Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku zmiany miejsca pracy.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, potrzebuję rady z tego dobrze zaopatrzonego forum. Dotychczas pracowałam jako pracownik na pół etatu (400 euro), teraz jednak aplikowałam na stanowisko na 20 godzin w tej samej firmie. Mój pracodawca obliczył, że ze względu na moje prywatne ubezpieczenie zdrowotne otrzymam netto mniej, niż obecnie. Ponieważ jest to absurdalne, zastanawiam się nad zmianą ubezpieczenia zdrowotnego. Czy ktoś zna publiczne kasy, które oferują rozszerzony pakiet usług? Pozdrawiam, Melisse47

Napisany przez PI112
Cześć Melisse, Gdy zostaniesz objęty obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym, prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV) staje się zbędne. Będziesz wtedy objęty ubezpieczeniem obowiązkowym w ramach ubezpieczenia zdrowotnego (KV) na poziomie ustawowym. Zasięg świadczeń jest praktycznie identyczny we wszystkich kasach. Różnice sprowadzają się jedynie do drobnych szczegółów. Jedna kasa może refundować akupunkturę, inna oferować różnorodne zajęcia fitness, itp. Warto rozważyć dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne niezależnie od tego, na którą kasę się zdecydujesz. Ponadto, warto pomyśleć o zawarciu umowy o zachowaniu praw do ubezpieczenia w Twojej dotychczasowej prywatnej kasie zdrowia. Szczegółowe informacje mogą udzielić Ci pośrednicy, u których masz PKV. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez robby
PI 112: Jaką korzyść przyniesie oczekiwanie, które ma być złożone w PKV? Przypuszczam, że wtedy można wrócić bez problemu, czyli bez ponownego zadawania pytań dotyczących zdrowia? W każdej chwili? Melisse: Dlaczego nie zostajesz po prostu przy pracy dorywczej, skoro i tak nie zarabiasz więcej? Dodatkowe ubezpieczenie, które proponuje PI 112, również cię obciąży przy zmianie. robby

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata