Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Szansa na zysk czy ryzyko strat w przypadku konta lokaty terminowej?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór! Wczoraj miałam małą kłótnię z mężem, który starał się przekonać mnie, że powinniśmy wpłacić nasze ciężko zarobione pieniądze na konto terminowe. Właściwie mieliśmy plan wpłacenia tych pieniędzy jako zaliczki na Dom jednorodzinny. Jeden z bliskich przyjaciół poradził mu, abyśmy zainwestowali nasze pieniądze na koncie terminowym. Twierdził, że jeśli zainwestujemy je na co najmniej 5 lat, to przyniesie to zysk w wysokości 4,8%. Mój mąż próbował mnie przekonać, że to jest sto procent pewna sprawa. Nie jestem jednak całkowicie przekonana do tego. Przy tak wysokiej stopie procentowej na pewno istnieje jakieś ryzyko!?! Pozdrowienia, Hera3

Napisany przez ADMCI4
Oczywiście istnieją banki, które oferują takie oprocentowanie. Ale nie oszukujmy się, jeśli bank obiecuje tak wysokie zyski, zawsze wiąże się to z większym ryzykiem dla laika. Ponadto sprawdźcie, czy rząd federalny udziela na to gwarancji.

Napisany przez the_duke
Cześć Hera, byłbym zainteresowany, w jakim instytucie kredytowym to powinno być. O ile mi wiadomo, żadna niemiecka instytucja kredytowa nie oferuje 4,8% rocznie na lokatę. Niemieckie instytucje finansowe przynajmniej należą do funduszu gwarancji depozytów, więc pieniądze są dość bezpieczne. Jak powiedział Haber, możliwe jest, że istnieją jakieś banki, które oferują 4,8% rocznie. Ale jak pewne to jest? Pozdrowienia Christian www.powergeldanlage.de

Napisany przez finanztom
Cześć, jest naprawdę zadziwiające, jak panika zapanowała w kwestii inwestowania pieniędzy. Jakie niemieckie instytucje finansowe są znane z tego, że nie wypłacają środków klientów??? Dopóki ulokują Państwo pieniądze w depozyt w niemieckim banku lub kasie oszczędnościowej, są Państwo bezpieczni. (Proszę nie inwestować w depozyty zabezpieczone certfikatami, które oferują niektóre kasy oszczędnościowe) Jednak na pewno obecnie nie dostaną Państwo 4,9%. Średnio około 2,75% Zawsze lepiej niż na książce oszczędnościowej lub pod poduszką. Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Czy obecnie istnieją (niemieckie) lokaty terminowe oprocentowane co najmniej 3%? Czy oprocentowanie będzie raczej rosnąć czy spadać w najbliższych miesiącach? Pozdrowienia Maniche

Napisany przez EuroPaule
Maniche pisze: Czy istnieją obecnie (niemieckie) lokaty terminowe oferujące co najmniej 3% oprocentowania?
Witaj, raczej nie. Banki z strefy euro mogą obecnie pożyczać sobie pieniądze taniej od EBC. Aktualne porównania możesz znaleźć np. tutaj: Doradztwo Finansowe FMH - lokaty terminowe Cytat Maniche Czy w nadchodzących miesiącach oprocentowanie będzie raczej rosnąć czy spadać? Nie ma już zbyt wiele miejsca do spadku oprocentowania. Obecnie nie słychać absolutnie żadnych głosów sugerujących spadek stóp procentowych. Jeśli gospodarka się odbuduje, stopy procentowe znowu wzrosną. Jednak obecna sytuacja jest skomplikowana. Nikt nie wie, kiedy to się naprawdę stanie. Dlatego sensowne może być korzystanie z lokat terminowych z zróżnicowanymi okresami trwania (jeśli na to pozwala kwota). Ponadto polecam regularne śledzenie sytuacji na rynkach finansowych. Na przykład za pomocą tej usługi: www.finanzinfo-service.de Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata