FranzK pisze:
Nie chciałbym ryzykować swojego zdrowia i opieki w późniejszym wieku. Dlatego nie chcę polegać wyłącznie na ustawowym ubezpieczeniu pielęgnacyjnym, ale chętnie skorzystałbym z dodatkowego ubezpieczenia pielęgnacyjnego. Jak dotąd jestem jednak ubezpieczony w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym.
Kto wie, czy te kasy oferują takie dodatkowe ubezpieczenie, czy też trzeba przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego? Byłbym naprawdę zadowolony, gdybym mógł pozostać w mojej kasie!
Cześć Franzk,
na początek możesz się uspokoić. Zakup prywatnego ubezpieczenia pielęgnacyjnego jest całkowicie niezależny od tego, w jakiej kasie jesteś ubezpieczony, bez względu
czy w publicznej czy prywatnej.
Jak już słusznie zauważyłeś, ustawowe
ubezpieczenie pielęgnacyjne w razie potrzeby jest niewystarczające ani elastyczne w swoich świadczeniach.
Koszt pobytu w domu opieki dziś wynosi łatwo ponad 3000-4000
euro miesięcznie. Ale nawet przy opiece domowej, w zależności od stopnia zależności (I-III) świadczenia ustawowe nie są wystarczające (maks. 1510
euro przy stopniu zależności III, zarówno świadczenia ambulatoryjne, jak i stacjonarne, maks. 685
euro zasiłku pielęgnacyjnego)
Dlatego warto poprzeć Twoje zamiary. Również nie chciałoby się obciążać finansowo swoich bliskich. Zgodnie z Kodeksem cywilnym osoby najbliższe są wzajemnie zobowiązane do utrzymania do wysokości niezbędnego minimum!
Oferujemy dodatkowe
ubezpieczenie pielęgnacyjne od 150
euro zasiłku pielęgnacyjnego miesięcznie. Możesz więc ubezpieczyć wielokrotność kwoty 150
euro.
Im wcześniej podejmiesz decyzję, tym lepiej.
Ponieważ Twój wiek przy przyjęciu i ocena Twoich danych zdrowotnych decydują o wysokości składki.
Ponieważ nie młodniejesz, a zdrowie wraz z wiekiem niekoniecznie się polepsza, Twoja decyzja jest więc logiczna.
Powinieneś ubezpieczyć co najmniej 600
euro zasiłku pielęgnacyjnego miesięcznie, aby mieć przynajmniej podstawowe zabezpieczenie. W razie ostrej potrzeby ta kwota nie byłaby wystarczająca.
Przedstawiam Ci 2 przykłady wysokości składki.
Mężczyzna lat 40 - 600
euro zasiłku pielęgnacyjnego = 10,38
euro miesięcznie
Mężczyzna lat 40 - 1050
euro zasiłku pielęgnacyjnego = 18,17
euro
Mam nadzieję, że mogłem Ci pomóc.
W przypadku dalszych pytań służę pomocą tutaj na forum lub pod
https://www.debeka.de/mia/Mike_Niedermeyer/
Pozdrawiam
mike