Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Opodatkowanie świątecznej premii i innych dodatkowych wypłat

Napisany przez ADMCI4
Mój firm postanowiło w tym roku przyznać nam niewielką premię świąteczną. Jej wartość to około 800 euro brutto i dodana do zwykłego wynagrodzenia, podlega opodatkowaniu. Zastanawiam się teraz, czy muszę zapłacić podatek od całej premii świątecznej. Czy mogę otrzymać zwrot części podatku przy następnym rozliczeniu podatku dochodowego, biorąc pod uwagę, że przy moim klasie podatkowej (5), prawdopodobnie nie skorzystam prawie w ogóle z tej premii?

Re: Opodatkowanie świątecznej premii i innych dodatkowych wypłat

Napisany przez ADMCI4
NicePrice pisze: Moja firma zdecydowała się w tym roku wypłacić nam małą premię świąteczną. Ta wypłata, około 800 euro brutto, wpłynie na moje normalne wynagrodzenie, co oznacza, że zapłacę podatki od całej kwoty. Chciałbym zapytać: czy muszę zapłacić podatki od całej premii świątecznej? Czy mogę otrzymać część zwrotu podatku przy najbliższym rozliczeniu podatkowym, ponieważ przy moim obecnym (5) trudno będzie mi odzyskać cokolwiek z tej premii świątecznej?
1. Oczywiście, trzeba zapłacić podatek od całej premii świątecznej i 2. jeśli ogólnie otrzymasz zwrot w 2010 roku, prawdopodobnie otrzymasz część tych podatków z powrotem. To jednak zależy również od innych czynników.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata