Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Wymagania szkolne dla zawodu bankowca.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Forum Finansowe, mój syn obecnie uczęszcza do 10 klasy szkoły średniej i skończy ją latem przyszłego roku. Nadszedł czas, aby napisać aplikacje na miejsce praktyk. Chciałby zostać bankowcem, dlatego interesujemy się, jakie warunki są konieczne. Czy wystarczy średnie wykształcenie, czy powinien on spróbować zdobyć maturę? Czy ukończenie szkoły handlowej może być pomocne? Jaki jest optymalny poziom wykształcenia i jakie powinny być oceny, aby mieć szansę na przyjęcie w tym obszarze? Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez blazilla
Jeśli to możliwe, Twój syn powinien dążyć do uzyskania matury. W każdym przypadku będzie musiał konkurować z dużą liczbą absolwentów szkół średnich o pracę w bankach. Większość banków ma tendencję do preferowania absolwentów szkół średnich. Ponadto po ukończeniu szkoły wszystkie drzwi byłyby dla Twojego syna otwarte, na przykład studia z zakresu zarządzania. Moja rada to więc: matura.

Napisany przez 2Escorpio
To jednak jest możliwe po ukończeniu szkoły Realgymnasium.

Napisany przez blazilla
Tak, to możliwe, ale szansa na znalezienie pracy jest raczej niewielka. Ponadto, później jest niewiele szans na rozpoczęcie studiów. Studia bez matury są możliwe, ale z dodatkową przeszkodą w postaci uzyskania kwalifikacji dostępu do szkoły wyższej, co czyni to trudniejszym.

Napisany przez ADMCI4
Czy do tego zawodu konieczne jest ukończenie 2-letniej szkoły ekonomicznej z matematyką jako przedmiotem opcjonalnym, czy wystarczy mieć przedmiotem głównym przedsiębiorczość?

Napisany przez VOL710
Cześć, To bzdura, że do pracy w bankowości potrzebne jest matura. Ja rozpocząłem pracę w banku po klasie dziesiątej (czyli po uzyskaniu średniego wykształcenia) mając 16 lat i teraz, mając 20 lat, zajmuję dobrze płatne i wspaniałe stanowisko w banku.Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach pracy!

Napisany przez ADMCI4
Dzięki chłopaki

Napisany przez ADMCI4
Cześć VOL710, czy mogę zapytać ile mniej więcej zarabiasz??? Interesuję się tą branżą....

Napisany przez 2Bolitho
Joy pisze: Cześć VOL710, czy mogę zapytać ile mniej więcej zarabiasz??? interesuję się tą dziedziną....
Kryterium nie powinno decydować. Jeśli jesteś dobrze w czymś, zarobisz na tym pieniądze. Na przykład jako piekarz możesz zarabiać 10 razy więcej niż topowy prawnik. Ostatecznie chodzi o pozycjonowanie. Zrób to, co Ci odpowiada, stani się najlepszy w swojej niszy. Wtedy zarobisz prawie automatycznie dobrze. To przynajmniej moje doświadczenie...

Napisany przez AlexMeiser
Średnia pensja bankowego specjalisty ds. handlowych lub bankowej specjalistki ds. handlowych (po nauce) wynosi według porównywarek około 2600 euro. Jednakże prawdopodobnie kilku praktykantów również się tam wpisało, ponieważ płaca minimalna wynosi 300 euro. Do przeczytania tutaj: Pensja i zarobki jako pracownik bankowy - Wynagrodzenie. Co do pytania o zdanie matury czy nie: Zdanie matury na pewno nie zaszkodzi. Może też być matura ekonomiczna / technikum ekonomiczne, gdzie można już coś się dowiedzieć o rachunkowości i zarządzaniu. W każdym razie jest to dobre podstawy.

Napisany przez 2Escorpio
AlexMeiser pisze: Co do kwestii matury czy nie: Zdecydowanie nie zaszkodzi zrobić matury. Być może też warto uzyskać maturę z ekonomii / technikum oraz już teraz dowiedzieć się trochę o ekonomii i rachunkowości. To zdecydowanie dobra podstawa.
Nie zaszkodzi także studiować i zdobyć doktorat.. ale dlaczego ludzie mieliby to robić, skoro wystarczy posiadanie wykształcenia po ukończeniu szkoły średniej do wykonywania zawodu, który chcą wykonywać?

Napisany przez 2Bolitho
Pytanie brzmi bardziej o konkretne wyobrażenia. Jeśli chodzi o Bankkaufmann, czy mam na myśli miłych ludzi w oddziale banku czy tych, którzy analizują wnioski kredytowe lub coś podobnego, to wystarczające jest ukończenie szkoły średniej. Awans jest nadal możliwy, ale trudniejszy. Jeśli wyobrażam sobie Bankkaufmann jako handel papierami wartościowymi lub chcę zostać dyrektorem/menedżerem w określonej dziedzinie bankowości, to o wiele łatwiej osiągnąć to mając maturę i studia.

Napisany przez barbara
Jestem również zdania, że jeśli chcesz koniecznie kontynuować naukę w szkole, to z pewnością nie zaszkodzi. Ale do zawodu bankowca nie trzeba większej szkoły. Z drugiej strony, gdy się zastanowi, że obecnie osoby ze studiami nie mogą znaleźć pracy i muszą pracować przy okienku, to jest naprawdę trudne, prawda?

Napisany przez 2Bolitho
barbara pisze: Z drugiej strony, gdy się zastanowić, że obecnie ludzie wykształceni nie znajdują pracy w zawodzie i muszą pracować na kasie, to jest dopiero ciężko, prawda?
Czy więc uważasz, że posiadanie wykształcenia powinno być gwarancją wyższej pracy? Ja uważam, że to byłoby niesprawiedliwe. Jeśli ktoś studiuje i kończy z niezadowalającym stanowiskiem pracy, to zastanawiam się, jak ta osoba się pozycjonowała. Oferuje swoją siłę roboczą na rynku pracy i znajduje tylko kupców, którzy oferują mu niezadowalającą pracę! Coś tutaj musi być nie tak. Myślę, że w dużej mierze chodzi o pozycjonowanie. Jako pracownik muszę pozycjonować swoje umiejętności tak samo, jak robią to przedsiębiorstwa. Jeśli jestem 6. sklepem z telefonami komórkowymi lub 7. restauracją grecką w mieście, to nie powinienem się dziwić, że jestem wymienny i nie dostaję dobrej pracy. W końcu oferuję towar, który jest wystarczająco dostępny na rynku. Muszę raczej stworzyć sobie jasny profil. Muszę działać na rynku, na którym jestem specjalistą i gdzie mam niewielką konkurencję. A o to muszę zadbać sam, bo tylko ja wiem, czego jestem wyjątkowo dobry i co lubię robić. Studia w tym nie pomagają, ani nie gwarantują pracy w wyższym sektorze. Tutaj: Mach Dein Ding!: Der Weg zu Glück und Erfolg im Job: Amazon.de: Thilo Baum: Bücher jest bardzo dobrą książką na ten temat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata