Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek z ulgą za pomoc sprzątającą w roku 2010.

Napisany przez ADMCI4
Małe pytanie: ponieważ moja żona wróciła do pracy, a prace domowe pozostają głównie na mnie, rozważamy zatrudnienie pomocnika do sprzątania 2 razy w tygodniu. Słyszeliśmy, że możemy odliczyć wynagrodzenie tej osoby od podatku. Czy ta zasada obowiązuje wciąż w 2010 roku i co to oznacza dla pomocy domowej? Czy będzie musiała opodatkować swoje wynagrodzenie? Przy takich warunkach trudno będzie nam znaleźć kogoś, kto zgodzi się na taką pracę! Dziękuję za odpowiedzi. IroK

Napisany przez ADMCI4
Ta pensja może faktycznie zostać odliczona od podatku w wysokości około 20%. Jak trafnie zauważyłeś, pomoc sprzątająca musi jednak zgłosić swoje zarobki co najmniej w urzędzie skarbowym.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, to prawda, że koszty zatrudnienia sprzątaczki można odliczyć w 100%, oczywiście tylko w ramach przez ustawodawcę ustalonych limitów. Jednakże muszę udokumentować te płatności za pomocą paragonów. I muszę zarejestrować moją sprzątaczkę. Oznacza to, że nawet przy pracowniku zarabiającym tylko 400€ pracodawca musi odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne, emerytalne itp., z których zatrudniony zresztą nic nie ma... Wynoszą one łącznie 30%. Teraz pojawia się pytanie, czy warto w ogóle podejmować trud związany z rozliczeniem podatkowym płatności dla sprzątaczki, biorąc pod uwagę wyzwanie znalezienia sprzątaczki z jednym zatrudnieniem o maksymalnie 400€. Na przykład: Twoja sprzątaczka otrzymuje razem 200€ miesięcznie, zarejestrowałeś ją i regularnie płacisz składki do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w wysokości 30%. Całkowity koszt wynosi więc 260€/miesiąc. Teraz odbijesz to od podatku przy stawce 30%. Otrzymasz zwrot w wysokości 78€, więc w sumie korzystasz na kwocie 18€. Jeśli popełniłem błąd myślowy w moim rozumowaniu, lub moje informacje są błędne, proszę o poprawkę.

Napisany przez 2tneub
Dlaczego powinieneś móc odliczyć swoje własne środki do czyszczenia?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata