american pisze:
Cześć wszystkim,
mam pytanie:
dlaczego nowa fundacja ubezpieczeniowa potrzebuje danych i informacji o starej fundacji ubezpieczeniowej podczas zmiany fundacji? Czy przekazywane są wszystkie dane zdrowotne?
Dzięki z góry.
Pozdrowienia, American
Cześć American,
istnieje dwóch powodów.
1. Od początku roku obowiązuje w Niemczech obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego dla WSZYSTKICH zgodnie z ustawą! Dlatego fundusze muszą między sobą uzyskać potwierdzenie, że przejście na
ubezpieczenie jest gwarantowane przy zmianie lub wypowiedzeniu polisy. Nie ma znaczenia, czy przechodzisz z GKV do GKV, GKV do PKV, PKV do GKV lub PKV do PKV.
Nie ma to nic wspólnego z przekazywaniem Twoich danych zdrowotnych. Wśród funduszy GKV te informacje są zawsze dostępne. Przy przyjęciu lub złożeniu wniosku do PKV zawsze podlegasz ocenie zdrowotnej - lub ocenie ryzyka.
Przy podpisywaniu wniosku do PKV zawsze podpisujesz również oświadczenie o zwolnieniu z tajemnicy lekarskiej. Dzięki temu zapewniasz ubezpieczycielowi możliwość sprawdzenia Twoich informacji zdrowotnych w przypadku przyszłej oceny konieczności wypłaty świadczeń przez lekarza.
2. Przy przejściu z GKV lub PKV do PKV obowiązują standardowe ogólne okresy oczekiwania zanim
ubezpieczenie stanie się odpowiedzialne za świadczenia.
(zazwyczaj 3 miesiące dla opieki ambulatoryjnej i szpitalnej, w przypadku ubezpieczeń dentystycznych nawet do 8 miesięcy)
Przez potwierdzenie Twojego poprzedniego ubezpieczenia (bycie ubezpieczonym przez 8 miesięcy bez przerwy wcześniej) lub poprzez przedstawienie zaświadczenia lekarskiego, te okresy oczekiwania mogą być zniesione.
Mam nadzieję, że moje odpowiedzi rozjaśniły Twoje wątpliwości.
Pozdrawiam
Mike