Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Możliwe formy Renty Riester i ich funkcje.

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, po długich wahaniach doszedłem do wniosku, że jednak chciałbym skorzystać z dofinansowania z Riester-Rente. Jednak nie jestem pewny, na jaką formę Riester-Rente się zdecydować. Jeśli pójdę do mojego banku, na pewno będzie chciał mnie poinformować o swoich własnych produktach. Skąd więc mogę uzyskać obiektywne informacje, które ułatwią mi podjęcie decyzji? Pozdrawiam, MrSpock

Napisany przez ADMCI4
To właściwe miejsce dla Ciebie. Również dowiedziałem się o Riesterze na tym forum i zawarłem umowę.

Napisany przez Planvoll
MrSpock pisze: Dzień dobry, po długich namysłach doszedłem do wniosku, że chciałbym wziąć ze sobą wsparcie z Riester-Rente. Jednak nadal nie jestem pewien, na którą formę Riester-Rente powinienem się zdecydować. Jeśli pójdę do mojego banku, na pewno będzie chciał mnie poinformować o swoich produktach. Skąd więc mogę uzyskać obiektywne informacje, które ułatwią mi podjęcie decyzji? Pozdrowienia MrSpock
Riester na pewno nie powinien być łączony z funduszami! Przy każdym większym zaburzeniu rynkowym zdecydowanie zastosowana zostanie kontrola (przykłady były niedawno), więc możliwe, że będziesz musiał zadowolić się tylko wpłaconymi składkami! Ponadto kwestia kosztów przy późniejszej rentowaniu (możliwe jest 30% wypłaty, w przeciwnym razie jest obowiązek) jest całkowicie niepewna! Pozdrowienia

Napisany przez Karl117
Witam na temat systemu Riester dostępne jest interesujące wideo w Internecie Wideo - Doradztwo finansowe: Emerytura Riester Co do mojej rady: Riester mieszkaniowy jest zasadniczo przeznaczony tylko dla tych, którzy planują zakup nieruchomości. Jednakże istnieje kilka poważnych wad związanych z tą opcją, gdy chce się np. w przyszłości sprzedać mieszkanie. Ponadto w wieku emerytalnym pojawi się dodatkowe obciążenie podatkowe. Co do planów oszczędnościowych w funduszach inwestycyjnych: Należy dokładnie zapoznać się z warunkami. Często w planach oszczędnościowych w funduszach zakłada się bardzo wysoką oczekiwaną emeryturę. Jednakże diabeł tkwi w szczegółach, ponieważ ta emerytura może zostać obniżona w pewnych okolicznościach. Co do rozwiązań ubezpieczeniowych: Zasadniczo gwarantowane jest zwrot przynajmniej wpłaconych składek. Ogólnie odradzam produkty tradycyjne, ponieważ aktualne oprocentowanie gwarantowane wynosi obecnie zaledwie 2,25%. Często jest to za mało, aby zniwelować inflację. Zalecam ubezpieczenia emerytalne z ubezpieczeniem funduszowym. Należy zwrócić uwagę na 2 kwestie: 1. Należy wybrać fundusz, który zapewnia możliwie największe rozproszenie kapitału, na przykład wybierając fundusz parasolowy. Dzięki rozproszeniu osiąga się pewien poziom bezpieczeństwa. 2. Ponadto należy zwrócić uwagę na warunki ubezpieczeniowe, aby emerytura nie mogła zostać później obniżona. Istnieje bardzo niewiele dostawców, którzy oferują rozwiązania zapewniające 100% w tym zakresie. Pozdrowienia, Karl117

Napisany przez Planvoll
Karl117;25615 pisze:W kwestii rozwiązań ubezpieczeniowych: Przede wszystkim co najmniej opłacone składki są gwarantowane. Ogólnie odradzam produkty klasyczne, ponieważ obecnie gwarantowane oprocentowanie wynosi zaledwie 2,25%. Często jest to zbyt mało, aby zrównoważyć inflację. Polecam ubezpieczenia emerytalne związane z funduszami. A jakie jest oprocentowanie gwarantowane ubezpieczenia emerytalnego związanego z funduszami? Co myślisz? Powiem ci: 0% (zero)! Więc już jasny atut produktu klasycznego! (Zapamiętaj: Oprocentowanie gwarantowane to kotwica bezpieczeństwa, a nie całe ustalone oprocentowanie! To jest znacznie wyższe!) Dlatego twoje porównanie z twoją radą jest niejasne! 1. Fundusz powinien być wybierany tak, aby kapitał był maksymalnie zdywersyfikowany. Na przykład można wybrać fundusz parasolowy. Dzięki dywersyfikacji osiąga się pewien poziom bezpieczeństwa. Zbyt drogie: Podwójne opłaty, zarówno na poziomie funduszu, jak i na poziomie ubezpieczeniowym - ewentualnie dobry fundusz (ewentualnie) w ogóle nie dociera do klienta! Uważam to za zgubne! Pozdrowienia P.S. Pasujące do tego badania w firmach AM i Cosmos, gdzie po 12 latach tradycyjne LVn przyniosły znacznie więcej niż najlepsze FLVn tych samych firm! Badanie przeprowadzono, gdy DAX notował około 6500 punktów!

Napisany przez C. Andreas
1.) Klasyczna wersja ma gwarantowaną stopę zwrotu, ale niestety dotyczy to tylko kwoty oszczędnościowej, ponieważ 2,25% odnoszą się tylko do części oszczędnościowej. Gdy porównuje się wpłaty i wypłaty gwarantowane, bez dodatkowych premii, oprocentowanie wynosi 0,x %. Reszta wypłat to nadwyżki społeczeństwa. Klasyczna wersja opłaca się dla zdecydowanie konserwatywnych inwestorów, najlepiej powyżej 45 roku życia. 2.) Najczystsza opcja to plan oszczędnościowy bankowy, ale zysk jest dość niewielki. 3.) Równie interesującą opcją jest rachunek emerytalny Riester z opcją oszczędzania na budynek. Aachener Bausparkasse gwarantuje 4%. 4.) Moim ulubieńcem dla osób poniżej 45 roku życia jest zdecydowanie plan oszczędnościowy w fundusze, przede wszystkim ze względu na koszty. DWS ma na rynku pierwszorzędny produkt finansowy w postaci DWS Riester Rente Premium, który opiera się na doskonałym modelu matematycznym. Każde konto jest oceniane osobno, co oznacza, że następuje przemieszczanie akcji na zewnątrz oraz ponowne inwestowanie w akcje. Z długoterminowego punktu widzenia plan oszczędnościowy w fundusze, na przestrzeni 30 lat, osiągnął najwyższe oprocentowanie w wysokości około 7,5 - 13,4% (stan na 30.03.2009 r., pomimo kryzysu na rynkach finansowych, DWS Akkumula) Stiftung Finanztest zaleca raczej UniProfi Rente, również ze względu na koszty, ponieważ wersja Premium DWS ma opłatę jednorazową w wysokości 5,5% przez pierwsze 5 lat oraz bieżące koszty Unii w postaci spreadu. Tylko jeśli poduszka powietrzna kiedyś wybuchnie, nie ma odwrotu. Nie dotyczy to DWS. Na początku roku było głośne oburzenie wielu posiadaczy rachunków Riester w Unii. 5.) Związane z funduszami polisy riesterowe służą tylko pośrednikowi, Stiftung Finanztest pisze Oto dźwięczy dzwonek, zwłaszcza polisy Aachener Münchner (DVAG) otrzymały najgorsze oceny. Polisy związane z funduszami opłacają się tylko wtedy, gdy chce się inwestować w specjalne fundusze, takie jak na przykład fundusze surowcowe. (Moim zdaniem, przy 30-letnim okresie lokowania nie jest to taka zła strategia) Mam nadzieję, że pomogłem

Napisany przez heipe
Przyszli emeryci powinni najpierw zbadać, co faktycznie może ich spotkać podczas wypłaty emerytury Riester, zanim ją podpiszą...

Napisany przez PI112
Dla osoby, która przywraca stary post z głębi, wyraża się bardzo oszczędnie. Proszę być bardziej konkretnym odnośnie rzeczywistych punktów. Sposób, w jaki sformułowałeś odpowiedź, nic nie wnosi.

Napisany przez Gerd
Zawsze ta sama gra. Aktywacja starych postów. Dlaczego nie ma odpowiedzi na bieżące posty?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata