Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy ubezpieczenie dodatkowe obok obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego jest zalecane?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! Kto może mi powiedzieć, czy warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie obok obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Czy jest to bardzo kosztowne i sensowne? Dzięki! Pozdrawiam, Gerdi

Re: Czy ubezpieczenie dodatkowe obok obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego jest zalecane?

Napisany przez Mike Spezi
Gerdi pisze: Cześć wszystkim! Kto może mi powiedzieć, czy warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie obok obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego? Czy jest to bardzo kosztowne i sensowne? Z góry dziękuję! Pozdrowienia, Gerdi
Cześć Gerdi, oczywiście warto wykupić dodatkowe ubezpieczenia obok obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Stopniowe ograniczenia świadczeń oferowanych przez NFZ są poważne i mogą prowadzić w razie potrzeby do znacznego obciążenia finansowego oraz gorszej opieki medycznej. Koszty dodatkowego ubezpieczenia zależą od wielu czynników. W jakim wieku jestem przy wykupie ubezpieczenia? (wiek wejścia jest kluczowy dla wysokości składki) Jaki jest stan mojego zdrowia w momencie złożenia wniosku? (przewlekłe choroby mogą prowadzić do wyłączeń, dopłat ryzykowych lub nawet odrzucenia/ryzyka niemożliwego do ubezpieczenia) Jakie ryzyka chcę dodatkowo ubezpieczyć? Różnice w cenach i świadczeniach poszczególnych dostawców! W większości przypadków można wybierać poszczególne taryfy. Oto moim zdaniem najważniejsze: 1. Wynagrodzenie za czas choroby (zazwyczaj dla pracowników po 43 dniach) 2. ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne (kasy zapewniają teraz jedynie śmieszne stałe dodatki) 3. Dzienny zasiłek szpitalny (pacjent GKV otrzymuje 28 dni 10 euro dziennie) 4. Usługi wyboru w szpitalu (pokój jedno- lub dwuosobowy / wybór lekarza) 5. Taryfy ambulatoryjne (leki bez recepty, środki lecznicze, okulary itp.) Ostateczna prosta zasada brzmi: Im wcześniej wykupię dodatkowe ubezpieczenie, tym lepiej i taniej dla mnie, ponieważ mam młodszy wiek wejścia, a zdrowie w młodszych latach jest zazwyczaj lepsze. Chętnie odpowiem na dalsze pytania Pozdrowienia, Mike

Napisany przez ADMCI4
Cześć Gerdi! Zawsze można dodatkowo zabezpieczyć się bardziej i dążyć do lepszego leczenia. Oczywiście jest to kwestia finansowa. Usługi publicznego ubezpieczenia zdrowotnego muszą być zgodne z prawem wystarczające, celowe i ekonomiczne. Nie więcej i nie mniej! Zastanów się nad tym, czy skorzystać z pomocy eksperta, aby dowiedzieć się, co oferuje dodatkowe ubezpieczenie. Koniecznie porównaj kilka ofert, inaczej może to być dla Ciebie dość kosztowne. Pozdrowienia, Heinz

Napisany przez Nastia
Chciałbym dodatkowo się ubezpieczyć. Szczególnie ubezpieczenie dodatkowe na zęby jest sensowne. W przeciwnym razie można się naprawdę zrujnować, płacąc za protezy zębowe. Warto jednak zawrzeć je wystarczająco wcześnie, ponieważ istnieją okresy oczekiwania przed rozpoczęciem wypłat z ubezpieczenia dodatkowego na zęby.

Nastia pisze: Ja, Nastia ma rację, Chciałby ktoś wyjaśnić mi, jak wysoka jest rzeczywista składka własna w przypadku wspomnianej tutaj firmy Barmenia?! Składka w ramach planu ZG Komfort wynosi 21 euro miesięcznie. Gdzie mogę znaleźć zwrot 50% wartości rachunku od GKV?! Nie do końca to rozumiem. Moje rachunki za protezy, korony z wysokiej jakości ceramiką itp., również usługi powyżej współczynnika 2,5, wynoszą 3500 euro, dodatek stały od kasy chorych wynosi, pomimo nieprzerwanego prowadzenia książeczki bonusowej, tylko 874 euro! Moja składka własna wynosi więc 2626 euro! Ile więc otrzymam od firmy Barmenia??.................. Z góry dziękuję za mam nadzieję liczne odpowiedzi. Pozdrowienia Mike

Napisany przez PI112
Cześć Mike, sprawdziłem nasz mądry kalkulator i otrzymałem następujące informacje: ZG - ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne 85% zwrotu kosztów za protezy zębowe, implanty i wkłady po udziale GKV (łącznie z GKV, maksymalnie do 100%) do maksymalnych stawek GOÄ/GOZ. Taryfa dla ubezpieczonych w GKV. Niestety, tutaj nie ma informacji o górnym limicie środków. Pozdrowienia, Chris

PI112 pisze: Cześć Mike, konsultując nasz mądry kalkulator, otrzymałem następującą informację: ZG - Dodatek stomatologiczny Zwrot kosztów w wysokości 85% za protezy dentystyczne, implanty i wkłady po świadczeniach szpitalnych (razem z NFZ maks. 100%) do maksymalnych stawek GOÄ/GOZ. Składka dla ubezpieczonych w NFZ. Niestety, tutaj nie ma mowy o górnym limicie sumy. Pozdrowienia, Chris
Cześć Chris, Znam również tę informację dotyczącą składki. Ale ile i za co otrzymam zwrot? Od wartości faktury, od udziału podlegającego zwrotowi, od dodatku ustalonego przez NFZ? Chcę właściwie dowiedzieć się, czy ludzie, którzy polecają ten pakiet, w ogóle wiedzą, co zostanie zwrócone! W waszym przypadku i w naszym jest jasno określone, co zostanie zwrócone. Zobaczymy, jakie jeszcze komentarze się pojawią! Pozdrowienia, Mike Ps: Dzięki też za miły e-mail!

Napisany przez Nastia
To już czas, zdecydowałem się na dodatkowe ubezpieczenie, sprawdzam oferty. Czy ktoś może powiedzieć mi, czy są one korzystne? Skąd mam wiedzieć, czy moje koszty będą rzeczywiście pokryte przez kasę chorych, jeśli zajdzie taka potrzeba? Często słyszy się, że wielu ludzi jest oszukiwanych.

Napisany przez PI112
Cześć, moim zdaniem całość jest zbyt droga jak na zakres świadczeń. Nie mogę nic powiedzieć na temat obsługi w Barmenii, nigdy z nimi nie miałem do czynienia. Ubezpieczenia zdrowotne nie są moją specjalizacją. Najlepiej skontaktować się z MikeSpezi, on jest specjalistą w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych. Pozdrowienia, Chris

Generalnie taryfa ZG Barmenia nie jest zła, ale jak już Chris napisał, moim zdaniem również jest zbyt droga w porównaniu do tego, co oferuje! Co do procedury wypłaty świadczeń nie mogę nic więcej powiedzieć o zewnętrznych firmach. Ale ogólnie rzecz biorąc, mówi się: zapytaj 10 osób i usłyszysz 10 różnych opinii. Każdy musi naprawdę zdobyć swoje własne doświadczenia. Chciałbym tu jeszcze raz zwrócić uwagę na naszą taryfę dentystyczną ZE 50. Pod względem ceny i jakości jest to bardzo dobre rozwiązanie. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Lautrer1984
Nasz pakiet centralny prodent został uznany za zwycięzcę testu przeprowadzonego przez Stiftung Warentest, oferując 90% refundacji leczenia stomatologicznego ponad świadczenia NFZ. w tym wkłady, itp.

Napisany przez LenaKlein
Uzupełnienie ochrony ubezpieczeniowej oferowanej przez system ubezpieczeń społecznych to nie tylko dobry pomysł, ale w dzisiejszych czasach praktycznie niezbędne. Jeśli portfele na to pozwala, warto rozważyć poszerzenie standardowej ochrony ubezpieczeniowej. Dla mnie osobiście najważniejsze są dodatkowe ubezpieczenie stomatologiczne i ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków. Bez zamiaru robienia reklamy dla firmy Debeka, muszę przyznać, że ZE50 towarzystwo ubezpieczeniowe mnie przekonuje - opłaca się nawet w późniejszym wieku.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, to jest bardzo proste: Ponieważ coraz mniej kosztów leczenia stomatologicznego jest pokrywanych przez NFZ, a zęby są drogą sprawą, warto mieć ubezpieczenie dodatkowe na zęby. W przeciwieństwie do ubezpieczenia samochodowego, które czasami może obyć się przez całe życie bez przypadku do odszkodowania, nowoczesne ubezpieczenia dentystyczne w tym samym czasie wypłacają odszkodowanie co najmniej 60 - 70 razy; między innymi również na utrzymanie zębów (w tym profilaktykę) aż do 100%. Pozdrowienia Stefan

Napisany przez hannesschulte
Cześć! Uważam, że prywatne ubezpieczenie dodatkowe może być w pewnych przypadkach sensowne, ale nie jest konieczne dla każdego. Każdy powinien zastanowić się, jakie korzyści chciałby otrzymać. Jeśli na przykład zależy ci na tym, aby mieć jednoosobowy pokój w szpitalu lub nie chcesz rezygnować z wizyt u lekarza medycyny alternatywnej, to zalecane jest ubezpieczenie dodatkowe. Jeśli natomiast możesz zrezygnować z tych udogodnień, to prawdopodobnie wystarczy zwykłe ubezpieczenie zdrowotne. Ostateczna decyzja należy do każdego indywidualnie. W tym przypadku nie ma jednoznacznie poprawnej odpowiedzi. Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata