Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie dołączenia i oszustwo Deutsche Banku

Napisany przez Ossi
Cześć wszystkim, jestem wściekły i na 180 . Mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc dobrym doradztwem. W chwili obecnej mam 4 kredyty. 2 kredyty wygasają w maju 2010 roku 1x około 35.000 1x około 24.000 (chciałem je pokryć po wygaśnięciu) Zapytałem w moim banku o oferty dla kredytu z opcją opcji waloryzacji (5 lat stałego oprocentowania) dla 35.000€ .... wszystko super. Następnie zdecydowałem się nie pokrywać 24.000€, ale 35.000 i poprosiłem o ofertę także dla 24.000. Oto co niezwykłego: za niższą kwotę kredytu (24.000) dodatkowo żądają ode mnie założenia umowy o kredyt budowlany, podkreślam, że 8 lat temu przy pierwszym finansowaniu już mi narzucili 2 takie umowy, które ciągle są ważne. Pytanie1: Czy to jest normalne? Czy mogą mnie zmusić do czegoś, czego nie chcę? Czy banki mogą tak zuchwale wykorzystywać potrzeby klienta? W międzyczasie zacząłem przeszukiwać internet, aby znaleźć inny kredyt. Otrzymałem już kilka rad, że kredyt prywatny (poniżej 50.000€) jest tańszy niż zaciągnięcie hipoteki (wpisy do księgi wieczystej i ukryte koszty), w moim przypadku potrzebuję tylko 24.000. Pytanie2: Czy to prawda ????

Napisany przez MThiemann
Witaj Ossi, nakład pracy przy obsłudze w Twoim banku jest dość wysoki w stosunku do niewielkiego pozostałego zadłużenia. Dlatego naturalnie starają się oni zrealizować dodatkowy biznes poprzez umowę oszczędnościową z Tobą. Jeśli nie chcesz tego robić, istnieje wiele innych banków, które mogą pokryć pozostałe kredyty w wysokości 24 000 EUR, bez konieczności zawierania dodatkowej umowy oszczędnościowej. Masz rację: większość banków nalicza odpowiednie dopłaty odsetkowe przy kredycie hipotecznym poniżej 50 000 EUR. Przy zmianie banku dochodzą jeszcze koszty przepisów rejestracyjnych dla urzędu księgi wieczystej. Wówczas może warto rozważyć pokrycie tego stosunkowo niewielkiego zapotrzebowania na kredyt za pomocą kredytu ratalnego. Proponowałbym postępować w następujący sposób: 1. Porozmawiaj ponownie z Twoim bankiem i powiedz im, że chcesz przedłużyć finansowanie tylko bez umowy oszczędnościowej - być może się zgodzą. Poproś więc o nową ofertę. Zapytaj w banku od razu o ofertę odpowiedniego kredytu ratalnego. 2. Pozyskaj oferty porównawcze. Porównanie kredytu ratalnego możesz przeprowadzić bezpośrednio na mojej stronie internetowej. Po zebraniu wszystkich ofert będziesz mógł swobodnie wybrać najkorzystniejszą opcję. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Ossi
Cześć Panie Thiemann, dziękuję za szybką odpowiedź. Oznacza to dla mnie, że jeśli bank zatwierdzi kredyt (bez umowy oszczędnościowej), mogę go zaakceptować, ponieważ i tak już jest wpisany w księdze wieczystej. Jednak jeśli zmienię bank, byłoby rozsądniej wziąć zwykły kredyt ratalny, ponieważ w przeciwnym razie na mnie spadną koszty związane z wpisem do księgi wieczystej, itp. Dziękuję, będę natychmiast podejmować działania i zająć się Państwa sugestiami. Pozdrowienia Ossi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata