Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jakie zabezpieczenie emerytalne? Indywidualne ubezpieczenie emerytalne???

Napisany przez ADMCI4
Coraz bardziej z dnia na dzień staję się niepewny, czy moja emerytura w przyszłości będzie wystarczająca na moje potrzeby. Chciałbym zadbać o siebie na czas, kiedy jeszcze dobrze zarabiam. Wydaje mi się, że idealnym rozwiązaniem byłoby wykupienie prywatnego ubezpieczenia emerytalnego. Na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Będę wdzięczny za jakiekolwiek rekomendacje! Hannes A.

Napisany przez ADMCI4
Na pewno masz już swoją emeryturę zabezpieczoną, ale na chwilę obecną trudno powiedzieć, jak wysoka będzie. Tendencja nie jest zbyt optymistyczna. Ale zgadzam się z Tobą w pełni! Mam naprawdę wrażenie, że z każdym dniem coraz mniej pracowników będzie musiało opłacać coraz więcej emerytów. Jasne jest, że osoba, która zaczyna oszczędzać na starość wcześnie, będzie miała później dobrą ochronę na czas emerytury i naprawdę będzie mogła cieszyć się życiem i pozwolić sobie na różne rzeczy. Na rynku istnieje naprawdę wiele atrakcyjnych ofert emerytalnych. Zalecam Ci skonsultowanie się w sprawie emerytury Riester. Wszystkiego dobrego, Kappes

Napisany przez C. Andreas
Hannes A. pisze: Jestem coraz bardziej niepewny co do tego, czy moja emerytura w późniejszym wieku będzie w stanie zaspokoić moje potrzeby. Chciałbym zadbać o siebie odpowiednio wcześnie, dopóki dobrze zarabiam. Wydaje mi się, że idealnym rozwiązaniem byłoby zawarcie prywatnego ubezpieczenia emerytalnego. Na co szczególnie zwrócić uwagę? Byłbym wdzięczny za wszelkie zalecenia! Hannes A.
Zadawanie pytań dotyczących produktu powinieneś rozpatrzyć jako ostatni krok. Ważne jest najpierw określenie deficytu w twoim zabezpieczeniu (jeśli jesteś zainteresowany, proszę zadzwoń) oraz określenie swojej sytuacji dochodowej i w konsekwencji stopy podatkowej. Następnie trzeba ustalić, czy do 2019 roku obowiązuje stary czy nowy przepis odnośnie odliczalności składek na emeryturę. Te pytania muszą zostać wyjaśnione. W Niemczech istnieją 3 filary Filar 1 to Podstawowa Emerytura Filar 2 to Emerytura Riester Filar 3 to Emerytura Prywatna Ogólnie przekłada się to na Twoją skłonność do ryzyka oraz Twój wiek. We wszystkich filarach można obecnie uwzględnić wszystkie scenariusze, od klasycznych po fundusze, nawet surowce. Co jest korzystne dla Ciebie, powinieneś rozważyć ze strony swoich dochodów. Uważam, że wszystko, co można odliczyć podatkowo, jest rozsądne. Później jednak będzie opodatkowanie, przez całe życie. Niemniej jednak, życzę każdemu emerytowi, aby w późniejszym życiu płacił podatki, ponieważ są one wymagane tylko przy pewnych dochodach.

Napisany przez ADMCI4
Cześć C. Andreas, najpierw dzięki za Twoją odpowiedź. Chciałbym wiedzieć, jak oblicza się luki w zaopatrzeniu. Czy istnieje jakaś formuła? Pozdrawiam, Hannes A.

Napisany przez Karl117
Cześć Na lukę w zabezpieczeniu istnieją już wzory, ale nie jest to takie proste, jak się początkowo wydaje. Wielkość Twojej luki w zabezpieczeniu zależy od wielu czynników: 1. Inflacja do momentu przejścia na emeryturę 2. Rozwój obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego 3. Rozwój przepisów podatkowych. (Ile podatków będziesz musiał zapłacić od swojej emerytury) Wszystkie te punkty są nieprzewidywalne. Dlatego można coś policzyć, ale trzeba przyjąć pewne założenia. Ostatecznie można tylko powiedzieć, że trzeba coś zrobić na starość. Prawdopodobnie lepiej jest oszczędzać więcej. Ubezpieczenia emerytalne wspierane przez państwo to Riester i Rürup. Istnieją 2 filmy w sieci, które wyjaśniają tę kwestię: Riester Wideo-ekspertyza finansowa: Emerytura Riester Rürup Wideo-ekspertyza finansowa: Emerytura podstawowa / Rürup Pozdrowienia, Karl117

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata