barbara pisze:
Z drugiej strony, gdy się zastanowić, że obecnie ludzie wykształceni nie znajdują pracy w zawodzie i muszą pracować na kasie, to jest dopiero ciężko, prawda?
Czy więc uważasz, że posiadanie wykształcenia powinno być gwarancją wyższej pracy? Ja uważam, że to byłoby niesprawiedliwe. Jeśli ktoś studiuje i kończy z niezadowalającym stanowiskiem pracy, to zastanawiam się, jak ta osoba się pozycjonowała. Oferuje swoją siłę roboczą na rynku pracy i znajduje tylko kupców, którzy oferują mu niezadowalającą pracę! Coś tutaj musi być nie tak. Myślę, że w dużej mierze chodzi o pozycjonowanie. Jako pracownik muszę pozycjonować swoje umiejętności tak samo, jak robią to przedsiębiorstwa. Jeśli jestem 6. sklepem z telefonami komórkowymi lub 7. restauracją grecką w mieście, to nie powinienem się dziwić, że jestem wymienny i nie dostaję dobrej pracy. W końcu oferuję towar, który jest wystarczająco dostępny na rynku. Muszę raczej stworzyć sobie jasny profil. Muszę działać na rynku, na którym jestem specjalistą i gdzie mam niewielką konkurencję. A o to muszę zadbać sam, bo tylko ja wiem, czego jestem wyjątkowo dobry i co lubię robić. Studia w tym nie pomagają, ani nie gwarantują pracy w wyższym sektorze.
Tutaj:
Mach Dein Ding!: Der Weg zu Glück und Erfolg im Job: Amazon.de: Thilo Baum: Bücher
jest bardzo dobrą książką na ten temat