ponieważ wyraźnie nie zamierzasz odpuścić, życzę Ci powodzenia w Twojej inwestycji. Mam nadzieję, że odzyskasz swoje pieniądze. Z poważaniem Moneyman

Napisany przez Peter_Bob
Cześć, na pewno chcę to wszystko załatwić poprawnie!! Dzięki za wskazówki, może po prostu udam się lub zadzwonię bezpośrednio do urzędu skarbowego i rozpocznę konieczne formalności!

Napisany przez eiermaler
Cześć, przepraszam, nie chcę tu nikogo obrażać, ale interesujące jest obserwować, jak chciwość sprawia, że niektórzy wyłączają mózg i wraz z nim rozum!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata