Wszystkie te wskazówki są poprawne i nie ułatwiają decyzji.
Chcę zabezpieczyć sobie tytuł w dziedzinie energii alternatywnej, jakby coś złego chciało się stać z ropy naftowej.
Mimo to, uważam, że obecnie Conergy jest najlepszą alternatywą. W poniedziałek kupię pierwszą transzę, a w najgorszym przypadku dokupię ponownie.
Dlatego na mojej liście obserwowanych mam (do porównania): IBERDROLA (-4,46% od 52-tygodniowego maksimum), Sharp (-2,44%), Conergy (-14,90%), Solarworld (-9,91%).
Interesujące, że w USA prawie nic w tym kierunku się nie dzieje. IBERDROLA jest największym właścicielem farm wiatrowych na świecie. Hiszpania jest bardzo agresywna i chce, aby w 2010 roku 29% energii pochodziło ze źródeł odnawialnych. Niemcy 12,5%, Finlandia 31,5% i Dania 29%. Te kraje promują, dlatego nie tylko są wiodące, ale też zapewniają funkcjonowanie poprzez subsydia. Jak widzieliście, jak natychmiast zareagowano po zatrzymaniu dostaw rosyjskiego gazu, jestem przekonany, że po tej sytuacji niezależność będzie dodatkowo wspierana (poprzez subsydia). Teraz Conergy także działa w Hiszpanii. Commerzbank mówi: sprzedaż będzie rosła o 48% rocznie! (2004-2008).
Co do Sharp: jest największym dostawcą komórek krzemowych. Sunways jest jeszcze mały (kapitalizacja rynkowa 140 mln EUR), ale zdobywa udziały rynkowe Sharpa. Wygląda na to, że w chwili obecnej produkują najlepszą technicznie komórkę słoneczną. Tutaj również przewiduje się wzrost o 40% (tutaj tylko powtarzam, co czytam).
Conergy nie jest tani. Sunways w 2005 roku miał ujemny przepływ gotówki (po inwestycji w rozbudowę). W przypadku Iberdrola warto jeszcze poczekać. Niepewność dotycząca Endesy i Gas Natural.
Zauważyłem następujące informacje na temat Conergy:
TŁO: W branży solarniczej rośnie presja konsolidacyjna
16.12.2005 06:22:41, dpa-AFX Internet
FRANKFURT (dpa-AFX) - Po gwałtownym wzroście w zeszłym roku branża solarna stoi przed falą konsolidacji. Powodem jest niedobór ważnego surowca, krzemu, oraz internacjonalizacja młodej branży. Mamy wyraźny trend do konsolidacji w branży, mówi dyrektor generalny Solarworld,
frank Asbeck, w piątek dla agencji finansowej dpa-AFX. Założyciel największej niemieckiej firmy sol...
Więcej »