Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Dwa prace za 400 euro zamiast pracy na pół etatu?

Napisany przez ADMCI4
Kochani czytelnicy, może to być mój osobisty problem, ale zawsze irytuje mnie fakt, że z moją pracy na pół etatu (21 godzin tygodniowo) wychodzę netto gorzej niż gdybym pracował dwa prace za 400 euro, gdzie musiałbym również wykonać tę samą liczbę godzin. Mam porównanie, ponieważ w moim miejscu pracy są dostępne zarówno stałe jak i prace za 400 euro. Dlatego zastanawiam się, czy nie powinienem przyjąć dwóch prac za 400 euro zamiast pracy na 21 godzin. Czy istnieje coś, co z prawnego punktu widzenia przemawia przeciwko temu, abym nie miał tych dwóch stanowisk u tego samego pracodawcy???

Napisany przez 2Escorpio
Możesz wykonywać kilka minijobów jednocześnie, ale nie u tego samego pracodawcy. Ma to zapobiec rozdrabnianiu normalnych stosunków pracy na kilka minijobów w celu oszczędności składek społecznych. Twoje zarobki z wszystkich zatrudnień są sumowane. Nie mogą one przekroczyć 400 euro. Jeżeli tak się stanie, stajesz się objęty ubezpieczeniem społecznym. Jest to ważne od momentu, w którym Minijob-Zentrale stwierdziła obowiązek ubezpieczeniowy i poinformowała o nim pracodawcę. Przykład: Pan G. pracuje regularnie od 1 czerwca 2003 r. u pracodawcy A, zarabiając miesięcznie 400 euro. Miesiąc później, 1 lipca 2003 r., zaczyna pracę u pracodawcy B kolejnego minijoba i otrzymuje tam miesięcznie 300 euro. Pan G. jest nadal ubezpieczony za czerwiec, ponieważ jego miesięczne zarobki nie przekraczają 400 euro. Jednak łącząc go z drugim minijobem, przekracza on łączną kwotę 400 euro i musi zapłacić składki ubezpieczeniowe za oba zatrudnienia. Decyzja, czy przy 800 euro już podlegasz opodatkowaniu, zależy od klasy podatkowej i nie jest to automatycznie klasa 6.

Napisany przez TigerExpert
Wszystko powyżej 400 EUR w przypadku pracy dorywczej musi być opodatkowane, dlatego lepiej zdecydować się na pół etatu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata