Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Książeczka oszczędnościowa vs. rachunek oszczędnościowy oprocentowany codziennie

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Ostatnio zrobiłem trochę badań na temat kont oszczędnościowych kontra książeczek oszczędnościowych i przeczytałem liczne porównania. Największą/jedyną(?) wadą kont oszczędnościowych w porównaniu z książeczkami oszczędnościowymi wydaje się według tych porównań fakt, że u banków częściej (mogą) być dostosowywane odsetki. Moje podstawowe pytanie: Według jakich kryteriów banki dostosowują odsetki na kontach oszczędnościowych i książeczkach oszczędnościowych? I jak różnią się te kryteria w tych dwóch formach inwestycji? Pozdrowienia/Dzięki foobar

Re: Książeczka oszczędnościowa vs. rachunek oszczędnościowy oprocentowany codziennie

Napisany przez ADMCI4
W zasadzie zarówno odsetki na książeczce oszczędnościowej, jak i na koncie oszczędnościowym opierają się na jednej centralnej wartości: stopie procentowej. Niższe odsetki i mniejsza częstotliwość dostosowywania oprocentowania są jednak znacznie różne w przypadku książeczki oszczędnościowej i konta oszczędnościowego... co wynika z strategii marketingowych obu produktów. Książeczka oszczędnościowa nigdy nie oferowała szczególnie wysokich oprocentowań, są one długo stałe, itp. Dlatego banki kontynuują tę strategię do dziś. Jednak konto oszczędnościowe jest promowane tylko poprzez oprocentowanie, często klienci nie mieli wcześniej z tym bankiem do czynienia, itp. Aby pozyskać nowych klientów, trzeba działać agresywnie na rynku --> oferować wysokie oprocentowanie i stałe dostosowania.

Napisany przez ProperSoul
Wydaje mi się, że sytuacja wygląda następująco: Obecnie książeczki oszczędnościowe są jedynie kontami do niszczenia pieniędzy oferującymi mniej niż 1% oprocentowania. Porównując je z wskaźnikiem inflacji (czyli wzrostem cen), można odnotować straty. W przypadku kont oszczędnościowych terminowych, stopy procentowe w tradycyjnych bankach detalicznych są zazwyczaj tylko nieznacznie wyższe niż te oferowane przez książeczki oszczędnościowe, co sprawia, że te konta są mało atrakcyjne. Natomiast w bankach internetowych stopy procentowe są znacznie wyższe, co czyni je bardzo atrakcyjnymi. Dobry porównanie znajdziesz tutaj: https://kuerzer.de/cDHYFen6i Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata