Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Przekazanie obniżonej stawki podatku VAT od 2010 roku w sektorze hotelarskim?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ na tym forum jest wielu ekspertów, mam nadzieję, że zdążyli oni już wydać prognozy dotyczące mojego tematu. Jestem przekonanym zwolennikiem urlopów w hotelach, który co roku odpoczywam przynajmniej dwa razy przez dwa tygodnie w hotelu. To oczywiście nie jest tania przyjemność. Dlatego z zadowoleniem przyjąłem informację, że rząd federalny planuje obniżyć podatek VAT na pobyty w hotelach. Chciałbym wiedzieć, jak ta sprawa jest oceniana. Czy organizatorzy rzeczywiście przekażą tę oszczędność klientom, czy cena dla urlopowicza pozostanie taka sama, a firma po prostu przypisze sobie większy zysk? Wygląda na to, że są również krytyczne opinie na ten temat... Cieszę się na wasze opinie! Kosmopolita

Re: Przekazanie obniżonej stawki podatku VAT od 2010 roku w sektorze hotelarskim?

Napisany przez PI112
Cześć Kosmopolit, dlaczego stawka podatku została obniżona? Aby pomóc słabnącym hotelom. Jak one chyba to zrealizują? Jako realista, nie spodziewam się obniżenia cen, przynajmniej nie z powodu niższego podatku. Nic się nie zmieni w przypadku zagranicznych podróży, ponieważ hotel w Egipcie raczej nie będzie płacił niemieckiego VAT. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez 2Escorpio
PI112 ma rację... obniżka VATu korzysta tylko hotelom... cena za pokój raczej się nie zmieni... dlatego obniżka VATu jest całkowicie nieistotna dla klienta, a państwo znów próbuje ludziom wmówić, że coś dla nich robi Byłbym za obniżeniem VATu na artykuły spożywcze, tak jak zrobiła to Francja.

Napisany przez PI112
Escorpio;26932 pisze:Wygląda na to, że PI123 miał rację...quote] Dzięki za pochwały, ale jestem PI112 Edytowałem: zmieniłem, przepraszam. Pozdrowienia, Escorpio

Napisany przez ADMCI4
Dla prywatnych klientów hotelowych w Niemczech nic się nie zmieni, ale dla biznesowych klientów hotelowych cena wzrośnie o aż 12 procent. Podatek VAT, który wcześniej wynosił 19%, teraz wynosi zaledwie 7%. Wiele firm z pracownikami zdalnymi musi wysyłać ich do hoteli na noclegi nawet przez 200 dni w roku. Dla nich to będzie znacznie droższe. Gdzie jest ulga dla małych i średnich przedsiębiorstw?

Napisany przez 2Escorpio
NewUser pisze: Dla prywatnych klientów hotelowych w Niemczech nic się nie zmienia, ale dla korporacyjnych klientów hotelowych cena wzrasta o solidne 12 procent. Podatek VAT, który dotychczas wynosił 19%, teraz wynosi zaledwie 7%. Wiele firm ma pracowników w terenie, którzy często muszą przebywać w hotelach przez 200 dni w roku. Dla nich będzie to znacznie droższe. Gdzie jest ulga dla małych i średnich przedsiębiorstw?
Było jasne od samego początku, że to oszustwo

Napisany przez A.Lien
NewUser pisze: Dla ... biznesowych klientów hotelowych cena wzrośnie o aż 12 procent. ... Gdzie jest tu ulga dla małych i średnich przedsiębiorstw?
Na tej planecie żyją już dziwne istoty, które zawsze chętnie robią to, co im szkodzi: palenie, piciem, palenie trawki i głosowanie na F.D.P. Ach tak, ta trójka nie zasłużyła sobie na to od jakiegoś czasu. Ludzka logika: klasa średnia głosuje na FDP, ponieważ ta zadbała o to, że będą musieli w przyszłości płacić więcej za podróże służbowe. Jasne. Pierwotnie planowano, że hotelarze obniżą ceny o te odpowiednie punkty procentowe, ale nawet wtedy średni przedsiębiorcy rozliczający podatki nett nie mieliby żadnej korzyści. Innymi słowy: nawet jeśli F.D.P. nie szkodzi klasie średniej - także jej nie pomaga.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata