Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Nobel Biocare WHEN NOBE)

Napisany przez 2cybercrash
Portfele medyczne wydają się dziś mocno uderzać w niektóre walory. Postanowiłem dodać pół porcji Nobel Biocare (NOBE) pomimo korzystnej wyceny. CHF 275 złamana słaba wsparcie, 250 powinno być jednak dość solidne. Kurs prawie 270 obecnie. Również Straumann ponownie jest maltretowany, pozostaje w portfelu. Chodzi nadal o te same zarzuty szwedzkich profesorów dotyczące ubytku kości rzekomo spowodowanego przez implanty. Poważnie czy nie? Dopóki FDA nie interweniuje, wszystko pozostaje otwarte. Ale dzisiaj kurs jest solidnie tłuczony. Straumann również cierpi nieco. Trudno ocenić, czy to realne problemy medyczne, czy chodzi o zamieszanie na korzyść portfeli medycznych, pozyskiwanie tanich papierów? Nobel był chwalony do nieba jeszcze w zeszłym roku. Teraz zresztą PE około 30, wątpliwy implant będzie miażdżyć bilans tylko nieznacznie. Oto starsze doniesienie: Nobel Biocare odrzuca zarzuty szwedzkich profesorów 16.12.2005 07:42:11, AWP Basic German Glattbrugg (AWP) - Nobel Biocare Holding AG odrzuciła zarzuty, że implantat NobelDirect powoduje utratę kości. Do dzisiaj nie ma żadnego dowodu, który by poparł te tezy, powiedziała CEO Heliane Canepa w oświadczeniu prasowym w piątek. Firma sprzeciwia się tym twierdzeniom dwóch szwedzkich profesorów Uniwersytetu w Göteborgu. Profesorowie ci żądali wycofania implantatu Nobela Biocare z rynku. Ponieważ implantat odpowiada za około 2% przychodów Nobel Biocare, firma jest pewna osiągnięcia celów na bieżący rok. Nobel Biocare traktuje te zarzuty bardzo poważnie i dlatego dokładnie przeanalizowała badania kliniczne. Ponadto firma kontaktowała się z wieloma użytkownikami, aby sprawdzić, czy nie zaobserwowali ewentualnych niezwykłych zjawisk. Żadne z dostarczonych informacji nie potwierdziło skarg profesorów, kontynuuje komunikat. Dopóki obaj profesorowie nie przedstawią swoich materiałów badawczych, które skłoniły ich do stawiania zarzutów, te dane należy traktować jako anegdotyczne, pisze dalej Nobel Biocare. ra/cf

Już dziś kilka doniesień, że Nobel Biocare ma w cenie już najgorsze warianty. Po kursie 265, możliwe jest teraz handlowanie po 269, a następnie handlowanie po 280. Transakcja netto wynosi 2.4% i można ją zakończyć.

Napisany przez Simona
Gratulacje, brakowało mi odwagi. Pozdrowienia, Simona Ps: Czy kurs Straumanna ucierpiał trochę z powodu plotek o Noble? W każdym razie, Straumann nadal cieszy się moim pełnym zaufaniem.

Napisany przez richard100
Jutro prawdopodobnie wzrosną. Dobry materiał 10vor10 zapewne jutro nada skrzydeł tytułowi.. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Też to widziałem. Czy plotki dotyczące Nobla są teraz rozwiewane? Byłoby mi miło, gdyby kursy znowu wzrosły dla obu akcji. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Świetny materiał PR od Nobel-Biocare w telewizji, no tak! Szczególnie zaangażowanie CEO Heliane Canepy (Sukces z mocnym zgryzem) robi na mnie wrażenie. 8) Wydaje się godna zaufania i ma pęd ... Jakoś moja intuicja podpowiada mi, że firma przejdzie przez ten trudny okres, oczywiście nie mam do tego żadnych konkretów. Felice

Napisany przez Karat
Właśnie zakupiłem Barrier Reverse Convertible na akcje Bio Nobel Care w cenie 91,20% z terminem do 27.10.2006 i stałym oprocentowaniem 7% . Bariera znajduje się na poziomie Fr. 260.40, a aktualna cena wynosi 288.00 (Valor 2301581) Jeśli wszystko pójdzie dobrze i akcje Bio Noble Care nie spadną poniżej 260.40 lub na końcu będą powyżej ceny wykonania, otrzymam 7% odsetek do końca okresu 8,8% zysk z kursu Będę zadowolony. Kurs akcji Noble Bio Care musiałby teraz spaść jeszcze o 10% aby osiągnąć barierę. Jednak zgodnie z wykresem BNC ponownie wzrasta. W najgorszym przypadku otrzymam akcje Bio Noble Care. Wtedy odzyskam co najmniej 7% odsetek. Ponadto, zakupiłem również akcje firmy Schlumberger. Mam nadzieję, że teraz ładnie będą wiercić i budować wiele obiektów do wydobycia ropy. Zgodnie z prognozami podanymi podczas prezentacji wyników za 2005 rok na 2006 rok, 2006 rok powinien być jeszcze lepszy niż poprzedni. Czekajmy zatem z niecierpliwością. Pozdrawiam, Karat

Napisany przez ADMCI4
Ja, nie jestem specjalistą od analizy wykresów, ale czy nie jest niebezpieczne, gdy kurs zbliża się od góry do linii 200-dniowej?

Napisany przez beat
Dobra praca :lol: i pozostawienie Straumanna w tyle :cry: https://www.finanznachrichten.de/nach...el-biocare.asp

Napisany przez Simona
Coś jeszcze z FuW z zeszłej soboty: Data publikacji: 06.05.2006 Numer: 35 Strona: 27 Sekcja: A-SCHWEIZ Wyloguj Zapisz artykuł Wróć Nobel Biocare rewelacyjnie wystartował Duża siła zysków Akcje są drogie Nobel Biocare wystartował lepiej niż się spodziewano. Akcje natychmiast wydostały się z bocznego trendu ostatnich miesięcy. Wcześniej oskarżenie dwóch profesorów przyhamowało notowania. Lekarze twierdzą, że implanty zębowe Nobel Direct i Perfect miały wady jakościowe. Dane koncernu przeczy temu jednak. Różnice nie zostały jeszcze wyjaśnione. Faktem jest doskonały pierwszy kwartał. Obroty wzrosły o 27% do 142,7 mln euro w walutach lokalnych. Wszystkie rynki odniosły wzrost: Ameryka Północna o 31%, Europa o 24%, Azja/Pacyfik o 33%. W Europie, która z obrotem 66,8 mln euro stanowi najważniejszy region pod względem udziału w obrotach, Nobel dogonił Straumanna pod względem wzrostu, który także imponował na początku roku (por. FuW. nr 33). Skorzystali oni na wyjaśnionej sytuacji wokół reformy systemu zdrowotnego. Szczególnie zadowalający był rozwój siły zysków. Zysk operacyjny wzrósł o 40% do 48,5 mln euro, co odpowiada 34% (32,1) marży. Udało się to pomimo udanej kampanii marketingowej „World Tour” i utworzenia 170 nowych miejsc pracy. Wynika to z korzystniejszego mixu produktowego, efektów skali i niższych kosztów administracyjnych. Zysk wzrósł do 37,2 mln euro (+43%, bez uwzględnienia sprzedaży udziałów w poprzednim roku). Firma jest na dobrej drodze, by osiągnąć zamierzone cele na 2006 rok (obroty: +24%, marża EBIT 34%), zwłaszcza że pierwszy kwartał tradycyjnie jest słabszy. Akcje mają wysoki wskaźnik kurs/zysk wynoszący 31. Należy się spodziewać spadków kursu z powodu afery Nobel Direct. Dodatkowo zdecydowane tempo niesie ryzyko. Obecnie wolelibyśmy Straumanna (KGV: 31). Walne zgromadzenie zatwierdziło odkup akcji do 1,5 mln akcji (5,8% akcji w obrocie). Mają one zostać unieważnione. Od poniedziałku akcje będą notowane ex dividendo (3,50 franka), zostanie otwarta druga linia handlowa. PF ************************************************** ********** Pozdrowienia, Simona

Nowe liczby Q2 dziś rano. Wzrost w % jest znaczący, wysokie oczekiwania zostały ledwo spełnione. Zysk netto wynosi 37,5 mln €, a zysk na akcję wynosi 1,49 €. Roczne prognozy mogą być ledwo spełnione, P/E wynosi około 32 przy kursie 295, co jest dość wysokie, jak zwykle w tej branży, z pewnością jest uzasadnione, jeśli imponujący wzrost będzie kontynuowany? Decyzja o zakupie nie jest narzucona, wycena jest dość wysoka. Główne pytanie, jak rezultat wpłynie na kurs akcji Straumann?

Napisany przez beat
cybercrash pisze: Główne pytanie brzmi, jakie będą skutki tego wyniku dla kursów Straumanna?
Osiągnięcie lub nieosiągnięcie (zysku) oczekiwań prawdopodobnie nie spowoduje gwałtownego wzrostu kursu. Dobre wyniki w Europie mogą napędzić STMN, ponieważ Straumann tradycyjnie w Europie zawsze jest trochę lepszy. Być może także będą dokonywane zmiany w nadziei, że Straumann przyniesie niespodziankę?

Napisany przez ADMCI4
Poczekajcie na konferencję prasową, różne nowe produkty są w trakcie opracowywania, a wprowadzony niedawno kurs ekspansji z pewnością spowoduje podziw niektórych analityków. Jednakże, zanim kurs ponownie pokaże jednoznaczny trend, akcje muszą zostać ponownie odkryte przez inwestorów, ale kiedy to się wydarzy, no cóż, zobaczycie i będziecie zdziwieni :shock:

Napisany przez Simona
Często media raportują zagmatwane informacje, i zbyt mało podkreślają fakt, że obie firmy faktycznie nie robią dokładnie tego samego. Nie są one również równie silnie obecne we wszystkich miejscach, to nie jest też wyścig konny. Przed zakupem warto przynajmniej trochę poczytać na stronie internetowej. Więc, nie sądzę, że lekko błędne oczekiwania w stosunku do Nobla odbiją się na Straumannie. Po przejrzeniu wczorajszych prognoz analityków dotyczących Nobla, było dla mnie jasne: nie da się tego osiągnąć. A jutro przekonamy się - czy akcjonariusze Straumanna będą zawiedzeni czy też firma będzie miała powody do zadowolenia. Oczekiwania ostatnio przez samą firmę zostały raczej ostrożnie wyrażone (dbając o understatement), świadoma negatywnych uderzeń ze strony pewnych finansowych gazetek i komentarzy analityków. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Zdając sobie sprawę z konferencji telefonicznej, sprawa NobelDirect i jej skutki wciąż sprawiają wielu analitykom i inwestorom poważne trudności. Jednak jak wielokrotnie podkreśla Nobel Biocare, te ekspertyzy opierają się na niewystarczających i zbyt ograniczonych danych. Do 16 sierpnia oczekuje się definitywnej deklaracji ze strony NOBE, aby ostatni krytycy ucichli. ? --> To może rzeczywiście mieć poważne konsekwencje dla kursu! Ponadto koszty różnych wydarzeń, które są przyzwoicie wysokie, również budzą zainteresowanie, ale moim zdaniem przyszłe skutki lub szanse są zbyt nisko oceniane.

Napisany przez ADMCI4
Oba przedsięwzięcia różnią się tym, że Straumann oferuje wyłącznie rozwiązania implantacyjne. Nobel Biocare ma jednak dostęp do bardziej zróżnicowanego portfolio. Moje zdanie na temat Straumanna vs. NOBE Straumann został zepchnięty na boczny tor w swojej dziedzinie przez Nobel Biocare, żeby nie powiedzieć - wyprzedzony. Na rodzimym rynku Szwajcarii NOBE osiągnęło w drugim kwartale wzrost sprzedaży na poziomie 44%, zakładam, że Straumann nie jest w stanie tego przebić?! :wink:

Napisany przez beat
Drogi saimix Większość innych uczestników forum, tak jak ja, nie jest zainwestowana w NOBE-Puts. Dlatego nie przeszkadza mi, kiedy NOBE odnosi wzrosty kursu. Wręcz przeciwnie, przyjąłbym to z zadowoleniem, ponieważ w kontekście odpowiedzialności zbiorowej mogłoby to być stymulujące także dla mojej STMN. :lol: Mój tato jest silniejszy niż twój tato!

Napisany przez ADMCI4
Hej Beat Nie odbieraj tego jako pouczenia, raczej jako pozytywny, konstruktywny wkład :wink: NOBE będzie prawdopodobnie nadal przyćmiewać STMN pod względem wydajności. Teraz wolę postawić na właściwego konia. Bo przegapiona zwyżka kursu = niewykorzystana możliwość zysku = strata. Nie wiedziałem, że miałem do czynienia tutaj z prawdziwą spiskiem STMN :wink:. Miło jednak, że to forum wydaje się żywe. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam saimix

saimix Nowy na scenie? Duży fan Nobla? To w porządku, tak można być. Współpracujemy zarówno z ekspertami od zębów Nobela, jak i Straumanna, gdy jeden przynosi zyski, drugi zawsze coś zyskuje, tak było w przeszłości. Dokładamy starań, aby oszacować aktualną sytuację i ewentualny rozwój kursu dla obu wartości. Znam trochę lepiej Straumanna, ale miałem już udany handel z Noblem, gdy rzekome problemy z ubytkiem kości sprawiły, że cena spadła, ale potem było interesujące odbicie, co się udało. Proszę krótko i zwięźle przedstawić sytuację, powyżej wszystko zostało powiedziane, to wystarczy, dziękuję za udział.

Napisany przez ADMCI4
Nowicjuszem na scenie byłoby przesadą, lepiej powiedzieć - nowy na tym forum ;wink: Fan Nobla? Też trochę chybione, ja wolę NOBE od STMN. Analiza sytuacji, wszystko ładnie pięknie, ale staje się interesująca i informacyjna dopiero wtedy, gdy zaczyna się dyskusja, dlatego zwięzłość nie zawsze jest właściwym czy odpowiednim sposobem. Pozdrowienia, saimix

Napisany przez ADMCI4
Teraz prawdopodobnie nastąpią przeniesienia z STMN do NOBE. Kolejny argument za zakupem NOBE

Dziś guru od crashu wie, że Szwedzki Topór chce zepchnąć Nobla. Kurs teraz 290, znowu podłożono problemy medyczne. Na szczęście Straumann został już zdezelowany na poziomie 250?

Zastanawiałem się, co stoi za tym. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Tak, ja też. Nie znajduję odpowiedniego artykułu do tej pory? O co chodzi? Pozdrowienia, Simona

znaleziono następujące, Nobel Biocare: implant NobelDirect ponownie pod ostrzałem, spadek akcji 15.09.2006 10:16:10, AWP Basic French Zurych (AWP/ats/awp) - Akcje Nobel Biocare silnie spadły w piątek na początku obrotów na giełdzie szwajcarskiej. Według szwedzkich mediów, lokalni eksperci zalecili pewne ograniczenia w stosowaniu implantów dentystycznych NobelDirect. Około godziny 10:00 akcje Nobla spadły o 5,62% do 289,5 franków. O tej samej porze, indeks SMI (Swiss Market Index) zyskał 0,20%. Nobel Biocare to szwedzka firma, ale notowana na giełdzie szwajcarskiej, a jej spółka zależna ma siedzibę w Szwajcarii. Według maklerów spadek kursu jest ewidentnie wynikiem ostatnich wydarzeń dotyczących NobelDirect. Niektórzy zauważyli jednak, że przesadzona przecena mogłaby być okazją do zakupów. Kontrowersje wokół implantów NobelDirect, oskarżanych przez niektórych specjalistów o wywoływanie resorpcji kości, trwają od kilku miesięcy.

Napisany przez Simona
Tak więc atak nawet pochodzi z własnego kraju. - Teraz myśli są wolne. - Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
otwiera się ponowna możliwość głębszego zaangażowania... Dalszy raport SMPA wciąż oczekiwany - ten zapewne przyniesie jasność. Oczekuję pozytywnej decyzji!

Napisany przez Hans
"https://www.nzzamsonntag.ch/2006/09/24/wi/articleEI4DJ.html :cry:
Bank am Bellevue w krytyce
Odpowiedzialni za Bank am Bellevue wykazują niewielki szacunek dla konfliktu interesów. Klienci są oburzeni sprzecznym postępowaniem ich banku wokół Nobel Biocare.
Bank am Bellevue agresywnie zaleca swoim klientom zakup akcji Nobel Biocare - jednocześnie sprzedaje te same akcje za pośrednictwem własnego filara BB Medtech."

Napisany przez beat
@saimix W kwestii szans i ryzyk związanych z NOBE wypowiedziałem się już na marginesie pod rubryką Straumann. Tak więc krótko. Wzrost przychodów i marż staje się coraz trudniejszy do osiągnięcia / utrzymania. NOBE ma zbyt szeroki asortyment, czyli zbyt wiele pojedynczych ryzyk. Prawdopodobnie wprowadzanie nowych produktów na rynek w szybkim tempie. Eksploracja nowych rynków w zawrotnym tempie. Ostatnio, chyba niedawno Rosję, teraz pięć Uniwersytetów w Chinach. (Chiny są tańsze, w USA wystarczyło tylko na jedno stanowisko). Po prostu istnieje zbyt wiele możliwości, gdzie coś może pójść nie tak. I NobelDirect to pokazał, produkt o bardzo małej części przychodu/zysku, ale z dużymi szkodami. Dla takich problemów zawsze rozwijają coraz więcej sieci. Dopóki wszystko idzie dobrze, kasa napływa... Wolę inwestycje, gdzie w najgorszym przypadku mogę spać spokojnie z czystym sumieniem. W przypadku NOBE nie mogę tego teraz zrobić. Podany artykuł daje do myślenia. Do tej pory BB Medtech to praktycznie było tylko NOBE. Teraz przenoszą się na Phonak. Przynajmniej Heliane Canepa zasiada w radzie nadzorczej.

Napisany przez ADMCI4
@beat Dziękuję za Twoje wyjaśnienia. Jednakże, uważam, że Twoje argumenty można interpretować również jako szanse z innego punktu widzenia! Jakie przedsięwzięcie może odnosić długotrwały sukces bez ekspansji, innowacji i marketingu produktu? Przykładem może być Nobel Direct. SMPA jeszcze nie wydała wyroku, a wyjaśnienia NOBE wydają się wskazywać na sukces w około 99% przypadków. Jeśli się to potwierdzi, wielu krytyków ucichnie, a kurs dodatkowo wzrośnie. Niemniej jednak, oczywiście szanuję Twoją opinię, ponieważ jest ona uzasadniona z Twojego punktu widzenia i poparta argumentami! Z poważaniem, saimix

Napisany przez ADMCI4
Czy ktoś może powiedzieć mi, kiedy zostanie ogłoszona decyzja MPA (Agencja Produktów Medycznych) dotycząca Nobel Direct? Moim zdaniem decyzja ta ma potencjał znacząco wpłynąć na kurs... i zgodnie z MPA powinna być już opracowana! Ostatnie wiadomości https://www.lakemedelsverket.se: Agencja Produktów Medycznych oczekuje na dalsze informacje od Nobel Biocare Szwedzka Agencja Produktów Medycznych prowadzi śledztwo dotyczące implantów dentystycznych Nobel Direct. Nobel Biocare ogłosił, że w pierwszym tygodniu listopada może przedstawić pełne dane obserwacji dwuletniej swojego badania prospektywnego. Agencja Produktów Medycznych dzisiaj postanowiła rozważyć przedstawione dane w przyszłym tygodniu, zanim podejmie decyzję dotyczącą produktu. 25.10.2006

Napisany przez Simona
Na razie nie wiem. Ale możesz zobaczyć szefową dziś o 18:30 na Tele Züri w programie rozmów z Panem ?. Może się dowiesz czegoś więcej? Pozdrawiam, Simona

Napisany przez beat
W zależności od reakcji rynku może pojawić się okazja do handlu. Niemniej jednak, akcje ostatnio już dosyć mocno wzrosły. Musiałby nastąpić większy spadek, czego tak naprawdę nie przewiduję. Ale zobaczymy... 17:57 Nobel Biocare/MPA-Panel: Dane potwierdzające bezpieczeństwo NobelDirect niewystarczające Glattbrugg (AWP International) – Dane przedstawione przez Nobel Biocare Holding AG nie są wystarczające dla szwedzkiej komisji lekarzy w celu potwierdzenia bezpieczeństwa implantów dentystycznych NobelDirect. Takie oświadczenie wydała komisja we wtorek. Komisja została powołana przez Szwedzki Urząd ds. Leków MPA do przeprowadzenia kontroli bezpieczeństwa produktu. Ostateczna decyzja MPA ma zostać wydana w ciągu najbliższych dwóch tygodni. W maju 2005 roku dwaj szwedzcy profesorowie po raz pierwszy zażądali od Nobla wycofania produktu NobelDirect z rynku, argumentując że implant prowadzi do nadmiernego ubytku kości. W związku z tym MPA zajęła się tą sprawą, a na początku lutego 2006 r. po raz pierwszy orzekła, że NobelDirect nie musi zostać wycofany z rynku.

Napisany przez beat
Jutro MPA ma zatem informować o implantacie Nobla. Aby odważyć się na handel, cena musiałaby jeszcze bardziej spaść. Nie unikną konsekwencji, więc kurs nie powinien gwałtownie wzrosnąć. W przypadku żądania wycofania, spadek może osiągnąć nawet 10%. Wtedy bardziej odpowiednie byłoby długoterminowe wejście.

Napisany przez Simona
Ostrożnie, dopóki sprawa tam nie zostanie ostatecznie załatwiona (dotyczy mnie zawsze, gdy firmy stają pod ostrzałem w pewnych konkretach dotyczących produktów lub prawnie; wtedy nawet nie handluję nimi - o ile oczywiście jestem poinformowana).

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Nos i umysł zobaczyły to prawidłowo. Jednak poparzone dziecko wciąż leczy stare rany i trzymało się na uboczu... W każdym razie. Teraz, po wyjaśnieniu kwestii Nobelowskiej, z sektora medycyny technicznej, a zwłaszcza stomatologii, powinno wydostać się pewne poczucie niepewności. Dlatego tytuły te można śmiało znowu uznać za faworytów na rok 2007 i dalej... :lol:

Napisany przez Simona
Ładnie - i warto życzyć, aby Nobel Biocare spełnił wymagania Szwedzkiego Urzędu Nadzoru. To byłoby naprawdę wybawienie dla całej branży!! Wiadomości giełdowe Nobel Biocare nie musi wycofać NobelDirect z rynku 06.12 10:52 Kontrowersyjny implant zębowy „NobelDirect” spółki Nobel Biocare Holding AG nie musi zostać wycofany z rynku. Jednak Szwedzki Urząd ds. Produktów Medycznych (MPA) postanowił, że pewne szczegóły w dokumentacji dotyczącej implantu muszą zostać dostosowane do 8 stycznia 2007 roku. Do tego czasu produkt nie może być aktywnie promowany. Jeśli upłynie termin bez żądanych dostosowań, produkt musiałby zostać wycofany z rynku, informuje MPA w oświadczeniu z środy. Dotyczy to również krytykowanego także implantu „NobelPerfect”. Dokumentacja NobelDirect musi zostać dostosowana Konkretnie producent implantów dentystycznych musi opisać w dokumentacji zastosowanie i szkolenie, możliwe przyczyny utraty kości i wskazać sposoby zapobiegania ryzyku utraty kości. W materiałach marketingowych muszą być także wymienione wiedza i kwalifikacje użytkowników wymagane do bezpiecznego stosowania produktu. Na koniec Nobel Biocare musi poinformować klientów i władze o zmianach w dokumentacji. 1,3% przychodów z NobelDirect Według analityków NobelDirect generuje około 1,3% całkowitego przychodu Nobel Biocare. Implant dentystyczny uzyskał zatwierdzenie FDA w 2004 roku i został wprowadzony na rynek w marcu. Jest on pochodną implantu NobelReplace, który pojawił się na rynku już w 1997 roku. Profesorowie rozpoczęli dochodzenie Sprawy związane z NobelDirect trwały długo: w maju 2005 roku dwóch szwedzkich profesorów po raz pierwszy zaapelowało do Nobel Biocare o zdjęcie kontrowersyjnego produktu z rynku, twierdząc, że implant powoduje nadmierną utratę kości. W wyniku tego MPA zajęła się sprawą i na początku lutego 2006 roku zdecydowała, że NobelDirect może nadal być dystrybuowany. Różnice danych Jednak dane istotnie się różniły, dlatego urząd zaapelował do obu stron o wspólne analizowanie ustawicznych danych. Pod koniec marca 2006 roku sprawa została ponownie otwarta po powierzeniu dwóm niezależnym ekspertom przez MPA przeglądu danych dotyczących NobelDirect. Koniec lipca: Grupa ekspertów przeciwko NobelDirect Cztery miesiące później, pod koniec lipca, komitet ekspertów z niezależnej grupy ekspertów MPA opowiedział się przeciwko dalszej dystrybucji krytykowanego produktu, do czasu wprowadzenia pewnych zmian w dokumentacji i instrukcji. Nobel Biocare dobrowolnie zrezygnował więc z rozpowszechniania materiałów reklamowych dotyczących NobelDirect. Różnice zdań dot. bezpieczeństwa Koncern z Glattbrugg wielokrotnie podkreślał, że przy właściwym zastosowaniu produkt jest bezpieczny. Pomimo tego niezależna grupa ekspertów nazwała NobelDirect we wrześniu "raczej rodzajem prototypu", który należy stosować jedynie z najwyższą ostrożnością i w ściśle kontrolowanym środowisku. Pierwszy termin na decyzję w sprawie NobelDirect został przez urząd wyznaczony na koniec października, 25 października jednak został przesunięty na późniejszy czas. Nobel Biocare zamierza dostarczyć pełne dane z dwuletniego badania follow-up, które mają zostać jeszcze uwzględnione – tak brzmiała uzasadnienie. --awp/scc-- ************************************************** ********* Pozdrowienia, Simona

Dziękuję Simona, przeczytałem z zainteresowaniem. Przynoszę mały prezent od Mikołaja z +8% (!) - kto się do tego przyłącza, nie wiem. W wieczornym wydaniu o godzinie 18:00 wypowiedziała się jeszcze Ciocia Fassbind na temat NOBE i stwierdziła, że dzikie zachowania kupujących z amerykańskich instytutów są w pełni uzasadnione, ponieważ wycena spółki Nobel jest znacznie korzystniejsza niż konkurencji, na przykład Straumanna. Oto aktualne wskaźniki P/E z UBS-Quotes: Nobel po kursie 358 CHF, 33,85 Straumann po kursie 298 CHF, 33,76 Może warto, żeby Ciocia Fassbind zakupiła nowe okulary?

Napisany przez Globalist
Nobel pozostaje stromym zębem! (450-470) Wsparcie: 283, 327 Odporność: 375, 395

Napisany przez Hans
..mimo tych kreskli, lepiej trzymać się z dala - jeśli nawet nie potrafią dostarczyć prawidłowych instrukcji dotyczących użycia swoich śrub :lol: :lol: (nie można żartować z osteoporozy :twisted), to co będzie dalej :cry: a ich stwierdzenie: że bezpieczeństwo produktu jest zapewnione przy właściwym użyciu. jednoznacznie oznacza, że lekarze, którzy zgłaszają niepowodzenia z tym produktem, są po prostu debilami :?: To śmierdzi tu nieczystościami :shock:

Napisany przez Globalist
beat pisze: W każdym razie. Teraz, po wyjaśnieniu sprawy Nobla, powinno uchodzić pewne niepewności związane z branżą medyczną ogólnie, a zwłaszcza stomatologiczną. Dzięki temu tytuły te z powrotem mogą być śmiało uznane za faworytów na rok 2007 i dalej... :lol:
Całkowicie się zgadzam. Niepewność wkrótce zostanie rozwiana. Dyrektywy dla dentystów są w drodze i będą musiały zostać zaakceptowane. Biznes kwitnie! Dentystom zależy na dalszych zarobkach na produktach Nobel! Zgniłe zęby muszą być usunięte, implantaty są ciągle na czasie! Akcje nadal rosną! :lol:

Napisany przez Simona
Tak więc nie jest to takie złe, jeśli zabierzesz sobie kawałek od maszyny marketingowej. Póki działa. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Tutaj działo się dzisiaj rano dużo, a mój kurs wejściowy wynoszący 371.- z 11 grudnia 06 roku jest prawie osiągnięty. Nie było tak super, niestety nie zawsze wszystko idzie tak, jak się chce. Byłoby jednak super, gdyby w tym roku maszyna marketingowa wykupiła Straumanna. :idea: Wtedy musiałabym tylko obserwować jeden z dentystycznych - a ten z pewnością wkrótce osiągnie wartość 1000.-? 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Zdecydowałem się kupić mocno zniszczone NOBE za 393,50.

Napisany przez Simona
Już teraz? Bez żadnych odwrotów? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Zobaczymy. Zauważyłem jednak, że w okolicach 390 zł na wykresie jest dość silne wsparcie, więc pomyślałem... Ponadto notowania NOBE zostały dość mocno zepchnięte w dół, więc istnieje uzasadniona fantazja... Jednak myślałem o tym w dłuższej perspektywie w kontekście moich zaległych STMN. Może do 08 lub 09..., albo na emeryturę...

beat pisze: Zobaczymy. Ale widzę dość silne wsparcie w okolicach 390 w wykresie, więc pomyślałem... Ponadto akcje NOBE zostały dość mocno zgnojone, więc istnieje uzasadniona nadzieja na odbicie... Myślałem o tym jednak bardziej długoterminowo w kontekście moich zapomnianych STMN. Może na 08, 09..., albo na emeryturę...
Dobry timing. :lol: Dzisiejszy zwycięzca dnia. Pozdrowienia Rich

Napisany przez beat
Przypomniano o 386. ponownie. Zniżka w stosunku do STMN musi być w końcu zrównoważona. Mam nadzieję, że nie przez obniżkę kursu w STMN.

Napisany przez beat
Warto przeczytać wywiad w FuW z Heliane. Uważam, że jest on pouczający nie tylko dla inwestorów akcji NOBE, ale także dla posiadaczy akcji STMN, którzy jednak, co jest moją rutyną z STMN CEO - wiem, że się powtarzam - chętnie widzieliby, gdyby Heliane czerpała inspiracje. Po przeczytaniu wywiadu muszę również pomyśleć o zakupach w związku z moimi ostatnimi transakcjami na wyprzedaży dla mojego portfela emerytalnego. Dla tych, którzy wciąż pakują swoją sałatkę do plastiku, wywiad FuW: Nobel Biocare: Teraz czas na inwestycję CEO Heliane Canepa o ambicjach zawartościowych i ekonomicznych lidera rynku implantów zębowych - Nobel Biocare Producent implantów zębowych Nobel Biocare co dwa lata organizuje w Las Vegas jedno z największych na świecie kongresów dentystycznych. W zeszłym maju wzięło w nim udział 10 000 naukowców, lekarzy i techników dentystycznych z 91 krajów. Koncept opiera się na operacjach na żywo (łącznie 37), warsztatach i sesjach praktycznych. Nobel zaprezentował w Las Vegas 300 nowych produktów, w tym trzy premiery światowe, które zostaną wprowadzone na rynek jesienią. Impreza masowa znowu okaże się ekonomicznie opłacalna. Przed dwoma laty przyczyniła się do wzrostu obrotów firmy o ponad 30% w kolejnych kwartałach. Dyrektor generalna Heliane Canepa wyjaśnia, jak Nobel Biocare pomimo dotychczasowych innowacji utrzymuje rynek w dobrej kondycji i jakie przejęcia mogą wchodzić w grę w przyszłości. ... itd. (dalszy tekst nie przetłumaczony) ...

Napisany przez beat
Zaraz też coś dla siebie wybrałam ze stoiska z przecenionymi produktami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata