Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak zabezpieczyć emeryturę już w młodym wieku?

Napisany przez ADMCI4
Chociaż mam dopiero 19 lat i w przyszłym roku zdobędę maturę, to już teraz zastanawiam się nad moją emeryturą. W lecie 2010 roku zamierzam rozpocząć naukę zawodu i zastanawiam się, co mogę zrobić już teraz na przyszłość. Nie mam żadnej wiedzy na ten temat i byłbym wdzięczny za wszelkie rady od osób, które mogłyby mi pomóc w tej kwestii. Ktoś może mi coś powiedzieć na temat ubezpieczenia na życie, emerytury Riester, oszczędzania na budowę mieszkania lub podobnych rzeczy??? Bardzo dziękuję, RickyP

Napisany przez Mike Spezi
RickyP pisze: Jestem dopiero 19-latkiem i w przyszłym roku będę zdawał maturę, ale obecnie zastanawiam się nad emeryturą. W lecie 2010 roku najprawdopodobniej zacznę praktykę zawodową i zastanawiam się, co mogę teraz zrobić na później. Nie mam żadnej wiedzy na ten temat i byłbym wdzięczny, gdyby tutaj byli ludzie, którzy mogliby mi udzielić obszernych rad na ten temat. Kto mógłby coś powiedzieć na temat ubezpieczeń na życie, emerytury Riester, oszczędzania mieszkaniowego lub podobnych rzeczy??? Dzięki z góry, RickyP
Zastanawianie się nad tym jest już dobrym pierwszym krokiem. Ogólnie rzecz biorąc, im wcześniej zaczniesz dbać o emeryturę, tym lepiej! W efekcie będziesz musiał zainwestować mniej pieniędzy na przestrzeni czasu do faktycznego przejścia na emeryturę, aby zrekompensować lukę emerytalną, niż gdybyś zaczął to robić dopiero w wieku 30 lub 40 lat. Ponieważ zaczynasz praktykę w 2010 roku, zalecam najpierw zawarcie produktu Riester. Ponieważ twoje dochody w trakcie praktyki są stosunkowo niskie, płacisz jedynie 4% ze swoich dochodów brutto, pomniejszonych o dopłaty państwowe. Dodatkowo, będąc osobą poniżej 25 roku życia, otrzymujesz bonus w postaci 200 euro dopłaty. To daje interesujący wskaźnik dofinansowania. Na razie nie chciałbym zagłębiać się w szczegóły. Proszę też zapoznać się z już opublikowanymi wpisami członków forum Planvoll, PI112 oraz z mojego. Znajdziesz tam szczegółowe informacje na temat emerytur. Podpisanie umowy oszczędnościowej przy rozpoczęciu praktyki to także właściwy i mądry krok. Pozwól, aby twój miesięczny wkład z wynagrodzenia wpływał jako oszczędności kapitałowe na konto oszczędnościowe. Twój przyszły pracodawca jest zobowiązany, na podstawie prawa o kapitałach pracowniczych, do zaoferowania tej formy realizacji. Proszę zapytać o ewentualne wsparcie finansowe przy rozpoczęciu praktyki. Po zakończeniu praktyki, gdy można spodziewać się wzrostu dochodów, zalecam dodatkowe działania w zakresie emerytury. Które produkty wtedy wchodzą w grę, zależy przede wszystkim od twojej sytuacji życiowej w tym momencie. Ogólnie rzecz biorąc, warto budować system emerytalny na kilku filarach. (3-model filarowy) Polecam artykuł o Riesterze w ostatnim wydaniu Focus Money. Chętnie służę pomocą w razie dodatkowych pytań. W razie zainteresowania pytaj. Pozdrawiam Mike Debeka Versichern - Bausparen: Mike Niedermeyer

Napisany przez C. Andreas
RickyP pisze: Jestem zwar dopiero 19-latkiem i w przyszłym roku zdobędę maturę, ale obecnie zastanawiam się nad emeryturą. Niewątpliwie w lecie 2010 roku rozpocznę naukę zawodu i zastanawiam się, co mogę teraz zrobić na przyszłość. Nie mam żadnej wiedzy na ten temat i byłbym wdzięczny, gdyby tutaj były osoby, które mogłyby udzielić mi obfitej porady na ten temat. Kto może mi coś powiedzieć na temat ubezpieczenia na życie, emerytury Riester, oszczędzania mieszkaniowego czy czegoś podobnego??? Serdeczne dzięki, RickyP
Cześć Ricky, zanim zaczniesz zastanawiać się nad możliwymi produktami, dużo ważniejsze jest przemyślenie swojej filozofii. Czyli jakie są twoje cele? a.) Czy chcesz skorzystać ze wszystkich premii ze strony państwa? b.) Czy planujesz jeszcze kiedyś studiować? c.) Czy chcesz w przyszłości nabyć własność? d.) .... Te pytania musisz sobie postawić jako młody człowiek, a potem znaleźć odpowiedniego partnera do realizacji swoich planów, jasna rekomendacja, albo doradca finansowy, albo doradca honorowy. Dlaczego? Sensowne jest wybranie w momencie rozpoczęcia kariery mieszanki różnych produktów, doradca finansowy może pomóc ci wybrać odpowiednich partnerów za pomocą kalkulatora porównawczego. Bank czy agent ubezpieczeniowy tego nie zrobią, ponieważ na rynku nie istnieje uniwersalne towarzystwo. Podpisanie umowy Riester z pewnością nie jest błędem, wręcz jest to zachęcane przez państwo. Dla ciebie istnieje kilka opcji, np. plany oszczędnościowe bankowe, klasyczne ubezpieczenia lub z funduszami oraz plany oszczędnościowe funduszowe. Fundacja Finanztest rekomenduje od lat, patrz także listopad 2009 strona 18, zawarcie planu oszczędnościowego z funduszami przed 40 rokiem życia. Dlaczego? z trzech powodów a. szanse na wysoki zwrot inwestycji w dłuższej perspektywie, pomimo kryzysów i przyszłych wydarzeń b. znacznie mniejsze koszty w porównaniu do ubezpieczenia c. najważniejsze, elastyczność, możesz w dowolnym momencie zatrzymać swoje wpłaty, a potem wznowić lub dostosować. Ubezpieczenia na życie możesz na razie całkowicie pominąć w twoim wieku, nie zagłębiałbym się zbytnio w ten temat. Co do planu oszczędzania mieszkaniowego, więc? znowu pytanie, czego chcesz zrobić w przyszłości, budować? czy tylko oszczędzać? czy może i to i to? wszystko jest możliwe. Przyjmijmy scenariusz budowy i przykład do tego: Płacisz 40 euro składek VL, na co otrzymujesz premię oszczędnościową pracownika w wysokości 43 euro od państwa Płacisz 43 euro miesięcznie, na co otrzymujesz dodatkową premię budowlaną w wysokości 45 euro od państwa Łącznie wpłynie 83 euro do umowy. konto oszczędnościowe budowlane w Alten Leipziger, okres oszczędzania 7 lat Suma oszczędności budowlanych 17.000 euro Oprocentowanie oszczędności 1,4%, saldo po 7 latach prawie 8.000 euro Opcja kredytowa na kwotę 15.000 euro po 3,90% miesięcznie. Spłata 197,80 euro Mam nadzieję, że to ci pomoże.

Dokonujesz wpłaty w wysokości 40,- euro jako VL, za co otrzymujesz dopłatę do oszczędności pracowniczych w wysokości 43,- euro od państwa Dokonujesz wpłaty w wysokości 43,- euro miesięcznie, za co otrzymujesz dopłatę mieszkaniową w wysokości 45,- euro od państwa Razem wpłacasz 83,- euro na konto oszczędnościowe. konto oszczędnościowe w Alten Leipziger, okres 7 lat Suma oszczędności budowlanych 17.000 Oprocentowanie podstawowe 1,4 %, saldo po 7 latach prawie 8.000 euro Opcja kredytu w wysokości 15.000 euro na 3,90 % miesięcznie, spłata 197,80 Miejmy nadzieję, że pomogłem. Teraz musisz mi to naprawdę wytłumaczyć. Jako agent wyłącznościowy jestem tak niekompetentny, a skoro jesteś uniwersalnym geniuszem i zawsze w swoim magicznym sklepiku oferujesz najlepszy produkt dla klienta, zastanawiam się, dlaczego mój produkt jest o wiele lepszy niż Twój przy takim samym okresie? Przy okazji wiem dokładnie, że Ty i kilku innych nie jesteś w stanie oferować moich produktów! Tyle na temat wiarygodności wyborów na korzyść klienta! Ale teraz przejdźmy do samego kredytu budowlanego: Jaka jest opłata początkowa dla sumy kredytu budowlanego w wysokości 17.000 w Twojej ofercie? Jakie są opłaty za prowadzenie konta lub inne dodatkowe koszty? Co się dzieje po zrezygnowaniu z kredytu? Nie musimy dyskutować o dopłacie mieszkaniowej i dopłacie do oszczędności pracowniczych, ponieważ są one niezależne od dostawcy! Ile to jest prawie 8000 euro ? 7099 czy 7999 ? Jak wysokie są rzeczywiste wpłaty własne? Jakie jest oprocentowanie przy wcześniejszej rezygnacji? Kiedy kredyt zostanie spłacony przy podanej spłacie ? (Mógłbym też odpowiedzieć na te pytania) Oto porównanie z identycznymi liczbami: 17000 BS - Suma 1% opłata początkowa - 170, euro Oprocentowanie salda 3% przy dokładnie 7-letnim okresie = 8418,68 euro Premia za wykształcenie 160, - euro przy co najmniej 24 miesiącach regularnej oszczędności Przy wcześniejszej rezygnacji przed upływem 7-letniego okresu wiążącego, tylko 0,5% potrącenia z salda! kredyt budowlany 15.000 euro na 3,14% , np. 148,50 euro na 10 lat. pozdrawiam mike

kredyt budowlany w wysokości 15 000 euro po 3,14%, na przykład 148,50 euro na 10 lat. Pozdrowienia, Mike Oprocentowanie w Debeka wynosi 5%, do tego dochodzi opłata kredytowa w wysokości 1,5%. Zobacz: Debeka - Kupowanie ubezpieczeń: Umowa oszczędnościowa w Debeka Jeśli otrzymałbym 3% oprocentowania kapitału w okresie oszczędzania, a następnie musiałbym płacić tylko 3,14% oprocentowania kredytu w wysokości 15 000 euro, proszę o przesłanie mi wniosku Debeka na kwotę 17 000 euro. Chętnie zawrę umowę.

I znowu źle! W końcu nie chodzi tutaj o pożyczkę z umowy oszczędnościowej związanej z budownictwem mieszkaniowym w kwocie 17,000 euro. Czyli czy biedny oszczędzający na budownictwo mieszkaniowe w Twoim przypadku oszczędza około 8000 euro przy kwocie 17,000 euro, aby otrzymać pożyczkę w wysokości 15,000 euro!? W Twoim przypadku jest mowa o opcji pożyczki bez podania innych parametrów, takich jak koszty i okres kredytowania. Ale skoro nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań, dla mnie jest jasne, co należy myśleć o Twoim wpisie. Tutaj miałbyś szansę przekonać mnie o swojej wiedzy fachowej. Pytania w sumie nie były specjalnie trudne.

Tutaj dla porównania identyczne liczby: 17000 BS - opłata końcowa 1% - 170, euro Oprocentowanie oszczędności 3% przy dokładnie 7 latach okresu zapadalności = 8418,68 euro Bonus edukacyjny 160, - euro przy co najmniej 24 miesiącach regularnego oszczędzania Przy wypowiedzeniu umowy przed upływem 7-letniego okresu wiążącego, odsetki od oszczędności są pomniejszane o tylko 0,5%! Teraz rozumiem, o co Ci chodzi :-) lol Najlepsi dostawcy na rynku, jeśli chodzi o samą oszczędzanie, oferują obecnie pewne 4% zwrotu z inwestycji. Po 10 latach opłata końcowa jest zwracana. pożyczka budowlana w wysokości 15 000 euro z oprocentowaniem 3,14%, na przykład 148,50 euro na 10 lat. Znowu chciałbym zawrzeć umowę Debeka na pożyczkę w wysokości 15 000 euro z oprocentowaniem 3,14% na 01 stycznia 2017 r., proszę przekaż mi umowę kredytową, chętnie zabezpieczę już teraz warunki.

Napisany przez ADMCI4
Czy to nie straszne, co tu wypisujecie?????Eine 17.000,-€ BS für 40,-€ VL?????Absolut unseriös!!!!!!!!!MFG

Tak, w pełni się zgadzam! Ja również nie zaoferowałem tego. Jak widzisz, C.A. do tej pory nie udzielił żadnej odpowiedzi. Pozdrawiam Mike

finanztom pisze: Czyż to nie straszne, co tu piszecie????? Oszczędności mieszkaniowe w wysokości 17 000 euro za 40 euro miesięcznie ze wsparciem z pracodawcy????? Absolutnie niesolidne!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam
nie do końca, 7 lat okresu oszczędzania Oszczędzanie 40 euro z wsparciem z pracodawcy i 43 euro miesięcznie z tytułu premii budowlanej. To daje sumę oszczędności w Bausparvertragu 17 000 euro. Podając przykład liczb, chciałem pokazać, co oznacza wpłacanie 83 euro miesięcznie na konto oszczędności mieszkaniowych. Pan z Deutsche Beamtenkasse powiedział tylko, że Debeka jest lepsza, ale w gruncie rzeczy nie o to chodzi, kto jest lepszy czy gorszy. konto oszczędności mieszkaniowych, które przedstawiłem jako Alte Leipziger, ma na celu jedynie przybliżenie działania Bausparvertragu, ponieważ ten młody mężczyzna pytał o informacje na temat produktów.

C. Andreas pisze: Oto porównanie z identycznymi liczbami: 17000 BS - Opłata manipulacyjna 1% - 170, euro Stopa odsetkowa 3% przy dokładnie 7-letnim okresie trwania = 8418,68 euro Bonus edukacyjny 160, - euro przy co najmniej 24-miesięcznym regularnym oszczędzaniu Przy wypowiedzeniu umowy przed upływem 7-letniego okresu wiążącego, tylko 0,5 % potrącenie od salda! Teraz rozumiem, o co Ci chodziło :-) lol Najlepsi dostawcy na rynku, jeśli chodzi o samo oszczędzanie, oferują obecnie bezpieczną stopę zwrotu w wysokości 4%. Po 10 latach można odzyskać opłatę manipulacyjną. kredyt hipoteczny 15.000 euro oprocentowany na 3,14%, np. 148,50 euro na 10 lat. Chciałbym również zawrzeć umowę kredytową Debeka na 15.000 euro z oprocentowaniem 3,14% na 01 stycznia 2017 roku, proszę o przesłanie mi umowy kredytowej, chętnie zabezpieczyłbym sobie już teraz warunki.
Nadal nie zrozumiałeś, na co chciałem zwrócić uwagę. Nadal nie potrafiłeś odpowiedzieć na pytania! Także nie zakwestionowałem, że na rynku są inne bardzo dobre kasy oszczędnościowo-budowlane, takie jak Alte Leipziger! W przypadku kredytu nigdy nie twierdziłem, że ma on związek z wcześniej wspomnianą umową kasy oszczędnościowo-budowlanej! Ty również nie!! Jeśli mogę dostać kredyt stały na znacznie lepszych warunkach, wzięcie kredytu z umowy kasy oszczędnościowo-budowlanej o obecnie wymienionym oprocentowaniu 5% w ogóle nie ma sensu. Ale uwzględnienie istniejącego salda kasy oszczędnościowo-budowlanej tak! Na tym chciałbym zakończyć. Być może warto wrócić do punktu wyjścia pytającego! Mike

Napisany przez ADMCI4
Nie, nie!!! Odpowiadacie na pytanie o zabezpieczenie emerytalne proponując kredyt budowlany i rozmawiając o korzystnych pożyczkach. Oceniam to na 6. - chybiony temat. konto oszczędnościowe nie nadaje się do zabezpieczenia emerytalnego. Ostatecznie, jest on związany z nieruchomościami. Oprocentowanie to żart. Podlega opodatkowaniu i zazwyczaj jest opatrzony złym Bausparkasse. Pozdrawiam

finanztom pisze: Nie, nie!!! Tutaj pada pytanie o zabezpieczenie emerytalne, a Ty wychodzisz z kontem oszczędnościowym i mówisz o korzystnych pożyczkach. Ocena: 6. Temat chybiony. konto oszczędnościowe nie nadaje się na zabezpieczenie emerytalne. Ostatecznie jest związane z gospodarką mieszkaniową. Oprocentowanie to kpina. Podlega opodatkowaniu i zazwyczaj mają zły numer Bausparkasse. Pozdrowienia
Dyskusja nigdy nie dotyczyła zawierania umowy konto oszczędnościowe na zabezpieczenie emerytalne. O rany, to już twoje drugie wejście bez przeczytania wcześniejszych postów.

Cześć Finanztom, słowo IHR jest tu nie na miejscu! Proszę przeczytaj moją pierwszą odpowiedź na pytanie. Wszystko co następuje, odnosi się wyłącznie do Pana C.A. Pozdrowienia Mike

Napisany przez ADMCI4
Jep. Przepraszam Mikea.

Napisany przez ADMCI4

Cześć Ricky,

Zanim zadasz pytanie o możliwe produkty, ważniejsze jest przemyślenie swojej filozofii. To znaczy, jakie są Twoje cele?

a.) Czy chcesz skorzystać z wszelkich premii ze strony państwa?
b.) Czy planujesz później studiować?
c.) Czy chcesz nabyć własność w przyszłości?
d.) ....

Te pytania musisz wyjaśnić jako młody człowiek, a następnie znaleźć odpowiedniego partnera do realizacji swoich planów. Kluczową rekomendacją jest skontaktowanie się z doradcą finansowym lub doradcą prowizyjnym. Dlaczego?
W początkach kariery zawodowej sensowne jest stosowanie mieszanki różnych produktów. [url]doradca[/url] finansowy może pomóc Ci znaleźć odpowiednich partnerów za pomocą kalkulatora porównawczego. Bank czy agent ubezpieczeniowy nie, ponieważ na rynku nie ma uniwersalnych towarzystw.

Zawarcie umowy Riester na pewno nie jest złym pomysłem, wręcz pożądanym przez państwo. Dla Ciebie istnieje kilka możliwości: oszczędzanie w banku, ubezpieczenia w formie tradycyjnej lub z funduszami inwestycyjnymi oraz oszczędzanie w funduszach. Fundacja Finanztest zaleca już od kilku lat, patrz także listopad 2009, strona 18, zawarcie planów oszczędnościowych w funduszach przed 40 rokiem życia. Dlaczego? z trzech powodów:

a. szanse na zysk w długim okresie czasu, pomimo kryzysów i nadchodzących
b. znacznie niższe koszty w porównaniu z ubezpieczeniem
c. najważniejsze, elastyczność, możesz w każdej chwili wstrzymać swoje wpłaty, a następnie wznowić lub dostosować.

[url]ubezpieczenie na życie[/url] możesz w swoim wieku całkowicie pominąć, nie zagłębiałbym się w to.

Umowę oszczędnościową na budowę, no i co teraz? znowu pytanie, co chcesz w przyszłości robić, budować? czy tylko oszczędzać? czy nawet jedno i drugie? wszystko jest możliwe.
Rozważmy scenariusz budowy i przykład:

Płacisz 40 zł miesięcznie w ramach programu VL, otrzymujesz od państwa dopłatę do oszczędzania pracowniczego w wysokości 43 zł
Płacisz 43 zł miesięcznie, otrzymujesz od państwa dopłatę mieszkaniową w wysokości 45 zł

Łącznie wpływa 83 zł na [url]konto[/url] oszczędnościowe.
Umowa oszczędnościowa w Alte Leipziger, okres 7 lat
Suma oszczędności 17 000 zł
Oprocentowanie oszczędności 1,4%, saldo po 7 latach prawie 8 000 zł
Opcja pożyczki w wysokości 15 000 zł oprocentowanej na 3,90% miesięcznie. Spłata 197,80 zł

Mam nadzieję, że pomogłem.

Nie muszę prowadzić, wystarczy że jestem przed tobą.

Pozdrawiam

Napisany przez Damasus
Moim zaleceniem jest: 1) Zbuduj rezerwę finansową w wysokości 2-3 miesięcznych wynagrodzeń, minimum 3000€ na koncie oszczędnościowym lub w funduszu pieniężnym. 2) Zabezpiecz swój najważniejszy majątek - zdolność do pracy. Oznacza to ubezpieczenie rentowe (BU) w wysokości miesięcznego wynagrodzenia netto, dopóki jesteś zdrowy. Zakup czystej polisy na ryzyko, opłać ją rocznie. Dodatkowo, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, które wypłaca odszkodowanie w przypadku poważnego uszczerbku na zdrowiu. 3) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej osobistej jest również konieczne, aby nie ponosić kosztów odszkodowań dla osób trzecich z własnego majątku. 4) Co miesiąc oszczędzaj stałą kwotę w funduszu akcyjnym. Ważne jest regularne wpłacanie pieniędzy każdego miesiąca, nie szukanie leniwych wymówek - to długoterminowa ochrona majątku. 5) Lokuj nadwyżkę miesięczną lub dodatkowe wpłaty w obszarze rynku pieniężnego. Co 6 miesięcy możesz zainwestować dodatkowe środki. Na przykład w emerytury dodatkowe takie jak RIESTER lub RÜRUP.

Damasus pisze: Chciałbym poradzić Ci następujące rzeczy: 1) Wybuduj rezerwę dostępną w każdej chwili w wysokości 2-3 miesięcznych wynagrodzeń, ale co najmniej 3000€ na koncie oszczędnościowym lub w funduszu rynku pieniężnego. 2) Zabezpiecz swój najważniejszy majątek, czyli swoją zdolność do pracy. To znaczy ubezpieczenie rentowe od niezdolności do pracy w wysokości miesięcznego wynagrodzenia netto, dopóki jesteś zdrowy. I to tylko jako czystą POLISĘ RYZYKA, którą opłacasz rocznie. I ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, które wypłaca odszkodowanie w razie poważnych urazów. 3) Posiadanie prywatnego ubezpieczenia OC to także konieczność - aby nie musieć pokrywać uzasadnionych roszczeń osób trzecich z własnego majątku. 4) Następnie oszczędzaj co miesiąc określoną kwotę w funduszu akcyjnym, WAŻNE JEST WPŁACANIE KAŻDEGO MIESIĄCA, nie szukaj leniwych wymówek -> długoterminowe budowanie majątku. 5) Inwestuj pozostały miesięczny nadmiar lub dodatkowe wpłaty w obszarze rynku pieniężnego. Co 6 miesięcy możesz zainwestować dodatkowe pieniądze. Na przykład w ubezpieczenie emerytalne wspierane przez państwo, takie jak Riester lub Rürup.
Czy naprawdę uważasz, że taki rodzaj zabezpieczenia jest właściwą drogą dla 19-letniego praktykanta jako początek? W punkcie 2 masz moje pełne poparcie!! To naprawdę bardzo istotny aspekt. Wątpię, czy praktykant zawsze ma dostępne 3000,- euro na czarną godzinę. Nie musi koniecznie mieć własnego ubezpieczenia OC! Może on - jako praktykant lub student, jeśli spełnia odpowiednie warunki - pozostać ubezpieczony przez rodziców do maksymalnie 27. roku życia. Pozdrowienia, Mike

Napisany przez Damasus
Uważam, że taka rezerwa powinna być już teraz budowana ze względu na możliwość nagłych i wysokich nieprzewidzianych kosztów (uszkodzony laptop, wymagana opłata własna w przypadku wypadku samochodowego..., zazwyczaj zdarzają się wtedy, gdy miesiąc obfituje już w duże wydatki) PH-> Rodzice powinni mieć ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (PH). To jest ważne, ponieważ w praktyce już spotkałem się z sytuacją, gdzie zalecono takie ubezpieczenie, nawet nie pytając o to, czy rodzice je posiadają.

Damasus;26022 pisze:Uważam, że warto budować rezerwę w takiej wysokości, ponieważ dziś mogą szybko pojawić się duże, nieprzewidywalne koszty (laptop się psuje, występuje wypadek samochodowy z własną częścią...-> zwykle zawsze wtedy, gdy już i tak wydaje się dużo w danym miesiącu) PH-> Rodzice muszą mieć ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, to jest ważne, miałam już doświadczenie w praktyce, że takie zalecenia były udzielane, nawet bez sprawdzania, czy rodzice je posiadają
Naprawdę, Damasus, musisz mi uwierzyć, że mówię to, co myślę. Nie trzeba też na wszystko odpowiadać podwójnie. Oczywiste jest, że można być zakotwiczonym tylko w ubezpieczeniu OC rodzinnym, jeśli takie istnieje! Chyba dla przedszkolaka jest oczywiste, że dobrze jest mieć pieniądze na koncie na wypadek nieprzewidzianych sytuacji! To jednak nie było częścią mojej odpowiedzi, a raczej trudnością dla aplikanta, aby utrzymywał odpowiednie sumy gotówki. Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata