Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy partner życiowy wymieniony jako beneficjent w testamencie może zostać zakwestionowany przez krewnych?

Napisany przez ADMCI4
Kochani Użytkownicy Forum, mam nadzieję, że wśród was znajdzie się ktoś, kto zna się na prawie spadkowym i będzie mógł odpowiedzieć na moje pytanie. Ja i moja partnerka nie jesteśmy małżeństwem i nie mamy dzieci. Oboje sporządziliśmy testamenty, w których wzajemnie się jako spadkobiercy wyznaczyliśmy. Teraz moje pytanie: Czy nasi krewni mają szansę zaskarżyć ten testament, jeśli nie zgadzają się z taką regulacją? Ponieważ posiadamy kilka nieruchomości, mogę sobie wyobrazić, że nasi rodzeństwo, z którym mamy kontakt tylko sporadyczny, mogliby próbować wszelkimi środkami również ubiegać się o dziedziczenie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Reinhard L. S.

Re: Czy partner życiowy wymieniony jako beneficjent w testamencie może zostać zakwestionowany przez krewnych?

Napisany przez ADMCI4
Dla partnerów, którzy nie są małżeństwem, nie istnieje ustawowe prawo spadkowe. Mają jednak zawsze możliwość wzajemnego ustanowienia się dziedzicami poprzez sporządzenie testamentu lub uwzględnienia w nim zapisów dotyczących spadku. Mają także oczywiście możliwość zawarcia umowy spadkowej. Pozdrawiam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata