Hannes A. pisze:
Jestem coraz bardziej niepewny co do tego, czy moja emerytura w późniejszym wieku
będzie w stanie zaspokoić moje potrzeby. Chciałbym zadbać o siebie odpowiednio wcześnie,
dopóki dobrze zarabiam. Wydaje mi się, że idealnym rozwiązaniem byłoby zawarcie prywatnego ubezpieczenia emerytalnego.
Na co szczególnie zwrócić uwagę?
Byłbym wdzięczny za wszelkie zalecenia!
Hannes A.
Zadawanie pytań dotyczących produktu powinieneś rozpatrzyć jako ostatni krok. Ważne jest najpierw określenie deficytu w twoim zabezpieczeniu (jeśli jesteś zainteresowany, proszę zadzwoń) oraz określenie swojej sytuacji dochodowej i w konsekwencji stopy podatkowej. Następnie trzeba ustalić, czy do 2019 roku obowiązuje stary czy nowy przepis odnośnie odliczalności składek na emeryturę. Te pytania muszą zostać wyjaśnione.
W Niemczech istnieją 3 filary
Filar 1 to Podstawowa Emerytura
Filar 2 to Emerytura Riester
Filar 3 to Emerytura Prywatna
Ogólnie przekłada się to na Twoją skłonność do ryzyka oraz Twój wiek. We wszystkich filarach można obecnie uwzględnić wszystkie scenariusze, od klasycznych po fundusze, nawet surowce. Co jest korzystne dla Ciebie, powinieneś rozważyć ze strony swoich dochodów. Uważam, że wszystko, co można odliczyć podatkowo, jest rozsądne. Później jednak będzie opodatkowanie, przez całe życie. Niemniej jednak, życzę każdemu emerytowi, aby w późniejszym życiu płacił podatki, ponieważ są one wymagane tylko przy pewnych dochodach.