Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Instytucja doradztwa finansowego: Wysokie zyski - na ile są wiarygodne!

Napisany przez ADMCI4
Kilka dni temu instytucja doradztwa finansowego (której nazwy tutaj nie chcę podawać) zadzwoniła do mnie do domu i przez godzinę opowiadała o projekcie ekologicznym, który miał zagwarantować 15% zwrotu inwestycji. Miało to być 100% bezpieczne lokum i nawet istniało ubezpieczenie bankowe na zainwestowaną sumę i obiecany zwrot. Nie jestem na tyle naiwny, żeby zainwestować całe swoje pieniądze w coś takiego niepewnego. Ale zaczął mnie to ciekawić. Czy ktoś już kiedyś otrzymał taki zwrot z inwestycji o takiej wysokości w ten sposób? Bardzo to dla mnie niewiarygodne. Tak po prostu mówić o ubezpieczeniach i wysokich zwrotach nie może skończyć się dobrze dla tych firm! Pozdrawiam, Angie123

Napisany przez urhs
Cześć Angie123, trochę więcej informacji byłoby wskazane. 100% to przynajmniej śmierć - wszystkie inne oświadczenia odbiegają bardziej lub mniej od 100% powagi. Zwroty z akcjami ekologicznymi należy traktować z taką samą ostrożnością jak wszystkie inne... na jaki okres czasu się patrzy? Na przykład: https://wartosci.ing-diba.de/DE/S...=LU0271656133&. Mamy 12,34% wzrost w ciągu ostatnich 6 miesięcy, pośrednicy od razu przeliczają to na 25% rocznie. Ale jak prawie wszystkie papiery, również to jest w fazie odbudowy... urhs Tutaj kolejny przykład: https://wartosci.ing-diba.de/DE/s...N=LU0104884860

Napisany przez ADMCI4
Cześć Angie, również kilka lat temu otrzymywałam takie telefony! Za pierwszym razem wahałam się wyrazić im swoje zdanie. Ale kiedy to się nie kończyło, jasno dałam do zrozumienia, że nie chcę być więcej przeszkadzana i dzwonić. Od tego momentu przestał się telefonowy terror. Oczywiście masz rację co do swoich wątpliwości. Wysokość zwrotu jest niewiarygodna, a obietnica z poręczeniem na pewno też ma swoje haczyki. Ja bym się tego trzymała z daleka. Wolałabym mniejszy zwrot - ale za to bezpieczne inwestycje. Moje motto! Żegnaj.

Napisany przez finanztom
Angie123;26152 pisze:Kilka dni temu instytucja doradztwa finansowego (której nazwy tutaj nie chcę podawać) zadzwoniła do mnie do domu i przez godzinę opowiadała o projekcie ekologicznym, który miał zagwarantować 15% zwrotu. Miało to być zupełnie bezpieczne inwestycje, a nawet gwarancja bankowa była obiecana dla zainwestowanej sumy i obiecanego zwrotu. Nie jestem aż tak naiwny, żeby włożyć całe moje pieniądze w coś tak niepewnego. Ale zacząłem być ciekawy. Czy ktoś już kiedyś otrzymał takie wysokie zwroty z inwestycji tej wysokości? To dla mnie zupełnie nieprzekonujące. Tak po prostu mówić o gwarancjach bankowych i wysokich zwrotach, nie powinno pozostać bez konsekwencji dla tych firm! Cześć Angie, cóż, istnieją takie produkty inwestycyjne. Jednak już sam sposób, w jaki z nimi zetknęłaś się, budzi u mnie niepokój. Doradztwo telefoniczne? Bzdura!!! Jednak bez dalszych informacji nie jest możliwe konkretne wypowiedzenie się na ten temat. np. Jaki to jest projekt? Kto jest inicjatorem? Jaki okres trwania? Jaki bank? Jakie są koszty? Jaka jest minimalna kwota inwestycji? Widzisz, tak prosto to wszystko nie jest do odpowiedzi. Ale po prostu powiedzieć, że się nie da, trzymać się z dala, to byłoby niepoważne. pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Angie123 pisze: ...opowiedział mi o projekcie ekologicznym, który miałby zagwarantować stopę zwrotu na poziomie 15%. Miałoby to być 100% bezpieczne inwestowanie, a nawet gwarancja bankowa na zainwestowaną sumę i obiecaną stopę zwrotu.
Cześć Angie, to jest jak z prawem powszechnym grawitacji: Człowiek nie może latać, ponieważ grawitacja przyciąga nas wszędzie na ziemi. Jeśli jednak skorzystamy z jakiegoś narzędzia, np. samolotu, możemy uniknąć działania grawitacji i pilot może zagwarantować, że będziemy latać, o ile samolot nie ulegnie awarii. 15% zwrotu przy 100% bezpieczeństwie stoi w sprzeczności z zasadą inwestowania kapitału, że zwrot i ryzyko (= grawitacja) są ze sobą powiązane. Obecnie ktoś, kto oferuje bezpieczną inwestycję, musiałby zapłacić nawet niecałe 3,5% na 10 lat (patrz obligacje rządowe). Jeśli ktoś oferuje większą stopę zwrotu, to pytanie brzmi: DLACZEGO to robi? Z reguły dlatego, że nikt inny nie chciałby mieć jego ryzykownej oferty. Gwarancja 15% jest pewna, o ile gwarant nie zbankrutuje. Jeśli jednak to się stanie, samolot doleci na ziemię i pieniądze pójdą na marne. Jeszcze jedna rzecz do przemyślenia: Obecnie setki miliardów euro szukają bezpiecznych inwestycji generujących trochę zysku. Gdyby istniało coś pewnego z takim zwrotem, to pieniądze tych profesjonalnych inwestorów byłyby tym zalane. To, że starają się sprzedać ten towar w najmniejszymi ilościach osobom prywatnym, pokazuje, że zawodowcy trzymają się z daleka... . Czy zaczyna to do Ciebie docierać? Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata