Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Inwestycje na giełdzie zgodnie ze strategią ważonej kapitalizacji?

Napisany przez ADMCI4
Kochani eksperci, potrzebuję Waszej pomocy. Otrzymałem wypłatę z małego rachunku oszczędnościowego i chciałbym zainwestować 4000 euro w akcje. Na ostatniej imprezie usłyszałem, jak komuś zalecano inwestowanie według strategii ciężkiej wagi. Co dokładnie to oznacza i czy byłoby to odpowiednie dla mojego zamiaru? Chciałbym mieć całkowitą pewność, że podejmuję tylko bardzo niewielkie ryzyko. Czy to się zgadza? Corny11

Napisany przez ADMCI4
Corny11 pisze: Kochani eksperci, potrzebuję waszej pomocy. Otrzymałem niewielką kwotę z mojego konta oszczędnościowego i chciałbym zainwestować 4000 euro w akcje. Ostatnio na przyjęciu usłyszałem, jak ktoś polecał komuś inwestowanie pieniędzy zgodnie ze strategią ciężkiego szczebla. Co dokładnie oznacza ta strategia i czy byłaby ona odpowiednia dla moich planów? Chcę być dość pewny, że ryzyko, które podejmę, będzie naprawdę niewielkie. Czy to do siebie pasuje? Corny11
Cześć; w strategii ciężkiego szczebla inwestujesz wyłącznie w akcje dużych firm. Możesz więc skorzystać z wysokich wzrostów wartości. Moim zdaniem, to do siebie pasuje.

Napisany przez EuroPaule
Corny11 pisze: Chcę być całkiem pewny, że podejmuję tylko bardzo niewielkie ryzyko, jeśli w ogóle.
Cześć Corny, nie wiem dokładnie, kiedy według tej definicji akcja przestaje być ważnymi akcjami, ale jeśli weźmiemy niemiecki indeks giełdowy Dax, to znajduje się w nim 30 ważnych niemieckich spółek akcyjnych. Mówienie tutaj o małym ryzyku uważam za błędne. 2000 do 2003 roku: ponad 70% strat (aby wrócić do zera, potrzebny jest wzrost ponad 230%) 2007 do 2009 roku: ponad 50% strat (aby odrobić straty, potrzebny jest wzrost ponad 100%) Można powiedzieć: Mniejsze ryzyko niż w małych technologicznych firmach z krajów rozwijających się. Ale ogólne ryzyko na rynku akcji jest ogromne i zawsze obecne, nawet w tej strategii. 4.000 euro to tak czy inaczej zbyt mało, aby inwestować bezpiecznie bezpośrednio w akcje. W takim przypadku powinieneś skorzystać z funduszy. Dla takich ważnych spółek może być wskazówką wybór funduszy o nazwach Global Titans, Global Leaders lub Global Brands. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata