Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Wypowiedzenie ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku długotrwałej choroby.

Napisany przez ADMCI4
Tutaj trafiłem, wierzę, na naprawdę dobry forum. Mam duży problem, w którym pilnie potrzebuję pomocy. Od ponad dwóch miesięcy jestem już na zwolnieniu lekarskim z powodu choroby psychicznej.

Ponieważ mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne, martwię się, czy ubezpieczyciel może teraz wypowiedzieć mi umowę ze względu na długotrwałą chorobę. Nie wiem, czy jest to możliwe, ale obecnie bardzo się tego obawiam. Kto może mi pomóc?
Tysiąc dziękuję, E006

Napisany przez ADMCI4
"
Bin tutaj, myślę, że natrafiłem na naprawdę dobrze forum. Mam duży problem, w którym pilnie potrzebuję pomocy. Już od ponad dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu choroby psychicznej.

Ponieważ jestem ubezpieczony w prywatnym funduszu zdrowia, martwię się, czy fundusz może teraz ewentualnie mnie zwolnić z powodu długotrwałej choroby. Nie wiem, czy to możliwe, ale właśnie teraz bardzo się tego obawiam. Kto może mi pomóc?
Serdecznie dziękuję, E006

Das hab ich ja noch nie gehört. Aber was gut sein kann, ist, dass du einen höheren Beitrag zahlen musst. Vielleicht kannst du ja in die gesetzliche wechseln, das wäre eventuell günstiger.

Alles Gute, Indigo"

Napisany przez Mike Spezi
E006 pisze: Jestem tu, i chyba trafiłem na naprawdę dobrą stronę. Mam duży problem i pilnie potrzebuję pomocy. Od ponad dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu choroby psychicznej. Ponieważ jestem ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, martwię się, że ubezpieczyciel może teraz wypowiedzieć mi umowę z powodu długotrwałej choroby. Nie wiem, czy to możliwe, ale właśnie teraz bardzo się tego obawiam. Kto może mi pomóc? Tysiąc dzięki, E006
Cześć, mogę cię tutaj już uspokoić!! Żadne niemieckie prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie może cię wypowiedzieć z powodu twojej choroby. Byłoby to niezgodne z prawem i nieetyczne! Zupełnie inaczej jest w przypadku ubezpieczeń zdrowotnych publicznych, one mogą cię odprawić. Wtedy faktycznie można stać się obiektem pomocy społecznej. Jednakże mogą wystąpić problemy również w twoim przypadku. Ponieważ sam pracuję dla największego prywatnego ubezpieczyciela zdrowotnego w Niemczech, chciałbym zwrócić twoją uwagę na niektóre potencjalne trudności. Sprawdź swój pakiet ubezpieczenia, w jakiej wysokości i przez jaki okres czasu świadczone są usługi dla chorób psychosomatycznych. W przypadku konieczności mogą pojawić się dodatkowe koszty, takie jak ograniczenia świadczeń lub wkłady własne! Istnieją duże różnice w świadczeniach między prywatnymi ubezpieczycielami zdrowotnymi! Niestety nie podałeś, w jaki sposób dotychczas zarabiałeś. Czy byłeś zatrudniony i dotychczas zarabiałeś powyżej progu podstawy wymiaru składek, dzięki czemu mógłbyś ubezpieczyć się prywatnie, czy jesteś samozatrudniony i twoja firma działa również bez twojego bezpośredniego zaangażowania, a zarobki są przez to zabezpieczone?? Pytam z konkretnego powodu. Czy w przypadku długotrwałej choroby jesteś w stanie nadal płacić składki zdrowotne? To byłby bowiem jedyny powód, dla którego brak płatności mógłby doprowadzić do wypowiedzenia umowy. Czy zostałeś w odpowiedni sposób doradzony przy zawieraniu swojej prywatnej polisy ubezpieczeniowej i nie myślano wyłącznie o szybkiej transakcji? Czy do polisy zostało dołączone zabezpieczenie wynagrodzenia za okres chorobowy lub zasiłki chorobowe? Powinny one być przynajmniej ubezpieczone na kwotę dzienne równą twoim miesięcznym składkom na ubezpieczenie zdrowotne. Późniejsze dopisanie po wcześniejszej chorobie jest praktycznie wykluczone. Chętnie odpowiem na kolejne pytania Pozdrawiam Mike

Napisany przez Mike Spezi
Indigo pisze: To nigdy nie słyszałem. Ale możliwe, że będziesz musiał wpłacić wyższą składkę. Może możesz zmienić na ubezpieczenie publiczne, to może być nawet tańsze. Wszystkiego najlepszego, Indigo
Bezmyślne !! I oba są błędne!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata