Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Mieszkanie wynajmowane w Czechach - jakie ubezpieczenia powinienem mieć?

Napisany przez honzaaa
Cześć, wkrótce będę wynajmować małe mieszkanie w Czechach. Jakie ubezpieczenia powinienem mieć jako właściciel? Przypadkowo właśnie zmieniam nasze ubezpieczenie osobiste, ochronne i na mienie na innego dostawcę. Jednak nowy dostawca oferuje ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej wyłącznie dla wynajętych mieszkań w Niemczech. Wygląda na to, że jest to również przypadek w innych firmach. Jak w takim razie mogę wykupić ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej dla nieruchomości zagranicznych (które prawdopodobnie jest najważniejszym ubezpieczeniem w tej sytuacji)? Być może można to zrobić bezpośrednio w kraju, w którym znajduje się nieruchomość? Dzięki za wasze wskazówki! Pozdrowienia, honzaaa

Napisany przez Mike Spezi
honzaaa pisze: Cześć, Wkrótce zamierzam wynająć małe mieszkanie w Czechach. Jakie ubezpieczenia powinienem mieć jako wynajmujący? Akurat teraz zamierzam zmienić dostawcę naszych ubezpieczeń prywatnych, ochrony prawnej i majątkowych. Jednak nowy dostawca oferuje ubezpieczenie OC tylko dla wynajętych mieszkań w Niemczech. Wydaje się, że jest to także przypadkiem u innych dostawców. Jak więc mogę zawrzeć ubezpieczenie OC dla nieruchomości zagranicznych (które wydaje się być tutaj najważniejszym ubezpieczeniem)? Być może bezpośrednio w kraju, gdzie znajduje się nieruchomość? Dzięki za wskazówki! Pozdrowienia, honzaaa
Cześć Honzaaa, Niestety, my także nie oferujemy takiej ochrony zagranicą. To, czego potrzebujesz, to ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej właściciela nieruchomości i ubezpieczenie ochrony prawnej dla wynajmujących. W szczególności to drugie uważam za zalecane, zwłaszcza za granicą, aby uniknąć strat lub uszkodzeń. Zawarcie tych ubezpieczeń u czeskiej firmy budzi pewne wątpliwości, ale nie mam doświadczenia z ich jakością. Powinieneś także ustalić, w jaki sposób uregulowane jest ubezpieczenie budynku! Ponieważ jest to mieszkanie, zakładam, że w budynku znajduje się kilka inne mieszkań. Dlatego prawdopodobnie istnieje kilku właścicieli? ubezpieczenie budynku byłoby wtedy wspólne dla wszystkich właścicieli. Na tym forum zalecałbym skontaktowanie się z członkiem forum PI112. Jego firma działa globalnie i jako niemiecki ubezpieczyciel działa na całym świecie. W ten sposób miałbyś korzyść z tego, że w przypadku zawarcia ubezpieczenia i konieczności skorzystania z niego, miałbyś niemieckich partnerów do kontaktu. Pozdrowienia mike

Napisany przez honzaaa
Mike Spezi pisze: Zawarcie tych ubezpieczeń w czeskiej firmie uważam za wątpliwe,...
Cześć Mike, Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź! Mam jeszcze jedno pytanie: Dlaczego? Pozdrawiam, honzaaa

Napisany przez Mike Spezi
honzaaa pisze: Cześć Mike, najpierw dziękuję Ci za odpowiedź! Mam jeszcze jedno pytanie: Dlaczego? Pozdrowienia, honzaaa
Cześć Honzaaa, Nie chcę być źle zrozumiany tutaj! Moje obawy nie miały na celu wyrażenia oceny jakości czeskich ubezpieczycieli. Na pewno są oni tak samo dobrzy lub źli jak niemieckie firmy. To, co chciałem wyrazić, to to, że mogą być problemy związane z językiem. Przecież zapisy w tzw. małym druku już w ojczystym języku są trudne do zrozumienia przez laika. Jeśli znasz język czeski, to oczywiście nie stanowi to dla Ciebie problemu i możesz wybrać ubezpieczyciela na miejscu. Jeśli jednak zawsze musisz zwracać się do tłumacza, lub polegać na innych osobach w tej sprawie, to był mój pomysł, żeby wybrać niemieckiego ubezpieczyciela, być może nie taki zły. Z pozdrowieniami Mike

Napisany przez honzaaa
Cześć Mike, wszystko jasne! Nawiasem mówiąc, nie mam w ogóle problemu z krytyką. Na podstawie moich ogólnych doświadczeń z innych obszarów, jakość obsługi często nie osiąga jeszcze poziomu, do którego przywykliśmy w Niemczech - nawet w oddziałach niemieckich firm. Z drugiej strony miałem już wiele dobrych doświadczeń. A co do czeskiego, jeszcze go nie zapomniałem. ;-) Dzięki i pozdrowienia, honzaaa

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata