Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Chiny

Napisany przez ADMCI4
Chiny nadal poszukują źródeł energii: BEIJING (AFX) - Prezydent-elekt Boliwii Evo Morales zaapelował do chińskich liderów biznesu o pomoc w zwalczaniu ubóstwa w swoim kraju poprzez rozwój istotnych rezerw gazu tego kraju. Podczas spotkania z Radcą Państwa Tang Jiaxuanem w Pekinie Morales zaprosił chińskie firmy do inwestowania w Boliwię, w szczególności w sektor energetyczny - powiedział doradca ekonomiczny prezydenta-elekta Carlos Villegas. Chińczycy zadeklarowali gotowość do współpracy z Moralesem w celu pomocy w uprzemysłowieniu kraju - dodał. 46-letni plantator koki i aktywista lewicowy został wybrany na pierwszego prezydenta Boliwii pochodzenia rdzennej ludności w ubiegłym miesiącu. Boliwia ma rezerwy gazu ziemnego w drugim miejscu po Wenezueli. Jak podaje chińskie ministerstwo spraw zagranicznych, Morales ma się spotkać dziś z prezydentem Hu Jintaem, a kwestie energetyczne będą stanowiły główny punkt agendy. Po Wenezueli Chiny starają się zwiększyć swoją obecność w Ameryce Łacińskiej. Jak zareagują USA na to dążenie? Czy Argentyna będzie kolejnym celem Chin? Lancelot

Napisany przez Karat
Cześć Lancelot! Chiny spowodują nam wiele trudności i zmartwień. Jednak zbyt wiele silnych krajów już uzależniło się od Chin. Kto chciałby sobie zepsuć swoje szanse? W ciągu najbliższych kilku lat wszyscy chcą jeszcze skorzystać na Chinach. Ale co będzie potem? Karat

Napisany przez Simona
Czy ktoś z was oglądał wczorajszy program Cash-Talk? Był tam Peter Achten z Pekinu. Uważałam, że program był dość interesujący. Według niego, a przecież tam mieszka, nie musimy się jeszcze martwić. Jednakże trzeba być ostrożnym w obchodzeniu się z chińską giełdą. Warto też skonsultować się z kimś doświadczonym, jeśli planuje się tam prowadzić interesy. Nadal możemy być dumni z naszych wysokiej jakości produktów i edukacji. Chiny są w przyspieszającym tempie, ale chodzi o to, że nader szybko się tego nie odbywa, swoją wiedzą fachową (wykształcenie inżyniera tam nie jest porównywalne z naszym, np. El.Ing. ETH/HTL, itp.). W ciągu kilku lat mogłyby jeździć po nas także chińskie samochody, np. Toyota/Japonia, no i tam... Powinniśmy po prostu utrzymać i wspierać nasz poziom. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez richard100
Cześć Simona również śledziłem tę emisję. Po rozmowie miałem też wrażenie: trzymajcie się z daleka od giełdy chińskiej. Zbyt mało przejrzysta. Państwo wciąż za bardzo się w nią miesza. Co tam się dzieje.... we Francji jest jeszcze kropla miodu.. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Simona pisze: szkolenie na inżyniera tam nie jest porównywalne z naszym, np. El.Ing. ETH/HTL, itp. Na pewno nie. Chodzi jednak o właściwe wykonywanie pracy. W Szwajcarii zbyt często, gdy stawia się cenę pod presją, zatrudnia się różnych tanich ludzi, którzy wykonują pracę szybciej. Następnie nie podłącza się przewodów, zamawia się złe części, wykonuje się błędne pomiary itp. Szef z kolei jest bardzo wykwalifikowany i doświadczony, ale wywiera presję na pracowników i nie daje kierownikom wystarczająco czasu na kontrolę pracy. Takie rzeczy właśnie niedawno doświadczyłem przy przebudowie. Know-how oraz najlepsze materiały, urządzenia i narzędzia są dostępne, ale również w Szwajcarii brakuje odpowiedniego szkolenia. Powinniśmy dwa razy się zastanowić, zanim poślemy starszych, doświadczonych pracowników na zasłużoną i drogą emeryturę. Nie możemy sobie na to pozwolić! Potrzebujemy także innego modelu pracy, aby konkurować z Chinami. Lancelot

Napisany przez Simona
Oczywiście, zgadzam się z tobą. Dlatego nie jestem zwolennikiem zatrudniania jedynie jak najtańszej siły roboczej. Jesteśmy krajem o wysokich cenach, więc musimy zapłacić więcej za nasze utrzymanie. Jakość dotycząca dobrych pracowników także nie jest tania. Nie powinniśmy zapominać o tym. Motywacja do dobrej pracy nie jest osiągana poprzez presję płacową. Wszystko ma swoją cenę, także zdrowy wzrost gospodarczy. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Karat
Faktycznie zdziwiło mnie, że ostatni wpis na temat Chin jest sprzed ponad roku. Przecież Chiny w najbliższych latach będą miały ogromny wpływ na światowe giełdy. Byłoby interesujące aktywować temat Chin tutaj na forum. Muszę jednak powiedzieć, że sam też nie jestem ekspertem od Chin i znam tylko to, co podają wiarygodne źródła. Mam wiele pytań dotyczących Chin. Jak przebiega konieczna transformacja z komunizmu do gospodarki wolnorynkowej? Wciąż wiele musi się wydarzyć w tej kwestii. Podobnie, wraz z gospodarką wolnorynkową, należy przeprowadzić także polityczną zmianę z dyktatury do demokracji. Jednakże wątpliwe jest, czy konieczne reformy można przeprowadzić za pomocą demokratycznych środków. Jak rozwiązać problem ekstremalnie bogatych i biednych (wiejskiej ludności) i stworzyć pewne formy równowagi? Jak to ma być zrealizowane w tym olbrzymim kraju? Co się dzieje, jeśli Chiny zaczną przeziębiać się giełdowo? Chiny teraz korzystają również z letnich igrzysk olimpijskich w przyszłym roku (2008)! Co się stanie po zakończeniu igrzysk? Co jest teraz utrzymywane w tajemnicy i wybuchnie po ceremonii zakończenia, jak otwarta tama? Wierzę, że powinniśmy poświęcić Chinom dużo więcej uwagi, zwłaszcza inwestorzy długoterminowi. Pozdrawiam, Karat

Napisany przez Hans
..chińskie tytuły radzą sobie świetnie... Zakup Lenovo za 0,23€ podwoił się od tego czasu :wink: Karat: lepiej teraz wejść niż stać na bocznej linii :lol:

Napisany przez 2cybercrash
Tak łatwo robi to Hans ze swoimi pragnieniami zakupowymi? Tutaj na tej platformie przyzwyczailiśmy się do innych argumentów trochę staranniejszego badania i identyfikowania położenia! Dla niego wartość, która już dobrze się sprawdziła, jest gwarancją dalszego wzrostu kursu, bez żadnej analizy fundamentalnej? Hans z pewnością znajdzie swoją publiczność fanów, mamy przecież tłumaczy prasy, którzy osiągają 700% wzrost na pojedynczym tytule jak Von Roll, albo natarczywych kupujących w Novartis, którzy są zarejestrowani na tym samym poziomie od wielu miesięcy i innych. Mamy jednak także kilku bardzo doświadczonych, uważnych inwestorów, którzy udzielają wskazówek równie dobrych jak świetne biuletyny giełdowe i na tych użytkowników i użytkowniczki jestem dumny, choć nie chcę wymieniać ich tutaj.

Napisany przez beat
Karat pisze: Uważam, że powinniśmy bardziej zwrócić uwagę na Chiny, szczególnie na inwestorów długoterminowych.
Myślę, że doświadczeni inwestorzy długoterminowi i krótkoterminowi z pewnością od dawna przykładają dużą wagę do Chin i codziennie bezpośrednio lub pośrednio uwzględniają je w swoich decyzjach... Nie patrzę na Chiny izolowanie, ale na całą Azję. Chiny i Indie są wielkimi graczami. Są także interesujące mniejsze podmioty. Ponadto stale zachodzą przesunięcia i wpływy. Japonię traktuję jako specjalny przypadek, do pewnego stopnia izolowany. Jestem ostrożny w kwestii inwestycji bezpośrednich. Szczególnie należy dokładnie przyjrzeć się firmom z dużym udziałem państwa. Państwo - tak jak wszędzie - ma nieco inne podejście niż inwestor. Firmy prywatne są albo jeszcze nieocenialne, albo już rozwinęły skrzydła, albo oba przypadki. Ponadto wiąże się to z pewnym wysiłkiem badawczym, ponieważ oprócz firmy musimy zmierzyć się z pytaniami, które mogą nam być mniej znane. Krótki pobyt na miejscu - aby poczuć atmosferę - na pewno zapłaci się w dłuższej perspektywie. Obecnie preferuję inwestycje w firmy spoza Azji, które są dobrze pozycjonowane do zaspokajania zapotrzebowania krajów o dużej potrzebie dogonienia. Co jeszcze poszerza zakres... W mojej bazie danych jest kategoria Azja Infra, którą wykorzystuję do uwidaczniania wpływów Azji we wszystkich obserwowanych firmach. Pojawia się tam prawie wszędzie. Czasami więcej, czasami mniej. Temat został podjęty przez FuW w weekend w odniesieniu do szwajcarskich firm. Często mówi się, że pokrywka na beczce jest nieco przykryta do momentu Olimpiady. W niektórych obszarach tak może być. Możemy sobie to wyobrazić. Jednak Chiny będą kontynuować postęp i będą nadal go osiągać. Jest nadal wiele potrzeb do zaspokojenia. Krytyczne aspekty pojawią się później, gdy największe wyzwania zostaną pokonane i Chiny itp. będą podążać własną drogą, która niekoniecznie musi pokrywać się z naszą...

Napisany przez richard100
Dla mnie Chiny to No Go. Nie dysponuję tak wielkim kapitałem ryzyka. :wink: Nie inwestuję w kraj, który nie posiada działającego systemu praw, wolnej prasy ani wolnych wyborów. Monopol władzy komunistycznej partii. :cry: Jak społeczeństwo może kiedyś dojść do tych swobód, to jest nadal wielka zagadka. Ewolucja czy rewolucja? Chiny muszą jeszcze przekształcić się w demokratyczne państwo prawa. To może wywołać burzliwe czasy. Jestem świadomy, że statek ten może wywołać wciąż duże fale na zewnątrz, ale wewnątrz statku nie chciałbym siedzieć. Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata