Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Kradzież danych z kart kredytowych - dotknięte wszystkie banki!

Napisany przez ADMCI4
To fiasko jest od dawna znane instytucjom kredytowym i nawet oczekiwane. Niemniej jednak instytucje kredytowe wciąż odmawiają wprowadzenia bezpiecznej metody uwierzytelniania - odcisku palca. Oto aktualny raport z portalu Welt Online: Niemieckie banki i kasy oszczędnościowe rozpoczynają dotychczas największą akcję wymiany kart kredytowych marek Visa i Mastercard w Niemczech. Powód: Dane kart kredytowych niemieckich turystów w Hiszpanii zniknęły u jednego usługodawcy. Teraz banki wymieniają setki tysięcy kart. Kradzież danych z kart kredytowych dotyczy, w przeciwieństwie do dotychczasowych informacji, klientów wszystkich banków i kas oszczędnościowych w Niemczech. Wszystkie banki są dotknięte, dlatego istnieje jednolita procedura, wszyscy ewentualni dotknięci klienci zostaną powiadomieni– powiedział Steffen Steudel, rzecznik Zentralen Kreditausschusses (ZKA) dla WELT ONLINE. Rzecznik ZKA nie chciał podać danych dla wszystkich banków. Według informacji z WELT ONLINE w tych dniach wymieniane są jednak setki tysięcy kart Visa i Mastercard w Niemczech. Oprócz klientów kas oszczędnościowych, Deutsche Bank, Postbank i inne banki prywatne, a także banki spółdzielcze oraz banki Raiffeisen są zaangażowane. Rzecznik kasy oszczędnościowej powiedział, że jeszcze nie ma pełnej informacji. Same banki spółdzielcze wycofują 60 000 kart i wymieniają je na nowe. Bank KarstadtQuelle wycofał 15 000 kart, a inni dostawcy, tak jak Lufthansa z kartą Miles-and-More oraz Barclaycard, którzy również sprzedają karty Visa i Mastercard, również planują wymianę tysięcy kart. Rzecznik Bundesverband deutscher Banken podobnie jak ZKA podkreślił, że jest to wyłącznie środek zapobiegawczy. Według dotychczasowych informacji ZKA w tym roku dane u jednego dostawcy usług finansowych w Hiszpanii zaginęły. Firma rozliczała również zakupy niemieckich turystów w Hiszpanii wykonane kartami kredytowymi Visa i Mastercard w określonych sklepach. Hiszpańska policja prowadzi śledztwo, a dostawcy kart przekazali zestawy danych wszystkich ewentualnie dotkniętych klientów w Niemczech instytucjom finansowym. Niejasne jest, czy kradzież danych to efekt ataku hakerów na dostawcę usług, tzw. procesora, czy nadużycia danych przez pracowników firmy. Według informacji z gazety Financial Times Deutschland, także karty kredytowe używane do zakupów w Niemczech mogą być dotknięte, jeśli partner handlowy realizował swoje operacje płatnicze poprzez dostawcę w Hiszpanii. W takich transakcjach klienci oprócz numeru swojej karty kredytowej i kwoty zakupu przekazują także swój imię i nazwisko oraz datę ważności karty. W przypadku kradzieży tych danych osoby trzecie mogą teoretycznie dokonywać zakupów za pomocą skradzionych informacji - na przykład za pomocą podrabianych kart w sklepach detalicznych. Firmy kartowe i zaangażowane podmioty natychmiast wprowadziły zaostrzone monitorowanie - powiedział rzecznik ZKA, Steudel. Oznacza to, że handlowcy w sklepach zostali poinstruowani, aby poprosić klienta o okazanie dowodu osobistego do karty kredytowej. Natomiast w internecie programy automatycznie sprawdzają, czy za pośrednictwem karty kredytowej nie są podejmowane podejrzane obciążenia - na przykład zakupy w różnych miejscach w krótkim czasie. Według Steudela w praktyce przez internet praktycznie nikt już nie może robić zakupów z ukradzionymi danymi karty kredytowej. W sklepach wciąż istnieje ryzyko: jeśli sprzedawcy nie pytają klienta o dowód tożsamości - i ktoś z dużym wysiłkiem przestępczym używa podrabianych kart. Jak dotąd ZKA nie zna przypadków szkód. Rzecznik ZKA podkreślił, że w przypadku ewentualnych strat odpowiedzialność ponosi przemysł kredytowy - dotknięci klienci kart kredytowych nie muszą więc ponosić odpowiedzialności za ewentualne obciążenia na swoich kontach, otrzymują zwrot kwoty od swojego banku.

Napisany przez ADMCI4
Metoda identyfikacji oparta na odciskach palców... Wiesz... wolałbym, żeby ktoś ukradł mi kartę kredytową i mnie oszukał, niż odciął mi palec... a próby takie przyjdą

Napisany przez ADMCI4
Zaniepokojeni posiadacze kart kredytowych powinni skontaktować się ze swoim bankiem, aby sprawdzić, czy mogą być dotknięci wymianą. Dokładnie obserwujcie wyciągi z konta i zgłaszajcie się do firmy kartowej, jeśli pojawią się transakcje, których nie można przyporządkować. Osoby zaniepokojone mogą zdecydować się na zablokowanie karty (prewencyjnie). (Numer alarmowy do blokowania 116 116, bezpłatny). Minthes

Napisany przez 2Escorpio
Wymiana dotkniętych kart została zakończona 2 tygodnie temu...

Napisany przez ADMCI4
Ostatniego tygodnia Sparkasse Wuppertsl poinformowała mnie, że moje karty muszą zostać wymienione ze względu na kradzież danych...

Napisany przez 2Escorpio
Bandit pisze: Ostatnio bank Sparkasse Wuppertsl poinformował mnie, że moje karty muszą zostać wymienione z powodu kradzieży danych...
Chyba nie ma już co z tym zrobić

Napisany przez Crusher
Miałam teraz również (nie)przyjemność z kradzieżą danych. Podczas aktywacji mojej karty kredytowej na stronie Privatamateure (jedynego użycia w ciągu ostatnich trzech miesięcy) otrzymałam kilka dni później telefon od mojej firmy kart kredytowych, że kwiaciarnia w USA obciążyła moją kartę kwotą 1 EUR i czy się na to zgadzam? Wcześniej firmy te zablokowały kartę, jeśli nie mogły się ze mną skontaktować (np. z powodu urlopu), aby uniknąć kolejnych obciążeń. Karta została natychmiast zablokowana i dostałam nową. Spróbowałam skontaktować się ze stroną, co okazało się trudniejsze niż sądziłam, ponieważ strona jest zarejestrowana na Cyprze i nie ma tam żadnych danych kontaktowych. Postanowiłam skontaktować się z firmą Eurobill, która ma siedzibę w Szwajcarii i podała mi adres e-mail PA, jednocześnie odcinając się od sprawy i zrzucając winę na operatora strony. Ten z kolei powiedział, że nie ujawniają danych. Typowe oszustwo, bo kto w takim razie jest odpowiedzialny, zapytałam. Dane są przecież przechowywane na ich zaszyfrowanej i rzekomo bezpiecznej stronie. Na moim komputerze nie ma żadnych danych. Byłoby to bezsensowne, bo atak z zewnątrz jest praktycznie niemożliwy do zatrzymania. Oczywiście oczekiwałam rekompensaty, za co zarzucano mi szantaż, grożąc, żebym nie pisala o tym na forach. Niestety wybrali niewłaściwą osobę, i mogę tylko doradzić każdemu, aby nie używać więcej karty kredytowej online, a jeśli już, to tylko z nową metodą, z osobistym powitaniem i dodatkowym hasłem. Nie wszyscy to oferują, ale to się zmieni. Pozostaje również przelew wstępny lub ewentualnie korzystanie z PayPal, ale znowu bez karty kredytowej, bo w przypadku szkody trzeba by składać pozwy przeciwko firmom zagranicznym, co doskonale wiedzą operatorzy takich i podobnych stron. Szkoda, że na to zareagowano w taki nieskuteczny sposób.

Napisany przez 2Escorpio
Hej... Tylko dlatego, że użyłeś swojej karty kredytowej tylko raz w ciągu ostatnich trzech miesięcy, nie oznacza to, że ta transakcja była problemem. Może to być stara operacja, która została sprzedana na czarnym rynku... istnieją również programy do obliczania ważnych numerów kart kredytowych... być może to dotyczyło twojej karty? ... Poza tym mogło po prostu dojść do błędu w twoim banku i numer karty został ujawniony... i tak dalej.

Napisany przez Crusher
...jest oczywiście możliwe, ale większość operacji wcześniej sprawdziłam, tak samo jak dane bankowe i gdzie została użyta karta. Oczywiście dane mogą zniknąć z banku, ale nie tylko pojedyncze rekordy, lecz wiele, co zazwyczaj rzuca się w oczy i natychmiast je ujawnia. Ponadto próby szpiegostwa poprzez testowanie numerów odpadają, ponieważ znam również posiadaczy kart kredytowych posiadających kolejne numery i nie doszło do nadużycia danych, a programy testują numery od tyłu, podobnie jak przy próbie otwarcia zamka numerycznego, by odnaleźć właściwą kombinację. Jeśli dane zostały skradzione, najprawdopodobniej stało się to poprzez włamanie się na stronę/połączenie internetowe za pomocą ataku hakerskiego. Następnie czeka się do początku miesiąca, aby wypróbować te dane, tak aby mieć wystarczająco czasu do następnego rozliczenia kart kredytowych, które zazwyczaj odbywa się pod koniec miesiąca. Teraz każdy może samodzielnie się nad tym zastanowić i zdecydować, czy chce używać swojej karty kredytowej na stronach, które nie są nawet zarejestrowane w Niemczech.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata