Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: KUEHNE&NAGEL INT N WHEN KNIN) - KUEHNE&NAGEL Międzynarodowa Niederlassung WHEN KNIN)

Napisany przez David
Kühne + Nagel finalizuje przejęcie ACR Logistics https://premium.swissquote.ch/sq_mi/public/market/news.jsp?id=786265&isin=CH0012541816¤cy=CHF& exchangeId=4&short=false Myślę, że kurs wzrósł już znacząco w 2005 roku, ale mimo to w najnowszym wydaniu Stocks ponownie napisano o wzroście (+50%), nawet przed tą wiadomością. Uważacie, że firma jest tak znacząco niedowartościowana?

Re: KUEHNE&NAGEL INT N WHEN KNIN) - KUEHNE&NAGEL Międzynarodowa Niederlassung WHEN KNIN)

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dawid, Moim zdaniem cena zysku jest już za wysoka. Ponadto, jestem ostrożny, jeśli chodzi o przejęcia. Doświadczenie pokazuje, że tylko 1 na 3 przejęcia odnosi sukces dla akcjonariusza.

Napisany przez David
Skarby wzrostu, które rosną jak na drożdżach (2006) Dotyczące akcji napisano następująco (Akcje) Jednak inwestorzy umieszczający akcje Kühne+Nagel w swoim portfelu nie tylko zdążą za wzrostem, ale przede wszystkim kierują się względami wyceny. Tytuł ten jest dziś niedowartościowany w porównaniu z wynikami operacyjnymi, solidnym bilansem oraz doskonałymi wskaźnikami rentowności. Chociaż rynek w ostatnim czasie stopniowo poprawiał niską wycenę, to jednak akcje wciąż notowane są o 50 procent poniżej wartości, którą przypisujemy im na podstawie osiągnięć operacyjnych i strategii bilansowej.

Napisany przez 2cybercrash
Dzisiaj w końcu w małym opakowaniu złapałem Kühne&Nagel za 359. Jest dosyć zmienny, ale może się udać na jedną transakcję?

Napisany przez David
19:50 PRESSE/Kühne + Nagel: Bernd Wrede soll Kühne als VR-Präsident ablösen Zürich (AWP) - W Kühne + Nagel International AG wydaje się być już zarezerwowane, kwestia następcy dla Klaus-Michaela Kühnea jako przewodniczącego rady nadzorczej została uregulowana. Pakiet akcji większościowego akcjonariusza, Klausa-Michaela Kühnea, którego skonsolidowano w holdingu, ma przejść na fundację, jak wyjaśnił Klaus-Michael Kühne w wywiadzie dla magazynu ekonomicznego Stocks (wydanie z 09.02.). Holding zostanie później podporządkowany fundacji. Zgodnie z Kühnem, jako osobą kierowniczą tych organów oraz jako następca Kühnea jako przewodniczącego rady nadzorczej wirtualnej rzeczywistości, jest obecny członek rady nadzorczej Bernd Wrede. Kühne wypowiedział się również na temat kosztów integracji ogłoszonego w październiku przejęcia ACR Logistics Holdings BV. Są one relatywnie niskie, ponieważ ACR dobrze uzupełnia się z dotychczasowymi działaniami Kühne + Nagel. Kühne określił koszty związane z zmianą marki jedynie na 3 do 5 mln CHF.

Napisany przez David
Akcja wzrosła w ostatnich dniach i znów jest na poziomie 380, co myślicie o tym?

Cieszysz się, że zwróciłeś na to uwagę podczas handlu. Fajnie, że ktoś to zauważył, prawda?

Napisany przez David
Liczbę będą dostępne dopiero w połowie marca, dlatego myślę, że akcje nadal będą rosły! Biznes Kühne na pewno też się dobrze układa. 5 zakupów po 1300 sztuk, to już spora kwota.

Myślenie jest dobre, ale nadmierny nadmiar myślenia jest niezdrowy? Zwłaszcza gdy myślenie przebiega zbyt powoli.

Napisany przez David
@Cybercrash mam przynajmniej jakieś zdanie na ten temat. Graficznie nie wygląda to tak źle. Ale zobaczymy. Możesz mnie też zapytać, dlaczego napisałeś już ponad 500 postów, prawdopodobnie też mało zastanawiając się, stąd ta ogromna liczba :? Ale teraz wracając do Kühne & Nagel Opór przy: 385 Wsparcie przy: 375; 355

W zarządzaniu PF dla mnie nie ma znaczenia liczba tysięcy sztuk, ale ewentualnie procent w jednostce czasu. Z tysiącami sztuk nie chcę i nie mam zamiaru pracować, szczególnie w przypadku K&N. Nieodpowiednie podejście? Liczba sztuk zupełnie nikogo tutaj nie obchodzi, zwłaszcza mnie. Wykresy nie są proste, jeśli chodzi o duże liczby sztuk w mniejszych wartościach z CH, co prowadzi do spadku! Jasnka sprawa? Miałem również od innego użytkownika chwalący się postem o X tysiącach sztuk Intel, dokładnie ten sam przypadek. Ryzyko skupienia! Waga indeksu, zagrożenie ciągłymi atakami amerykańskich hedgerów, a jeszcze gorzej, manipulacje instrumentami pochodnymi na tych samych obszarach ryzyka.

Napisany przez David
Masz rację, że kilka dużych ilości mówi niewiele, ale świadczą o tym, że inni (osoby/firmy) wierzą w firmę i (kupują/dokupują). Dlatego zdecydowanie dobrze jest mieć na oku większe ilości. No cóż, dziś miałem rację.

Komplementuję Davida, miałeś dobre przeczucie, dzisiaj świetny poziom. F&W wypycha chciwych w K&N, oni znowu szybko dostaną drżące kolana. Można przecież też handlować częściami, aby w przypadku wyprzedaży rynek nie załamał się od razu?

Napisany przez David
Firma K&N osiągnęła dziś po raz pierwszy 400 punktów. Zobaczymy, gdzie będą wieczorem i czy uda im się utrzymać tę wartość.

Napisany przez David
Kurs zamknięcia po raz pierwszy powyżej 400. ? Na koniec z większym wolumenem, dobry znak na przyszły tydzień.

Napisany przez David
Z niecierpliwością oczekiwane, w poniedziałek pojawią się liczby. Teraz okaże się, co stanie się z barierą 400.

Wyniki z 2005 roku spółki Kühne & Nagel, dla mnie są niepodważalne! Dlaczego? Brakuje najważniejszych wskaźników, takich jak na przykład zysk netto. Na początku raportowane są szybkie wyniki sprzedaży w procentach i częściowo w twardych walutach, wszystko rozdrobnione na obszary transportu i kraje, tak że absolutnie nie mogę sobie ułożyć pełnego obrazu. Jeszcze gorzej prezentują się nieprzejrzyste dane dotyczące obszarów części EBIT i braku danych dotyczących całkowitego zysku netto! Albo mamy do czynienia z kiepskim komunikatem prasowym, albo słabą relacją K & N. Na temat integracji/kosztów wzrostu nowych przejęć również nie pada ani jedno słowo, szkoda! Wartość PE wynosi obecnie 20, co jest dość wysoką wartością! Kühne + Nagel/2005: Wzrost na morzu i w powietrzu; Spadek EBITA na lądzie 13.03.2006 08:50:14, AWP Basic German Schindellegi (AWP) - Kühne + Nagel International AG zwiększył sprzedaż w obszarach frachtu morskiego i lotniczego o 19,4% do 10,5 mld CHF. Koncern logistyczny osiągnął swój cel zarówno w transporcie morskim, jak i lotniczym, rosnąc własnymi siłami ponad dwukrotnie szybciej niż rynek, informuje koncern logistyczny w poniedziałek. Sprzedaż w transporcie morskim wzrosła do 7503,2 (6111,4) mln CHF, a w transporcie lotniczym do 3010,8 (2601,4) mln CHF. Znormalizowane usługi wspomagane technologią informacyjną okazały się być przewagą konkurencyjną w obu obszarach biznesowych, umożliwiając podpisanie znaczących umów na nowe biznesy. Marża brutto, która mierzy wydajność przedsiębiorstwa logistycznego, wzrosła w transporcie morskim o 20,8% do 943,5 mln CHF, a w transporcie lotniczym o 10,8% do 527,3 mln CHF. EBITA poprawił się w transporcie morskim o 32,9% do 243,3 mln CHF, a w transporcie lotniczym o 8,7% do 124,3 mln CHF. Podczas gdy na morzu duży wzrost i zwiększenie wydajności doprowadziły do ponadprzeciętnego wzrostu wyniku, Kühne + Nagel radził sobie z presją marży w obszarze lotnictwa poprzez optymalizację procesów. W transporcie drogowym odnotowano wzrost sprzedaży o 31,9% do 2094,5 mln CHF. W celu wzmocnienia działań transportowych drogą lądową i uzupełnienia sieci, Kühne + Nagel przejęło w Niemczech kolejne firmy specjalizujące się w przesyłkach grupowych. Wolumen rozwinął się ponadprzeciętnie, a marża brutto wzrosła o 44,5% do 400,1 mln CHF. Duże koszty integracyjne i restrukturyzacyjne spowodowały jednak, według komunikatu, spadek EBITA do 4,5 (29,1) mln CHF. W bieżącym roku wprowadzona standaryzacja IT i procesów ma przynieść wzrost produktywności. W logistyce kontraktowej Kühne + Nagel zwiększył organiczny wzrost przy stabilnych marżach. Sprzedaż wzrosła o 14,0% do 1334,4 mln CHF, marża brutto o 13,1% do 866,4 mln CHF, a EBITA o 19,5% do 56,5 mln CHF. Dobrym wynikiem było znaczący wkład w rozwój w Ameryce Północnej. Przejęcie francuskiej ACR Logistics od 1. stycznia 2006 r. było dla Kühne przełomem. We wszystkich regionach Kühne + Nagel w 2005 roku zwiększył sprzedaż dwucyfrowo. W Europie wzrosła o 24,5%, w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej o 16,6%, w regionie azjatycko-pacyficznym o 15,1%, a w regionie Bliskiego Wschodu/Środkowej Azji i Afryki o 22,4%. EBITA poprawiła się również na całym świecie. W regionie azjatycko-pacyficznym EBITA wzrosła o 17,6%, w Europie o 13,2%. W Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej wzrost EBITA o 26,7% był rezultatem udanego biznesu logistyki kontraktowej i działań cross-selling. Rozległe umowy w obszarze projektów, ropy i energii spowodowały wzrost EBITA o 74% w regionie Bliskiego Wschodu/Środkowej Azji i Afryki. mk/uh/cf

Napisany przez beat
Szczegółowe informacje na temat wyników znajdują się na stronie internetowej koncernu. https://www.kn-portal.com/about/investors/

Ponownie dziękuję beatowi za link z poszukiwanymi informacjami, czytelnym układem tabelarycznym księgowości K&N, klarownym i przejrzystym, tak jak tego oczekiwano! Kiepska niewykwalifikowana relacja agencji! Zysk netto w 2005 roku wynosi 315 mln CHF, przy 24 mln akcji otrzymuję około 13 CHF zysku na akcję, przy kursie 400 PE wynosi więc 30+. Dywidenda w wysokości 5,5 CHF odpowiada brutto 1,3%. F&W Przewodnik po Akcjach miał nieco wyższe oczekiwania co do zysków i PE wynoszące 28, nie mogę tego potwierdzić! Dla mnie zakup w okolicach kursu CHF 260/280. Obecnie nie posiadam akcji K&N, ale o zakończeniu transakcji zostało poinformowane na czas przy kursach poniżej 400 CHF. Te ceny zakupu nie powinny zostać osiągnięte, ponieważ w 2006 roku planowany jest zysk netto w wysokości 436 mln CHF, co odpowiada ponad 20% wzrostowi i PE na rok 2006 wynoszącemu około 20. Czy wszystko jest już w cenie? Uzupełnienie 1: Za pośrednictwem komunikatu agencji ustalono, że na walnym zgromadzeniu 2 maja ma zostać podjęta decyzja o podziale akcji w stosunku 1:5. W ten sposób kurs spadnie poniżej 100 CHF (razy 5). Zarząd zasługuje na uznanie za znaczące osiągnięcia, ale obecnie akcje są dla mnie zbyt drogie, ale pozostają na liście obserwowanych. Uzupełnienie 2: Zgodnie z informacją pani M. Fassbind z redakcji ekonomicznej SF, K&N może być włączone do SMI w 2007 roku, ponieważ wolumeny handlowe SWX rozwijają się znacząco.

Napisany przez David
Kühne + Nagel przejmuje estońską firmę spedytorską E.M. Trans 20.03.2006 09:02 Kühne + Nagel International AG przejęła z mocą wsteczną od 1 stycznia 2006 roku estońską firmę spedytorską E.M. Trans AS oraz jej spółki zależne. O cenie nabycia postanowiono zachować milczenie, jak czytamy w oświadczeniu wydanym w poniedziałek. Działalność biznesowa oraz wszyscy pracownicy zostaną zintegrowani z odpowiednimi spółkami krajowymi Kühne + Nagel. Przejście to jest kolejnym krokiem w ramach strategii rozbudowy europejskiej sieci drogowej, jak podkreślił członek zarządu Ewald Kaiser w oświadczeniu. Specjalizacja w transporcie drogowym E.M. Trans z siedzibą w Tallinie osiągnęła w 2004 roku obroty w wysokości 10 milionów euro. Specjalizujące się w transporcie drogowym przedsiębiorstwo zatrudnia około 40 pracowników i posiada spółki zależne w Wilnie/Litwa, Rydze/Łotwa oraz Helsinkach/Finlandia.

Napisany przez David
Ten tytuł nie jest tak duży na forum, niemniej jednak chciałbym coś powiedzieć na jego temat. Od dobrych wyników z dnia 13.03.06 cena trochę spadła: 13.03.2006 Maksimum dzienny: 402,75 13.03.2006 Minimum dzienny: 392,00 Od tego dnia cena oscyluje między 384,00 a 402,00 (21.03./24.03.) W ciągu ostatnich dwóch dni cena zdołała ponownie wzrosnąć powyżej 384,00, dlatego myślę, że teraz znowu na scenę wchodzą byki i niedźwiedzie nie mogły dalej obniżyć ceny. Zobaczymy, czy mam rację...

Napisany przez David
Wyłamanie na północ jest tylko kwestią czasu. Wykres wygląda bardzo dobrze. Zamknięcie na rekordowo wysokim poziomie

Napisany przez David
1242 GMT [Dow Jones]--Bear Stearns podnosi cel cenowy Kuehne & Nagel (KNIN.EB) do CHF455 z CHF410 na podstawie poprawionych założeń dotyczących długoterminowego przepływu gotówki. Dodaje, że wskaźniki rynkowe wskazują na przyspieszenie trendów rynkowych w 06 roku i firma może również zyskać udziały w rynku dzięki zakłóceniom w konsolidacji sektora M&A. Utrzymuje rekomendację outperform. Notowania wzrosły o 0,2% do CHF402,75. (SWZ)

Jeśli BearStearns też się wypowie na temat K&N, dla mnie byłoby najwyższy czas unikać tej akcji, na nadmierną przecenę już zwróciłem uwagę. W maju odbędzie się podział akcji, a w 2007 roku rozważana będzie włączenie do SPI, co stanowi argumenty do ewentualnego kupienia małego pakietu w przypadku znacznej przeceny. Obecne ceny są według moich obliczeń ogromnie zbyt wysoko wycenione.

Napisany przez David
Możesz mieć rację, mówiąc o przesadzie, ale dopóki idzie na północ, zachowuję ją, zawsze mogę ją wyrzucić, kiedy mam wrażenie, że spadnie. Wykres zdecydowanie nadal rośnie, jeśli kurs utrzymuje się na tym poziomie o 17:30.

Napisany przez Simona
Kühne & Nagel z doskonałymi wynikami kwartalnymi: 24 kwietnia 2006 r. Kuehne + Nagel International AG Wyniki I kwartału 2006 r. Skuteczne wdrożenie strategii napędza silne wyniki Schindellegi / CH, 24 kwietnia 2006 r. Globalnie działająca Grupa Kuehne + Nagel osiągnęła silne wyniki finansowe w pierwszym kwartale 2006 r. Obrót wzrósł o 41,7% do 4 290,7 miliona CHF i wynik operacyjny (EBITDA) zwiększył się o 68,7 % do 199,1 miliona CHF, co przewyższyło silny wzrost z poprzednich lat. Zysk netto poprawił się o 46,2 % do 101,6 miliona CHF w porównaniu z poprzednim rokiem. W milionach CHF 2004 1. kwartał 2005 2006 Grupa Kuehne + Nagel Obrót 2 586,7 3 027,3 4 290,7 Zysk brutto 553,0 626,6 1 231,4 Wynik operacyjny (EBITDA) 105,5 118,0 199,1 EBT 71,5 97,9 141,9 Zysk netto 48,0 69,5 101,6 Z 20,1% wzrostem wolumenu w transporcie morskim w kwartale, Kuehne + Nagel ponownie wykazał większy wzrost niż wskaźnik rynkowy. 44,6% poprawa w EBITDA dowodzi wysokiej efektywności operacyjnej firmy i potwierdza jej strategię inwestowania w rozwiązania oparte na technologii informacyjnej, które dodają wartość do łańcuchów dostaw klientów. W transporcie lotniczym, podczas gdy ogólny rynek wzrósł tylko około 3%, Kuehne + Nagel zdobył udziały w rynku i zwiększył ładowność o 7,4%. Wynik operacyjny pierwszego kwartału z zeszłego roku został przewyższony o 8,8%, pomimo znaczących kosztów związanych z globalnym wdrożeniem nowych produktów. Europejskie działania lądowe radzą sobie dobrze. Zwiększony wolumen biznesu i poprawiony wynik operacyjny podkreślają postępy w integracji zakupionych firm. Rozbudowana sieć lądowa stwarza doskonałe perspektywy rozwoju w przyszłości. Akwizycja ACR Logistics podniosła Kuehne + Nagel na wyższy poziom w logistyce kontraktowej. Obrót sam w sobie niemal potroił się w porównaniu z poprzednim rokiem. Wzrost wydajności oraz ciągła standaryzacja i centralizacja systemów IT przyczyniły się do pozytywnego rozwoju marż w tej branży. Wraz z ekspansją działań w logistyce kontraktowej i operacjach lądowych na terenie Europy oraz odpowiednimi akwizycjami, nieruchomości stały się już tak rozległe, że od pierwszego półrocza kończącego się 30 czerwca 2006 r. raportowanie segmentowe będzie obejmować to oddzielnie. Klaus Herms, CEO Kuehne + Nagel International AG, podsumowuje swoją ocenę pierwszego kwartału 2006 r. w następujący sposób: Wyniki, które przekroczyły nasze oczekiwania, stanowią doskonałe potwierdzenie skutecznego wdrożenia naszej strategii. Zachowujemy zaufanie co do przyszłej wydajności naszej działalności i rozwoju zysków.€œ Dane dla analityków O Kuehne + Nagel Z ponad 40 000 pracownikami w 750 lokalizacjach w ponad 100 krajach, Grupa Kuehne + Nagel jest jedną z wiodących firm logistycznych na świecie. Jej silna pozycja na rynku leży w biznesach związanych z transportem morskim, lotniczym, logistyką kontraktową i lądowym, z wyraźnym naciskiem na świadczenie usług zarządzania łańcuchem dostaw opartych na technologii informacyjnej. Zapytania Po dalsze informacje prosimy skontaktować się z Kuehne + Nagel Corporate Communications, panią Inge Lauble-Meffert, tel. +41 (0) 44 786 96 78, e-mail: inge.lauble@kuehne-nagel.com ************************************************** ********** Więcej informacji: https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/kuehne-nagel.asp ************************************************** ********** Czy sukces będzie trwał? Jak na razie wydaje się, że wysoka cena ropy naftowej nie ma tutaj negatywnego wpływu? Pozdrawiam, Simona

Dziś zaszła 1:5 rozbiórka. Kurs spadł z 460 do 95/97. Wartość powinna wynosić około 30, proszę sprawdzić dokładniej. Panalpina także mocno rosła, jej teraz PE=21.

Napisany przez Simona
Dzisiaj zupełnie o tym zapomniałam. Zobaczę, co jutro można znaleźć w wiadomościach. Czy to możliwe...? Czy ceny ropy naftowej w branży naprawdę będą się utrzymywać? Pozdrowienia, Simona

Dzisiaj trochę słabnie okolica 95 CHF. Zarezerwowałem sobie pół porcji, kto wie, może się okazać, że nagle cena przekroczy 100+ jak w przypadku Panalpina? Po podziale 1:5, KNIN wydaje się być prawie lekki kursowo. Wskaźnik PE wynosi jednak już około 24/25. To jest jednak uzasadnione, biorąc pod uwagę niemal sensacyjne zwiększenia bilansowe. KNIN może również być czasami włączony do SMI.

Napisany przez Simona
Nadal nie jest mi do końca pewne, ale będę ją obserwować; może kupię w piątek? Pozdrowienia, Simona

Tak jest, nie należy się zbyt napinać, zwłaszcza nie przez cyberkrach, który nie zawsze łapie kursy we właściwym momencie. Ceny mogą nawet spaść jeszcze niżej, co oznacza, że potrwa chwilę, zanim nastąpi właściwe odzyskanie kierunku.

Napisany przez Simona
KNIN opublikowany, 93.05. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ManfredBali
Simona pisze: KNIN gepostet, 93.05. Gruss, Simona
Cześć Simona, dzięki Twojej wskazówce, właśnie wchodzę na pokład KNIN. Dzięki, zawsze chciałem mieć długą pozycję. Poza tym, właśnie zebrałem trochę na lądzie: ABB (16.75) trochę za wcześnie! (Prawdopodobnie sprzedają za dużo małych inwestorów?) Wiele CS Group (74.25) nadal zbieram. -> IPO Winterthur na pewno w jesieni? Deutsche Postbank (59.42) można obecnie kupić za 58.97 Miała dzisiaj zły spadek, nikt nie wie dlaczego? E.ON po 88.23, mają obecnie stopę dywidendy wynoszącą 7.84 według UBS ! (teraz znowu po 90) Nawet jeśli podwyżka cen musi obecnie zostać zatwierdzona przez komisję. na koniec jeszcze kilka Nestle. Prawdopodobnie błędnie, ale mam czas dla starej damy. PS: AMGEN trzyma się dobrze w tych dniach (wczoraj i do teraz +2.33% !) Złoto (AAUK Anglo American) dostaje po pysku (-8%) wczoraj i dzisiaj. ... a w Chiquita posypuję sobie głowę popiołem. ops:

Napisany przez Simona
Cześć Manfredzie, W przypadku KNIN lepiej byłoby poczekać do dzisiaj. Niemniej jednak dzisiaj rano znowu wszystko poszło w dół, więc nie można było tego konkretnie przewidzieć. Gratuluję Ci jednak, bo już od jutra ceny mogą znowu wzrosnąć. Kiedyś handlowałem akcjami firmy ABB tuż przed ogłoszeniem wyników. Obecnie nie robię tam nic. Tak samo jest z CS. I teraz jestem ciekaw jutrzejszego dnia. Od niedawna posiadam ponownie akcje firmy Tornos, jutro będą ogłaszane wyniki. Pozdrawiam z Zurychu, Simona PS: Nawet banany dojrzewają czasem.

Napisany przez Simona
Wartościowe informacje dla inwestorów: Handelszeitung vom 16.05.2006 Wywiad: Claudia Laubscher, 8888 znaków Artykuł Klaus-Michael Kühne: Nowym obszarem wzrostu jest Indie Przewodniczący rady nadzorczej firmy logistycznej Kühne + Nagel o ekspansji w Chinach i Indiach oraz interesach z Irakiem. Ponadto Kühne wyraża swój gniew wobec byłych monopolistów na rynku i określa Petera Spuhlera jako najważniejszego przedstawiciela gospodarczego swojej fundacji. Handel między Azją a Europą uważany jest za największy rynek wzrostu dla koncernów logistycznych. Jak dużą obecność ma Kühne + Nagel tam? Klaus-Michael Kühne: Największe przepływy handlowe zaczynają się od Azji. Pracujemy w Azji od około 40 lat, z Hongkongiem jako centrum. Rozwój w Chinach jest godny uwagi. Przez długi czas byliśmy ograniczeni, mieliśmy 400 pracowników i 15 biur w Chinach. Jednak ponieważ nie mieliśmy licencji, nasza działalność nie była w pełni operacyjna. A teraz? Kühne: Od półtora roku mamy własną licencję. Obecnie zatrudniamy około 1600 pracowników w Chinach i mamy 20 punktów operacyjnych. Do końca roku na pewno będzie ich 25. Nowym, dużym obszarem wzrostu są Indie. Teraz trzeba się tam pozycjonować. Aktualnie mamy tam kilkanaście biur. Musimy teraz rosnąć ponad przeciętnie. Czy 2006 rok po spektakularnym 1. kwartale znów będzie rekordowym rokiem dla Kühne + Nagel? Kühne: Rok zaczął się dobrze. Dzięki zakupowi grupy ACR, która stała się efektywna od 1 stycznia, udało nam się znacząco zwiększyć wolumen w logistyce kontraktowej. Nie publikujemy prognoz. Czy klienci przejętej firmy logistycznej ACR, obsługiwani dotychczas w zakresie transportu morskiego i lotniczego przez firmę Panalpina, już przeszli do Państwa? Kühne: W pierwszym kwartale nie odzwierciedliło się to jeszcze. Ale oczywiście są klienci, największym z nich jest Carrefour, z którymi staramy się znaleźć się także w transporcie morskim i lotniczym. Jednak nie przekłada się to natychmiast na wyniki. Do końca roku można spodziewać się efektów synergii. W transporcie lądowym marże w 1. kwartale były poniżej oczekiwań. Kühne: Rozwijamy transport lądowy, i przywiązywaliśmy do niego dużą wagę. Przede wszystkim chodzi o osiągnięcie określonego wolumenu, aby zdobyć się do grona dużych przedsiębiorstw w tej dziedzinie w Europie. Najpierw inwestujemy, rozbudowujemy systemy oraz zwiększamy zdolności osobowe. Jest całkowicie normalne, że w tej chwili nie zarabiamy na tym biznesie. Czy w tym roku nie można liczyć na wzrost marż w transporcie lądowym? Kühne: Gdy osiągnie się określony wolumen, marże w transporcie lądowym są dobre. Wynikają one z efektów skali. Takie efekty są możliwe dopiero, gdy należy się do wiodących dostawców w Europie. Jaką sumę inwestycji planują Państwo na ten rok? W zeszłym roku wyniosły one 250 mln franków. Kühne: Już zainwestowaliśmy 440 mln euro w ACR. Tak spektakularne przejęcia występują tylko raz na pięć do sześciu lat. Jak w zeszłym roku, prowadzimy małe przejęcia, zwłaszcza w dziedzinie transportu lądowego. Branża przechodzi obecnie fazę konsolidacji. Jaką pozycję zajmuje Kühne + Nagel? Kühne: W transporcie morskim byliśmy do końca zeszłego roku numerem jeden Na świecie. Kühne: W tym roku rywalizacja jest otwarta, ponieważ w 2005 roku Deutsche Post kupiła Exel. Uważamy, że nadal jesteśmy na szczycie, ponieważ mamy większe tempo wzrostu. Deutsche Post twierdzi, że teraz jest numerem jeden. To czy jesteśmy numerem jeden czy dwa, nie jest istotne. Panalpina ma przewagę nad nami w transporcie lotniczym. Jednak osiąga ona niższe marże. Nasz biznes lotniczy jest bardzo rentowny. Jesteśmy numerem cztery, a Panalpina numerem trzy. Jak Kühne + Nagel różni się od konkurentów? Kühne: Oferujemy klientom kompleksową ofertę, czyli oferujemy „One-stop-shopping”. Ponadto jesteśmy bardziej geograficznie spójni niż inni. Wciąż istnieją niedociągnięcia w logistyce kontraktowej. Choć jest dobrze rozwinięta w Europie i Ameryce Północnej, to w Dalekim Wschodzie nadal jest niedorozwinięta. Musimy tam się umocnić. Wymaga to również inwestycji w magazyny. Nie masz obaw budowy aktywów magazynowych w Chinach i Indiach? Kühne: Nie. Podobnie jak w Europie czy USA, gdy potrzebujemy magazynu, możemy go wynająć, zbudować, kupić lub mieć inwestora jako partnera, który zbuduje dla nas obiekt i wynajmie go nam długoterminowo. Na szczególnie interesujących strategicznie miejscach stwarzamy majątek, ponieważ generujemy tam jednocześnie wzrost wartości. W Chinach nie chciałbym jeszcze tworzyć majątku. System polityczny tam jest zbyt inny. Aktywa nieruchomościowe są uważane za największe ryzyko dla Kühne + Nagel. Ryzyko, którego nie ma Panalpina. Kühne: Z magazynami i własnością nie można się tak szybko rozstać. Dla wielu naszych magazynów mamy długoterminowe umowy. Ale: Tworząc majątek, jednocześnie tworzymy rezerwy ukryte. Można więc powiedzieć, że to działalność daje nam większe bezpieczeństwo i stabilność. Nie chciałbym zamienić się z Panalpiną. Oni są zbyt jednostronni. Większe dochody Panalpina pochodzą coraz bardziej z biznesu naftowego i gazowego. Kühne: Panalpina faktycznie ma specjalną pozycję w biznesie naftowym i gazowym. Rozpoczęli prace w tym obszarze wcześnie i posiadają produkt wzrostowy, który przynosi wysoką wartość dodaną oraz spodziewać się można ładnych wolumenów ze względu na rosnące ceny ropy. W tym segmencie mamy słabszą pozycję. Naszą najbardziej dochodową dziedziną jest transport morski, ponieważ tam mamy bardzo duże wolumeny, podobnie rentowna jest dziedzina lotnicza. Decydujące jest jednak kompleksowe podejście do klientów. Czy dojdzie do tego, że logistyka kontraktowa wyprzedzi wolumenowo obszary morski i powietrzny? Kühne: Długoterminowo nie wykluczam tego. Istnieje tylko kilka firm logistycznych na świecie, które mogą oferować logistykę kontraktową na całym świecie. Transport morski i lotniczy są pobudzane przez handel światowy i dopóki rośnie, możemy na tym nadmiernie skorzystać. Nawet jeśli koniunktura zacznie się ponownie chwiać, nie musi nam to szkodzić. Biznes nie został przytłoczony wojną w Iraku. W przeciwieństwie, mieliśmy kilka dobrych transakcji w Iraku, które wcześniej nie były możliwe. Czy Kühne + Nagel dostarczyły pomoc humanitarną do Iraku lub też infrastrukturę? Kühne: Oba. Jesteśmy zaangażowani w projekty infrastrukturalne amerykańskich firm, które inwestują tam w odbudowę. Mieliśmy biznesy już za czasów Saddama, były to oficjalne przewozy zatwierdzone przez ONZ przez Morze Czerwone do Bagdadu. Kühne + Nagel nie działa w Iraku w sektorze naftowym? Kühne: Nie. Dla pewnych amerykańskich firm realizujemy dostawy części zamiennych. Żałuje Pan, że Kühne + Nagel nie weszło wcześniej do branży naftowej? Kühne: Nie można robić wszystkiego jednocześnie. Ten biznes odkryła Panalpina, i było to związane z historią, ponieważ zawsze byli bardzo silni w Zachodniej Afryce. Nigeria ma fantastyczne złoża ropy. Wprawdzie fajnie jest być tak silnym w tym biznesie. Ale nie chciałbym się zamienić. Skupiliśmy się bardziej na Dalekim Wschodzie i Ameryce Północnej, gdzie biznes jest bardziej różnorodny. W Nigerii jest tylko ropa i jeszcze raz ropa. Ta jednostronna struktura na dłuższą metę jest problematyczna. Po pierwsze, jest to towar gorący, a po drugie, w końcu się kończy. Zenit został w każdym razie przekroczony. Krytykował Pan zwłaszcza ekspansję byłych monopolistów, takich jak Deutsche Post, na rynek logistyczny. Wraz z dalszym liberalizowaniem rynku pocztowego, liczba ekspansywnych byłych monopolistów wzrośnie. Firma czy branża podejmują jakieś konkretne działania? Kühne: Ostatniego można jasno zaprzeczyć. Każdy musi patrzeć na siebie. MŚP są o wiele bardziej dotknięte przez Pocztę, która agresywnie zbliża się do klientów. Związki zawodowe na razie się wycofują, ostatecznie dostają także składki członkowskie od Deutsche Post. Uważam, że trzeba poruszyć kwestię monopolu pocztowego, który de facto wygasł w 2002 roku, a następnie został przedłużony o pięć lat. To nie pasuje do UE, gdzie zawsze mówi się o liberalizacji i deregulacji. 55,75% Grupy należy do Pana lub Holdingu Kühne, który udziały przechodzą ostatecznie do Fundacji Kühne po Pana śmierci. Czy strategia fundacji mówi, że musi zachować większość? Kühne: Nie. Nie ma ustaleń. Byłoby to nierozsądne. Obecnie jestem większościowym udziałowcem. Jeśli kiedyś miałbym zapaść, Fundacja jest gotowa przejąć te udziały firmy. Może się zdarzyć, że za mojego życia, poprzez emisje akcji w celu dalszego wzrostu, mój udział zmniejszy się. Kto decyduje w Holdingu Kühne? Kühne: Dla spółki holdingowej istnieje rada nadzorcza, złożona z niezależnych osobowości, które mają takie same poglądy jak ja. Najbardziej znanym przedstawicielem gospodarczym jest Peter Spuhler, poseł i szef firmy Stadler. ************************************************** ******** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Również Kühne & Nagel odzyskało grunt pod nogami, dzisiaj maksimum osiągnęło 92,40. Jest to nadal nieco poniżej mojej ceny zakupu. Myślę, że nie ma tu powodów do obaw. Firma od dłuższego czasu radzi sobie bardzo dobrze. Nawet jeśli ceny ropy znów wzrosną, transport musi nadal funkcjonować; ponadto firma ma odpowiednie inwestycje. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Simona
Co się dzieje z KNIN? Liczby zostały podane 24 lipca, a on po prostu się męczy? :roll: Ah, tak, jest tam duży zakład przy 90.-; chce sprzedać swoje 19 383 sztuki, no, no, no? Zawsze te okrągłe liczby, musi być profesjonalistą :-) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Naprawdę nic się nie dzieje teraz. Nie mogę znaleźć żadnych złych wiadomości, a mimo to: całkowita stagnacja. Ostatnia prezentacja liczb była bardzo dobra; może po prostu czekać? Pozdrowienia, Simona

Kurs lag ja auch schon mal über 100, hatte dann ein erstes Kleinpaket zu 98 eingebucht für den Fall der Explosion, war aber keine Exposionsgefahr. PE notiert derzeit 21, nicht ungesund. Chart hatte einen langen verblüffenden Trendkanal gebildet, der ganz klar gebrochen wurde, bei 80 haben sich schwache V-förmige Unterstützung gebildet. Chart sieht derzeit nicht sehr gesund aus. Niveaus von 80/75/70 können längerfristig für einen Aufbau genutzt werden, Kursverlauf schwer vorauszusehen, wenn teure Energiepreise die Transportkosten verteuern und die Margen schmelzen lassen. K&N muss auch die Neuakquisitionen integrieren. Panalpina ist eine Alternative mit bisher sehr solidem Ausweis und aktionärsfreundlicher Unternehmenspolitik.

Napisany przez Simona
Dzięki. Tylko, jeśli dobrze się orientuję, KNIN sam jest dość dobrze zainwestowany w Panalpinę? Koszty transportu z pewnością są argumentem, ale transport musi być przeprowadzony i raczej nie jest możliwy rowerem. Więc dodatkowe koszty prawdopodobnie zostaną przerzucone na klienta; nie wydaje się zbyt logiczne, aby przewoźnik samodzielnie pokrywał wysokie koszty energetyczne. :?: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez bruno.d
Jesteśmy teraz na tym samym poziomie, co przed ostatnią prezentacją wyników kwartalnych. Wtedy kurs gwałtownie wzrósł. Sprzedałem przed tygodniem po 89,90, a dzisiaj kupiłem po 85,20. Dzisiejsze zamknięcie wyniosło 83,50. KNIN zawsze były dość zmiennymi.

Napisany przez Simona
Jednak jestem przekonany, że KNIN przedstawi dobre wyniki. Ponowny wzrost cen ropy naftowej, moim zdaniem, może się odbić dopiero w wynikach za Q3, jeśli w ogóle. Tak, niezbyt przyjemne wydarzenia na giełdach wiosną / latem i związana z nimi deziluzja na rynkach akcji nie sprzyjały motywacji do zakupu. Szkoda. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Dziękuję. Tylko czy dobrze orientuję się, że KNIN jest całkiem dobrze zainwestowane w Panalpinę? Koszty transportu są bez wątpienia ważnym argumentem, ale transport trzeba przeprowadzić niezależnie - i przecież ciężko sobie to wyobrazić na rowerze. Więc dodatkowe koszty prawdopodobnie zostaną przeniesione na klienta; trudno sobie wyobrazić, że przedsiębiorca transportowy samodzielnie pokrywa wysokie koszty energii. :?: Pozdrowienia, Simona
tak jak w przypadku biletów lotniczych...ceny transportu są ok, ale dopłaty są wysokie...poza tym ceny zależą od popytu. Przesyłanie towarów z Europy do Chin może być bardzo tanie, podczas gdy droga z Chin do Europy może być nawet 10 razy droższa...To samo dotyczy Szwajcarii. Tam wciąż się dobrze zarabia. Te firmy też nie kupują swojego paliwa na stacji obok, mają długoterminowe umowy.

Napisany przez Simona
W poniedziałek Kühne & Nagel prezentuje wyniki za pierwsze półrocze. Jestem właściwie optymistycznie nastawiona, nawet bez oceny CS-Rating (poniżej) z tego tygodnia. C Suisse przewiduje wzrost o 25% dla Kuehne & Nagel środa, 19 lipca 2006 8:44:50 ET Dow Jones Newswires 1130 GMT [Dow Jones] Credit Suisse przewiduje wzrost o 25% dla Kuehne & Nagel (KNIN.EB), ponieważ akcje są wyceniane na 17,6-krotność zysku na akcję za 07 rok, podczas gdy konkurenci handlują na poziomie około 25x. Twierdzi, że firma prawdopodobnie osiągnie wzrost zysków o 13% w ciągu najbliższych trzech lat. Utrzymuje rekomendację na poziomie przeważać, cena docelowa CHF100. Akcje rosną o +3,9% i notowane są po CHF81. (GOM) ******************************************** * ********* Zobaczymy, co z tego wyniknie :?: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Numery: 24 lipca (Reuters) - 6 miesięcy do 30 czerwca 2006 roku Grupa (o ile nie zaznaczono inaczej, wszystkie kwoty w mln SFR) Obecnie Rok poprzedni Zmiana w procentach Przychody 8,690,3 6,408,5 +35,6 EBITDA 415,7 259,5 +60,2 Wynik przed opodatkowaniem 289,9 191,5 +51,4 Zysk netto 208,1 128,3 +62,2 (Raportowanie przez Marcusa Postlethwaitea w Tiverton, Anglia) ((Redakcja w Zurychu +41 1 631 7342, fax +41 1 251 0476, zurich.newsroom@reuters.com)) ************************************************** ********** https://www.nzz.ch/2006/07/24/wi/newzzEQ0FRC0R-12.html Pięknego dnia Simona

Wygląda na to, że kwoty są w porządku, po zakupie za 98 CHF dzisiaj udaje mi się dokupić drugą połowę za 76,9 CHF. Powinno wtedy ustabilizować się gdzieś w okolicach 75.

Napisany przez ADMCI4
Firma ogłosiła, że zysk netto wzrósł o 62,2 procent do 208,1 mln franków. Więc udziałowcy nie są całkiem rozsądni... Kto jeszcze sprzedaje przy takim wzroście zysków?? Czy ta firma jako firma transportowa naprawdę może zrobić skok zysków o 200%...

Napisany przez Simona
Wciąż mam bardzo pozytywne uczucia co do kursu KNIN. Inwestorzy mają obecnie nieco oporu ze względu na wydarzenia na Bliskim Wschodzie. Niemniej jednak można już zauważyć ogólnie odradzające się zapotrzebowanie na zakupy. Istnieje obecnie wiele tytułów, które zdecydowanie warto kupić, a Kühne & Nagel zdecydowanie do nich należy. Nie powinniśmy pozwolić, aby te zatargi nas zbyt bardzo wpływały. Chociaż wiadomości z tej regionu są tragiczne - bomby tam spadają. - I powinniśmy skupić się na naszych bieżących interesach, czy to krótko- czy długoterminowych. Inni też to robią, zawsze, gdy kursy są niskie - bez względu na powód. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
I jeszcze kilka informacji z prasy: 25 lipca 2006, Neue Zürcher Zeitung Kühne & Nagel na stromej ścieżce wzrostu Integracja ACR Logistics przynosi skok naprzód nz. Koncern logistyczny Kühne & Nagel utrzymał imponujące tempo w pierwszym półroczu i zwiększył zysk o 60% do 208,4 mln CHF. Zysk na akcję, po podziale w stosunku 1:5 tego wiosną, wzrósł o 49,3% do 1,76 CHF (w porównaniu do 1,18 CHF), nieco opóźniając się, co mogło być jednym z powodów negatywnej reakcji giełdy. Tytuł stracił w poniedziałek 2,8% w przyjaznym środowisku, spadając do 79,50 CHF. Dyrektor generalny Klaus Herms przewiduje kontynuację kursu wzrostowego i dobrą perspektywę rozwoju wyników w drugiej połowie roku. Na początku roku skonsolidowana ACR Logistics przeniosła wagi wewnątrz koncernu na raz. W odniesieniu do przychodów brutto, miary referencyjnej w branży logistycznej, logistyka kontraktowa stanęła na czele. Z przychodów brutto w wysokości 1383 (380) mln CHF wynik z działalności wyniósł 40,9 (9,4) mln CHF, a przed odpisami na aktywa trwałe i wartości niematerialne wyniósł 100,3 (24,3) mln CHF. Z organycznym wzrostem wynoszącym 12% stosunkowo słaby wynik osiągnięty przez logistykę kontraktową został zepchnięty na dalszy plan w porównaniu do dwóch podstawowych segmentów, czyli transportu morskiego i lotniczego. Awans na trzecią pozycję na świecie dzięki ACR Logistics obiecuje wiele dla przyszłości. W transporcie morskim Kühne & Nagel pomimo długiego szeregu sukcesów z wysokimi wskaźnikami wzrostu nie odczuł przeciwnego wiatru. Zwiększenie ładowności o około 20% przewyższyło ponownie dwukrotnie wzrost rynkowy. W rezultacie zysk operacyjny (na bazie EBITA) wzrósł o 39,4% do 150,7 mln CHF. W stosunku do przychodów brutto wynoszących 544 (442) mln CHF marża wzrosła dalej do 27,7 (24,5)%. Transport lotniczy rósł z bardziej umiarkowanym tempem; tonami przetworzono o 8% więcej ładunków. Przychód brutto wzrósł o 14% do 290 (255) mln CHF; na bazie EBITA marża poprawiła się do 24,3 (23,4)%. W najmniejszym z czterech segmentów, czyli przewozach lądowych, prawdopodobnie jest jeszcze wiele do zrobienia. Pomimo wzrostu przychodów brutto o 28,4% do 228,5 mln CHF, po odpisach odnotowano niewielką stratę operacyjną. Silna, głównie związana z akwizycjami, ekspansja odbiła się na wzroście aktywów trwałych od końca roku o ponad dwukrotność, do 2,17 mld CHF. Akwizycja ACR przyniosła znaczny dostęp do nieruchomości. Wartość niematerialna, wliczając pozycję inne aktywa niematerialne, na koniec czerwca wynosiła 948,6 (203,6) mln CHF. Stanowiło to 57 (13)% kapitału własnego. ************************************************** ******** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Oto ponownie informacje od Kühne & Nagel, nadal istnieją: Byłoby miło, gdyby kurs również tutaj się ożywił. Tak, oni także coś robią. Nawet jeśli cena ropy jest obecnie mniej więcej taka sama jak rok temu o tej porze, Kühne & Nagel nie zwolniło tempa. Transport musi się odbywać. A propos, KNIN zrobił niesamowity sprint w zeszłym lato/jesień, aż do maja tego roku, pomimo ceny ropy. https://www.mylogistics.net/de/news/themen/key/news552262/jsp Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata