Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wykorzystaj korzystną stopę oszczędności w umowie oszczędnościowej.

Napisany przez monaco05
Cześć, W 2000 roku podpisałem umowę oszczędnościową na budowę (LBS-V) na 20 000 €. Umowa ta wygasła w 2007 roku. Wpłaciłem jednak na tę umowę oszczędnościową tylko w początkowym okresie, dlatego na koncie jest tylko 1 500 €. Mimo to otrzymałem odsetki od 2007 do 2010 roku w wysokości 4%, a od tego czasu tylko 2%. W zasadzie nie mam doświadczenia w zakresie umów oszczędnościowych na budowę, dlatego moje pytanie brzmi: Zamierzam wypłacić tę umowę oszczędnościową na budowę w 2010 roku. Czy mogę wpłacać dodatkowe wpłaty w tym i w przyszłym roku, aby skorzystać z odsetek w wysokości 4% do momentu wypłaty. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe, czy istnieją limity dla dodatkowych wpłat?

Napisany przez C. Andreas
monaco05 pisze: Witaj, w 2000 r. podpisałem umowę oszczędnościową (LBS-V) na kwotę 20 000 €. Umowa ta wygasła w 2007 r. Wpłaciłem na tę umowę oszczędnościową tylko przez pierwszy czas, więc na koncie jest tylko 1500 €. Jednak od 2007 do 2010 otrzymuję 4% odsetki od salda, a od tego momentu tylko 2%. Faktycznie nie mam doświadczenia w zakresie umów oszczędnościowych, dlatego moje pytanie brzmi: Zamierzam wycofać tę umowę oszczędnościową w 2010 r. Czy mogę wpłacać dodatkowe wpłaty w tym i przyszłym roku, aby móc skorzystać z 4% odsetek od salda do momentu jej wypłaty? Czy w ogóle jest taka możliwość, czy istnieją ograniczenia dotyczące dodatkowych wpłat?
Witaj, Zawsze możesz dokonywać dodatkowych wpłat na konto oszczędnościowe i to aż do wysokości kwoty oszczędnościowej. Tak, nawet musisz wpłacić jeszcze trochę, jeśli masz tylko 1500 euro na koncie, ponieważ w przeciwnym razie umowa nie dojdzie do przydzielenia w 2010 r. a.) W 2010 r. możesz zmniejszyć lub podzielić kwotę oszczędnościową. Przykład: 20 000 kwota oszczędnościowa na 2 x 10 000 oznacza to, że Twój saldo musi teraz wynosić co najmniej 4000 euro, abyś otrzymał swoje pieniądze bez obniżek. b.) Zadzwoń do LBS i zapytaj o następujący scenariusz - Zmniejszenie/podział kwoty oszczędnościowej do minimalnej kwoty oszczędnościowej - Ile jeszcze musisz wpłacić, aby osiągnąć przydzielenie w 2010 r.? Wówczas zostanie podana kwota do wpłaty.

Napisany przez ECK und OBERG
Na temat oszczędzania na budowę polecam Państwu następujące wideo informacyjne od Verbraucherzentrale Bremen. Niszczenie pieniędzy poprzez umowę oszczędzania na budowę na blogu ECK & OBERG Forma oszczędzania i finansowania jaką jest umowa oszczędzania na budowę nie wypada zbyt chwalebnie. Produkt jest wyjaśniony w prosty i zrozumiały sposób. Pozdrowienia z Kilonii Lasse Burmeister

Napisany przez C. Andreas
ECK und OBERG pisze: W temacie oszczędzania budowlanego chciałbym polecić Państwu poniższe wideo informacyjne od Biura Konsumenta w Bremie. Niszczenie pieniędzy poprzez umowę oszczędzania budowlanego Blog ECK & OBERG Forma inwestowania i finansowania oszczędzania budowlanego nie wypada tutaj zbyt pochlebnie. Produkt jest prosty i zrozumiały w wyjaśnieniu. Serdeczne pozdrowienia z Kilonii Lasse Burmeister
Szanowny Panie Burmeister, nie do końca zgadzam się z Państwem w 100%. Kiedyś myślałem podobnie jak Pan, ale potem nauczyłem się doceniać zalety oszczędzania budowlanego (z odpowiednimi instytucjami). Przykład: 1.) Jeśli tylko oszczędzasz, istnieją instytucje na rynku, które gwarantują 4% zwrotu. Z premią mieszkaniową można osiągnąć 5% w ciągu 7 lat, i to w sposób pewny i gwarantowany. Jest to w pełni zadowalające. Oczywiście można osiągnąć więcej dzięki funduszowi akcyjnemu, ale przez okres poniżej 10 lat nie rekomenduję już takich rozwiązań moim klientom. 2.) Jeśli planujesz budowę za 5 - 10 lat, mocną stroną umowy oszczędzania budowlanego jest to, że można tylko wpłacić 30% i pozyskać 70% kredytu, najlepiej przy niskich ratach. Warianty 50% na późniejszą budowę się nie opłacają, w tym również się zgadzam. Twój film dotyczy ogółu osób, które nie robią odpowiednich badań. Wspomniane kasy oszczędnościowe są dobrymi przykładami.

Napisany przez Mike Spezi
W mojej ocenie porównane zostały właściwe kasy oszczędnościowo-budowlane. Są to dokładnie te, gdzie nie powinno się tego robić! Ten filmik nie ma większej wartości. Nawiasem mówiąc, były czasy, kiedy odsetki od pożyczek wynosiły dwie liczby. W związku z tym ta ogólna wypowiedź może być traktowana tylko tymczasowo. I jakie to szczęście, że istnieje tylu niezależnych doradców finansowych. Już niedługo nie będę w stanie tego słuchać. Pojawiają się jak trujące grzyby. W rzeczywistości zależności są o wiele większe, niż próbuje się nam wmówić. W innym przypadku zgadzam się w pełni z panem C.A. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata