- wt gru 15, 2009 1:53 pm
Kochani Użytkownicy Forum,
Mam pytanie, które dotyczy mnie oraz wielu moich kolegów z pracy:
Jestem zatrudniony jako obcokrajowiec w państwowej niemieckiej placówce za granicą (poza UE i EOG), czyli moje wynagrodzenie jest wypłacane wyłącznie z Niemiec. Ze względu na zmianę bilateralnej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między obydwoma krajami, postanowiono, że od 01.01.2010 opodatkowanie wynagrodzeń wszystkich pracowników lokalnych ma być dokonywane wyłącznie w Niemczech. Dotychczas podatki były pobierane tutaj, w kraju docelowym. Przyszłe opodatkowanie w Niemczech ma być w formie ograniczonego podatnika w klasie podatkowej 1.
Niektórzy koledzy, których małżonkowie nie osiągają własnych dochodów, dowiedzieli się, że rzekomo istnieją również wyjątki. Według tych informacji, ci uczestnicy mają prawo złożyć wniosek o traktowanie jako nieograniczenie podatnego pracownika. Jest również kilku kolegów, którzy posiadają niemieckie obywatelstwo. Dla nich również istnieje rzekomo szczególne klasyfikowanie. Ponadto są również małżeństwa pośród kolegów, czyli oboje otrzymują pieniądze z Niemiec i teraz również podlegają opodatkowaniu w Niemczech.
Czy ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie? Będę naprawdę bardzo wdzięczny za sugestie, wskazówki i informacje dotyczące alternatywnych kryteriów klasyfikacji jako podstawy do obliczenia podatku.
Jestem także zainteresowany, czy jako podatnik będę miał w przyszłości jakiekolwiek prawa i roszczenia w Niemczech?
Wielkie dzięki z góry! Jasmin