Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Sigmatel

Napisany przez suggus
Co sądzicie o Sigmatelu?
Wygląda na to, że oferta produktów jest bardzo przekonująca. Podobnie jak wykres, który dosłownie krzyczy ku górze.
Czy warto teraz zainwestować w SGTL, biorąc pod uwagę aktualną sytuację na wykresie?
Pozdrawiam

Napisany przez speedskater
Co się stało, że kurs tak gwałtownie spadł? Nie znalazłem żadnych odpowiednich informacji. Pozdrowienia, speedskater

Napisany przez ADMCI4
Uważam to za dziwne, że kurs nie wydźwignął się po przejęciach Protocom i Oasis. Jednak w ostatnich kilku dniach kurs zareagował pozytywnie na zakup patentów MP3. Technicznie mówi się, że kurs powinien jeszcze spaść. Nie rozumiem tego, ale nie jestem technikiem. Kiedyś kurs musi wzrosnąć. Podstawy są dobre, z wzrostem obrotów, pozytywnym przepływem gotówki, atrakcyjnymi marżami i brakiem zadłużenia. Lancelot

Napisany przez 2cybercrash
Sigmatel, NASDAQ, mało znany gracz w branży elektroniki użytkowej, odwiedziłem krótko stronę główną sigmatel.com. Innowacyjne produkty na rynkach niszowych, nabycie patentów na odtwarzacze MP3, video, tunery, PC itp. Konkurencja? Na UBS Quotes podano wskaźnik ceny do zysku (PE) na poziomie 15. Czy został może, jak inne akcje NASDAQ, zdewastowany? Należy posiadać nieco lepsze informacje na temat klientów i rynków zbytu, ponieważ ta branża jest bardzo konkurencyjna, z ogromną konkurencją. Produkty są opisane, ale bez podanych cen, albo jako niskobudżetowe albo wysokiej jakości. Po prostu dodać do portfolio? albo przynajmniej dodać na listę obserwowanych, cenna wskazówka, dzięki suggus. Śledzić aktualności, lepiej jeszcze zbadać. Czy miały miejsce obciążające kurs transakcje? Zakup patentów oczywiście nie jest darmowy. Znalazłem coś jeszcze, opisywany w Forbes, wyraźnie rozczarowujące wskaźniki i perspektywy, pomimo dostarczenia technologii do Apple-MP3, obniżki notowań i zaleceń sprzedaży masowo. Wyraźnie trudny do manipulowania walor, wszystko może się zdarzyć! Oto komunikat: SigmaTel (nasdaq: SGTL - news - people ) projektuje obwody scalone analogowe i mieszane do różnych urządzeń elektroniki użytkowej, w tym iPod Shuffle od Apple Computer (nasdaq: AAPL - news - people ). SigmaTel rozpoczął 2005 rok obiecująco, podnosząc prognozy analityków, ale w połowie roku odwrót losów doprowadził do wyników poniżej oczekiwań i obniżek. Kolejne obniżki prognoz nastąpiły w październiku, co spowodowało spadek akcji poniżej 13 dolarów, czyli o 71% poniżej szczytu z 2005 roku. Firma nie ma długu, ma dużo gotówki i dobry przepływ gotówki.

Napisany przez ADMCI4
Oto komentarz z Stanford Institutional Equity Research: · SGTL: Wysokie koszty operacyjne + utrata udziałów na rynku = słaby 1H06 · Walcząc o utrzymanie udziałów w rynku. Ostatnie kontrole wskazują, że Apple nadal utrzymuje lub zyskuje udziały w środkowym i wyższym segmencie rynku dzięki silnym sprzedażom na koniec roku iPod Nano i iPod Video, podczas gdy na niższym segmencie coraz bardziej preferowany jest Actions Semiconductor. W ten sposób SGTL znalazł się w trudnej sytuacji na najbliższy czas, mając tylko nowe produkty 3600 i FM do polegania na różnicowaniu. Uważamy, że baza klientów SGTL widziała erozję udziałów w ciągu ostatnich dwóch kwartałów, dlatego nie mamy wysokich oczekiwań co do Q405 i Q106. W 2006 r. spodziewamy się poprawy wskaźników dołączenia FM, co sprawi, że produkty SGTL staną się bardziej konkurencyjne w porównaniu do Actions, a z 20-25 klientami projektującymi 3600 (może to być Sony, jak słyszymy), 2006 r. oferuje możliwość zwiększenia przychodów. Wierzymy, że nowi klienci dla 3600 (przynajmniej jeden może być odtwarzaczem flash) zostaną ogłoszeni na CES na początku stycznia. · Struktura kosztów przed przychodami przynajmniej do 2H06. Po czterech przejęciach w ciągu ostatnich dwóch kwartałów struktura kosztów SGTL znacząco wzrosła z rozsądnych $19-20 milionów na kwartał do absurdalnych $35-36 milionów na kwartał, a firma dodała tylko $15 milionów przychodów, szacujemy na 2H05. W 2006 r. uważamy, że Oasis może dodać $40 milionów, a Protocom może dodać kolejne $20 milionów do przychodów, wtedy struktura kosztów firmy byłaby bardziej zrównoważona z roczną dynamiką przychodów. Jednak wiele zależy od tego, czy Oasis zastąpi utracone przychody z Lexmark innym dużym klientem (HP?). Nie spodziewamy się, że strategia dywersyfikacji firmy znacząco przyczyni się do zysków przed 2007 r. · Wycena wygląda atrakcyjnie, ale obawy na krótką metę sprawiają, że pozostajemy przy HOLD. Wysoki poziom ekspertyzy w zakresie sygnałów mieszanych oraz zróżnicowana oferta produktów są naszym zdaniem głównymi atutami dla długoterminowego obrazu firmy SGTL, ale do momentu, gdy nie zobaczymy dowodów na szerokie przyjęcie 3600 i zyski w udziałach rynkowych, pozostajemy na uboczu. Bazując na naszej prognozie zysku na akcję w FY06 wynoszącej $0,72, SGTL aktualnie notuje 19-krotność, co naszym zdaniem jest uczciwą wartością do zapłacenia za akcje. Z lepszą perspektywą, akcje mogłyby notować wartość zbliżoną do rówieśników na poziomie średnim do wysokiego 20-krotności, lub nawet do $18, ale wierzymy, że ten potencjał nie zrealizuje się w 1H06, a raczej później w 2006 r. Ponadto, brak konieczności natychmiastowego zakupu, ale zdarza się być za późno! Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Wprowadzony na jesień na polecenie Stocks, od tego czasu zaczął się tylko spadek. Strata w III kwartale, zmniejszenie zysków w IV kwartale i oczywiście odpowiednie obniżenie ratingu. Myślę, że normalizacja jest kwestią czasu, w końcu biznes z zdygitalizowaną muzyką kwitnie. Pozdrowienia, Roboeckli

Przez kilka dni bez zmian, dzisiaj 11 stycznia pod koniec sesji wzrosło do 14. Powinno dostarczyć licencje MP3 do Apple i za to zebrać opłaty. Zanotowane przy PE 11. Powinno być zdrowsze niż Apple z PE 60 lub 70 pomimo świetnego rozwoju?

Napisany przez ADMCI4
W dniu 31.01.06 podano rok. Biorę dzisiejszy wzrost o 5% i podwójną objętość jako dobry omen dla dobrych wyników. Bez wątpienia osiągnięty zostanie rekordowy przychód, tylko stopa zwrotu pozostaje dużą niewiadomą. Zobaczymy. Roboeckli

Napisany przez ADMCI4
Właśnie zakupiono porcję Sigmatel za $13,00. Lancelot

To po prostu rekomendacja Forbesa, mimo zdrowej podstawy, do tej pory to jednak klapa lub po prostu cytryna do wyciśnięcia dla hedgerów. Też mam pakiet, ale na tym koniec. Apple idzie tylko w dół, ale nie w górę.

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pisze: Tylko w dół z Apple, ale nie w górę Prawdopodobnie z powodu presji cenowej. Chodzi mi o produkt. Oczywiście również ze względu na presję cenową ze strony hedgingowców! Lancelot

Napisany przez suggus
Myślę, że cena ponownie osiągnie 12,00 - 12,50. Jeśli tak się stanie, kupię kilka sztuk.

Napisany przez ADMCI4
Zgoda. Właśnie złożyłem zlecenie zakupu na kwotę 12,00 $. To o 8% niższa cena niż moje pierwsze zakupy - około minimum dla dodatkowych zakupów. Zastanawiam się, czy w ogóle chcesz tę akcję. Lancelot

Napisany przez suggus
Lancelot pisze: Zastanawiam się, czy w ogóle chcesz tę akcję. Lancelot
Oczywiście, chciałbym kupić kilka udziałów. Ze względu na portfel firmy i wykres, to tylko kwestia czasu, zanim akcja znowu wzrośnie. W przypadku Micronas była taka sama sytuacja i tam akcja wzrosła czterokrotnie od swojego najniższego punktu!

Napisany przez ADMCI4
OK, dlaczego bierzesz ryzyko, że przegapisz dobrą okazję zakupu tylko dla kilku punktów procentowych? Kiedyś miałem takie doświadczenie - to frustrujące! Na jaką cenę czekasz - 12 czy 12,50? Musisz teraz zdecydować i złożyć zlecenie zakupu! Lancelot

Nie jest to zła okazja do zakupu, dzisiaj w cenie 12,53, nie jest nawet bardzo zielono, potężne czerwone noże spadają tam na rozgromione kursy w obfitych wolumenach. Wydaje się to być typowe dla rekomendacji Forbesa, trzeba to chyba wiedzieć?Właśnie teraz zauważyłem, że dzisiaj poznawczy 31 stycznia 2006 roku, muszą pojawić się nowe dane na giełdzie. Oczekiwane są 14 ct na akcję, co w przeliczeniu daje PE około 21. Tak trzymać. Czy baisseurs będą musieli szybko to ograniczyć? Może to raczej być wątpliwe?

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pisze: Całkiem niezły cel zakupu, dzisiaj handlowalny po 12.53 Cybercrash, wiesz dobrze, że Sigmatel dzisiaj nie był handlowalny po $12.53. To był najniższy kurs. Co masz na myśli mówiąc handlowalny? Myślę, że czasami Twoje wpisy są równie nieprzydatne jak te od insidera rynkowego. To, o co pytałem Suggusa, to jaki jest jego cel zakupu. Nie dostałem odpowiedzi. Jeśli złożył zlecenie zakupu, to mało prawdopodobne, żeby było to za $12.53. Jeśli chodzi o poszczególne akcje, mam nadzieję na mniej nieprzydatnego i dwuznacznego bełkotu oraz więcej pokazania, jak to działa. Kupiłem akcje za drogo i nie muszę wiedzieć, jak nisko poszedł dzisiaj kurs. Możesz założyć, że obserwuję kurs, żeby podjąć decyzję o drugim zakupie. Byłbym wdzięczny, gdyby Suggus powiedział mi, jaki będzie najniższy kurs. Ale przed, nie po. Lancelot

Napisany przez suggus
Ups... coś się dzieje poza godzinami handlowymi.Myślę, że poczekam z zakupem! Bo właśnie chciałem kupić za 12,50 $. Teraz poczekam i zobaczę.

Napisany przez ADMCI4
Tak, $12 to także zbyt wysoko - kurs spada o 10% do $11.50 w handlu po godzinach. Słabe wyniki w IV kwartale 2005 roku - nic nie zostało wyjaśnione w komunikacie prasowym. Jeszcze gorzej dla kursu jest oczekiwana straty w I kwartale 2006 roku. Nawet większą niespodzianką jest spadek o 15% w przypadku Google. Również ogłosiła gorsze wyniki niż oczekiwano. Ale nie jest to tak dramatyczne jak w przypadku Sigmatel. Teraz muszę ponownie przeanalizować sytuację. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Znaleziono to: SigmaTel utrzymaj Aktualizacja oceny: Analitycy z Wedbush Morgan Securities nadal oceniają akcje SigmaTel jako utrzymaj. Obniżają jednak cel cenowy z 13 do 11 USD. Data analizy: 04.01.2006 Jak się tego dowiedzieli? Teraz pytanie: Kupić za 11,50 USD czy za 11,00 USD? Myślę, że raczej za tę drugą cenę. Lancelot

To już konsekwencja rekomendacji Forbesa, Sigmatel błyszczy dzięki bilansowi hokus-pokus, odpisom, wydatkom na opcje, zamiast zysku prognozowane są czerwone liczby i wyczarowane z kapelusza. Ten złom mógłbyś bardzo dobrze sobie darować. Absolutnie nie do wyceny, firma z USA. Strona internetowa od razu sprawiała na mnie wątpliwe wrażenie ze swoimi produktami, gdzie jest rynek? Czy powinniśmy nadal spekulować na pozytywne niespodzianki, skoro teraz wystartował czerwony diabeł na ścianę? Wcześniej tam były tylko pięknie pokolorowane wskaźniki, dalekie od strat, więc nie było zrozumienia, dlaczego wartość była tak unikana. W przypadku takich amerykańskich świńskich firm wymagana jest wiedza wewnętrzna lub lepiej trzymać ręce z dala! UPDATE 1- TABELA- SigmaTel Q4 zysku spadły; daje widok Q1 Wtorek, 31 stycznia 2006, 17:19 czasu wschodnioeuropejskiego (Dodaje perspektywę Q1) 31 stycznia (Reuters) - SIGMATEL INC. (SGTL.O: Cytat, Profil, Badania) Ostatnie Przewidywanie* Pod nr. przed rokiem analizy kwartałowej Zysk na akcję (rozrzedzony, $/akcja) 0,12 -- -- 0,52 Zysk na akcję, przed ex#(rozrzedzony, $/akcja) 0,16 0,16 10 0,56 Netto ($ milionów) 4,6 -- -- 19,5 Przychody ($ milionów) 82,0 84,3 13 78,6 *Źródło: Szacunki Reutersa #Wyłącza nadzwyczajne, specjalne lub jednorazowe pozycje --Producent pamięci powiedział, że oczekuje w pierwszym kwartale na pro formalna strata od 1 centa do 8 centów za akcję, wyłączając wydatki 6 centów na akcję na wynagrodzenie oparte na akcjach i około 2 centy na udziały w amortyzacji nabytych wartości niematerialnych. --SigmaTel powiedział, że spodziewa się straty GAAP od 10 centów do 17 centów na akcję, przy przychodach od 52,0 milionów do 60,0 milionów dol na nadchodzący kwartał. --Analitycy średnio oczekują, że firma zgłosi zysk w pierwszym kwartale w wysokości 9 centów na akcję, przed wyjątkowymi pozycjami, przy przychodach w wysokości 78,2 miliona dolarów. (Raportowanie przez Rakesh Sharma i Nishtha Shukla w Bangalore)

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pisze: Sigmatel błyszczy się bilansowym hokus-pokusem, odpisami, opcjami na akcje, zamiast zysku czerwone liczby w prognozie i wyjęte z kapelusza. Na ten szrot można było bardzo dobrze zrezygnować. Absolutnie nie wycenialne, firma oszukująca w USA. Kiedyś przeprowadziłeś badania i dowiedziałeś się: Firma nie ma długów, ma dużo gotówki i dobry przepływ pieniężny. Też zauważyłem to. Teraz firma chce odkupić własne akcje. Logiczne, jeśli kurs spadnie za daleko. W tej chwili nie wchodzę w to. Co się dzieje w tej firmie? Potrzebuję faktów. Swoją opinię wyrażę później. Lancelot

Tak jest, Sir Lancelot, gdy prezentowane są irytujące wskaźniki i fakty, jestem równie zdezorientowany jak Sir Lancelot, nie jest mi lepiej. Istnieją amerykańskie firmy, które wydają prognozy, które się nie sprawdzają i fałszują wskaźniki, wtedy całe badanie nie pomaga. Może się również zdarzyć, że takie firmy, gdy zabezpieczenie przed spadkiem cen zostanie zakończone, nagle prezentują zyski daleko przekraczające oczekiwania, otrzymują podwyższone rekomendacje i ponownie otwierają handel z luką wzrostową wynoszącą 25% lub więcej. Moja rada, nie kupować ponownie, ale zachować ten aktyw jako martwy kapitał na okres około 2 lat i śledzić wykres oraz komunikaty firmowe.

Napisany przez ADMCI4
Ok, nigdzie nie znalazłem informacji dotyczących złych wyników i perspektyw Sigmatela. Nie miałem innego wyboru, jak wysłuchać wczorajszej konferencji. Rynek: Zróżnicowane rozwiązania półprzewodnikowe SigmaTel są opracowane dla klientów projektujących i produkujących przenośne odtwarzacze audio, notebooki i komputery stacjonarne, kamery wideo cyfrowe, produkty wielofunkcyjne, ramki cyfrowe, telewizory cyfrowe oraz dekodery. Jako lider branży, SigmaTel wykorzystuje swoje eksperckie umiejętności w technologii sygnałowej, aby dostarczyć innowacyjne rozwiązania, które odpowiadają na rynkach audio, multimedialnym, bezprzewodowym i obrazowym. Ten rynek rośnie rokrocznie o około 30%, a Sigmatel oczekuje, że będzie w stanie obronić swój udział rynkowy. Złe wyniki w IV kwartale 2005 roku, które będą kontynuowane w I kwartale, były spowodowane następującymi czynnikami: - Problemy z dostawami pamięci Flash - Powolna przejście na nowe produkty - Niższe ceny sprzedaży - Niewielki spadek marż brutto - Koszty sądowe związane z obroną patentów - Koszty związane z ekspansją geograficzną Zarząd jest pewny, że osiągnie lepsze przychody i wyniki w II połowie roku. Jednak nie ma zamiaru redukować wyższego poziomu kosztów. Krótkoterminowo (natychmiast) zarząd chce wydać do 30 milionów dolarów na odkup akcji = 8% akcji. Co z tego wynika? Trudno powiedzieć. Myślę o zmniejszeniu ceny mojego zlecenia kupna do 11,00 dolarów. Możliwe, że w krótkim okresie cena wzrośnie do 12 dolarów z powodu programu odkupu akcji, ale obiecana poprawa w drugiej połowie 2006 roku jest dość odległa. Dlatego kurs ma wystarczająco czasu, aby spaść do 11,00 dolarów. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Tylko informacyjnie, dziś kupiłem jeszcze jedną porcję Sigmatel za $10.68. Mam nadzieję, że to ostatnia. Lancelot

Tutaj mam jeszcze informację na temat aktualnych wyników kwartalnych, prawdziwą katastrofą jest prognoza na następny kwartał z około 10 centami na akcję straty! Jak wyżej wyjaśniono. Więc oto aktualne liczby, które nie są widoczne powyżej. Tutaj napisano, że zamiast oczekiwanych około 15 centów zarobiono tylko 12 centów. Przy takiej zyskowności wskaźnik ceny do zysku wyniósłby wciąż około 22. Problemem jest więc prognoza z stratą. Spekulacja: czy ta żałosna prognoza może być może przekroczona? SigmaTel Inc. straciło 9% wartości, spadając do poziomu 11,60 dolarów po tym jak perspektywy firmy pozostawały dużo poniżej oczekiwań analityków. Firma półprzewodnikowa zgłosiła zysk netto za czwarty kwartał w wysokości 4,65 miliona dolarów, czyli 12 centów na akcję przy przychodach w wysokości 82 milionów dolarów. Skorygowany zysk netto wyniósł 6 milionów dolarów, czyli 16 centów na akcję. Analitycy przewidywali zysk w wysokości 15 centów na akcję przy przychodach w wysokości 84 milionów dolarów.

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash ma absolutną rację, ostrzegając przed Sigmatel. Gdy już raz zdecyduję się zainwestować w dany tytuł, pozostaję przy nim. Brzmi to głupio, ale tak właśnie jest. W sumie, w ciągu ostatnich 4 lat odnotowałem całkiem niezłą zysk z akcji. Ale coś może pójść nie tak z Sigmatel, to widzę.

Interesujący ruch na rynku niedźwiedzi NASDAQ. Sigmatel jest przyciskany do sprzedaży lub sprzedawcy na gołym rynku osiągają 6% wzrost bez powiadomienia. Dzisiaj, 9 lutego, mimo wszystkich panikarskich prognoz katastrofy, po raz pierwszy od 10.5$ ponownie płacą 12$.

Napisany przez ADMCI4
Teraz, gdy nawet Victorinox zamawia u Sgtl Chips, nie może pójść już nic nie tak... Wygląda na to, że różne rekomendacje przywracają SGTL do starego zakresu cenowego (12,50 - 15,00). Pozdrowienia

Napisany przez suggus
Tytuł spada i spada! Czy poziom 10$ zostanie utrzymany, czy do jakiego realistycznego minimum może jeszcze spaść tytuł? Ponieważ jeszcze nie jestem zainwestowany i nie chcę chwycić noża spadającego, chciałbym poznać wasze zdanie. Suggus

Napisany przez ADMCI4
Wsparę kurs kwotą $10. Lancet

Cały obszar metali kolorowych w USA jest obecnie pod presją. Nic dziwnego, że wspomniana akcja związana ze złomem, która odnotowała straty, również traci na wartości. Trzymam mały pakiet od około 13$. Pozostanie nieruszony. Bez dodatkowych zakupów. Obserwuję, co się stanie, gdy fala amerykańskiego metalu zmieni kierunek, co wtedy zrobi złom firmy Sigmatel? To gra w pokera, nie można ocenić, ponieważ sprawozdanie finansowe jest zmyślone, a wskaźniki nie są poprawne! Forbes to gazeta, nigdy nie podejmuj decyzji inwestycyjnych na podstawie rekomendacji Forbesa!

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pisze: nie można dokonać oceny, ponieważ bilans jest kłamliwy, a wskaźniki nie są prawdziwe Nie zauważyłem. Czy mógłbyś podać przykłady błędnych liczb? Lancelot

Sigmatel 30 marca, niespodzianka Q1 powinna przynieść stratę w wysokości 50 centów na akcję zamiast 9 centów na akcję, a przychody powinny wynieść około 30 milionów dolarów zamiast około 50. Mały pakiet tej paskudnej firmy z rażąco niedopasowanymi prognozami i zupełnie nietrafionymi wskaźnikami (WS) zostanie zamrożony, bez dodatkowych zakupów. Nawet rozmiękłe banany są bardziej stabilne!

Napisany przez ADMCI4
wczoraj wydaje się, że zarejestrowało się kilka domów funduszowych. Wolumen był najwyższy od dłuższego czasu.

Jak już wcześniej ostrzegano, Sigmatel produkuje szokująco czerwone liczby wynoszące 70 centów/akcję, i kontynuuje w tym stylu. To był kompletny nietrafiony zakup, na szczęście zatrzymałem się przy niewielkim zamówieniu 1 paczki i na szczęście nie dokupiłem. Z raportu nawet nie wyjaśnia się, czy producent chipów i oprogramowania do odtwarzaczy MP3 jest tak naprawdę konkurentem czy dostawcą dla Apple. Dziwne, że wszystkie masowe sklepy oferują te zabawki dla mas, a rzekomo w Sigmatelu nic nie działa?

Nadal trzymam małą ilość tych krachujących akcji na wielkiej stracie. Dzisiaj, w słabym rynku, udaje się osiągnąć wartość 4$ (cel był 17$!). Znalazłem ogłoszenie o wynikach kwartalnych po sesji 25 lipca. Co to może być? Poza czerwoną galaretką i krachem kursu, inwestorzy nic nie widzieli.

Wczoraj po godzinach przed sesją ogłoszono wyniki kwartalne, mało przejrzyste. Zamiast straty wynoszącej -52 centy na akcję, podano -47, a prognoza zakładała się w granicach -29 do -37. Następnie mowa jest o zysku w wysokości 62 centów na akcję z sprzedaży działu Audio PC. Notowania wzrosły o 18% z 3.7 do 4.6$. Początkowa cena wynosi około 14. Dokonanie kolejnej transakcji zakupu wydaje mi się ryzykowne? Dużo szumu, mało przejrzystości! Nadal prezentowane są wyniki finansowe na minusie! Zyski z działalności operacyjnej nie są dla mnie zrozumiałe. W trakcie sesji kurs wzrósł o około 30%, prawdopodobnie wynika to z tzw. short squeeze. Tytuł faktycznie nie wydaje się być inwestycją.

Przynajmniej Flopp pozostaje kompletną klapą! Firma dostarcza chipy audio do iPoda firmy Apple i prognozuje stratę w wysokości 1,4$. Co to za porażka? Wiadomość: Akcje SigmaTel spadły z powodu nieosiągnięcia celów sprzedażowych i rezygnacji z funkcji dyrektora generalnego Ostatnia aktualizacja: 13:01, 4 stycznia 2007 SAN FRANCISCO (MarketWatch) - Akcje SigmaTel Inc. spadły o 11% w czwartek po tym, jak firma produkująca chipy audio obniżyła swoje prognozy sprzedaży, a jej dyrektor generalny zrezygnował, co podniosło możliwość sprzedaży lub restrukturyzacji firmy. SigmaTel, która dostarcza chipy audio do iPoda firmy Apple i innych urządzeń cyfrowych, ogłosiła, że sprzedaż w czwartym kwartale wyniesie od 37 do 38 milionów dolarów, w dół z poprzedniej prognozy od 41 do 46 milionów dolarów. Firma z siedzibą w Austin w Teksasie obwinia o słabe zapotrzebowanie swoich głównych klientów, w tym producentów elektroniki w Chinach. Ponadto SigmaTel poinformowała, że przewodniczący i dyrektor generalny Ron Edgerton zrezygnował aby spędzić więcej czasu z rodziną. Phil Pompa, wiceprezes, został mianowany tymczasowym dyrektorem generalnym, a dyrektor William Osborne został mianowany przewodniczącym. Pod Edgertonem sprzedaż SigmaTel wzrosła z 24 milionów dolarów w 2001 roku do 324 milionów dolarów w 2005 roku, ze względu na boom przenośnych odtwarzaczy multimedialnych. Jego rezygnacja następuje po odejściu dyrektora finansowego Rossa Goolsbyego, który z nieujawnionych powodów opuścił firmę w zeszłym miesiącu. Uważamy, że ta zmiana w zarządzie otwiera drzwi dla rady dyrektorów do zbadania opcji strategicznych takich jak sprzedaż lub fuzja, a także zwiększa możliwość znacznego ograniczenia zatrudnienia - napisał analityk finansowy Stanford Financial, Chris Chaney, który potwierdził swoją rekomendację dotyczącą utrzymania akcji. SigmaTel, której chipy audio są używane w odtwarzaczach MP3, komputerach i telewizorach cyfrowych, napotkało trudne czasy w tym roku. Szacuje się, że jej roczna sprzedaż spadnie o 51% do 158,85 miliona dolarów z 2005 roku, według obliczeń Chaneysa. Analityk prognozuje, że SigmaTel będzie miało stratę w wysokości 1,43 dolara na akcję, w porównaniu z zyskiem w wysokości 98 centów na akcję w 2005 roku. Firma raportuje swoje wyniki 1 lutego. W południe akcje SigmaTel spadły o 51 centów do 3,99 dolara.

Napisany przez ADMCI4
Poddałem się z Sigmatel. Jeśli to tak dalej pójdzie, wkrótce zabraknie im gotówki. A wtedy będzie trudno otrzymać pieniądze od banków. Potencjalny kandydat do upadłości. Dlatego kilku członków zarządu zrezygnowało. Dlatego też przedwczoraj sprzedałem moje akcje Sigmatel i zainwestowałem pieniądze w Leadis Technology. Leadis również czeka na sukces, ale tymczasem nie marnuje swojej gotówki. Jest mała akcja wykupu, ale na to ich stać. Pozdrowienia, Lancelot

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata