Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bezpieczna i skuteczna inwestycja pieniędzy na rok 2010

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym już teraz dowiedzieć się, jak w 2010 roku mogę zainwestować swoje pieniądze, aby ponosić jak najmniejsze ryzyko, a jednocześnie uzyskać jak najlepsze oprocentowanie. Mogę sobie także wyobrazić, że za pięć, sześć lat będę je przeznaczał na budowę. Z drugiej strony powinienem być w stanie je wykorzystać w ciągu trzech miesięcy bez strat, jeśli moje plany nagle się zmienią i będę potrzebował pieniędzy. Może ktoś tutaj ma tyle przewidywania, że może mi coś doradzić. Dziękuję za odpowiedzi. Dani

Napisany przez C. Andreas
Dani2510 pisze: Chciałbym już teraz dowiedzieć się, jak mogę zainwestować moje pieniądze w 2010 roku tak, aby podjąć jak najmniejsze ryzyko, ale również osiągnąć możliwie dobre zyski. Mogę sobie także wyobrazić, że za pięć, sześć lat będę mógł wykorzystać te pieniądze jako środki budowlane. Z drugiej strony powinny być one dostępne bez strat w ciągu trzech miesięcy, jeśli moje plany zmienią się spontanicznie i będę potrzebował tych pieniędzy. Być może ktoś tutaj ma na tyle przewidywania, że może mi coś doradzić. Dziękuję za odpowiedzi. Dani
Jedną z możliwości jest konto oszczędnościowe budowlane, jeśli faktycznie planujesz budowę. Jednak z odsetkami od salda jest trochę kłopotów. Czy otrzymujesz premię mieszkaniową? w takim razie odsetki od salda są względnie skorygowane, trochę. Najwięcej dostaniesz w Alten Leipziger, 1,4%. Jednakże korzyść leży zupełnie gdzie indziej, mianowicie w elastyczności taryfy. Oznacza to, że jeśli chcesz budować, możesz dysponować swoim saldem w ciągu 3 miesięcy, minimalny czas oszczędzania powinien wynosić 5 lat, a minimalne saldo to 40% kwoty oszczędnościowej budowli. Jeśli kwota oszczędnościowa nie pasuje do Twojego salda w danym momencie, możesz zmniejszyć lub podzielić kwotę oszczędnościową. Dodatkowo możesz potem wziąć pożyczkę w kwocie do 90% kwoty oszczędnościowej po 3,9% oprocentowaniu, jeśli zechcesz. Oszczędzanie na cele budowlane opłaca się jednak tylko wtedy, gdy bardzo wysokie jest prawdopodobieństwo, że w przyszłości będziesz potrzebował pożyczki. Jest to po prostu bardzo konserwatywne.

Napisany przez ADMCI4
Dani2510 pisze: Chciałbym dzisiaj dowiedzieć się, jak mogę zainwestować swoje pieniądze w 2010 roku, aby podjąć jak najmniejsze ryzyko, a jednocześnie otrzymać jak najwyższe oprocentowanie. Mogę także przewidzieć, że pieniądze te mogą zostać użyte jako wkład na budowę za pięć, sześć lat. Z drugiej strony, powinny być one dostępne bez strat w ciągu trzech miesięcy, jeśli moje plany spontanicznie się zmienią i będę potrzebować pieniędzy. Może ktoś tu ma tyle przewidywań, że może mi coś doradzić. Dziękuję za odpowiedzi. Dani
Cześć Dani2510, Czy chcesz zainwestować określoną kwotę, czy też oszczędzać określoną kwotę co miesiąc? To przecież duże różnice w inwestowaniu! Pozdrowienia Lauri

Napisany przez ADMCI4
Cześć Lauri, chciałbym zainwestować w stałą kwotę! Czy ktoś ma pomysł, jak najlepiej zainwestować pieniądze w 2010 roku? Może być jak najbardziej elastycznie i bezpiecznie! Dzięki za odpowiedzi. Dani

Napisany przez ProperSoul
Cześć Dani, jeśli chcesz, aby było jak najbardziej elastyczne i jednocześnie bezpieczne, polecam - jak prawdopodobnie większość tutaj - konto oszczędnościowe w bezpośrednim banku, który jest członkiem niemieckiego funduszu gwarantowania depozytów. Do nich należą na przykład 1822direkt (100% spółka-córka Frankfurckiej Kasy Oszczędnościowej) lub comdirect. Pozdrowienia ProperSoul

Napisany przez ADMCI4
Od jakiegoś czasu mam konto w DKB. Saldo na koncie Visa jest oprocentowane na poziomie 2,05%, a miesięczne oprocentowanie wynosi odpowiednio 0,17%. Szybko się to zbiera. Pieniądze zawsze są dostępne.

Napisany przez ProperSoul
lenz pisze: Od pewnego czasu mam konto w DKB, saldo na koncie Visa jest oprocentowane na poziomie 2,05%, a 0,17% miesięcznie. Szybko się to zbiera. Pieniądze zawsze są dostępne.
Cześć, Tak, DKB oferuje także bardzo atrakcyjną ofertę tzw. rachunku oszczędnościowego. Na wspomnianej przeze mnie stronie znajdziesz więcej informacji na temat konta DKB Cash pod sekcją Najlepsze konto bankowe. Pozdrawiam PS

Napisany przez yamahama
Powstrzymałbym się obecnie od lokat terminowych i podobnych inwestycji - z dwóch powodów: po pierwsze, obecna stopa procentowa jest bardzo niska, po drugie, prawdopodobnie w przyszłości wzrośnie inflacja i wraz z nią również stopy procentowe (moja osobista ocena). Akcje lub obligacje mogą być alternatywą, ale obecnie także nie są pozbawione trudności. Być może po prostu warto na razie przechować pieniądze, na przykład na koncie oszczędnościowym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata