Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wczesne rozwiązanie ubezpieczenia emerytalnego związane z funduszami inwestycyjnymi!

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, mój mąż stara się wmówić mi, abym zrezygnowała z mojego funduszu emerytalnego, który działa od 1996 roku. Do wypłaty emerytury pozostały mi tylko jeszcze 2 lata, a więc także koniec ubezpieczenia. Twierdzi, że do tego czasu i tak nic już nie dostanę, więc zanim całkowicie stracę, powinnam postawić kropkę nad i. O ile jestem szczerze, to całkiem nie ma racji. Sam nie jestem już przekonany do tej sprawy. Czy powinnam podjąć ryzyko jeszcze na pozostały krótki czas i mieć nadzieję, że sytuacja się uspokoi do czasu mojej emerytury. A może wcześniejsza rezygnacja z utratą pieniędzy? Moje myśli krążą raz w jedną, raz w drugą stronę. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę. Pozdrowienia Bella49

Re: Wczesne rozwiązanie ubezpieczenia emerytalnego związane z funduszami inwestycyjnymi!

Napisany przez ADMCI4
Bella49 pisze: Witaj ludzie, mój mąż próbuje mnie przekonać, żebym wypowiedziała moje funduszowo związane ubezpieczenie emerytalne, które trwa od 1996 roku. Zostały mi tylko 2 lata do wypłaty emerytury i tym samym zakończenia ubezpieczenia. Twierdzi, że do tego czasu i tak nie otrzymam nic i zanim całkowicie nic nie dostanę, powinnam postawić kropkę nad i. Jeśli mam być szczerą - nie ma w tym tak dużo błędu. Ja sama nie jestem już przekonana do tego. Czy powinnam jeszcze podejmować ryzyko przez pozostały krótki czas i modlić się, że sytuacja się uspokoi do mojego wieku emerytalnego. Czy wcześniejsza rezygnacja z stratami? Moje myśli krążą w jednym i drugim kierunku. Jestem naprawdę wdzięczna za każdą wskazówkę. Pozdrawiam, Bella49
Witaj, czy w Twoim ubezpieczeniu nie ma możliwości przekierowania środków do innych funduszy? Większość ubezpieczycieli oferuje swoim klientom przynajmniej tę szansę! Przy wcześniejszej rezygnacji musisz liczyć się z dużymi stratami. Ponadto radziłabym Ci dokładnie przeanalizować zawarty umowę. Bez znajomości dokładnych warunków umowy trudno jest wypowiadać się konkretnie na temat Twojej sytuacji!!!! Do widzenia, Annika

Napisany przez Dasdi1970
Cześć Bella! Twoja sytuacja nie jest rzadkością. Nie chcę teraz dyskutować o sensie czy nonsensie polis oszczędnościowych, które przy 15 latach już na pewno mają bardzo negatywny bilans kosztów w porównaniu z planem oszczędnościowym inwestycyjnym. Ale o tym nie chciałam... Wróćmy do tematu: Ogólnie rzecz biorąc, zalecałbym nie rezygnować dwa lata przed upływem polisy, ponieważ okres dużych strat (związanych z kosztami) już za Tobą. Jeśli nie chcesz już podejmować dużych ryzyk do końca, być może powinnaś przenieść swoje już zgromadzone kapitał do funduszy emerytalnych lub rynkowych. Oczywiście zakładając, że obecnie inwestujesz w akcje. Trudno ocenić, jak rynek się rozwinie w ciągu najbliższych 2 lat. Oczywiście możliwy jest powrót do wzrostu, co mogłoby znacząco poprawić wartość polisy. Ale może też dojść do całkowitego załamania dolara i zrobimy klapę. Inny temat... Więc po prostu kontynuuj, ewentualnie zamroź umowę. Składki, które teraz płacisz, nie mają już czasu na rozwój. To jednak tylko moja opinia i spodziewam się sprzeciwu na tym forum...

Napisany przez C. Andreas
Cześć, jakie masz Fundusze inwestycyjne lub fundusze? i jakie to firmy?

Napisany przez Damasus
Większość towarzystw oferuje możliwość przeniesienia udziałów funduszy zawartych w ubezpieczeniu do depozytu. W ten sposób, jeśli nie potrzebujesz natychmiast pieniędzy, możesz przeczekać trudne czasy na giełdzie i sprzedać je po lepszych kursach. Lepszą opcją, ponieważ najpierw jest zwolniona z podatku, ale nie jest oferowana przez wszystkie towarzystwa, jest opcja przedłużenia, która oznacza, że będziesz bezpłatnie przetrzymywał swoją polisę w trudnych czasach i zaczniesz wypłacanie w bardziej korzystnym momencie

Napisany przez finanztom
Damasus pisze: Większość towarzystw oferuje możliwość przeniesienia zawartych w ubezpieczeniu udziałów w funduszach do depozytu. Dzięki temu możesz, jeśli nie potrzebujesz pieniędzy pilnie, przeczekać trudniejsze czasy na giełdzie i sprzedać je po lepszych cenach. Lepszą opcją, ponieważ początkowo jest zwolniona z podatku, ale nie wszystkie towarzystwa oferują tę opcję, jest opcja przedłużenia, co oznacza, że przez pewien czas przetrzymujesz polisę bez wpłat i zaczynasz wypłatę w tańszym momencie
Cześć, pytania są naprawdę świetne. Ważne są też pewne dane. Jak długo trwa umowa? Jaka jest długość pozostałego okresu? Jakie fundusze są przypisane? Ogólnie rzecz biorąc, najdroższym i najmniej opłacalnym rozwiązaniem jest zawieszenie polisy bez składania wpłat. Ponoszone są wysokie koszty i możesz stracić istniejące zwolnienie podatkowe. Proszę podaj te informacje, a możemy Ci pomóc. Pozdrawiam

Napisany przez Dasdi1970
finanztom pisze: Cześć, te pytania są naprawdę świetne. Zawsze ważne są również pewne dane. Jak długo już trwa umowa? Jak długi jest okres pozostały? Pozdrawiam
Ona naprawdę napisała wszystko!

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, pytania są naprawdę świetne. Ważne są zawsze także pewne dane. Jak długo już trwa umowa? Jak długi jest okres pozostały? Jakie fundusze są zaangażowane? Ogólnie jednak można powiedzieć, że najdroższym i najmniej opłacalnym rozwiązaniem jest zawieszenie umowy bezpłatnie. Wysokie koszty i możliwa utrata dotychczasowego zwolnienia podatkowego. Proszę przekaż te informacje, a będziemy w stanie pomóc. z poważaniem Pomijając kwestię mojego stosunku do polis inwestycyjnych, proszę mi wyjaśnić jedną rzecz. Dlaczego tracimy zwolnienie podatkowe przy zawieszeniu opłacania składek? Zakładam, że umowa została zawarta przed 2005 rokiem, była regularnie opłacana przez 5 lat i nie zostanie rozwiązana przed upływem 12 lat! pozdrowienia mike

Napisany przez finanztom
Mike Spezi pisze: Pomijając kwestię tego, że mam niewielkie zdanie na temat ubezpieczeń inwestycyjnych, musisz mi wyjaśnić następującą kwestię. Dlaczego tracimy zwolnienie podatkowe przy zawieszeniu wpłat? Przypuszczam, że umowa została zawarta przed 2005 rokiem, opłacana była przez 5 lat i nie zostanie wypowiedziana przed upływem 12 lat! Pozdrowienia Mike
Pytasz mnie o coś ważnego. Zaznaczyłem, że w przypadku pewnych okoliczności! I że muszę wiedzieć więcej na ten temat. Więc? Nie zakładam, pytaję!!!! Pozdrowienia

finanztom pisze: Zadajesz mi dobre pytanie. podkreśliłem, że w pewnych okolicznościach! I też, że muszę wiedzieć więcej na ten temat. Więc? Nie zakładam, pytaję!!!! Pozdrowienia
Więc Twoje stwierdzenie jest zdecydowanie błędne!! Zwolnienie z opłat nie ma absolutnie nic wspólnego z wypłatą zwolnioną od podatku! Ponadto jest napisane na górze, że umowa istnieje od 1996 roku i była opłacana składkami! Niektórzy, opętani potrzebą przekazu, tracą punkt odniesienia do faktycznego pytania! mike

Napisany przez finanztom
Mike Spezi pisze: Twoja wypowiedź jest zdecydowanie błędna! Zwolnienie z opłat nie ma absolutnie nic wspólnego z wypłatą zwolnioną od podatku! Ponadto, na górze jest napisane, że umowa istnieje od 1996 roku i była finansowana składkami! Niektórzy zbytnio lubią się dzielić informacjami, tracąc punkt odniesienia do właściwego pytania! Mike
masz rację!!!! Ale ta informacja nie jest błędna. Jeśli zawieszę składki na umowę, wartość umowy jest ponownie ustalana jako suma ubezpieczenia. W rezultacie powstaje nowa umowa. Jeśli zrobię to po 2005 roku, tracę zwolnienie podatkowe. Oficjalne oświadczenie różnych firm ubezpieczeniowych. Pozdrawiam

Napisany przez PI112
finanztom pisze: zgadza się!!!! Ale to oświadczenie nie jest fałszywe. Gdy dokonuję umowy bez składki, ustala się nową sumę ubezpieczenia na podstawie wartości umowy. W rezultacie powstaje nowa umowa. Jeśli to zrobię po 2005 roku, tracę zwolnienie podatkowe. Oficjalne oświadczenie różnych firm ubezpieczeniowych. Z poważaniem,
Cześć, chciałbym zobaczyć to oficjalne oświadczenie. Z tym twierdzeniem sprzeciwiasz się powszechnej praktyce prawnej i tworzysz zupełnie nowe podstawy, które są po prostu błędne. Uważam, że takie wypowiedzi nie są pomocne ani celowe! Pozdrowienia, Chris

To nadal jest kompletnie bez sensu!!

Napisany przez Damasus
mike ma rację, zwolnienie z opłat nie jest szkodliwe pod względem podatkowym. Znam wewnętrzne pismo największego niemieckiego ubezpieczyciela na życie potwierdzające tę informację. Jeśli opcja przedłużenia lub elastyczna faza dyspozycji jest przewidziana w umowie, również nie wpływa to negatywnie pod względem podatkowym.

Napisany przez ADMCI4
Damasus pisze: mike ma rację, zwolnienie od składki nie jest szkodliwe pod względem podatkowym, mam w tej sprawię wewnętrzne pismo największego niemieckiego ubezpieczyciela na życie, które to potwierdza. jeśli w umowie przewidziana jest opcja przedłużenia lub elastyczna faza wykonywania, to również jest to nie szkodliwe pod względem podatkowym.
może się zdarzyć, że źle jestem poinformowany. Otrzymałem to na piśmie od VoWo. jeśli się mylę to wielkie przepraszam. pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata