Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester jako element finansowania nieruchomości.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, od kilku lat mam umowę emerytalną Riester. Ponieważ teraz mam również rodzinę, zastanawiam się nad zakupem własnego mieszkania i jego finansowaniem. Ponieważ posiadanie własnego mieszkania służy także zabezpieczeniu na starość, chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość wykorzystania bieżącej umowy Riester jako części finansowania nieruchomości. Czy mogę ją albo wypowiedzieć z wyprzedzeniem, albo uwzględnić ją jako zabezpieczenie w finansowaniu? Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie! Olchipapa

Napisany przez PI112
Cześć, oczywiście możesz uwzględnić Riester w finansowaniu. W zasadzie przewidziane jest, aby środki zgromadzone w tym programie mogły być wykorzystane na zakup nieruchomości. Allianz oferuje nawet preferencyjne finansowanie hipoteczne do czterokrotności zgromadzonych środków (co zapewne nie wystarczy na cały zakup, ale może być przyjemnym dodatkiem). W Twoim przypadku zalecam osobistą konsultację, ponieważ w dziedzinie finansowania hipotecznego może występować wiele zmiennych. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Nie zalecałbym wcześniejszego rozwiązania umowy. Nie można na niej również polegać jako zabezpieczenie, ponieważ kapitał będzie dostępny najwcześniej dopiero po przejściu na emeryturę. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata