Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne z zwrotem składki.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Finanz.Forum.de, w czasach, gdy wszystko kręci się tylko wokół bezwzględnego zysku, poszukuję również sposobów na oszczędności. Od sześciu lat jestem ubezpieczony w prywatnej firmie ubezpieczeniowej. Składki są dość wysokie, mimo że nie mam żadnego ryzyka zdrowotnego. Jeśli na przykład w ciągu najbliższych lat będę chodził do lekarza maksymalnie dwa razy w roku z powodu łagodnych chorób, czy w takim przypadku istnieje możliwość zwrotu części moich składek? Czy to dotyczy każdego ubezpieczenia? Dziękuję za rady,

Napisany przez Mike Spezi
RobinG. pisze: Cześć Forum Finansowe, W czasach, gdy wszystko kręci się tylko wokół pospolitego siana, ja także szukam sposobów na oszczędności. Mam 34 lata, jestem inżynierem i od sześciu lat jestem ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Składki są dość wysokie, mimo że nie mam żadnego ryzyka zdrowotnego. Jeśli na przykład w ciągu najbliższych lat będę chodził do lekarza maksymalnie dwa razy w roku z powodu drobnego zachorowania, czy mogę mieć możliwość zwrotu części moich składek? Czy można to zrobić w każdym ubezpieczeniu? Dziękuję za rady, RobinG.
Cześć Robin, Być może mógłbyś mi napisać, w jakim TU jesteś ubezpieczony. Ponieważ jesteś tam ubezpieczony dopiero od 6 lat, zmiana nie jest całkowicie wykluczona. Polecam również zapoznanie się z innymi moimi wpisami na ten temat w tym forum dotyczącym TU. Niestety, większość TU jest dosyć oszczędna jeśli chodzi o zwroty składek. Często trzeba pozostać bez roszczeń przez 3-4 lata, żeby otrzymać zwrot nawet jednej składki miesięcznej. Tutaj wyróżniamy się na tle konkurencji! U nas za każdy rok bez roszczeń BRS jest wypłacany, i to aż 4 pełne składki miesięczne na główną taryfę i 1 składka miesięczna na taryfę stomatologiczną, i to co roku, nawet już po 1 roku! Więc jeśli masz składkę miesięczną na GT np. 250 euro, otrzymasz 900 euro z odjęciem 10% ustawowego dodatku przy braku roszczeń. Dla taryfy stomatologicznej dodatkowo około 25 euro. To już nieco poniżej tysiąca w skali roku. Warto więc ostrożnie przemyśleć składanie roszczeń. Zawsze mówię raz kropla, raz kloc. Oczywiście działa to tylko wtedy, gdy moje zdrowie na to pozwala. W ogólności, ubezpieczenie zdrowotne służy przede wszystkim do świadczeń w razie choroby, a nie do BRS! Ale jest to zachęta finansowa, gdy jest się zdrowym i trzeba tylko odwiedzić różnych lekarzy, np. na badania profilaktyczne. To się płaci samemu, o ile kwota jest niższa od oczekiwanego zwrotu BRS. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji tutaj na forum lub pod adresem https://www.debeka.de/mia/Mike_Niedermeyer pozdrowienia mike

Napisany przez Lautrer1984
Cześć Robin, istnieje możliwość zwrotu składki aż do 6 miesięcznych składek, w przypadku standardowych stawek nawet do 3 miesięcznych składek. Jeśli masz dodatkowe pytania, śmiało się do mnie zwróć. Pozdrowienia

Lautrer1984 pisze: Cześć Robin, istnieje możliwość zwrotu składek aż do 6 miesięcznych składek, w przypadku standardowych taryf nawet do 3 miesięcznych składek. W razie dodatkowych pytań, proszę się ze mną skontaktować. Pozdrowienia
Powiedz mi proszę, jakie warunki trzeba spełnić, aby skorzystać z możliwości zwrotu 6-miesięcznych składek? Pozdrawiam Mike

Napisany przez TigerExpert
Cześć U mnie jest tak, że wszystkie koszty poniżej 600 EUR rocznie muszę pokryć sam, a te powyżej tej kwoty są refundowane. Jeśli jednak na koniec roku nie złożę żadnych dokumentów, w następnym roku otrzymam zwrot składki aż do sześciu składek.

TigerExpert pisze: Cześć U mnie jest tak, że wszystko, co przekracza 600 EUR rocznie, muszę sam pokryć, a to, co przekracza tę kwotę, otrzymuję z powrotem. Jednak jeśli nie złożę żadnego dokumentu pod koniec roku, w następnym roku otrzymam zwrot składki aż do sześciu składek. www.speed-credit.de
Cześć Tiger, zasady taryfy Central mi są dobrze znane. Dlatego też moje zadane pytanie nie było bez podtekstów. Wiem więc, że wspomniane 6 miesięcznych składek to tylko zabieg pozorów. Istnieje maksymalnie 3 składki dla głównych taryf, wszystko inne to drobnica i to jest podtaryf, która finansowo ma niewielki wpływ. BRE Central wynosi około 52 mln euro, a Debeki około 330 mln euro. Sprawdź sam(a) pod adresem: https://www.central.de/online/CMSDeli...arife+2009.pdf https://www.central.de/online/CMSDeli...ntral+2009.pdf Porównując bezpośrednio przykład, BRE Debeki wynosi 1200 euro, a udział własny tylko 400 euro. Pan K. miałby więc przy tych samych warunkach 300 euro więcej w kieszeni. Interesujące byłoby również prześwietlenie nadchodzących podwyżek składek na 2010 rok. Ale mimo wszystko, aby pozostać obiektywnym! Central zdecydowanie należy do lepszych prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych w Niemczech. Pozdrawiam mike

Wygląda na to, że nie znasz tak dobrze taryf w centrali, jak sądziłeś;-) w taryfach z gwarantowanymi świadczeniami pakietowymi są gwarantowane 5 składki miesięczne w dobrym roku obrotowym 6 składek miesięcznych, które są zwracane

Lautrer1984 pisze: Wygląda na to, że nie wiesz tak dobrze, jak myślisz, jak działa taryfa centrali;-) W ramach taryf z gwarantowanymi świadczeniami państwami są gwarantowane 5 składkowych miesięcy w dobrym roku biznesowym 6 składkowych miesięcy, które są zwracane
Lautrer, z całym szacunkiem, ale to nonsens! Ponadto nie odpowiedziałeś na pytanie, jakie warunki muszą być spełnione. I jeszcze jedno, gwarantowane składki miesięczne w BRE w zasadzie nie istnieją. Zawsze jest to dobrowolne świadczenie ubezpieczycieli. Jeśli wskaźniki PKV dramatycznie się pogorszą, BRE również zostanie kiedyś zlikwidowana. To bardzo dobrze widać w przypadku mniej dobrych PKV. Dla nich BRE to obce słowo. Więc jeśli ubezpieczysz klienta na nowo i reklamujesz, że BRE jest Gwarantowana, to może się to źle skończyć.

Musisz naprawdę dokładnie przeanalizować taryfę i przeczytać informacje dotyczące BRE, zanim udostępnisz jakiekolwiek linki online. Zapewniona jest definitiwnej godzinie, jak można przeczytać! Proszę, nie prowadźmy dalszych dyskusji. Dla 155 000 ubezpieczonych Centralnej Ubezpieczenia Zdrowotnego korzystny jest ich zdrowy tryb życia: w 2007 roku nie zgłosili wydatków i otrzymują z funduszy przedsiębiorstwa łącznie zwrot 38,2 miliona euro od składek. Wysokość zwrotu indywidualnie zależy od tego, jaki pakiet wybrał ubezpieczony oraz jak długo klient pozostał bez żadnych roszczeń. Jednocześnie Centralna wypłaca około 12000 ubezpieczonym gwarantowaną taryfową opłatę ryczałtową (np. w taryfie Centralnej CVP) w łącznej wysokości 13,9 miliona euro. W taryfie CVP wysokość BRE wynosi 6 składek miesięcznych, również w taryfach na ryczałtową opłatę w Central Vario v333S2P, V222S2P, V111S2P zwrot wynosi 6 składek miesięcznych. Centralny Vario został zdecydowanym zwycięzcą testu Focus Money. Nie byłby, moim zdaniem, takim gdyby był oszukiwaniem, jak to opisujesz... Centralna Ubezpieczenia Zdrowotnego została mianowana zwycięzcą testu. Do tego wniosku doszedł magazyn finansowy Focus-Money w swoim aktualnym wydaniu 40/2009. Podstawą najlepszej oceny była przeprowadzona wspólnie z agencją ratingową Franke & Bornberg analiza 19 prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Tam Centralna z taryfą central.vario zajmuje pierwsze miejsce i odsuwa konkurencję w dalekim tyle. Przedmiotem badania były tzw. klasyczne taryfy prywatne dla mężczyzn i kobiet w wieku 35 lat dbających o koszty. Specjaliści oceniali wysokość składki, zakres świadczeń i jakość usług oferowanych w taryfach, a także siłę finansową dostawców. Taryfa central.vario została oceniona u mężczyzn notą 1,25, a u kobiet z tym samym zakresem świadczeń z najlepszą oceną 1,05. Centralna oferuje z taryfą central.vario dobre ubezpieczenie podstawowe w przystępnej cenie, co na rynku wcale nie jest oczywiste, podsumowuje Focus-Money i dodaje: Świadczenia są często nawet lepsze, niż w przypadku niektórych konkurentów oferujących znacznie droższe taryfy. Centralna refunduje m.in. koszty leków, usług lekarza i szpitala przeważnie w pełnym zakresie. Jako specjalista w dziedzinie zdrowia, Centralna oferuje w taryfie central.vario badania profilaktyczne, wykraczające poza programy ustawowe. Również regularna profilaktyka stomatologiczna jest honorowana. W przypadku konieczności korzystania z usług protetyki, koron czy wkładów pomimo regularnej profilaktyki, procent zwrotu wzrasta o 10 proc. Obszerne prawa do opcji, umożliwiające dostosowanie ochrony ubezpieczeniowej do zmieniających się warunków życia, uzupełniają obraz usług central.vario. Najlepszą tabelę zajmuje taryfa central.vario w wersji V332S2 u mężczyzn i kobiet. central.vario oferuje ubezpieczonym ochronę zgodnie z ich indywidualnymi potrzebami - od ochrony podstawowej do wysokiej jakości opieki. Ubezpieczeni mogą dostosować ochronę według własnych potrzeb w dziedzinach ambulatoryjnej, stacjonarnej i stomatologicznej. W wymienionej wersji V332S2 wybrano tanią wersję Eco dla obszarów ambulatoryjnego i stacjonarnego oraz bardziej wydajny dodatek Plus w obszarze stomatologicznym. Do ocenianej wersji dochodzi jeszcze opłata własna w wysokości 600 euro.

Lautrer1984 pisze: Powinieneś naprawdę dokładnie przyjrzeć się tej taryfie i przeczytać informacje na temat BRE, zanim zamieścisz jakiekolwiek linki online. Świadczenie ryczałtowe jest zdecydowanie gwarantowane, tak jak można przeczytać! Proszę teraz o zaprzestanie dalszych dyskusji.
Nie dyskutuję, po prostu stwierdzam. I nie pozwolę sobie odebrać tego słowa. Gwarancja dotyczy kilku pojedynczych taryf i ma raczej drugorzędne znaczenie. Nazywa się to taryfą z ryczałtowym świadczeniem. Porównujesz więc jabłka do gruszek. Moje pytanie mogłeś - albo nie chciałeś - odpowiedzieć. To mówi samo za siebie. Już wcześniej napisałem, że Central należy do lepszych prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych! Mogę również zacytować obce teksty z nieskończonymi wynikami testów zwycięzców. Jednak nie o to chodziło w moim pytaniu. Myślę, że należy zostawić to w spokoju.

Chwilę temu mówiłeś, że nie ma gwarancji, a teraz mówisz, że jest gwarancja... No cóż, co teraz? To mówi samo za siebie. Uwierz mi, przeczytałem tę stawkę więcej niż raz ;-) Wiem, o czym mówię. Ale myślę, że teraz powinniśmy zostawić to w spokoju.

Napisany przez ADMCI4
Mike Spezi pisze: Cześć Robin, ... Czyli jeśli masz składkę miesięczną na TF w wysokości np. 250 euro, to po odjęciu 10% ustawowego dodatku w razie braku użycia usług otrzymasz zwrot w wysokości 900 euro. Dla ubezpieczenia stomatologicznego to dodatkowo około 25 euro. To w sumie prawie tysiąc euro rocznie. Warto więc dokładnie sprawdzić składanie wniosków o świadczenia. ... Pozdrawiam Mike
Takimi sloganami reklamowymi również zwerbowano mnie do Bawarskiej Państwowej Kasy Chorych. Sama się na to nabrałam. Wczoraj dostałam miły list od BBKK mówiący, że w 2009 roku nie będzie zwrotu składki. Dobrze dla kas, że jest kryzys finansowy, mają pretekst. Mam nadzieję, że te machinacje wyjdą na jaw, aby nie skusiło się więcej osób na to prywatne ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem ubezpieczony w Bayrischen od kilku lat i nigdy jeszcze nie złożyłem rachunku lekarskiego. Kilka dni temu dzwoniłem z powodu odwołanej BRE i otrzymałem zerowe informacje. Nawet nie wspomniano o przeprosinach. Jednak telefonicznie dowiedziałem się od pracownika, że od 01.05.2010 r. cena CompactTarif wzrośnie o aż 50,-€ (co dla mnie oznacza prawie 270,-€/miesiąc)!!!!! To oznacza, że razem z wycofaną BRE moje koszty wzrosną o około 1000,-€/rok!!!!!!!!!!! To jest wzrost całkowity o około 35% i dla mnie jest to wyzysk!!!!!!!!!!!! Wydaje się, że pozostaje mi tylko zrezygnować i przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, które gwarantuje BRE na podstawie umowy, a nie tylko w zależności od sukcesu

Napisany przez Gerd
Cześć Zwrot składki zależy nie tylko od ubezpieczyciela zdrowotnego, ale także od wybranego planu. W przypadku Centralnej, w planie Vario Pauschal, przy opłacie własnej w wysokości 600 €, po 1 roku bezszkodowym zwrocone zostaną gwarantowane 2 miesięczne składki, po 2 latach bezszkodowych - 3 miesięczne składki, a po 3 latach bezszkodowych - 5 miesięczne składki. Inne są dobrowolne zwroty składek przez prywatne ubezpieczenia zdrowotne.

Napisany przez ADMCI4
Tylko bardzo krótko... Aby otrzymać gwarantowany zwrot BRE na okres 5 miesięcy + ewentualny dodatkowy 1 miesiąc BRE (co daje w sumie 6 miesięcy), nie można składać żadnych roszczeń w ciągu całego roku ubezpieczenia. Ponadto zwrot BRE obejmuje tylko główną taryfę wraz z opłatami ustawowymi, co oznacza, że nie ma zwrotu z części składek na ubezpieczenie pielęgnacyjne, ubezpieczenie dodatkowe na pielęgnację i zasiłek chorobowy. To jednak nie ma dużej wagi, ponieważ największą część składki (około 80-90%) stanowią składki, za które otrzymuje się zwrot za pół roku... To tylko jedna strona medalu, bo ponadto Central od strony warunków w stosunku do ceny jest jednym z najlepszych totalnych ubezpieczeń zdrowotnych na niemieckim rynku w porównaniu na przykład do HanseMerkur. Jednak należy wiedzieć, że opcja gwarantowanego zwrotu BRE wiąże się z dodatkowymi kosztami. Składka za ten sam pakiet z gwarantowanym zwrotem BRE może być wyższa o nawet do 30%. Dlatego warto dobrze przemyśleć tę opcję i zastanowić się, czy opcja gwarantowanego zwrotu BRE jest naprawdę sensowna w porównaniu do zwrotu uzależnionego od sukcesu i czy można sobie na to finansowo i zdrowotnie pozwolić - zgodnie z mottem: Sprawdź dokładnie, z kim się zwiążesz na długie lata! Dla kogoś, kto jest naprawdę młody, w dobrej kondycji fizycznej i dobrze zarabia, tak że praktycznie nigdy nie musi do lekarza, ale może bez problemu zapłacić nawet do 2000 euro za rachunki lekarskie z własnej kieszeni w przypadku średniego schorzenia, taka opcja ma sens matematycznie. Dla wszystkich innych NIE!!! Ponadto BRE jest często narzędziem wiążącym klienta, ponieważ na przykład w Central zwrot za poprzedni rok jest wypłacany TYLKO wtedy, gdy ubezpieczenie w bieżącym roku lub w roku wypłaty trwało co najmniej 6 miesięcy i nie było żadnych zwrotów płatności ani innych problemów... Więcej informacji lub indywidualne porady od absolutnego specjalisty: marco.angermann@yahoo.de -> specjalista ds. ubezpieczeń zdrowotnych z Kancelarii Prawnej König

Napisany przez David Wegner
Marco Angermann pisze: Więcej informacji lub indywidualne porady od absolutnego specjalisty: marco.angermann@yahoo.de -> Specjalista ds. ubezpieczeń Wirtschaftkanzlei König
Tylko na chwilę Specjalista, który nie potrafi nawet napisać Wirtschaftkanzlei? Specjalista, którego firmę nie można znaleźć w Google? Specjalista, którego nazwiska nie można znaleźć w Google? Specjalista, który nie jest wymieniony w Rejestrze Agentów Ubezpieczeniowych? Kim ma być ten specjalista, którego istnienie i uprawnienia do pracy w tej branży zdają się nie istnieć. Aby być absolutnym specjalistą, trzeba trochę więcej niż tylko mądry komentarz w wątku, który został ostatnio zaktualizowany w marcu 2010 roku. Tylko taka refleksja.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata