Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: riester, żonaty, umowa indywidualna?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Jestem zamężna, pracuję od listopada na podstawie 400 € z rezygnacją z możliwości wyboru ubezpieczenia emerytalnego. Mój mąż jest zwykłym pracownikiem, zarabia średnio. Mamy jedno dziecko, urodzone w 2007 roku. Czy mogę samodzielnie zawrzeć umowę opłacania składki na Riester? (Na razie bardziej skłaniam się ku planowi oszczędzania Riester w banku). W internecie przy wszystkich wstępnych obliczeniach należy podać roczne wynagrodzenie małżonka. Dlaczego? On nie chce nic wpłacać, bo ma inne zabezpieczenia. Czy możecie mi pomóc? Dziękuję!! Vanessa

Napisany przez Damasus
Proszę o podpisanie umowy oboje, w przeciwnym razie, jeśli jeden z partnerów zmarłby, należałoby zwrócić ulgi, mimo zawartego małżeństwa!!! Opłacasz roczny minimalny wkład własny w wysokości 60€ i otrzymujesz podstawową ulgę w wysokości 154€ rocznie na Twoje konto. Twój mąż zawiera umowę, a Ty przenosisz ulgę na dzieci w wysokości 185€ rocznie na niego, co zmniejsza jego wkład własny. Przykład: 154€ ulga podstawowa + 185€ ulga na dzieci + 60€ wkład własny daje 399€. Oznacza to: Twój mąż może zarabiać 9975€ brutto, aby poradzić sobie z 60€. W przeciwnym razie proszę wpłacić 4% od wynagrodzenia brutto, aby ulgi nie były pomniejszane. Dla argumentacji dla Twojego męża: Mógłby wypowiedzieć swoją polisę Riester krótko przed rozpoczęciem emerytury, musiałby zwrócić ulgi i ewentualne korzyści podatkowe, ale mógłby zachować CAŁKOWITE dochody z ulg. Dla tych niezdolnych do nauczania: wsparcie Riester można również zrealizować w ramach funduszu emerytalnego (który może mieć Twój mąż). W takim przypadku jednak w okresie pobierania świadczeń należy płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze. Niemniej jednak polecam Wam obojgu zawarcie polisy Riester i redukcję wkładu własnego głównego żywiciela rodziny poprzez przeniesienie ulgi na dzieci. Pozdrowienia

Napisany przez PI112
Cześć, Vanessa, Zasadniczo twój mąż nie musi zawierać umowy. Nie popieram propozycji Damasusa, aby świadczenie na dzieci biegło na umowie twojego męża. Gdybyś przyszła do mnie z tym pomysłem, mając tylko podane przez ciebie dane, poleciłbym ci następującą konfigurację: Umowa Riester dla ciebie, składka 60€ rocznie, oba świadczenia na twoją umowę (154€ dla ciebie, 185€ dla twojego dziecka). Co do transferu, zgadzam się z Damasusem. Obecnie nie jest sprawdzane, kiedy została zawarta umowa przez partnera, jeśli miało by dojść do transferu w przypadku śmierci, jak to będzie wyglądać w przyszłości, nikt nie jest w stanie jednoznacznie powiedzieć. Dla pewności zalecam umowę dla twojego męża, do której również wpłacane będą tylko 60€ minimalnej składki (jeśli inna ochrona jest odpowiednia). Oczywiście te dane i zalecenia mogą być uznane za poprawne dopiero po dokładnej rozmowie, w której uwzględnione będą warunki życia, plany na przyszłość itp. Zasadniczo odradzam korzystanie z planu oszczędnościowego banku zamiast Riester. Jeśli masz więcej pytań, śmiało się do mnie zgłoś. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata