Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Możliwe podwyżki składek na ubezpieczenie zdrowotne w 2010 roku

Napisany przez ADMCI4
Jestem lekko zaniepokojony i muszę skorzystać z Waszej wiedzy tutaj. Jestem ubezpieczony w publicznej kasie chorych, która ustala swoje składki na podstawie Funduszu Zdrowia. Po rozmowach koalicyjnych obawiam się wzrostu składek ubezpieczeniowych w 2010 roku. Nie znam się zbyt dobrze na tym, dlatego nie wiem na przykład, czy kolejny wzrost dotyczyłby tylko kas publicznych czy też prywatnych. Byłoby to również tematem do rozważenia ewentualnej zmiany. Ktoś ma dla mnie odpowiedź? Pozdrowienia Mumia

Napisany przez Planvoll
Mumie;25539 pisze: Jestem trochę zdezorientowana i chciałabym skorzystać z Waszej wiedzy. Jestem ubezpieczona w publicznej kasie chorych, która ustala swoje składki na podstawie funduszu zdrowia. Po dyskusjach koalicyjnych obawiam się wzrostu składek ubezpieczeniowych w 2010 roku. Cześć Mumie, (już taka stara) Z pewnością wzrosną składki GKV - jak dokładnie i kiedy, tego teraz nikt nie wie! Nie znam się zbytnio na tym, więc np. nie wiem, czy ewentualne zwiększenie dotyczyć będzie tylko ubezpieczeń publicznych czy też prywatnych. Ewentualny wzrost składek GKV nie ma nic wspólnego z Prywatnymi ubezpieczeniami! Proces jest również inny. Składki GKV ustalane są na podstawie dochodów, a składki PKV na indywidualne warunki (wiek, stan zdrowia, zakres ubezpieczenia, itp.)! Niezależnie od tego, prywatne ubezpieczenia mają oczywiście również (różniące się w zależności od firmy) dostosowania składek! Być może to także temat, by ewentualnie tam przejść. Zarabiasz 49,950 EUR brutto rocznie i zarabiałeś mniej więcej tak samo przez ostatnie 3 lata bez przerwy!? Krótko mówiąc, jesteś dobrowolnie ubezpieczony w GKV? Jako osoba samozatrudniona, nie byłyby dla Ciebie te przeszkody! Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
To może być prawdą, że prywatne ubezpieczenia zdrowotne nie są nimi dotknięte, ale składki tutaj są już znacznie wyższe niż w przypadku ubezpieczeń publicznych. Na razie odradzałbym zmiany bez dodatkowych powodów.

Napisany przez Mike Spezi
Fidelity38 pisze: może być, że prywatne kasy nie są nimi dotknięte, ale składki tutaj są już znacznie wyższe niż w funduszach publicznych. Na razie odradzałbym zmiany bez dodatkowych powodów.
Na czym opierasz tak bardzo głupie i co więcej błędne twierdzenie!? Ten, kto chce tu coś przekazać, powinien przynajmniej posiadać solidne podstawowe umiejętności!! Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tutaj ciągle pisze się takie bzdury!!! Gdy zostanę zwolniony z obowiązku ubezpieczenia w GKV w wieku około 30 lat, czy to przez dochód jako pracownik, czy przez rozpoczęcie działalności gospodarczej, składka do PKV zwykle będzie znacznie niższa niż składka procentowa do GKV!!! Dodatkowo świadczenia są znacznie lepsze!! Jeśli pozostanę jako dobrowolny członek GKV jako osoba samozatrudniona, będę musiał co roku przedstawiać swoją bilans, a moja składka będzie ustalana na poziomie 14,9% do składki maksymalnej!! To jest naprawdę super, prawda?!!! Jeśli zarabiam za mało jako osoba samozatrudniona, GKV zakłada tzw. dochód minimalny!!! Będę więc prawie z pewnością płacił więcej niż w PKV!!! Jeszcze bardziej błędne jest Twoje twierdzenie dotyczące pracownika ubezpieczonego w PKV. Pracodawca również uczestniczy w połowie składki na ubezpieczenie zdrowotne, do maksymalnej składki średniej w GKV. Jeśli więc moja całkowita składka w PKV wynosi 300 euro, pracodawca płaci połowę!!! Ale jeśli zarabiam powyżej granicy wymiaru składki, co jest warunkiem koniecznym do skorzystania z PKV, moja składka procentowa na GKV byłaby około dwukrotnie wyższa !!! Także towarzystwa ubezpieczeniowe dostosowują regularnie swoje składki. To będzie również oczekiwane w przyszłości. Ponieważ towarzystwa ubezpieczeniowe muszą corocznie udowadniać, że dochody pokrywają koszty!! W przeciwieństwie do GKV, które tworzą miliony długów kosztem ubezpieczonych !!! W tym kontekście mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata