Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Amortyzacja Wydatki na odsetki pożyczka

Napisany przez ThomasD
Cześć wszystkim, chciałbym się najpierw przedstawić. Nazywam się Thomas, mam 28 lat i pochodzę z południowych Niemiec. Od jakiegoś czasu interesuję się tematem nieruchomości. Mam kilka pytań dotyczących amortyzacji. Być może ktoś mógłby mi pomóc. Następująca sytuacja: Jestem właścicielem mieszkania, które obecnie finansuję. Ze względu na narodziny dziecka chciałbym w przyszłości przeprowadzić się do czegoś większego. Rozważam zakup małego domu szeregowego. Moje pytanie brzmi teraz: Mam kredyt hipoteczny na mieszkanie w wysokości X, jednocześnie jest ono wynajmowane. Czy mogę odliczyć koszty odsetek od tego kredytu bezpośrednio w moim zeznaniu podatkowym dla wynajmowanej nieruchomości? Dziękuję Thomas

Napisany przez PI112
Cześć Thomas, Możesz odliczyć zarówno koszty finansowania (odsetki), jak i koszty utrzymania oraz amortyzację mieszkania (zazwyczaj 2%). Jednakże musisz odliczyć swoje dochody z najmu jako przychód. Na przykład: Odsetki: 4.000€ rocznie Koszty utrzymania: 500€ Amortyzacja: 1500€ rocznie Dochody z najmu: 4.800€ rocznie W tym przypadku możesz odliczyć 1.200€ od podatku. Radzę jednak skorzystać przynajmniej w pierwszym roku z usług doradcy podatkowego. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ThomasD
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź. Mam teraz kolejne pytanie: Mieszkanie ma obecnie pozostałą kwotę zadłużenia w wysokości około 20 000 €. Koszty odsetek są tutaj stosunkowo niskie. Załóżmy, że zabezpieczę mieszkanie ponownie kwotą 100 000 €. Czy mogę odliczyć te odsetki, czy Urząd Skarbowy się na to nie zgodzi? Pozdrowienia

Napisany przez PI112
W normalnych okolicznościach nie powinno to stanowić problemu, przynajmniej u nas Urząd Skarbowy nie robił z tego problemu. Niemniej jednak zaleca się skonsultowanie się z doradcą podatkowym. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata