Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Niezdolność do pracy zawodowej & Ochrona prawna

Napisany przez Anonymouse
Hej ludzie, nie dość, że już jestem całkowicie zakłopotany swoim planem finansowego życia. Ale teraz pilnie potrzebuję również ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy. Powiedziano mi, i gdzieś przeczytałem, że przy ubezpieczeniu od utraty zdolności do pracy muszę uważać, żeby nie było w nim abstrakcyjnego odesłania. Ponadto powinienem zadbać o to, aby to, co wpłacam, również odzyskać, jeśli nie będę musiał z niego skorzystać. Wczoraj jednak firma Debeka była u mnie (związane z emeryturą i oszczędzaniem na cele mieszkaniowe, ale inny temat...), i powiedzieli mi, że na świecie nie ma ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy, gdzie można odzyskać pieniądze. To byłoby całkowicie nielogiczne, jakże inne mają się finansować ubezpieczenia? Teraz jednak mój szef powiedział mi, że to kompletny nonsens, oczywiście istnieje coś takiego.... W międzyczasie myślę tylko *Blubb?!?* Już nigdzie nie mogę się połapać... Dlatego teraz w sprawie ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy proszę również Was o pomoc i mam nadzieję, że także mi pomożecie. Ponieważ to również powinienem jeszcze w tym roku zabezpieczyć. Ponadto szukam ubezpieczenia ochrony prawnej. Myślę, że w dzisiejszych czasach to w ogóle nie jest złą myśl.... Z nadzieją i z wdzięcznością Anonim

Napisany przez PI112
Witam, ograniczę się do Twojego pytania o ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. W kwestii DEBEKA może Ci pomóc MikeSpezi. Wypowiedź pracownika DEBEKA jest nie do końca fałszywa i nie do końca prawdziwa. Zasadniczo mogę podłączyć ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy do dodatku emerytalnego, wtedy dostanę swoje składki z powrotem, ale tylko poprzez oprocentowanie części oszczędności, więc trochę oszukiwania oczu w tym. Niemniej jednak w tej kombinacji zawsze masz ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy łączone z zwolnieniem z opłat, co ma zaletę, że otrzymasz kapitał/emeryturę również w przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Oferujemy jeszcze inną opcję w obszarze ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, tzw. BU-Invest. Składka jest tutaj tylko nieznacznie wyższa niż w przypadku ubezpieczenia ryzykownego. Część składek jest oszczędzana w funduszach. W zależności od ich rozwoju otrzymasz z powrotem wpłacone środki. W przypadku zainteresowania bardziej szczegółowymi informacjami i obliczeniami porównawczymi po prostu napisz do mnie. Niemożliwe jest jednak zastąpienie tego forum osobistym doradztwem! Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Damasus
Jeśli chcesz połączyć swoje renty zabezpieczenia przed niezdolnością do pracy z emeryturą, istnieje możliwość zrobienia tego poprzez ubezpieczenie emerytalne. Zalety: możliwość odliczenia podatkowego, w fazie oszczędzania chronione przed zajęciem komorniczym i zaliczeniem do świadczeń socjalnych. Nie do wypowiedzenia (dla mnie zaleta, ponieważ zabezpieczenie emerytalne pozostaje naprawdę na emeryturę) może być także postrzegane jako wada Wadą jest: wypłata jedynie w formie renty, brak kapitalizacji, opodatkowanie w fazie wypłaty, surowe zasady dziedziczenia (ale względnie łatwe do skompensowania poprzez ubezpieczenie na życie ryzyka) Inna możliwość to zabezpieczenie renty z tytułu niezdolności do pracy poprzez fundusz emerytalny pracowniczy. Ale uwaga: w przypadku bezrobocia trzeba sfinansować całą składkę z własnych środków, co prowadzi do wzrostu składki netto o około 50%. Prywatne ubezpieczenie emerytalne z rentą zabezpieczenia przed niezdolnością do pracy oferuje korzyść polegającą na tym, że w razie trudności finansowych początkowo można płacić jedynie składkę za ryzyko z tytułu niezdolności do pracy, a jeśli sytuacja staje się jeszcze bardziej trudna, rentę zabezpieczenia przed niezdolnością do pracy można sfinansować z wartości wykupu ubezpieczenia. Powinno się dokładnie przeanalizować zalety i wady każdej z możliwości, a następnie ewentualnie podjąć decyzję przy wsparciu doradztwa. Pozdrowienia

Napisany przez PI112
@Damasus: Czy Indywidualne konto Emerytalne (Rürup) dla praktykanta? No jasne Co do ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy w ramach układow emerytalnych już trochę napisałem, proszę o rozważenie tego.

Napisany przez Damasus
@PI112 uważam, że pomysł na emeryturę bazową jest przynajmniej warty rozważenia, ponieważ patrząc w przyszłość, niski wiek wejścia daje przewagę w oszczędzaniu składek, a później możliwość odliczenia podatkowego. Oczywiście, w przypadku ucznia zawodowej zazwyczaj nie będzie on miał wpływu podatkowego. Ale zgadzamy się, że niezbędne jest profesjonalne doradztwo w przypadku ryzyka niezdolności do pracy.

Napisany przez PI112
@Damasus: Ze względu na opodatkowanie renty z ubezpieczenia na życie z umowy Rürup, postrzegam tę możliwość raczej krytycznie. Jestem absolutnie zgodny co do tego, że jakość dobrej porady w tym przypadku nie jest możliwa. Zbyt wiele czynników, które mogą być wyjaśnione tylko w osobistej rozmowie, odgrywa tu rolę.

Napisany przez Mike Spezi
W rzeczywistości nie chciałem już komentować pytającej niezdecydowanej, ponieważ sądzę, że im więcej porad otrzymuje, tym bardziej staje się niepewna. W końcu pytanie brzmi, co się stanie, jeśli księżyc spadnie do wody? Ale jedno chciałbym jednak! Proszę o dostarczenie wniosku o ubezpieczenie od skutków nieszczęśliwych w celu natychmiastowego podpisania, po czym zostanie mi zwrócony opłacony wcześniej składka na ryzyko! Wasz mike

W tej chwili mam dość pytań *kaszel* ^^ To wszystko zaczyna mnie irytować, więc umówiłam się na środę na spotkanie z Debeką, co jest dobrą decyzją. Mój plan obejmuje następujące kroki, każdy z Debeką: *Samodzielne ubezpieczenie od niezdolności do pracy, które nie jest powiązane z niczym innym. *Rozsądną emeryturę riesterowską podczas nauki z niskim wkładem własnym. *Mały oszczędnościowy plan budowy, aby moje świadczenia pracownicze nie przepadły. Moim głównym sposobem oszczędzania pozostanie jednak konto oszczędnościowe. Poprzez plan budowy mogę otrzymać trochę więcej, ale wolę zrezygnować z tego trochę i zawsze mieć natychmiastowy i bezproblemowy dostęp do moich pieniędzy. ubezpieczenie od niezdolności do pracy i Riester zamierzam zawrzeć jeszcze w tym roku, aby uniknąć wzrostu składek. Oszczędnościowy plan budowy, ochrona prawna i ubezpieczenie mienia mogą poczekać do przyszłego roku. Pracownicza emerytura uzupełniająca zostanie dodana po ukończeniu mojej nauki, obok Riester. Czy już wspomniałam, że cała ta sprawa finansowa mnie dobija? :-D :-D Mam nadzieję, że w końcu będę dobrze zabezpieczona i zabezpieczona... Pozdrowienia i dzięki Anonimka

Odważna Myszko, tak też uważam! Chociaż uważam, że ubezpieczenie od kosztów prawnych jest dobrym pomysłem, ale stawiam je na ostatnim miejscu spośród wszystkich niezbędnych ubezpieczeń. Jeśli chodzi o ubezpieczenie od niezdolności do pracy, upewnij się, że Pan Kollega uwzględni dla Ciebie zasadę 25% / 75% w umowie. Przy oszczędzaniu na budowę otrzymasz od nas zwrot 1% opłaty początkowej za 24 miesiące regularnych wpłat. Zakup nie będzie Cię więc nic kosztował! Możesz jeszcze w tym roku zrobić rachunek Riester z datą 1.1.2009 wstecz. Ma to sens przy niskich składkach. pozdrowienia mike

Cześć, co to dokładnie jest ta reguła 25/75%? I co to oznacza dla mnie, jeśli zrobię to wstecznie do 01.01.2009, dotychczas planowano wstecznie do 01.12.2009. Tak, ochrona prawna ma niski priorytet, ale w dzisiejszych czasach lepiej ją mieć... Przynajmniej tak mi się wydaje, niestety wystarczająco dużo idiotów biega tam na zewnątrz Pozdrawiam Anonimowy

Anonymouse pisze: Cześć, Co dokładnie oznacza reguła 25/75%? A co to oznacza dla mnie, jeśli zrobię to wstecznie do 01.01.2009 roku, wcześniej planowano zrobić to wstecznie do 01.12.2009 roku. Tak, ubezpieczenie od kosztów prawnych ma niski priorytet, ale w dzisiejszych czasach lepiej go mieć... Przynajmniej moim zdaniem, niestety wciąż jest wielu idioców tam na zewnątrz. Pozdrowienia Anonymouse
Reguła procentów BUZ określa, od kiedy i jaką kwotę renty renty inwalidzkiej otrzymujesz. Przy regule 50/50, do 50% stopnia niepełnosprawności nie otrzymujesz renty renty inwalidzkiej, ale od 50% otrzymujesz już 100% ustalonej renty renty inwalidzkiej. Przy regule 25/75, otrzymujesz już rentę renty inwalidzkiej proporcjonalną od 25%, a od 75% otrzymujesz 100% renty renty inwalidzkiej. Jeśli wiesz, że większość decyzji o uznaniu stopnia niepełnosprawności mieści się poniżej 50%, ta wersja ma więcej sensu i zapewnia większe bezpieczeństwo. Jeśli płacisz tylko minimalną składkę w ramach Riester (5 euro lub trochę więcej), w przypadku cofnięcia daty masz już więcej prawa do emerytury i otrzymasz pełną premię za rok 2009. Teraz resztę proszę od mojego pana kolegi, w przeciwnym razie chcę otrzymać prowizję. Pozdrowienia Mike

Napisany przez theo85
Z ubezpieczeniem od wypadków przy pracy jest tak, że zależy od wykonywanej działalności. Jeśli pracujesz w biurze lub podobnym miejscu, to nie sądzę, że ma to sens. Ale jeśli chodzi o ubezpieczenie od ochrony prawnej, to nie zgadzam się z Mikeem. Bez ochrony prawnej jesteś dzisiaj bezbronny, bez względu na to, czy chodzi o ruch drogowy czy sprawy prywatne.

Napisany przez PI112
Cześć, wskazówki od Mikea są dokładnie tym, czego potrzebujesz. Wydaje się, że Theo nie ma zbyt dużo pojęcia o swojej pracy. Jak możesz odradzić młodym ludziom zabezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy? Czy znasz statystyki dotyczące przyczyn wystąpienia niezdolności do pracy? Jeśli tak, powinieneś pilnie ponownie przemyśleć swoje stanowisko! Jeśli nie, szybko się zorientuj! Pozdrowienia, Chris

theo85 pisze: Z ubezpieczeniem od wypadków przy pracy jest różnie czy naprawdę go potrzebujesz. To zależy od wykonywanej działalności. Jeśli pracujesz w biurze lub podobnie, to chyba nie ma sensu. Ale jeśli chodzi o ubezpieczenie ochrony prawnej, to się nie zgadzam z Michaelem. Bez ochrony prawnej jesteś dzisiaj bezbronny, bez względu na to, czy chodzi o ruch drogowy czy sprawy prywatne.
Cześć Theo, W jakim KOSMICZNYM ŚWIECIE TARYFOWYM ty właściwie żyjesz? Czy w ogóle posiadasz jakieś podstawowe zdolności?? Pomijając twoje oczywiste błędy ortograficzne i gramatyczne, piszesz tu jeszcze nieodpowiedzialne bzdury!!!! Być może powinieneś poświęcić trochę czasu na przemyślenie co będzie punktem wyjścia dla zadanej pytania. Bądź miej na uwadze sytuację życiową pytającego. Wtedy nie musiałbyś wszędzie rozgłaszać swojej niekompetentnej papki. (Zobacz też inne wpisy) Być może chcesz jedynie promować swoją stronę internetową. Mam nadzieję, że ma ona więcej treści niż twoje dotychczasowe posty! W przeciwnym razie zostałbyś tam oszukany i sprzedany. Jeszcze raz odnośnie ubezpieczenia od wypadków przy pracy (w skrócie UWP) Wypadek nie ma z tym nic wspólnego! Co najwyżej jego wynikające skutki. Jaka jest różnica, czy prawnik czy dekarz nie może dalej wykonywać swojego zawodu!? W obu przypadkach powstają istotne luki w dotychczasowej jakości życia! Jeśli dodatkowo jest jeszcze tak młody jak nasz pytający, może nawet jeszcze nie mieć prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy! Niezdolność zawodowa może wynikać z zupełnie różnych przyczyn. Schorzenia fizyczne i psychiczne, choroby psychosomatyczne, itp. Co 4 osoba w Niemczech musi przedwcześnie zejść z życia zawodowego z powodu choroby. Celem tego forum jest pomaganie pytającym w podejmowaniu decyzji i udzielanie wsparcia doradczego. To, co ty tutaj robisz, jest dalekie od tej roli!! Mam nadzieję, że w interesie wszystkich będziesz zamieszczał lepsze wpisy dostosowane do potrzeb pytających.

Mike Spezi pisze: [...] Nochmal zur BUZ ( in Worten BERUFSUNFÄHIGKEITSZUSATZVERSICHERUNG!) [...]
Nie martw się, po prostu pominąłem ten post ^^ Myślę, że zupełnie obojętne jest, czy pracuję w biurze, a poza tym wiele serwerów ma naprawdę dużą moc... Dlaczego BUZ? Właściwie chciałem zrobić ubezpieczenie na życie dla singla, bez żadnych dodatków ani zależności. Myślałem, że będzie to bardziej bezpieczne i lepsze. Jeśli coś się stanie moim oczom lub zacznę cierpieć na przewlekłe bóle głowy, będę mieć problem ze swoją pracą. Dla odmiany, czy potrzebuję ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków, jeśli mam ubezpieczenie na życie?

Anonymouse pisze: Nie bój się, odważnie pominąłem ten post ^^ Chodzi mi o to, czy pracuję w biurze, a poza tym niektóre serwery mają naprawdę dużą moc... Dlaczego chciałem nią występując bez BUZ? W zasadzie chciałem wykupić samodzielne ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, bez żadnych dodatków czy warunków, które do niego się wiążą. Pomyślałem, że byłoby to bezpieczniejsze i lepsze. Jeśli teraz coś mi się stanie w oku albo zacznę cierpieć na przewlekłe bóle głowy, będę mieć problem w mojej pracy. A tak swoją drogą, czy potrzebuję ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków, jeśli mam ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy?
ubezpieczenie od niezdolności do pracy (BU) lub BUZ nie robi w tym kontekście żadnej różnicy. Indywidualna polisa, jak sugerowano, jest właściwa. Porównywanie bezpośrednie nie wchodzi w grę między BU a ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków (UV). Bardziej istotne z mojego punktu widzenia jest ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Jeśli masz jeszcze trochę pieniędzy, lepiej wydać je na ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków niż na ubezpieczenie od ochrony prawnej. Jeśli ktoś z przyczyn zdrowotnych nie może już wykupić ubezpieczenia od niezdolności do pracy, ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków jest przynajmniej alternatywą z pewnym podstawowym zabezpieczeniem mojego potencjału pracy, o ile wystąpił wypadek. Pytania dotyczące zdrowia przy ubezpieczeniach od nieszczęśliwych wypadków w porównaniu z BU to żart. Mike

Napisany przez theo85
Chociaż nie jestem ekspertem w dziedzinie ubezpieczeń, to w moim zapytaniu do Stiftung Warentest powiedziano mi, że osoba, która zawiera ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, powinna koniecznie jednocześnie zawrzeć również ubezpieczenie ochrony prawnej, ponieważ z ubezpieczeniem na niezdolność do pracy wiąże się najwięcej problemów. Zawarcie ubezpieczenia na niezdolność do pracy jest dość łatwe, ale w przypadku wystąpienia problemów, bez rozprawy sądowej jest to zazwyczaj niemożliwe. Być może się mylę, ale pytanie, czy Stiftung Warentest również się myli, to inna sprawa.

Plan na dziś wieczór nadal wygląda tak samo ^^ Samodzielne ubezpieczenie na życie oraz Riester. Jednak w tej chwili zastanawiam się, czy zamiast oszczędzania na budowę mieszkaniową w ramach programu VL, lepiej będzie pod koniec tego roku otworzyć indywidualne konto emerytalne i przekazać tam środki z programu VL na pracowniczy udział w tym programie. W ten sposób nie straciłbym też miesięcznej dotacji pracowniczej w wysokości 40€, którą otrzymałbym miesięcznie na konto emerytalne. Ponadto mój szef polecił mi właśnie Canada Life zamiast niemieckiego dostawcy ubezpieczeń emerytalnych. Wtedy mogę sobie darować oszczędzanie na budowę mieszkaniową, lepiej trzymam pieniądze na koncie oszczędnościowym, co i tak bardziej mi odpowiada. Mogę wpłacać to, co mam dostępne, w ciągu ostatnich 4 miesięcy było to 1100€, co nigdy nie zainwestowałbym w budowę mieszkaniową. Tam mam stałe raty, które w razie potrzeby postarałbym się jak najbardziej obniżyć, gdyby zaszła potrzeba. Na koncie oszczędnościowym mogę być spokojny, bo wiem, że mogę z nich w każdej chwili skorzystać, gdyby zaszła taka potrzeba ^^ Pozdrowienia Anonim

Anonymouse pisze: Tak. Plan na wieczór pozostaje ten sam ^^ Indywidualne ubezpieczenie na życie i Riester. Ale aktualnie zastanawiam się, czy zamiast oszczędzania w ramach budowy kapitału emerytalnego (BU), lepiej byłoby na początku przyszłego roku zawrzeć umowę na ubezpieczenie emerytalne (BAV) i wpłacać tam oszczędności z programu pracowniczego. Wtedy nie tracę 40 € dodatku pracodawcy, który otrzymałbym miesięcznie na BAV. Dodatkowo, szef polecił mi właśnie Canada Life zamiast niemieckiego dostawcy BAV. Wtedy mogę sobie odpuścić konto oszczędnościowe, które i tak wolę. Mogę na nie wpłacać to, co mam w danym miesiącu, w ciągu ostatnich 4 miesięcy było to 1100 €, co nigdy nie odłożyłbym na konto budowy kapitału emerytalnego, gdzie mam ustalone raty, które oczywiście wybrałbym jak najniższe, jeśli miałbym kiedyś kłopoty finansowe. Z tą kasą na koncie oszczędnościowym mogę być spokojny, bo wiem, że w razie czego mogę się do niej z łatwością dostać ^^ Pozdrowienia Anonymouse
Ej, powiem wam, aż mnie mdli od tego, co się dzieje!!!! Właśnie dzwonił do mnie mój agent ubezpieczeniowy, konkurencja Debeki. Powiedział, żebym zachował ostrożność z planem na dzisiaj wieczór. To, co mówi Debeka, to kit. Lepiej, żeby robić ubezpieczenie grupowo-przedsiębiorstwowe (to dla mnie zupełnie nowe) gdzie dostanę z powrotem 100% wpłaconych składek albo więcej. Debeka z kolei mówi, że na całym świecie nie ma ubezpieczenia, które zwraca wpłacone składki - to po prostu niemożliwe. Bo skądś ubezpieczyciele mają pieniądze na wypłaty w razie wypadków! Naprawdę... Mogę... Wszystkie twierdzenia Debeki obrócił w pył, a moje zaufanie do niej również. Debeka dzisiaj wieczór powie znowu, że znowu opowiada głupstwa... A ja myślałem, że jestem na właściwej drodze i dziś wieczorem w końcu skończy się ten klops... Ale nie, teraz wszystko znowu wygląda inaczej, naprawdę mogę...

Napisany przez Dasdi1970
Nie dziw się - przecież jest oczywiste, że jako związany agent stara się czernić konkurencyjny produkt, prawda? DEBEKA i HM są jedynymi (o ile mi wiadomo) firmami, które posiadają prawdziwą klauzulę dotyczącą niemożności świadczenia usług. Jeśli jesteś urzędnikiem, powinieneś tam być dobrze zabezpieczony i nie musisz dalej szukać. Dla zwykłego ubezpieczenia dochodowego, zapytaj brokera, który reprezentuje wszystkie firmy. Powinna tam być względna obiektywność - nawet jeśli TEN żyje ze swoich prowizji. I jeszcze raz, jak już wspomniano: zwrot pieniędzy następuje tylko wtedy, gdy oprócz składki na ryzyko zapłacisz wystarczająco dużo, aby firma mogła ulokować pieniądze i zwrócić je z odsetkami na koniec umowy. Jest to jednak bezsensowne - do oszczędzania są dostępne inwestycje, które naprawdę przynoszą zyski. Więc wybierz czyste ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy.

Ostatnie pozdrowienia! Właściwie temat jest już wyczerpany. Ale przy tylu głupotach muszę się jeszcze raz odezwać. Nadal proszę o dostarczenie wniosku o rentę z tytułu niezdolności do pracy do natychmiastowego podpisania, w którym na końcu okresu ubezpieczenia otrzymam zwrot opłaconych składek ryzyka w ramach odpowiedniej renty z tytułu niezdolności do pracy!!??? To jest naprawdę absurdyzm graniczący z przestępczością!! Więc tego brokera naprawdę powinieneś teraz posłać z dymem!!! Albo jest tak głupi! W takim razie lepiej niech zostanie zbieraczem biletów w kinie, albo świadomie udziela błędnych porad w celach sprzedażowych. No cóż, jak wiadomo, nie ma granic dla głupoty ludzkiej!!! Powinieneś teraz naprawdę podjąć decyzję dla siebie. Doradzałem Ci, abyś poczytał w neutralnych mediach i czasopismach. Jeśli wpuszczasz do swojego mieszkania więcej osób tego rodzaju, którzy jawnie cierpią na zaburzenia zachowania, to jeden po drugim zniszczy poprzednią ofertę. Ci ludzie mogą zaspokoić swoją potrzebę autoprezentacji, ale nie zaoferują Ci rzetelnej i potrzebnej porady. Dla mnie ktoś, kto oferuje uczniowi wynagrodzenie w wysokości 216 euro na rok, ma nierówno pod sufitem, chyba że byłoby ono w pełni finansowane przez pracodawcę!! Jeśli podchodzisz z nieufnością do oferty Debeki, to nie ma z tym problemu. Chociaż jakość doradztwa i produktów jest regularnie oceniana najwyższymi notami przez niezależne media. Oczywiście są również inni doskonali dostawcy, ale niezbyt wielu jest równie dobrych!! Dziwne jest tylko to, że większość brokerów właśnie tych nie potrafi zaoferować!? Jak można w takim razie chcieć najlepszego dla klienta!!?? Poproś o jeszcze dwie lub trzy inne oferty z dokładnie takimi samymi liczbami i ryzykami. Na przykład od HUK, COSMOS lub Hannoverschen Leben. Żeby wymienić tylko kilku z najlepszych. Zawsze łatwo zaoferować coś tańszego. Dlatego porównanie produktów musi być absolutnie identyczne. W przeciwnym razie porównuje się jabłka z gruszkami!! (OK, 5 euro do skarbonki) Ale tak właśnie jest. Popularna metoda eliminowania innych ofert! Na zakończenie mogę powiedzieć, że z Debeką jesteś właściwie dobrze zabezpieczony. Mówię to całkowicie bezstronnie, ponieważ wszyscy jesteśmy indywidualistami, a ja nie korzystam w żaden sposób z zawarcia umowy! Długoterminowo firma z Koblenz dostarcza bardzo stabilne i rzetelne dane, zawsze znajdujące się w górnych pozycjach. Więc, koniec końców Życzę wszystkim wesołych świąt Bożego Narodzenia, spokojnych świąt i udanego Nowego Roku I zawsze pozostawajcie w dobrych nastrojach! Twój MIKE

Więc... Debeka tam była... Jak zawsze, wszystko inne jest złe, i znowu mam jasny umysł. Mam teraz już 3 oferty, ponieważ teraz pilnie potrzebuję jeszcze jednego klasycznego prywatnego funduszu emerytalnego. Czyli PPK, Riester, ubezpieczenie emerytalne i Prywatnie. Co do ofert: ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy: To ubezpieczenie jest niesamowite, nigdy nie spodziewałem się takich kosztów!!! - > Regulacja 25/75 - > Renty miesięczne w wysokości 750€ - > Gwarancja dodatkowego ubezpieczenia: Możliwość zwiększenia o 50% miesięcznej renty bez ponownego badania stanu zdrowia. Czyli maksymalnie 1125€, które mogę zwiększyć po ukończeniu szkolenia zawodowego bez ponownego badania zdrowia. Wszystko, co przekroczy ten limit, wymagałoby ponownego badania zdrowia - > ubezpieczenie do 67. roku życia - > Obszar ryzyka C (Dokładny termin mi właśnie umknął) = Składka inkasowana -> 74,79€ = Składka ubezpieczenia -> 99,72€ Tak naprawdę nie wiem, czy mogę sobie na to pozwolić co miesiąc... tyle nawet nie zmieści się w moim planie na starość. Chciałem jeszcze trochę odkładać co miesiąc... Co do Riester i prywatnego funduszu emerytalnego też mam oferty. Oba opierają się jednak na minimalnej miesięcznej składce. Ubezpieczenia emerytalnego pracownicze znowu mi przekreślili. Absolutnie nie jest to bezpieczne, pieniądze mogą szybko przepaść, następny pracodawca nie musi ich brać, oferuje tylko alternatywę, przy której i tak tracę pieniądze, itd. Według nich powinienem traktować to jako narażoną kość... Jestem znowu tak samo zdezorientowany jak wcześniej Pozdrowienia i dzięki Anon

Napisany przez Aristoteles 197
Osobiście skorzystałbym z pomocy 3 doradców (maklerów) i poprosiłbym o oferty. Ważne, żeby nie byli to początkujący, oraz nie zawsze najtańsza oferta okaże się najlepsza. Istnieją ubezpieczenia na życie z kapitałem inwestycyjnym np. (Continentale Nürnberger) Należy uważać, czy kapitał inwestycyjny jest inwestowany w fundusze (obliczanie wydajności!!!) czy w klasyczne ubezpieczenie na życie. Wszystko ma swoje zalety i wady

Napisany przez Gerd
Czy ktoś z was kiedykolwiek spojrzał na datę zapytania?

Gerd pisze: Czy którykolwiek z was zwrócił uwagę na datę zapytania?
Ale ja nadal tutaj jestem I tajnie wstydzę się.... Nadal nic nie dokończonego.... Zbyt wiele strachu przed zakończeniem... I zbyt wiele sceptycyzmu wobec ubezpieczenia firmowego... Takie są konsekwencje perfekcjonizmu. A także nadmiernego informowania się... W międzyczasie pewnie wiele rzeczy zapomniałem. Pozdrowienia Anon

Napisany przez Amila86
Cześć myszko, jakiś BU jest naprawdę ważny. Oczywiście istnieje kilka rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę i wtedy tak naprawdę nie powinno ci się nic stać. Pozdrowienia

Więc wiem... już wielokrotnie miałem do czynienia z pośrednikiem i także z Debeką. Ci drudzy jednak bezwzględnie zawiedli.... Tutaj na forum również otrzymałem świetną radę. Ale boję się, że podejmę złą decyzję i przeoczę coś znacznie lepszego. Teraz jednak, kiedy natrafiłem na InterRisk podczas poszukiwań ubezpieczenia na rzeczy osobiste, sądzę, że ta firma również oferuje bardzo dobry ubezpieczenie na życie. Przynajmniej w moim odczuciu spełnia ona wszystkie kryteria. Pozdrawiam Anon

Napisany przez Amila86
Jeśli jesteś zainteresowany, mogę przygotować dla Ciebie ofertę porównawczą dla obu opcji?!

Napisany przez Gerd
Cześć Interrisk może nie być słabym wyborem. Jednak przy wyborze zawsze należy zwrócić uwagę także na firmę. Należy do Vienna Insurance Group. Z 8 miliardami euro wpływów z składek w Europie, jest raczej niewielkim towarzystwem. W Interrisk jest tam tylko ubezpieczeniem o wartości składek w wysokości 130 milionów euro. W przypadku takich małych ubezpieczycieli łatwo się zdarza, że nagle w wyniku fuzji trafia się do towarzystwa ubezpieczeniowego, do którego się nie chciało należeć. Na przykład Allianz ma tylko w Niemczech wpływy z składek w wysokości 28 miliardów euro. Oceny w Finanztest i innych czasopismach branżowych należy traktować z dużą ostrożnością. Gdy się dobrze przyjrzymy, wiele ubezpieczycieli chwali się, że są najlepsi. Czasami mam wrażenie, że wszyscy są gdzieś numerem 1. Ważne jest zaufanie do Twojego doradcy. W szczególności jest on ważny w przypadku szkody. Czy pracuje on dla ciebie, czy też musisz samemu załatwiać wszystko. To zazwyczaj kończy się niepowodzeniem. Ogólnie należy unikać zawierania umów przez internet, ponieważ żaden laik nie potrafi ogarnąć złożoności ubezpieczenia. Bez względu na to, czy chodzi o ubezpieczenie majątku czy ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Jakie kryteria musi spełniać Twoja niezdolność do pracy?

Napisany przez Graufell
Gerd pisze: Zasady zawierania umów ubezpieczeniowych w Internecie powinny w ogólności być omijane, ponieważ żaden laik nie jest w stanie ogarnąć złożoności ubezpieczenia. Bez znaczenia, czy chodzi o ubezpieczenie majątku domowego czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy.
Cześć, Anonie! Nie pozwól się zastraszyć obecnym tutaj agentom ubezpieczeniowym. Nie ma takiej osoby jak doradca ubezpieczeniowy i na pewno nie doradca godny zaufania. Wszyscy oni chcą tylko jednego: prowizji za zawarcie umowy ubezpieczeniowej. Jeśli nie masz pewności, które ubezpieczenie w jakim towarzystwie ubezpieczeniowym jest dla Ciebie najlepsze, zainwestuj najpierw 7,50 w tę broszurę: Finanztest Specjalny Ubezpieczenia - Prawidłowe ubezpieczenie, oszczędności do 400 euro - Specjalny - Stiftung Warentest - test.de W ten sposób zrobisz pierwszy krok i unikniesz błędów, które Cię będą kosztować. To są chyba największe bzdury, jakie od dawna czytałam tutaj. Każdy obywatel, który potrafi czytać i pisać, jest przynajmniej w stanie online zawrzeć tak prostą umowę jak ubezpieczenie majątku domowego. Nie potrzebujesz doradcy, który chętnie sprzeda Ci dodatkowe ubezpieczenie. ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest bardziej skomplikowane, ale też żadną przeszkodą. Samodzielni obywatele nie potrzebują agentów ubezpieczeniowych, lecz sami dobierają podstawowe ubezpieczenie i zaoszczędzą sporo pieniędzy. Robi się to online albo przez bezpośrednie ubezpieczenia.

@ Graufell Drogi Panie Graufell, z Tobą to już przekleństwo. Wszystko, co napisałeś, mogę w pełni poprzeć. Zalecanego czasopisma jako pomocy w podejmowaniu decyzji także mogę tylko polecić. Uważam również, że ubezpieczenia majątkowe w każdej postaci można załatwić online w sposób kosztoszczędny, niezależnie od dostawcy. Jednakże w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego i na życie nie uważam tego za wskazane. Jeśli później pojawi się roszczenie o świadczenie, zazwyczaj to moje własne błędy popełnione przy składaniu wniosku mogą prowadzić do odmowy świadczenia. Nie każdy jest w tej kwestii tak sprawny, jak być może Ty. Ale - znowu Twój pierwszy akapit! Co to są zawsze za uogólnienia?? Naprawdę nie rozumiem. Nie daj się zwieść tutającym agentom ubezpieczeniowym. Nie ma takiego doradcy ubezpieczeniowego a tym bardziej doradcy, któremu możesz zaufać. Wszyscy oni chcą tylko jednego: prowizji za zawarcie umowy ubezpieczenia. Zatem jestem jednym z wymienionych obecnie. Czy ja naprawdę czytałeś moje wpisy na ten temat tutaj? Czy widzisz coś zorientowanego na sprzedaż ? Czy może zazdroszczącego prowizji? Tylko doradzałem i zwracałem uwagę na różnice i istotne kwestie. Ostrzegałem przed błędami, itd. Naprawdę chodzi mi tylko o udzielenie użytkownikom odpowiednich wskazówek. Nic więcej! Czy naprawdę sądzisz, że chcę tu sprzedawać cokolwiek za pośrednictwem tego portalu?? To chyba nie jest prawdziwe? Nawiasem mówiąc, ten post ma jeszcze niekończącą się przeszłość w innym dziale forum. Stąd także moje zauważenie o wyczerpaniu tematu. Pozdrawiam Mike

@ Anonymouse Dlaczego panowie z Debeka nie zaliczyli egzaminu? Byłoby dla mnie interesujące to się dowiedzieć. Już wcześniej wymieniłeś kilka rzeczy, które sprawiły, że ci panowie wydają się trochę wątpliwi. Jak w każdej firmie, tak i w Debeka są różni pracownicy. Nawiasem mówiąc, aby w końcu podjąć decyzję, powinieneś postępować zgodnie z moją wcześniejszą radą. Określ dokładnie kryteria dla ubezpieczenia na życie, czyli okres trwania, świadczenia, wysokość renty, regulację procentową itp. Aby porównanie miało sens, muszą one być jednakowe. Na pewno przydatne będzie porównanie online, o którym wspomniał Graufell. Z góry ustalasz dane i otrzymujesz odpowiednie oferty wraz z porównaniem cen do tradycyjnych ofert ubezpieczeniowych. Z poważaniem Mike

Napisany przez Gerd
Cześć Artykuły Graufell są zawsze interesujące. Zastanawiam się, dlaczego istnieje zawód specjalisty ds. ubezpieczeń i bankowca, skoro każdy może to zrobić samemu. To właśnie smutne błędne przekonanie. Przekonanie oznacza po prostu nie wiedzieć. Nie mogę sobie wyobrazić, że ktoś próbowałby naprawić swoje auto lub telewizor z instrukcją naprawczą w ręce. Dlaczego w ogóle chodzić do lekarza. Czytam mądre książki, wtedy też wiem, czego mi brakuje. Lekarstwa są dostępne w każdej aptece. Nasz system opieki zdrowotnej zostałby natychmiast uratowany.

Napisany przez Gerd
Postanowiłem się pobawić i skorzystać z kilku kalkulatorów porównawczych. Najlepszy dla mnie zadawał bardzo obszerne pytania. Podobało mi się. W przypadku ubezpieczenia majątku zostało mi zaproponowanych 122 ofert od 38 ubezpieczycieli. Tylko jedna spełniła wszystkie kryteria. Pod względem ceny mieścił się on w środkowej części przedziału. Jednakże nie różnił się od mojej oferty. Podobna sytuacja była w przypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Nie podobał mi się Check24. Zbyt powierzchowny i niedokładny.

Podzielam Twoje zdanie, Gerdzie. Moim zdaniem do poprawnego zapytania różnych komputerów niezbędne są pewne podstawowe umiejętności w temacie. W przeciwnym razie łatwo pojawiają się błędy, a wartość informacyjna jest niewystarczająca. Dla laika uważam, że ta możliwość jest najlepsza do orientacji w strukturze cenowej.

Napisany przez Graufell
Mike Spezi pisze: Drogi Panie Graufell ...
Drogi Panie Spezi, czy nie ustaliliśmy, że nie będziemy się już osobiście obrażać? Nawet przestać się do siebie osobiście zwracać? Czy może z przyzwyczajenia zataiłeś dla mnie drobny druk naszej umowy? Ja dotrzymałem naszej umowy. Ty nie. Być może dlatego, że jesteś sprzedawcą ubezpieczeń. Dlaczego zatem ty i twój towarzysz w grze, Pan Gerd, ciągle oskarżacie i atakujecie członków forum w sposób osobisty, którzy mają inne zdanie niż wy dwaj? Nie tylko ja jestem dotknięty, ale wszyscy, z którymi nie zgadzają się ci dwaj zakłócacze spokoju. Zamiast obrażać i odsuwać od siebie myślących inaczej, zajmij się raczej argumentami uczestników dyskusji. Wasze bezczelne zachowanie jest widoczne we wszystkich grupach tematycznych. Jeszcze jedno słowo na temat techniki, Panie Spezi. Dlaczego nie używasz po prostu funkcji cytowania zamiast oznaczać cytaty różnymi kolorami? To nawet dla ciebie nie powinno być zbyt trudne, prawda? Przecież masz wystarczająco dużo czasu na ćwiczenia w swojej chatce na wyspie Pięknych i Bogatych. Na bezsensowny post Pana Gerd nie zamierzam się w ogóle odnosić.

Napisany przez Amila86
Dzień dobry wszystkim, długo zastanawiałem się, czy powinienem wypowiedzieć się na temat ostatnich wpisów i - jak widzicie - zdecydowałem się to zrobić. Nie uważam za słuszne rozstrzygać osobistych sporów na tym forum. Sprawia to, że traci sens, którym jest udzielenie odpowiedzi zainteresowanemu pytającemu i dyskutowanie z nim na różne tematy lub udzielanie wskazówek. Ludziom nie jest w żaden sposób pomagane poprzez wzajemne wojny. Chciałbym jednak dodać, że nie jest w porządku oczernianie przedstawicieli ubezpieczeń, pośredników itp. Nie, nie są oni potworami i nie pożerają nikogo, po prostu wykonują swoją pracę jak każdy inny na świecie. Jeden bardziej skupia się na prowizji, drugi mniej - może być. W każdej branży są ""czarne owce"" Czy wiecie, że policjanci rozdający mandaty w niektórych miastach również pracują na prowizję? Są tacy, którzy myślą o swoim własnym interesie i wystawiają mandat oraz tacy, którzy mogą nawet poczekać 5 minut... Chcę tym powiedzieć, że nie powinno się wszystkich wrzucać do jednego worka i na forum przede wszystkim powinniśmy starać się zachować neutralność. Można wyrazić swoje zdanie (dlatego wszyscy jesteśmy tutaj), ale należy także akceptować zdanie innych. Mimo wszystko życzę Wam miłego dnia.

Hej ludzie..... Muszę podjąć ten temat jeszcze raz. Muszę wreszcie skończyć z tym tematem! Boję się go teraz zakończyć, co potem będzie mnie denerwować, więc krążę tu w kółko. Właśnie rozmawiałem z moim agentem nieruchomości (znowu...). On poleca mi ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy grupowe z Nürnberger za 25€ netto miesięcznie. To ubezpieczenie musi być zagwarantowane, że zostanie przeniesione przez kolejnego pracodawcę, jeśli zmienię pracę (na przykład po zakończeniu nauki zawodu). Nürnberger uważana jest za najstabilniejsze ubezpieczenie w tej dziedzinie, zwłaszcza dla mojego zawodu. W obliczeniach przyjęto miesięczną rentę netto w wysokości 1000€. Brzmi to dobrze dla mnie. Bardzo dobry ubezpieczyciel, żadnych sztuczek, dobra miesięczna renta i dodatkowo niedrogo. Obecnie zarabiam około 580€ netto (1. rok nauki). Renta ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy w wysokości 1000€ to bardzo dobra kwota, ale ustawiłem ją tak wysoko, aby móc ją zwiększyć po zakończeniu nauki zawodu bez ponownego badania. Wierzę, że mogę zwiększyć ją nawet o 25% bez ponownego badania zdrowotnego, jeśli się nie mylę. Pytam znowu (przepraszam), co myślicie na ten temat. Bardzo, bardzo dziękuję za waszą cierpliwość :-) Pozdrowienia Anon @Mike, Debeka została odrzucona, ponieważ ubezpieczenie kosztowałoby mnie 100€ miesięcznie, a renta od utraty zdolności do pracy wynosiłaby 750€... To dla mnie zdecydowanie zbyt drogo. Ponadto przedstawiciele byli w stylu Koniecznie teraz zamknij, z powodu XY. Słyszałem, że gdy coś takiego słyszę, powinienem natychmiast się wycofać. Były też inne powody, ale to już znowu za długo...

Cześć Małgosiu, zrobiłaś to prawidłowo! Jeśli ktoś cię naciska, abyś podpisała umowę ubezpieczenia na życie, powinnaś zachować powściągliwość! Bez znaczenia, z jakiej firmy ci mówią. Jaki zawód właściwie się uczysz? Ile masz lat? Pytam, aby móc cię przyporządkować do grupy ryzyka. Oczywiście możesz przenieść swoje ubezpieczenie na życie do nowego pracodawcy, ale nie musi on się do niego dołączać. Może również wybrać sposób realizacji i firmę ubezpieczeniową. Dlatego może się zdarzyć, że będziesz musiała sama kontynuować opłacanie składek, aby utrzymać swoje ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Przeniesienie do innej firmy nie ma sensu, bo znów będziesz starsza i być może mniej zdrowa. Jeśli pracodawca nie jest całkowicie niekompetentny, zazwyczaj przejmie umowy. W końcu przelew składki to w zasadzie to samo co odprowadzanie środków na oszczędności pracownicze, a tam pracodawca musi zatwierdzić każdą kasę oszczędnościową i odprowadzić składki z wynagrodzenia. Dlaczego od razu 1000 euro? Wysokość twojego wynagrodzenia za naukę (ok. 500-700 euro) jest wystarczająca + opcja późniejszego podwyższenia do wyższego dochodu bez konieczności ponownej oceny. Norymberczycy nie są najgorsi. Ale tutaj również musisz sprawdzić, jakie warunki leżą u podstaw. Pozdrowienia Mike

@ Graufell Przed naszą umową było jedno słowo - JEŚLI! Nie zamierzam komentować reszty twoich głupich uwag. One same się obronią. I proszę! Oszczędź mi dalszych postów tej jakości.

Wasze niezgodności niestety mi nie pomagają :-( Dlaczego nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat firmowych jednostek biznesowych, to mnie teraz bardzo dziwi. €dit\ Ojej, nie zauważyłem, że Mike już odpowiedział, przepraszam ^^

pisze: Hallo Maus, du hast das richtige getan! Wenn dich Leute drängen, einen Abschluss zu machen, sollte man diesem eher zurückhaltend begegnen! Egal, aus welcher Gesellschaft die Herren auch kommen. Welchen Beruf lernst du eigentlich? Wie alt bist du? Ich frage, um dich einer Risikogruppe zuordnen zu können. Natürlich kannst du deine Betriebliche Altersvorsorge (BAV) zum nächsten Arbeitgeber mitnehmen, aber er muss sich nicht beteiligen. Er kann auch den Durchführungsweg und die Gesellschaft festlegen. So kann es sein, dass du, um deine Berufsunfähigkeitsversicherung aufrechtzuerhalten, die Beiträge selber weiterzahlen musst. Ein Wechsel zu einer anderen Gesellschaft ergibt auch keinen Sinn, da man wieder älter und vielleicht auch nicht gesünder ist. Wenn ein Arbeitgeber nicht ganz auf den Kopf gefallen ist, übernimmt er in der Regel auch die Verträge. Die Überweisung des Beitrags ist im Prinzip auch nichts anderes als die Abführung vermögenswirksamer Leistungen, und da muss der Arbeitgeber auch jede Bausparkasse anerkennen und Beiträge vom Gehalt abführen. Warum eigentlich gleich 1000 euro? Die Höhe deiner Ausbildungsvergütung (ca. 500-700 euro) reicht doch aus + die Option einer späteren Erhöhung auf das höhere Einkommen ohne erneute Prüfung. Die Nürnberger sind nicht schlecht. Aber auch hier solltest du prüfen, welche Bedingungen zugrunde liegen. Mit freundlichen Grüßen Mike
Hi, danke erstmal ^^ Zu mir: - (noch) 22 Jahre alt - IT-Systemelektroniker - 720€ Brutto (1. Lehrjahr), etwa 580€ Netto Es geht hier nicht um eine Betriebliche Altersvorsorge, sondern um eine Betriebliche Berufsunfähigkeitsversicherung (BU)! Was die Altersvorsorge angeht, muss ich aber auch etwas tun, aber jetzt erst einmal die BU. Danach die Altersvorsorge (in die dann wohl meine vermögenswirksamen Leistungen fließen werden) und die Vermögenskiste (vermögenswirksame Leistungen). Ich möchte das Ganze jetzt Schritt für Schritt hinter mich bringen. Nun zieht sich das Ganze hin und her, schon fast ein Jahr lang, das macht mich langsam fertig :-/ Da muss etwas passieren. Ich möchte mich nur später nicht ärgern müssen. Ich habe deswegen 1000€ angesetzt, damit ich später erhöhen kann ohne erneute Prüfung. In der Regel ist es so, dass man bis zu 25% ohne erneute Prüfung erhöhen kann, darüber wird man erneut geprüft. Außerdem wäre es nicht schlecht, im Fall der Fälle, ein bisschen mehr als weniger zu haben, dachte ich mir. Viele Grüße Anon

Napisany przez PI112
Witaj Anonimowy, w odniesieniu do opublikowanego przez Ciebie posta dotyczącego Norymbergi, interesuje mnie szczególnie, jakie ramy zostały ustalone, a konkretnie jaki jest wiek końcowy oraz jaki czynnik dotyczy podatków i ubezpieczeń społecznych, wydaje mi się, że ta składka jest bardzo niska. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś wziąć pod uwagę punkty wspomniane przez Mikea. Oznacza to, że nawet w przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy zawartego w ramach firmy, mamy do czynienia z niczym innym niż z emeryturą kapitałową. Pracodawca musi tu współpracować, ale w razie wątpliwości to on decyduje, gdzie i jak, to samo dotyczy zmiany miejsca pracy. Co do kwestii podwyżek: mogę mówić tylko w imieniu mojej firmy, zwiększamy na życzenie ubezpieczonego w ciągu pierwszych trzech lat o maksymalnie 100% (bez ponownego badania zdrowotnego), a następnie w określonych warunkach, na przykład w przypadku ślubu, narodzin dziecka itp. Lepiej za dużo niż za mało brzmi dobrze, ale pytanie brzmi, czy otrzymam całą rentę na podstawie prawa, obowiązuje tu zasada zakazu wzbogacania się. Ogólnie rzecz biorąc, podejście twojego pośrednika jest dobre, czy sprawdziłeś jednak, czy twoj pracodawca się zgadza, czy może oferuje swoją własną wersję? Mam nadzieję, że teraz jeszcze bardziej Cię nie pogmatwałem. Jeśli masz pytania, daj znać. Pozdrowienia, Chris

PI112 pisze: Cześć Anonimku, Co mnie szczególnie interesuje w zamieszczonym przez ciebie wpisie dotyczącym Norymbergi, to jakie ramy zostały przyjęte, a także jakie jest maksymalne wiek rozpoczęcia i jaki jest czynnik składki podatkowej i ubezpieczenia społecznego, ponieważ kwota ta wydaje mi się bardzo niska. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś wziąć pod uwagę punkty wspomniane przez Mikea. To znaczy, że nawet w przypadku ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków w miejscu pracy, chodzi o to samo co w przypadku emerytury bądź renty pracowniczej. Pracodawca musi co prawda współpracować, ale w razie wątpliwości to on decyduje, gdzie i w jaki sposób, to samo dotyczy zmiany miejsca pracy. Co do kwestii podwyżek: Mogę mówić tylko w imieniu mojej firmy, podnosimy kwotę na prośbę klienta w ciągu pierwszych trzech lat o maksymalnie 100% (bez ponownej oceny zdrowia), następnie pod określonymi warunkami, np. ślub, narodziny dziecka itp. Lepiej za dużo niż za mało, to zawsze miło i dobrze, ale pytanie brzmi, czy na podstawie prawa otrzymam wypłaconą pełną rentę, obowiązuje tu zakaz wzbogacenia się. Ogólnie podejście twojego maklera jest dobre, ale czy sprawdziłeś, czy twój pracodawca się na to zgodzi, czy może proponuje własną wersję? Mam nadzieję, że nie zakręciłem cię jeszcze bardziej. W razie pytań proszę o kontakt. Pozdrowienia, Chris
Jeśli zmieniam pracodawcę, to istniejący umowa powinna pozostać w mocy. W przeciwnym razie musiałbym ponownie przejść przez proces oceny i skonfrontować się z nowym, zapewne droższym wiekiem rozpoczęcia. A kto wie, jakie dolegliwości zdrowotne wtedy będę miał... Oczywiście mam nadzieję, że żadne, ale nie można tego zagwarantować. Jeśli ubezpieczę się na kwotę 1000 €, to oczywiście chcę otrzymać 1000 €, jeśli np. będę na 75% niezdolny do pracy. Makler jakoś współpracuje z moim miejscem pracy, praktycznie wszyscy pracownicy (~300) skorzystali z jego ubezpieczeń. Powinien więc wiedzieć, co firma akceptuje. Co do czynnika podatkowego i ubezpieczenia społecznego, możesz mi to wyjaśnić ^^ Pozdrowienia i dzięki Anon

Napisany przez PI112
Cześć Anon, r n r n po tym, jak pośrednik współpracuje z Twoją firmą, możesz zakładać, że wariant Betr. BU jest możliwy. r n r n W odniesieniu do pytania ile faktycznie dostanę renty z tytułu niezdolności do pracy, gdy się zdarzy proszę przeczytać tutaj: r n r n ubezpieczenie od niezdolności do pracy r n r n Zapytałem o obliczenie składki z tytułu niezdolności do pracy, ponieważ opłata wydaje się bardzo niska w stosunku do wysokości renty z tytułu niezdolności do pracy. Warto wyjaśnić, do kiedy obowiązuje ochrona ubezpieczenia. r n Jeśli Twój pośrednik nie wyjaśnił Ci nic na temat szczególnego traktowania BAV, to nie odbija to dobrze na nim. r n Składki na BAV są zwolnione z podatku oraz składek społecznych, oznacza to, że nie płacisz podatków, składek emerytalnych ani ubezpieczenia zdrowotnego od tych składek. r n r n W razie dalszych pytań zawsze chętnie pomogę, Chris

Napisany przez Gerd
Cześć Dla pewności podnoszę stawkę jeszcze bardziej. Składka w wysokości 25 € wydaje się naprawdę niska. Przez przekształcenie wynagrodzenia do twojego dochodu wpływa około 36 € w umowie. Tutaj warto rzeczywiście przeanalizować wiek końcowy w ubezpieczeniu. Co do Debeka: Tutaj podano wiek końcowy 67. Dla mnie kompletnie bezsensowne. W przypadku odpowiedniego niepełnosprawienia z dzisiejszej perspektywy możesz przejść na emeryturę w wieku 63 lat, dlatego opłacalny jest okres ubezpieczenia do 63. roku życia. Przy okazji powinieneś otrzymać pełną rentę nie dopiero przy 75% niepełnosprawności, ale już przy 51%. Warto również sprawdzić, czy świadczenia ubezpieczeniowe są wypłacane także podczas nauki. Nie jest rzadkością, że ubezpieczenia wypłacają pełne świadczenia dopiero po ukończeniu nauki.

Cześć Anon, więc obliczyłem według Twoich danych. Nie potrafię zrozumieć, jak koledzy doszli do kwoty 100 euro. Gerd ma całkowitą rację. Wiek końcowy 67 lat jest bez sensu. To nie jest też praktyka DEBKA. Jestem dokładnie takiego samego zdania jak Gerd. Ustalam wiek końcowy na 63 lata i czas trwania ubezpieczenia do 60. roku życia. Oczywiście w poszczególnych przypadkach może być inaczej, zależnie od profilu zawodowego. Ta wersja oznacza, że wszystkie przypadki zachorowań będą ubezpieczone do 60 roku życia, a świadczenie byłoby wypłacone do 63 roku życia. Jak już napisał Gerd, mogę wtedy przejść na wcześniejszą emeryturę. Jeśli niezdolność do pracy zawodowej wystąpi po 60. roku życia, moim zdaniem można skorzystać ze środków z innych oszczędności. Ponadto moje prawa do renty z tytułu obniżonej zdolności do pracy w tym momencie są wyższe niż na początku kariery zawodowej. Zawsze trzeba pamiętać, że mamy tu do czynienia wyłącznie z opłatami narażeniowymi! Jeszcze słowo na temat wysokości renty z tytułu niezdolności do pracy. Jak zauważył PI112, podwyższenie ubezpieczenia w oparciu o moje rzeczywiste dochody jest zabronione przez ustawodawcę. Oznacza to, że nie mogę mieć więcej pieniędzy do dyspozycji poprzez niezdolność do pracy niż poprzez moją wcześniejszą działalność zarobkową. Dlatego moim zdaniem 750 euro z późniejszą opcją podwyższenia (o czym już szerzej pisano w PI112) są więcej niż wystarczające. Oto przykład obliczeń: 750 euro miesięcznej renty Wiek końcowy ubezpieczenia: 60. rok życia Wiek końcowy świadczenia: 63. rok życia Ustalenie BV: 25% / 75% Składka do pobrania: 52,06 euro. Jeśli ta składka będzie lokowana jako odroczenie wynagrodzenia BAV, Twoja własna opłata po oszczędności na składkach ZUS wyniesie około 36 euro!! Drobne różnice są możliwe! Jeśli Twój pracodawca jeszcze dołączy do składki, dla Ciebie będzie to jeszcze tańsze. Widzisz więc, Twój makler posługuje się półprawdami! Oszczędności są takie same w Allianz, Debeka, Pfefferminzia... itp. jak w Nürnberger. Różnić się mogą jedynie ustalone warunki.

Hej ludzie, dzięki za odpowiedź :-D Znowu z dnia na dzień tracę ochotę na ten temat. Im bardziej się dowiaduję, tym bardziej jestem zagubiony. Wiek końcowego ubezpieczenia 60 lat? No cóż, nie wiem, czy mogę przetrwać 7 lat do wieku emerytalnego. W końcu wykorzystałbym tyle oszczędności, że na starość nie miałbym już nic. To też nie jest optymalne, prawda? Ale czy biorę 750€ czy 1000€, to jest to bez znaczenia, obie kwoty są znacznie wyższe od mojego obecnego wynagrodzenia (~570€ netto). Tylko jeśli zachoruję na umysłową niezdolność do pracy podczas nauki. W takim przypadku musiałbym przetrwać z niską rentą z tytułu niezdolności do pracy przez 45 lat do emerytury (której w trakcie niezdolności do pracy prawdopodobnie nie będę mógł nic wpłacać). Co mnie również dziwi, dlaczego zawsze mowa o BAV, według mojego maklera chodzi o ubezpieczenie grupowe od niezdolności do pracy. Planuje (prawdopodobnie) rozpocząć oszczędzanie na emeryturę (przez ubezpieczenie grupowe, ubezpieczenie indywidualne i Riester. Czyli łącznie 3 razy) Pozdrowienia & Dzięki Anon

Napisany przez Gerd
Cześć Najpierw odnośnie wieku emerytalnego. Osoby niepełnosprawne mogą przejść na emeryturę w wieku 63 lat, dlatego także ubezpieczenie od niezdolności do pracy do tego czasu. Od państwa (ZUS) prawdopodobnie nie otrzymasz obecnie żadnej emerytury, jeśli teraz coś się stanie. Dopiero po opłaceniu składek do rentowej przez 5 lat zdobędziesz prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy. Oczywiście, do tego liczy się również Twoje wykształcenie. Temat PPK: Nie ma ubezpieczenia od niezdolności do pracy w ramach zakładowego ubezpieczenia emerytalnego. Jednakże, w ramach PPK możesz zawrzeć ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Działa to dokładnie tak samo jak umowa emerytalna. Czy ta forma realizacji ma sens, pozostaje dyskusyjne. Faktem jest, że jest to umowa, do której wpłacasz tylko składkę na ryzyko. Krótko mówiąc, jeśli nie zostaniesz niezdolny do pracy, wpłacone pieniądze przepadną. Istnieją jednak alternatywy. Musisz jednak samemu zdecydować, co jest dla Ciebie i Twój portfel najlepsze. Powinieneś podpytać swojego maklera. Jeśli już nie mówi ci prawdy odnośnie ubezpieczenia od niezdolności do pracy, to jak jest z innymi sprawami?

Cześć ludzie, właśnie dostałem 2 oferty od Nürnberger. Raz zwykłe ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jako osoba samozatrudniona, a drugi z inwestycją. Ostatecznie oba będą miesięcznie jeszcze tańsze, ponieważ zostaną one wykorzystane jako ubezpieczenie zakładowe. Bez inwestycji kosztowałaby około 25€, a drugie nie jestem teraz pewien. Ponadto, mógłbym również uwzględnić tam swoje świadczenie pracownicze, co sprawiłoby, że byłoby to jeszcze tańsze. Oczywiście inwestycja jest interesująca, ponieważ jednocześnie stanowi małą lokatę na starość. Co o tym sądzicie, czy jestem wreszcie na właściwej ścieżce :-D Wygląda to dobrze. I tak naprawdę wierzę mojemu pośrednikowi w jego rekomendację. Pozdrawiam Anon

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata