Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Po co nowa kasa chorych potrzebuje danych starej kasy chorych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim mam pytanie: po co nowa kasa chorych potrzebuje dane i informacje o starej kasie chorych podczas zmiany? Czy przekazywane są także wszystkie dane dotyczące chorób? Z góry dziękuję. Pozdrowienia, American

Re: Po co nowa kasa chorych potrzebuje danych starej kasy chorych?

Napisany przez Mike Spezi
american pisze: Cześć wszystkim, mam pytanie: dlaczego nowa fundacja ubezpieczeniowa potrzebuje danych i informacji o starej fundacji ubezpieczeniowej podczas zmiany fundacji? Czy przekazywane są wszystkie dane zdrowotne? Dzięki z góry. Pozdrowienia, American
Cześć American, istnieje dwóch powodów. 1. Od początku roku obowiązuje w Niemczech obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego dla WSZYSTKICH zgodnie z ustawą! Dlatego fundusze muszą między sobą uzyskać potwierdzenie, że przejście na ubezpieczenie jest gwarantowane przy zmianie lub wypowiedzeniu polisy. Nie ma znaczenia, czy przechodzisz z GKV do GKV, GKV do PKV, PKV do GKV lub PKV do PKV. Nie ma to nic wspólnego z przekazywaniem Twoich danych zdrowotnych. Wśród funduszy GKV te informacje są zawsze dostępne. Przy przyjęciu lub złożeniu wniosku do PKV zawsze podlegasz ocenie zdrowotnej - lub ocenie ryzyka. Przy podpisywaniu wniosku do PKV zawsze podpisujesz również oświadczenie o zwolnieniu z tajemnicy lekarskiej. Dzięki temu zapewniasz ubezpieczycielowi możliwość sprawdzenia Twoich informacji zdrowotnych w przypadku przyszłej oceny konieczności wypłaty świadczeń przez lekarza. 2. Przy przejściu z GKV lub PKV do PKV obowiązują standardowe ogólne okresy oczekiwania zanim ubezpieczenie stanie się odpowiedzialne za świadczenia. (zazwyczaj 3 miesiące dla opieki ambulatoryjnej i szpitalnej, w przypadku ubezpieczeń dentystycznych nawet do 8 miesięcy) Przez potwierdzenie Twojego poprzedniego ubezpieczenia (bycie ubezpieczonym przez 8 miesięcy bez przerwy wcześniej) lub poprzez przedstawienie zaświadczenia lekarskiego, te okresy oczekiwania mogą być zniesione. Mam nadzieję, że moje odpowiedzi rozjaśniły Twoje wątpliwości. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata