@wodim
St Exupery kiedyś powiedział: Jeśli chcesz zbudować statek, nie gromadź ludzi, aby zdobyć drewno, przygotować narzędzia, przydzielić zadania i podzielić pracę, ale naucz ludzi tęsknoty za szerokim, niekończącym się morzem.
Dokładnie ten ostatni punkt brakuje mi w wypowiedziach na forach oraz w biznesplanie.
No, no, to nie jest problem. Wiele osób wzbudziło we mnie tęsknotę. Ale nie mogli zrobić nic więcej niż życzyć mi powodzenia.
Cytat od CFO
Jeśli chodzi faktycznie o tylko 3-4000
euro - co jednak wątpię - to można by zorganizować 100
euro od 30 znajomych
To jest druga strona problemu: Ci ludzie się wyłączyli, gdy tylko wspomniałem trochę o moim pomysle. Prawdopodobnie nie potrafili zrozumieć mojego nieco nieszablonowego sposobu myślenia - w konsekwencji mojej reakcji na ich ogromne niezrozumienie jeszcze bardziej. (No cóż, moje odpowiedzi bywały często dość nierzetelne...)
Cytat od CFO
Więc, jako pierwsze przeanalizować biznesplan (wciąż zawiera wiele znaków zapytania),
Hm, na razie jasne: Wyeliminuj dotychczasowe powody niepowodzeń. Jednak one nie były jeszcze w nim zawarte, gdy chciałem przekonać banki. Ale one uznawały to za zbyt rozwlekłe sformułowanie - i: Co nas obchodzi, co mówi twój
doradca podatkowy. (Który jako autoryzowana instytucja potwierdził opłacalność, a następnie Urząd Pracy przyznał mi fundusze na przetrwanie.)
Jednak potem przeszkody były znaczne - jak już wspomniałem, uznałbym każdego za szalonego, kto przewidziałby mi wtedy, ile kryminalnej głupoty spotkało mnie wtedy. A potem jeszcze robić oburzony, gdy nie pozwalałbym sobie na to. Chyba bez sensu chcieć zrozumieć, co się dzieje w takich umysłach. Gdyby to byli konkurenci, to mógłbym to zrozumieć w ostateczności. Ale jak już wspomniałem, ta walka jest za mną. Tylko trochę kosztowało, co wolałbym zainwestować w sprawę.
Więc co do innych punktów: Jakie znaki zapytania widzisz w tym?