Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Absolutny nowicjusz

Napisany przez finanzguru09
Cześć. Właśnie skończyłem 18 lat i chciałbym zarobić trochę pieniędzy przez internet. Już coś znalazłem. Założyłem firmę i złożyłem Formularz rejestracyjny w urzędzie skarbowym, dzięki czemu mam teraz swój numer podatkowy (i IdNr.). Teraz muszę/mogę wystawić fakturę. Prawdopodobnie będę zarabiać około 50-100 euro miesięcznie. Moje pytania: 1. Co mnie teraz czeka? Rozliczenie podatkowe (jeśli tak, czy otrzymam przypomnienie?),...Rozliczenie podatku od towarów i usług (coś o tym czytałem, ale nie mam o tym pojęcia)? 2. Moi rodzice otrzymują za mnie świadczenie rodzinne. Ile mogę zarobić, żeby nadal je otrzymywali? 3. Czy jakieś podatki zostaną mi potrącone? To na razie tyle. Dziękuję za każdą odpowiedź i za wszelkie wskazówki,... Pozdrowienia finanzguru09

Re: Absolutny nowicjusz

Napisany przez C. Andreas
Cześć. Właśnie skończyłem 18 lat i chciałbym trochę zarobić w internecie. Już coś znalazłem. Zarejestrowałem działalność gospodarczą i złożyłem formularz rejestracyjny do celów podatkowych, dzięki czemu dzisiaj dostałem mój numer podatkowy (oraz numer identyfikacyjny). Muszę/mogę teraz wystawić fakturę. Prawdopodobnie będę zarabiał około 50-100 euro miesięcznie. Moje pytanie/y: 1. Co mnie czeka? Złożenie deklaracji podatkowej (oto, będę o tym przypomniany?),...deklaracja VAT (gdzieś o tym czytałem, ale nie mam pojęcia)? Cześć, no to powodzenia w nowym dżungli, ale jeśli już pokonasz pierwsze przeszkody, to wcale nie jest to takie dramatyczne. Deklarację podatkową musisz złożyć do maja, ale możesz telefonicznie poprosić o wydłużenie terminu w urzędzie skarbowym. Musisz wybrać opcję dla małych podatników, działa do limitu X dochodów, na pewno będziecie tam. Zaletą jest to, że musisz wykazać VAT, ale twój roczny rozliczenie składa się tylko z brutto. Czyli dochód - koszt = wynik roczny. Nic więcej. 2. Moi rodzice otrzymują za mnie kindergeld. Ile mogę zarobić dodatkowo? Do kwoty wolnej od podatku, chyba około 8000 euro rocznie. Uważaj, jeśli zarobisz więcej, rodzice będą musieli zwrócić kindergeld. 3. Czy będą pobierane jakieś podatki? Do 8 000 euro nie musisz się martwić, to roczny nadwyżka podkreślmy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata