Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Givaudan mało znany

Napisany przez 2cybercrash
Givaudan (GIVN) to inwestycja wartościowa, która spisywała się dobrze w ciszy, niestety do tej pory handlowana była nerwowo. Na forum praktycznie brak tematów dyskusji na jej temat. Wskaźnik cena/zysk wynosi niewiele ponad 15. Wykres ma od czasu do czasu kilka mniejszych zakrętów, a potem idzie dalej, a my po prostu nie jesteśmy w grze? Z braku pomysłów i dla zdywersyfikowania portfela zakupiono niewielką ilość nieco poniżej szczytowych cen.

Napisany przez richard100
Cześć Cybercrash Mam jeszcze 6 sztuk tego. Kiedyś otrzymałem je jako akcjonariusz podczas odłączenia się od firmy Roche. Zostały w portfelu. Kurs również dobrze się rozwinął ze względu na trwające programy odkupu akcji. Ponadto, GIVN jest liderem na rynku. Dobre zapachy zawsze będą popularne... :lol: Pod choinką wiele prezentów pochodziło z tej marki. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ManfredBali
cybercrash pisze: Givaudan (GIVN) to inwestycja wartościowa, która dobrze sobie radziła w ciszy, niestety do tej pory była tylko nerwowo handlowana. Na forum praktycznie brak tematu do dyskusji. Wskaźnik P/E wynosi prawie 15. Wykres ma czasami kilka drobnych zakrętów, a potem idzie dalej, a ty po prostu nie jesteś tam? Z braku pomysłów i dla dywersyfikacji umieszczono małą pakietu nieco poniżej cen szczytowych.
Kupiłem 22.9. 10 sztuk po 803,00, kiedy tytuł nie był zbyt chwalony. (Pewnie gdzieś ginie wśród wszystkich postów o ABB). Myślę jednak, że to tytuł, który można zostawić na potem, zwłaszcza że gama produktów jest unikalna.). ********** Ale co ważniejsze, czekam na okazje do wejścia. Sprzedałem dużo na koniec roku, ale myślę, że jeszcze poczekam kilka dni z dużym wejściem. Co myślisz? W przypadku pewnego tytułu nie jestem pewien, czy już nie jest za późno: CONERGY (CGY) - energia alternatywna Chciałem dzisiaj rano wejść, ale skoczył mi o +1,97%, ale nadal jest o -14,71% od 52-tygodniowego szczytu. Wszystkie analizy i komentarze są bardzo dobre. Prawdopodobnie wyda dywidendę w przyszłym roku. Jakie masz zdanie?

Poświęciłem dotąd niewiele uwagi spółce Conergy, rzuciłem tylko okiem na jej wartość. Siedziba w Niemczech, działają w sektorach energii i zaopatrzenia w wodę, wartość PE wynosi 21. Technicznie widoczna jest podstawa przy 80 euro, jest to akcja o dużej zmienności, możliwa do obracania? Wygląda interesująco, być może bardziej dynamiczna niż giganci E.On czy RWE. Zbyt mało znam tę spółkę, wydaje się interesująca, dziękuję za informację. Muszę jeszcze dokładniej zbadać, gdzie i jak zarabiają swoje pieniądze? Wydaje się, że akcje są również sprzedawane w Frankfurtu w euro z porządnym wolumenem obrotu. Na stronie internetowej można zobaczyć, że projektują lokalizacje instalacji fotowoltaicznych i systemów ciepłej wody w kilku krajach. Jeśli cena ropy pozostanie powyżej 60 USD za baryłkę i inne spółki z branży solarna przegrzeją, Conergy może być alternatywą, jednak trochę niestabilną i nieco droższą. Sytuację zamówień należy śledzić uważnie.

ManfredBali pisze:
cybercrash pisze: ********** Ale co ważniejsze, także czekam na możliwości wejścia. Na koniec roku sprzedałem dużo, ale myślę, że poczekam jeszcze kilka dni z dużym zakupem. Jak myślisz? Cześć Manfred, Wydaje mi się, że wielu ludziom jest podobnie. Nie wyłączam się z tego. Dlatego też nie wierzę w spadające kursy w ciągu najbliższych tygodni. Chyba że wydarzy się coś nieoczekiwanego- Też jeszcze czekam. Pozdrawiam Rich

Napisany przez Simona
Manfred, postawiasz już trochę trudne pytanie. Ale dzięki. Spójrzcie:

Napisany przez ADMCI4
Manfred pisze: Wszystkie analizy i komentarze są bardzo dobre. Jeśli chodzi o obroty i wzrost, tak. Ale Citigroup komentuje: nasze szacunki odzwierciedlają udaną realizację strategii Conergy i ciągły silny wzrost przychodów i zysków. Widzimy coraz większe ryzyko producentów starających się wejść w kluczowe centrum zysku łańcucha wartości PV, które wciąż leży w segmencie dystrybucji / instalacji. Z uwagi na, naszym zdaniem, relatywnie niskie bariery wejścia do tego segmentu i dużą niepewność dotyczącą zdolności Conergy do zapewnienia przyszłego zaopatrzenia na rzecz naszych wymagających szacunków wzrostu, uważamy, że akcje powinny być wyceniane z rabatem w wysokości 10-20% w stosunku do podobnych firm, jak SolarWorld. Brak wystarczającego potencjału wzrostu dla rekomendacji Zakup. Ocena Conergy: Trzymaj / Wysokie ryzyko. Innymi słowy, rosnąca konkurencja, problemy z dostawami, Margin-Squeeze. Deutsche Bank jest bardziej optymistyczna, z docelową ceną €93. Conergy głównie kupuje swoje ogniwa słoneczne od Sharp. Nie wiem, czy również interesujesz się producentami ogniw słonecznych np. Sunpower Corp. (SPWR). Jeśli chcesz uzyskać bardziej szczegółowe informacje, możesz zapytać mnie. Dla mnie ta branża nie jest szczególnie rentowna (jeszcze). Ponadto jest ona uzależniona od dotacji (taryf gwarantowanych). Lancelot

Napisany przez ManfredBali
Wszystkie te wskazówki są poprawne i nie ułatwiają decyzji. Chcę zabezpieczyć sobie tytuł w dziedzinie energii alternatywnej, jakby coś złego chciało się stać z ropy naftowej. Mimo to, uważam, że obecnie Conergy jest najlepszą alternatywą. W poniedziałek kupię pierwszą transzę, a w najgorszym przypadku dokupię ponownie. ************** Dlatego na mojej liście obserwowanych mam (do porównania): IBERDROLA (-4,46% od 52-tygodniowego maksimum), Sharp (-2,44%), Conergy (-14,90%), Solarworld (-9,91%). Interesujące, że w USA prawie nic w tym kierunku się nie dzieje. IBERDROLA jest największym właścicielem farm wiatrowych na świecie. Hiszpania jest bardzo agresywna i chce, aby w 2010 roku 29% energii pochodziło ze źródeł odnawialnych. Niemcy 12,5%, Finlandia 31,5% i Dania 29%. Te kraje promują, dlatego nie tylko są wiodące, ale też zapewniają funkcjonowanie poprzez subsydia. Jak widzieliście, jak natychmiast zareagowano po zatrzymaniu dostaw rosyjskiego gazu, jestem przekonany, że po tej sytuacji niezależność będzie dodatkowo wspierana (poprzez subsydia). Teraz Conergy także działa w Hiszpanii. Commerzbank mówi: sprzedaż będzie rosła o 48% rocznie! (2004-2008). Co do Sharp: jest największym dostawcą komórek krzemowych. Sunways jest jeszcze mały (kapitalizacja rynkowa 140 mln EUR), ale zdobywa udziały rynkowe Sharpa. Wygląda na to, że w chwili obecnej produkują najlepszą technicznie komórkę słoneczną. Tutaj również przewiduje się wzrost o 40% (tutaj tylko powtarzam, co czytam). Conergy nie jest tani. Sunways w 2005 roku miał ujemny przepływ gotówki (po inwestycji w rozbudowę). W przypadku Iberdrola warto jeszcze poczekać. Niepewność dotycząca Endesy i Gas Natural. *************** Zauważyłem następujące informacje na temat Conergy: TŁO: W branży solarniczej rośnie presja konsolidacyjna 16.12.2005 06:22:41, dpa-AFX Internet FRANKFURT (dpa-AFX) - Po gwałtownym wzroście w zeszłym roku branża solarna stoi przed falą konsolidacji. Powodem jest niedobór ważnego surowca, krzemu, oraz internacjonalizacja młodej branży. Mamy wyraźny trend do konsolidacji w branży, mówi dyrektor generalny Solarworld, frank Asbeck, w piątek dla agencji finansowej dpa-AFX. Założyciel największej niemieckiej firmy sol... Więcej »

Z powodu lepszej przejrzystości pozostanę tutaj przy temacie Givaudan w kontekście śledzenia rozwoju kursu. Dziś pomimo niepewności na giełdzie przed niewielkim wygasnięciem opcji, cieszy się sporą popularnością, szybko przeskakuje ponad 900 na 914.

Givaudan podąża w środowisku rynkowym ogólnie słabym, wsparcie dla tendencji spadkowej wspieranej przez manipulacje cenami ropy naftowej (co dzisiaj naturalnie nie pomaga akcjom naftowym) oraz manipulacje ceną złota, gdzie banki przechowują swoje oszukane hedgingowe fundusze. Korekty rzadko zachodzą przewidywalnie i łagodnie, ale z psychologicznym szokiem i masowym spadkiem, tylko w ten sposób można wywołać wycofanie kupujących z rynku i zsunięcie się na tendencję spadkową. Z kolei wzrosty na rynku ogólnym praktycznie zawsze przebiegają bardzo powoli z bardzo ostatnią przesadzoną tendencją. W skrócie, Givaudan dzisiaj jedną z niewielu spółek mających wzrosty dzięki zamknięciu 2 zakładów w USA i około 130 zwolnień. Ponadto blisko w obszarze minusa notują na przykład LEM, CKW, Bucher, Komax, Schulthess, Xstrata i czerwony biegacz SwissSolar. Następnie odniesienie wyżej do Conergy od Manfreda, ponownie słuszne, niestety zbyt dużo sceptycyzmu nie posłuchano, teraz bardzo popularne ze względu na nowe manipulacje cenami ropy na poziomie 70$/baryłka. Pomimo obecnego wskaźnika P/E powyżej 20, szybko osiągnięto poziom 103 €, po informacji w okolicach 88 €.

Dzisiaj, 31 stycznia, prawdopodobnie z powodu współczucia dla złych wyników CIBA, odczuwa spadek, wczoraj jeszcze na poziomie 930, a dzisiaj już poniżej 910. Trzeba więc ponownie dokonać pewnej korekty.

Oni ciągle kupują własne akcje. Nie ma większego ryzyka dla kursu. Pozdrawiam, Rich.

Napisany przez ADMCI4
Givaudan jest notowany na giełdzie od 6 lat. Z wyjątkiem 2000 roku, cena na 31.12 zawsze była wyższa niż cena z 31.12 poprzedniego roku. Czy uważasz, że ten trend może się utrzymać w nieskończoność?

Kto to wie, spekulacje od grudnia do grudnia nie są niczym dla inwestora / tradera takiego jak ja. Wycena z PE 15 jest bardzo atrakcyjna, zyski są solidne, prognozy często się sprawdzają. Jak wspomniano, Givaudan prowadzi program wykupu akcji, wypłaca dywidendę i w określonych okresach jest ulubieńcem giełdy. Wykorzystaj słabość kursu do długoterminowych inwestycji. 1000 stanowi już pewne utrudnienie, ale nie jest nie do przezwyciężenia, dopóki rynek nadal pragnie aromatów.

Napisany przez Simona
I dostałam jeszcze drobną kwotę w wysokości 906.-. Pozdrowienia, Simona

Dziś, 17 lutego, pomimo terminu opcji, Givaudan rozwija się przyjaźnie i osiąga 945. Jest handlowalny od najniższego punktu wejścia, nie musi koniecznie być zamykany.

Napisany przez Simona
Tak, podoba mi się. Płatności za 2005 rok zostaną dokonane 21 lutego 2006 roku: https://www.givaudan.com/appl/inet/gwstatic.nsf/page/in-hom?opendocument Pozdrowienia, Simona

Nowe liczby w górę i w dół, zainteresowanie zwraca podniesiona dywidenda i program odkupu akcji, co może przypaść do gustu inwestorom? Wskaźnik cena/zysk aktualnie wynosi 15, warto zachować nawet w razie słabości. Meldung: 07:36 Givaudan/2005: Przychody +3,6% do 2778 mln CHF; zysk wzrósł do 406 (337) mln Nazwa Ostatnia Zmiana GIVAUDAN N 942,00 - (%) Zurych (AWP) - Givaudan SA w roku obrotowym 2005 zwiększyła przychody o 3,6% do 2778 (r/r 2680) mln CHF. W walucie lokalnej wzrost ten wynosił 2,5%. Wzrost został osłabiony przez racjonalizację portfela składników w obu działach - poinformowała Givaudan w komunikacie z wtorku. Zysk operacyjny na poziomie EBIT wzrósł o 7%, sięgając 513 (480) mln CHF, mimo odpisu w wysokości 21 mln CHF, co przekłada się na marżę EBIT na poziomie 18,5 (17,9)%. Zysk netto był o 21% wyższy niż w poprzednim roku, osiągając 406 (337) mln CHF. W ten sposób Givaudan przekroczył prognozy analityków dotyczące przychodów i zysku netto, ale nie udało się osiągnąć EBIT. Konsensus AWP dla przychodów wynosił 2756 mln CHF, dla EBIT - 541 mln CHF oraz dla zysku netto - 387 mln CHF. Rada nadzorcza proponuje na Walnym Zgromadzeniu dywidendę w wysokości 17,60 CHF, w poprzednim roku wyniosła ona 9,80 CHF, dodatkowo wypłacono dywidendę dodatkową w kwocie 6,50 CHF. W ramach trzeciego programu odkupu akcji, który rozpoczął się w maju 2005 roku, do połowy lutego zakupiono 34800 akcji. Program przewiduje odkupienie maksymalnie 720000 akcji i został teraz przedłużony do 31 maja 2007 roku. Dział Aromatów osiągnął 1647 (1607) mln CHF przychodów, marża EBIT wzrosła do 21,4 (19,3)%. Dział Substancji Zapachowych osiągnął przychód na poziomie 1131 (1073) mln CHF i uzyskał marżę EBIT na poziomie 14,2 (15,8)%. W bieżącym roku obrotowym Givaudan chce zachować swoją wiodącą pozycję na rynku i spodziewa się dobrego wyniku. Grupa koncentruje się na rynkach o wysokich stopach wzrostu, na segmentach obiecujących wysoką wartość dodaną, na innowacyjnych platformach oraz na dobrze wykwalifikowanej sile roboczej, wynika z prezentacji na konferencji prasowej bilansu z wtorku. Ponadto Givaudan będzie konsekwentnie dążyć do dyscypliny kosztowej i skupi się na zrównoważonym zwrocie dla udziałowców - jak wskazuje prezentacja. Planowane jest wprowadzenie strategicznych inicjatyw w celu zamknięcia luk w portfolio. Givaudan jest więc dobrze ustawiony, aby osiągnąć dobry wynik w 2006 roku. cf/mk/gab

Cybercrash ogłosił kupno. Dla mnie jedna z najbardziej solidnych spółek w SMI. Doskonały, łatwy do zrozumienia produkt, lider na rynku światowym, dobre zarządzanie, dobra dywidenda. Kursy od lat rosną bez załamania. Trwają programy odkupu akcji. Dywidendy są regularnie zwiększane. Chciałbym mieć więcej z nich w PF. Dziś po ogłoszeniach przed otwarciem giełdy lekko w dół. Sprzedaj po dobrej wiadomości. Ale ten, kto teraz sprzeda, na pewno się myli. Pozdrawiam, Rich. Givaudan zwiększa zysk o 21 procent. Genewa. AP/baz. Genewski koncern ds. nut i aromatów Givaudan zakończył ubiegły rok z wyraźnym wzrostem zysków po związaniu sprintu. Zysk netto wzrósł o 21 procent w porównaniu z poprzednim rokiem do 406 milionów franków, jak poinformowała firma we wtorek. Przewyższyło to oczekiwania analityków finansowych. Obroty wzrosły o 3,6 procent do 2,778 miliarda franków; w walutach lokalnych sprzedaż wzrosła o 2,5 procent. W pierwszym półroczu 2005 r. Givaudan zgłosił spadek obrotów i zysków. Do pomyślnego zakończenia roku przyczynił się także wynik finansowy. Akcjonariusze otrzymają dywidendę o 8 procent wyższą, wynoszącą 17,60 franka za akcję. Givaudan jest zadowolony z obecnego roku i zakłada obronę wiodącej pozycji na rynku oraz uzyskanie dobrego wyniku.

Napisany przez Simona
A oto pozostałe dobre wieści: https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/givaudan.asp Pozdrowienia, Simona

Tutaj wynik kursu sprawia radość. Od dłuższego czasu tytuł zna tylko jedno kierunek. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Musisz znaleźć coś, co sprawi Ci radość.Jedno z niewielu miejsc, gdzie jeszcze nie padał śnieg.Pozdrowienia,Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata