Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Jakość doradcy klienta w banku domowym.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Jest mi jasne, że nie ma powszechnie obowiązujących parametrów do oceny doradców finansowych, ale w jakiś sposób desperacko szukam kryteriów, które pokażą mi, czy doradca mojego banku domowego jest naprawdę godny zaufania. Za każdym razem, gdy idę do doradcy z jakiegokolwiek powodu, mam później wrażenie, że jest doradzany nie na moją korzyść, ale na korzyść banku. Ale sądzę, że mogłoby mi się to przydarzyć również w innym banku. Czy to teraz wynika z mojej osobistej sceptyczności, czy też rzeczywiście nie można ufać doradcom? Bardzo bym był wdzięczny za wskazówki, które pomogą mi znaleźć godnych zaufania doradców. Z poważaniem.

Napisany przez Mike Spezi
derLaie pisze: Cześć! Jestem świadom, że nie ma powszechnie obowiązujących parametrów oceny doradców finansowych, ale jakoś desperacko szukam kryteriów, które pokażą mi, czy doradca mojego banku jest naprawdę godny zaufania i rzetelny. Zawsze, gdy z jakiegoś powodu udaję się po poradę, potem mam wrażenie, że jestem doradzany nie z myślą o moim korzyści, ale o korzyść banku. Jednakże uważam, że w inny banku byłoby podobnie. Czy to wynika z mojego osobistego sceptycyzmu, czy doradcom naprawdę nie można ufać? Bardzo chętnie przyjmę wskazówki, które pokażą mi zaufanych doradców. Pozdrowienia.
Cześć Laie, Pewna dawka sceptycyzmu na pewno jest uzasadniona. Jednakże nie należy wszystkich brać za winnych. Zwłaszcza tzw. niezależni optymalizatorzy finansowi są mi szczególnie niepokojący. Zazwyczaj optymalizują swoje finanse, a nie Twoje. Słowo "niezależny" również uważam za nonsens! Przecież są w pierwszej kolejności zależni od klienta! Podobnie jest z produktami, które oferują. Jeśli nie mogą zaoferować różnych produktów (nasze np.), to nie ma mowy o niezależności! Po pierwsze, powinieneś opisać, jakiego rodzaju doradztwa faktycznie oczekujesz, albo jakie usługi finansowe rozważasz. Chętnie udzielę Ci tu porady odnośnie tego, na ile pozwala to forum. Nie stoję pod podejrzeniem, że muszę tu coś sprzedać, i wyrażam tylko swoje zdanie na temat określonych form inwestycji i produktów finansowych. Jest to oczywiście tylko moja subiektywna opinia i nie uważam, że jest to jedyny słuszny sposób. Polecałbym Ci, abyś w trakcie rozmowy z bankiem pojawił się dobrze przygotowany. Zadawaj konkretne pytania. Sprawdzaj swojego rozmówcę. Dobrego doradcę poznajesz również po tym, czy potrafi dobrze słuchać, a nie egoistycznie oddaje się swoim wypowiedziom i ciągle Ci przerywa! Dobry słuchacz to dobry doradca!! Więc w razie potrzeby daj znać. Pozdrowienia mike

Napisany przez hs-makler
Stiftung Warentest opublikowała dzisiaj nowy test Doradztwo inwestycyjne banków. Według tego testu żaden z banków nie został oceniony jako dobry. Test jest bardzo interesujący i zdecydowanie warty przeczytania. Link: Anlageberatung von Banken - Keine berät ?gut? - Testbericht - Stiftung Warentest - test.de Moim zdaniem doradcy bankowi powinni poprawić swoje działania po wydarzeniach z ostatnich lat, ale wygląda na to, że nic się nie zmieniło.

Napisany przez Doso
Sprawdź wcześniej w internecie, co jest dla Ciebie odpowiednie. W ten sposób unikniesz późniejszych niespodzianek. W przeciwnym razie zapytaj o opłatę za poradnictwo. Płacisz wtedy stałą kwotę XXX euro za poradę, a doradcy nie mają presji sprzedaży konkretnych produktów. Zapytaj go również o bezpieczne inwestycje (podkreśl to!), oprocentowanie nie jest aż tak ważne, pozwól mu opowiedzieć, co oferują. Jeśli proponuje udziały, akcje i inne tego typu rzeczy - lepiej wyjdź. Jeśli proponuje mieszankę produktów, w tym lokaty, obligacje, oszczędnościowe plany - to dobry doradca finansowy. Jeśli większość oferty składa się z bezpiecznych instrumentów, masz do czynienia z dobrym doradcą. Nigdy nie podpisuj niczego od razu, lepiej poproś o ofertę i ponownie się nad nią zastanów - to najlepsza rada, jakiej możesz dostać.)

Napisany przez VOL710
Cześć, Szkoda, że wszyscy doradcy bankowi są wrzucani do jednego worka. Ja jako doradca klientów indywidualnych na pewno nie mogę być winna światowego kryzysu gospodarczego i też nie otrzymałam miliardowych premii. Oczywiście są tutaj również czarne owce, ale mimo to należy dokonać rozróżnienia. Dla mnie dobry doradca charakteryzuje się tym, że doradza klientowi zgodnie z jego potrzebami, nie naciska na nic, potrafi odpowiedzieć na wszystkie pytania, i że jeśli oferuje usługi, to dotrzymuje tego. Pozdrawiam

Napisany przez wodim
VOL710 pisze: szkoda, że wszyscy doradcy bankowi są wrzucani do jednego worka.
No cóż, w takim razie zrób coś, żeby poprawić tę złą opinię. Dla mnie Raiffeisen-Bank odmówiła mi kredytu na rozpoczęcie działalności, uzasadnienie: Twoja nieruchomość znajduje się na wschodzie. Zbyt wiele razy popadaliśmy w tarapaty z inwestycjami w nieruchomości na wschodzie. Czy to było może moje głupstwo - czy chcę zainwestować w nieruchomość czy w mój projekt? Ale następnie próbują mnie przekonać do inwestycji, podczas gdy na moich wyciągach z konta widniało: Gotowy na pracę? Zaplanuj teraz swoją przyszłość zawodową i finansową, wygraj marzenia podróżne! Twoja doradczyni: Pani .... Więc napisałem mojej miłej doradczyni: To, co robisz (doradztwo inwestycyjne z obietnicą zysku), po całkowitym rozpadzie NRD robiła co druga osoba bezrobotna, która potrafiła podpisać swoje imię, między innymi ja. Jak się nazywał ten związek - Służba Finansowa i Dostarczanie. Szybko zrezygnowałem z tego, zanim z własnymi kosztami zrujnowałbym całe moje środowisko. Jak głupio zareagowała na to potem - i inne banki również, o czym tutaj nie będę powtarzać. Zdane przez VOL710 Dla mnie dobrego doradcę cechuje to, że doradza on klientowi zgodnie z jego potrzebami, nie naciska na nic, potrafi odpowiedzieć na wszystkie pytania, a jeśli oferuje usługi, to dotrzymuje swoich obietnic. Wow, wielkie słowa. Czy mogę więc zgłosić swoje zindywidualizowane potrzeby doradcze do Ciebie? Niech i to nie powoduje Ci szkody, zobacz nasze wiadomości prywatne. Jeśli znowu na nie nie zareagujesz, będę wiedział, co sądzić o Twoich pełnych zapowiedziach słowach. Oferty przyjaźni wtedy możesz sobie darować, dobrze? Prawdziwego przyjaciela poznaje się w biedzie, a ja niczego nie chcę za darmo!

Napisany przez PI112
Cześć Wodim, Masz naprawdę bardzo interesujący sposób, w jaki podchodzisz do swoich współczłowieków. Z zasadą: Najpierw ugryź rękę tej osoby, którą chciałeś uzyskać pomoc. Zasadniczo zawsze obwiniasz innych za swoją sytuację. Jednak zdecydowanie mogłoby ci pomóc również zreflektowanie twojego własnego zachowania. W tym forum zostało ci to już kilkakrotnie zalecone, jednak wyraźnie bezskutecznie. W ten sposób, w jaki odpowiedziałeś tutaj, zamiast naszej młodej koleżance, ja bym nie skorzystał z twojej propozycji. Po prostu przemyśl to! Pozdrowienia, Chris

Napisany przez VOL710
Dzień dobry, z jakiego powodu reagujesz tak nieadekwatnie na mój post?! Wyraziłem tylko swoje zdanie i przedstawiłem punkt widzenia z mojej perspektywy! Nie możesz zrzucić wszystkich swoich frustracji z powodu odmowy kredytu na mnie!!! Zostałem wychowany w zawodzie bankowym, ponieważ chcę doradzać klientom. Nie podnoszę tu wielkiego larumu, wiem tylko, że jestem taką doradczynią, jak opisałem powyżej. Dalsza dyskusja prawdopodobnie nie ma sensu. Pozdrawiam

Napisany przez wodim
"Sie machen für Ihre Situation grundsätzlich andere verantwortlich.
Hört doch nur mal langsam auf mit dem Quatsch - ich habe nie behauptet, ich hätte nie Fehler gemacht. Und Angebot brauchen Sie nicht in Gänsefüßchen zu setzen, Herr Versicherungsfachmann.

Zitat von VOL710

Du kannst nicht deine ganzen Aggressionen, die du aufgrund der Kreditablehnung hast, nicht an mir auslassen!!!

Nichts liegt mir ferner, ich habe nur mal ein paar abschreckende Beispiele aufgeführt (damit könnte ich noch Seiten füllen - mancher hat mir schon dazu gratuliert, dass ich die ersten Jahre überlebt habe - s.a. mein Forum, aber das ist ausgestanden - uff). Damit fühlst du dich doch hoffentlich nicht persönlich angesprochen oder gar angegriffen?

Zitat von VOL710

Und ich spucke hier auch keine großen Töne, sondern ich weiß, dass ich genau so eine Beraterin bin, wie ich es oben beschrieben habe.

Das müsstest du beweisen - s. unsere PNs.

Zitat von VOL710

Eine weiter Diskussion führt wahrscheinlich ins Uferlose.

Mit Sicherheit, die dürfte auch kaum von allgemeinem Interesse sein. Das Ergebnis schon eher. Das Ergebnis einer Beratung, meine ich.
"

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata