Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Wypowiedzenie ubezpieczenia zdrowotnego na koniec roku.

Napisany przez ADMCI4
Dotychczas zawsze byłam ubezpieczona w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Albo przez męża, albo sama byłam ubezpieczona. Teraz chciałabym jednak wrócić do pracy, ale tylko na 20 godzin tygodniowo. Oznacza to, że musiałabym prawie całą moją wynagrodzenie netto przeznaczyć na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Dlatego z trudem podjęłam decyzję, że chcę wrócić do ubezpieczenia publicznego. Czy mogę złożyć wypowiedzenie na koniec roku, czy istnieją tutaj inne terminy wypowiedzenia? Czerwony Kapturek

Napisany przez ADMCI4
Rozumiem cię, ale zastanowiłbym się jeszcze raz fundamentalnie nad zmianą. Korzyści związane z prywatną kasą nie będą dostępne w systemie ubezpieczenia publicznego. Powrót do poprzedniej decyzji nie będzie tak łatwy.

Napisany przez Planvoll
Rotkäppchen pisze: Dotychczas byłam zawsze ubezpieczona w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Albo poprzez męża, albo sama byłam ubezpieczona. Teraz chciałabym jednak wrócić do pracy, ale tylko na 20 godzin tygodniowo. To oznacza, że musiałabym prawie całą swoją pensję netto przeznaczyć na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Dlatego podjęłam teraz z trudem decyzję o powrocie do publicznego systemu ubezpieczeniowego. Czy mogę dokonać wypowiedzenia na koniec roku, czy istnieją tu inne terminy wypowiedzenia? Rotkäppchen
Cześć, jeśli masz mniej niż 55 lat, musisz nawet przejść do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego - bez względu na to, czy z trudem czy bez trudu! Termin zmiany to moment ubezpieczenia obowiązkowego. Wystarczy poinformować PKV o obowiązkowym ubezpieczeniu i dostarczyć dowód. Pozdrowienia P.S. Korzystaj w ciągu 2 miesięcy od rozpoczęcia obowiązkowego ubezpieczenia z możliwości dodatkowego ubezpieczenia (np. pacjent prywatny w szpitalu, stomatologia) bez konieczności przeprowadzania badania zdrowotnego, czasów oczekiwania i ograniczeń. (o ile nie korzystałeś z ogólnych świadczeń - składka jest tańsza dzięki rezerwom z tytułu wieku)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata