Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Odpowiednia forma oszczędzania dla dzieci jako kapitał początkowy.

Napisany przez ADMCI4
Jestem bardzo podekscytowany tym żywym forum i chciałbym go wypróbować dla siebie. Moje dzieci (11;14) mają małą polisę szkoleniową, którą otrzymają około 20. Chciałbym im jednak dać jeszcze pewną podstawę finansową do dalszego oszczędzania. Co jest najbardziej odpowiednie? Myślałem o umowie oszczędnościowej na mieszkanie lub być może o obligacjach rządowych. Kto może dać mi dobry wskazówkę? Malika

Napisany przez EuroPaule
Cześć Maliko,

jest to trudne do odpowiedzenia, ponieważ formy lokowania kapitału lub oszczędzania zazwyczaj są wybierane w zależności od celu, okresu inwestycji i gotowości do ryzyka (=oczekiwanej stopy zwrotu).
Obligacje federalne są na pewno bezpieczną opcją. Najlepiej przechowywać je w agencji finansowej federalnej w książeczce dłużnikowej, ze względu na koszty.
Niemiecka Agencja Finansów Republiki Federalnej - GmbH dla Inwestorów Prywatnych

Nie zdecydowałbym się na umowę oszczędnościową budowlaną dla dzieci. To ma sens wtedy, gdy dzieci będą potrzebowały kredytu na zakup nieruchomości. Wtedy jednak zawsze będą mogły to zrobić same.

Kolejną stosunkowo bezpieczną opcją jest otwarty fundusz inwestycyjny nieruchomości. Informacje można znaleźć tutaj:
Związek Niemieckich Przedsiębiorstw Inwestycyjnych i Zarządzania Aktywami e.V.

Ale proszę nie kupować poprzez Sparkasse czy Volksbank! Zamiast tego poszukaj rabatu na fundusze i otwórz konto w banku funduszowym za pośrednictwem takiego pośrednika. Tam powinieneś móc kupić te fundusze bez opłaty początkowej (bez prowizji).

Ważne:
Spotkałem się już z kilkoma przypadkami, w których rodzice dokonywali takich inwestycji na nazwisko swoich kochanych pociech. Dopiero gdy te skończyły 18 lat, okazało się, że nie są już małe i być może wcale nie takie kochane. I nagle całe ciężko oszczędzone pieniądze zniknęły na jakieś bezsensowne konsumpcjonizmy. Szkoda.
Dlatego lepiej na przykład otworzyć konto na rodzica i samemu decydować, kiedy przekazać dzieciom dyspozycję nad pieniędzmi.
Powodzenia!
Paule

Napisany przez ADMCI4
Czy chcesz zainwestować pieniądze jako jednorazową sumę, czy wolisz oszczędzać miesięczne składki? To zdecydowanie jest kryterium decyzyjne.

Napisany przez C. Andreas
Cześć, moim zdaniem oszczędzanie na budowę domu to dobry pomysł. Przykład: 50,- miesięcznie Okres 10 lat Da to ubezpieczenie oszczędnościowe Deutsche Ring z oprocentowaniem 4%, a po 10 latach zwrot opłaty za wykup. Dodając do tego premię mieszkaniową od 16. roku życia, uzyskujemy nettooprocentowanie w wysokości około 5%. To chyba w porządku.

Napisany przez habari
EuroPaule pisze: Ale proszę nie kupować przez Sparkasse lub Volksbank! Szukaj informacji na temat Fondsdiscount i otwórz konto u jednego z tych dostawców usług w banku funduszy. W ten sposób będziesz mógł zakupić te fundusze bezpłatnie (bez opłaty przy zakupie).
Dokładnie. U niezależnego pośrednika funduszy lub Fondsdiscountera można zdobyć prawie wszystkie fundusze bez opłaty przy zakupie. Niezależne porównanie dostawców i lista wolnych pośredników funduszy z badań Fundacji Warentest znajduje się na stronie fondsshop-vergleich.de.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata